Skip to content

Kuo medus toks ypatingas? Kurią medaus rūšį geriau pasirinkti?

Kuo medus toks ypatingas? Kurią medaus rūšį geriau pasirinkti
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Medus jau tūkstantmečius naudojamas kaip maistinė ir gydomoji priemonė. Šiandien medus laikomas sveiku cukraus pakaitalu, tuo tarpu jis yra seniausias saldiklis pasaulyje – patiekalai ar gėrimai buvo saldinami medumi dar prieš tūkstančius metų. Daugybę vertingų maistinių medžiagų turintis medus naudojamas natūraliojoje medicinoje ir kosmetologijoje. Nors visi esame ragavę medaus, verta aptarti plačiau jo ypatingąsias savybes.

Medaus nauda sveikatai

Medus yra unikalus produktas – vartojamas kasdien jis gali apsaugoti mus nuo daugelio negalavimų. Ligos metu, vartojant didesnes dozes, jis gali veiksmingai padėti sveikti. Tad neapsiribokime naudoti medų tik susirgus.

Kiekvienas žmogus dieną turėtų pradėti išgerdamas bent pusę stiklinės vandens su medumi (šaukštelį medaus užpilame puse stiklinės šilto, ne aukštesnės kaip 40 °C temperatūros vandens ir tokį gėrimą paliekame nakčiai). Toks gėrimas pasižymi detoksikuojančiomis savybėmis, atstato fizines ir psichines jėgas, jame yra biokatalizatorių, kurių dėka kraujyje padidėja hemoglobino vertė.

Nors medus jau taip seniai naudojamas žmonėms ir gyvūnams gydyti, jis vis dar yra ne iki galo ištirtas. Paradoksalu, bet mūsų žinios apie medaus ir bičių produktų savybes yra labai skurdžios.

Vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad medus išlaiko savo savybes tik iki 40 °C  temperatūroje. Šildant aukštesnėje temperatūroje, jo gydomosios savybės sumažėja iki minimumo. Vienintelė išimtis – vis Manuka medus iš Naujosios Zelandijos.

Kokiems negalavimams gydyti naudojamas medus

  • Jau senovėje graikai ir romėnai medų naudojo žaizdoms gydyti. Antibakterinės medaus savybės neleidžia augti apie 60 rūšių bakterijų. Su kai kuriomis bakterijomis jis kovoja veiksmingiau nei antibiotikai! Įrodyta, kad medaus vartojimas veiksmingai kovoja su streptokokais ir stafilokokais, mikobakterijomis ir Candida bei kitomis bakterijomis.
  • Medus stiprina organizmo imuninę sistemą, širdį, kepenis ir virškinimo sistemą. Visiems gerai žinomas jo atsikosėjimą lengvinantis ir priešuždegiminis poveikis sergant kvėpavimo takų ligomis.
  • Ypač svarbus yra vandenilio peroksidas, kuris lemia medaus antibakterines savybes. Moksliškai įrodyta, jog į organizmą su medumi patenkantis vandenilio peroksidas yra veiksmingesnis prieš bakterijas ar grybelius nei peroksidas, gaunamas iš kitų šaltinių.
  • Medus palaiko širdies veiklą ir mažina nuovargį. Dėl didelio kiekio greitai įsisavinamų paprastųjų cukrų medus puikiai maitina smegenis. Medus gali sumažinti ėduonies vystymąsi, pasižymi atsikosėjimą lengvinančiu ir antialerginiu poveikiu. Jis teigiamai veikia kvėpavimo sistemą infekcijų metu – mažina gerklės dirginimą, šleikštulį ir kosulį, kovoja su sloga ir mažina karščiavimą, gydo sinusitą.
  • Medus lieknėjimo dietoje dėl savo teigiamo poveikio medžiagų apykaitai, kepenų veiklai ir organizmo aprūpinimo reikiamu kalorijų kiekiu mažomis dozėmis užtikrina sotumo jausmą, o esant nepakankamam svoriui neįkainojamas didelis medaus įsisavinimas ir didelė jo maistinė vertė.
Medus. Bitės

Meduje esančios maistinės medžiagos

Skirtingo medaus rūšių sudėtis gali žymiai skirtis, tačiau galima apibendrinti ir daryti prielaidą, kad kiekvienos rūšies meduje yra šių vertingų maistinių medžiagų (bet skiriasi jų kiekis):

  • organinių rūgščių: citrinos, obuolių, pieno, skruzdžių, valerijono ir daugelio kitų;
  • aminorūgščių: alanino, arginino, asparagino rūgšties, glutamo rūgšties, glicino, histidino, lizino, leucino, izoleucino, serino, treonino, fenilalanino, valino, prolino, cistino;
  • mineralų: natrio, kalio, kalcio, magnio, cinko, kobalto, fosforo, geležies, mangano, silicio ir sieros;
  • vitaminų: A, B1, B2, B6, B12, C;
  • fenolinių junginių;
  • daugybė fermentų.
Medus kosmetikoje

Kaip išsirinkti geriausią medų?

Savaime suprantama, kad minėtos medaus savybės taikomos tik natūraliam medui, o ne jo sintetiniams atitikmenims. Kaip atskirti tikrą medų nuo netikro? Natūralus medus, praėjus maždaug 3-4 mėnesiams nuo išpilstymo į stiklainius dienos, turi išlikti ne skystas, o tirštas, nelygios konsistencijos. Perkant medų geriausia rinktis vietinį, pagamintą iš vietinių rūšių gėlių – taip sumažinsite alergijų riziką. Be to, medus, pvz. importuotas iš Kinijos, dažnai yra sintetinis arba hibridinis (kai bitės papildomai maitinamos sirupu siekiant pagreitinti medaus gamybą). Susiraskite vietinių bitininkų ir iš jų įsigykite medaus. Geriausia būtų ieškoti bitininkų, kurie turi gerų atsiliepimų tarp jūsų draugų ar pažįstamų žmonių.

Taip pat galima pirkti medų su koriu, su bičių pikiu, su žolelėmis ar su šaltalankiais, tokie produktai tampa vis populiaresni. Medaus kaina iš smulkių bitininkų ar mėgėjų svyruoja nuo 6 iki 9 eurų už kilogramą. Aptarkime labiausiai paplitusias medaus rūšis Lietuvoje.

Liepų medus
Liepų medus

Liepų medus

Tai viena populiariausių ir aromatingiausių medaus rūšių. Jis pasižymi labai saldžiu, kartais karčiai saldžiu skoniu, žalsvai gelsva spalva, o po kristalizacijos įgauna auksinį atspalvį. Būtent šis medus naudojamas peršalimo, sinusito, bronchito, tonzilito ir gripo atvejais. Savo išskirtinas savybes jis įgyja eterinių aliejų, esančių liepų žieduose, dėka. Jis taip pat veiksmingas sergant šlapimo takų ligomis, reumatinėmis ligomis ir neurozėmis.

Akacijų medus

Jis yra skaidrus, beveik permatomas ir švelniai kvepia. Jis gaminamas iš gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje apie 10-12 dienų žydinčios baltažiedės robinijos (Robinia pseudoacacia), liaudiškai vadinamos akacija, žiedų nektaro.

Jis pasižymi palyginti nedideliu antibiotikų aktyvumu, tačiau padeda gydyti įvairius virškinimo sistemos sutrikimus: skrandžio opas, dvylikapirštės žarnos opas, skrandžio rūgštingumą, virškinamojo trakto ir virškinimo sistemos sutrikimus, gleivinės uždegimą ir spazmines plonųjų ir storųjų žarnų ligas.

Akacijų medus
Akacijų medus

Lipčiaus medus

Lipčius tai amarų (vabzdžių) gaminamas sekretas – klampus cukringas skystis, susidaręs iš medžių lapų ar spygliuočių syvų. Lipčių surenka bitės ir gamina iš jo medų. Šis medus nuo kitų rūšių skiriasi didesniu mineralinių junginių, ypač kalio, fosforo, sieros, chloro, kalcio, magnio ir geležies, kiekiu.

Jis pasižymi antiseptiniu, priešuždegiminiu ir atsikosėjimą lengvinančiu poveikiu. Veikia kaip antibiotikas. Veiksmingas gydant odos, reumatines ligas ir nervų sistemos sutrikimus.

Grikių medus

Grikių medus turi stiprų, išskirtinį skonį ir bene daugiausia mineralų ir vitaminų iš visų Lietuvoje išgaunamų medaus rūšių. Labai aromatingas, tamsios spalvos medus, gaminamas iš liepos ir rugpjūčio mėnesiais žydinčių grikių žiedų nektaro. Naudojamas kraujagyslių ir širdies ligų profilaktikai ir gydymui.

Jis taip pat pagreitina lūžusių kaulų gijimą ir pasižymi antiateroskleroziniu poveikiu. Dėl didelio magnio kiekio jis naudojamas priešvėžinėse dietose. Jis stiprina imuninę sistemą. Jis taip pat rekomenduojamas žmonėms, sergantiems hipertenzija.

Grikiai žydi. Grikių medus
Grikiai žydi

Foliflorinis medus

„Tūkstančio žiedų medumi” vadinamas medus gaminamas iš įvairių pievų, javų, miškų ir kalnų augalų žiedų nektaro. Įdomu tai, kad jo skonis gali skirtis priklausomai nuo sezono: pavasarinių žiedų medus bus šviesesnės spalvos, lengvo, švelnaus aromato ir palyginti švelnaus skonio, o vasarinių žiedų medus įgauna intensyvesnį skonį.

Jis plačiai naudojamas gydant alergines kvėpavimo takų ligas, taip pat padeda gydyti širdies, kepenų ir tulžies pūslės problemas.

Rapsų medus

Jis gaminamas iš rapsų žiedų nektaro, kurie žydi gegužės ir birželio mėnesiais apie 40 dienų. Jis yra šviesios, beveik skaidrios spalvos, o susikristalizavęs – kreminės baltos spalvos, konsistencija primena taukus. Kvapas vos juntamas.

Jis vartojamas kasos, kepenų, inkstų, virškinimo sistemos, kraujotakos, skrandžio opoms gydyti. Jis pagreitina žaizdų gijimą ir ramina odos nudegimus. Palyginti su kitu rūšių medumi, rapsų medus turi šiek tiek mažiau gydomųjų savybių.

Rapsų medus
Rapsų medus

Viržių medus

Viržių medus yra rusvai raudonos spalvos ir kartais laikomas geriausiu tarp visu nektaro medaus rūšių. Jam būdingas nelabai saldus, kartais kartokas skonis ir malonus viržių aromatas. Jis paprastai vartojamas šlapimo takų sutrikimams, inkstų akmenligei, prostatos akmenligei, viduriavimui, ryklės uždegimui ir žarnyno uždegimui gydyti.

Norint pajusti sveikatą stiprinančias medaus savybes, geriausia jį vartoti reguliariai. Vienas arbatinis šaukštelis medaus per dieną (pvz. su vandeniu) gali pastebimai pagerinti mūsų sveikatą ir imunitetą.

Viržių medus
Viržių medus

Medaus naudojimas kosmetikoje

Medus paprastai naudojamas maitinančiose, išlyginančiose ir energizuojančiose kosmetikos priemonėse. Jis giliai maitina ir drėkina odą, rūpinasi jos elastingumu, ramina sudirgimą ir uždegimą. Stimuliuodamas mikrocirkuliaciją, medus užtikrina sveiką odos tonusą, mažina aknės pažeistą odą ir šviesina spalvos pokyčius. Medus taip pat dažnai naudojamas naminės kosmetikos priemonėms – odą maitinančioms kaukėms, gražinančioms vonioms ar šveitikliams.

Populiarėja taip pat medaus masažas, kuris yra atliekamas daugelyje grožio salonų. Kartais medaus masažo procedūroms naudojamas karštas medus su įvairių aliejų, pavyzdžiui, jūros dumblių ar akacijų, priedais. Šis masažas pasižymi odą valančiu, maitinamuoju ir lyginamuoju poveikiu. Salonuose medus taip pat naudojamas drenažo ir drėkinimo procedūroms.

Kremuose medus derinamas su pieno baltymais, vitaminu A ir kitais bičių produktais, pavyzdžiui, propoliu ar bičių pieneliu. Tokių kremų paskirtis – regeneruoti ir drėkinti odą. Į šampūnus ir plaukų kondicionierius su medumi dedama citrinos. Medaus paskirtis – maitinti ir stiprinti plaukus, o citrinoje esančios vaisių rūgštys išlygina plaukų struktūrą. Šis derinys taip pat šiek tiek balina plaukus, tačiau jų nepažeidžia.

Pats medus taip pat gali būti natūralus kondicionierius, kai plaukai praranda blizgesį ir yra sausi. Į šampūnus su medumi taip pat dedama pieno ir gėlių aliejų. Pieno ir vanilės paprastai dedama į losjonus su medumi, kurie pasižymi stipria drėkinimo savybe.  Taip pat galima rasti medaus ir abrikosų losjonų ir net tokių, į kuriuos pridėta antioksidantų turtingo pušų ekstrakto. Kitos medaus pagrindu pagamintos kosmetikos priemonės yra depiliaciniai kremai, nagų stiprinimo preparatai, makiažo šalinimo losjonai ir vonios aliejai. Tokių produktų rinkoje kasmet vis daugėja.

Taip pat norime pažymėti, kad čia aprašomos medaus savybes ir naudojimo patarimai yra rekomendacinio pobūdžio ir neturėtų būti naudojami rimtų ligų gydymui, prieš tai nepasitarus su savo gydytoju.

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/health/honey-for-face
https://www.beecosmetics.co.uk/
https://ratosnatura.pl/o-miodzie/
https://uroda.poradnikzdrowie.pl/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

0 thoughts on “Kuo medus toks ypatingas? Kurią medaus rūšį geriau pasirinkti?”

  1. Pingback: Bičių pikis ir jo nauda. Sužinokite kaip pasigaminti ir vartoti propolio užpiltinę - Arbatos Nauda

  2. Pingback: Antioksidantai arbatose: 10 naminių arbatų, kurios turi daugiausiai antioksidantų - Arbatos Nauda Antioksidantai arbatose: 10 naminių arbatų, kurios turi daugiausiai antioksidantų

  3. Pingback: Pipirmėčių arbata: jos nauda ir 5 receptai, kuriems neliksite abejingi - Arbatos Nauda Pipirmėčių arbata ir jos nauda: 5 pipirmėčių arbatos receptai, kuriems neliksite abejingi

  4. Pingback: Šalta arbata – karštoms vasaros dienoms. TOP 3 šaltų arbatų receptai - Arbatos Nauda Šalta arbata - karštoms vasaros dienoms. TOP 3 šaltų arbatų receptai

  5. Pingback: Dviguba dozė gėrio: citrina ne tik skanu, bet ir naudinga. 3 skaniausi citrinų arbatos receptai! - Arbatos Nauda

  6. Pingback: Viržiai – rudenį žydinti smėlyno ikona persikelia ir į gėlynus bei namus | Derlingas.lt Viržiai gėlynuose ir namuose

  7. Pingback: Bitininkystė. Bičių priežiūra žiemą ir rudenį | Derlingas.lt Bitininkystė. Bičių priežiūra žiemą ir rudenį

  8. Pingback: Gysločių arbata ir sultys – iš piktžolių? Trys pagrindinės naudos organizmui - Arbatos Nauda

  9. Pingback: Spirulina sportininkams - ne tik maistas, bet ir galia!

  10. Pingback: Poniabudė ir jos „žemės taukai“

  11. Pingback: Netikėčiausi naminiai vaistai nuo kosulio iš daržovių

  12. Pingback: Putino uogos – ką naudingo galima iš jų pasigaminti?

  13. Pingback: Rugiagėlės – kai užsiauginti sode bei kuo jos naudingos

  14. Pingback: Beržo grybas - čaga - išskirtinis grybas augantis ant medžių

  15. Pingback: Rozmarinų arbata - diabetu sergantiems

  16. Pingback: Ar spirulina tinka veganams ir vegetarams?

  17. Pingback: Eukaliptų arbata - vaistas nuo peršalimo ligų

  18. Pingback: Pirties arbatos: kokias pasirinkti ir kaip jas vartoti

Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui