Skip to content

Svarainių arbata – vitaminų šaltinis Jūsų organizmui

Svarainių arbata – vitaminų šaltinis Jūsų organizmui
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Gaivioji svarainių arbata gaminama iš lietuviškosios citrinos – svarainio (Chaenomeles), kuris priklauso erškėtinių (Rosaceae) šeimos augalų genčiai. Labiausiai paplitę ir žinomos svarainių rūšys: japoninis svarainis (Chaenomeles japonica), gražusis svarainis (Chaenomeles speciosa) ir puošnusis svarainis (Chaenomeles superba). Svarainiai gali būti auginami dekoratyviniuose želdynuose dėl grožio, taip pat dėl kvapių vaisių, kurie dažniau naudojami džiovinti. Į mūsų kraštus šis augalas atkeliavęs iš Rytų Azijos ir Viduržemio jūros regionų. Senovės Graikijoje ir Romoje, svarainiai buvo meilės ir vaisingumo simbolis.

Tai visžalis puskrūmis arba neaukštas medis, dažniausiai su dygliuotomis šakomis. Lapai priešiniai, su prielapiais, dantytu kraštu. Žiedai raudoni arba oranžiniai, pavieniai arba susitelkę po kelis. Svarainio vaisiai – beveik rutuliški obuoliukai. Nors svarainiai yra artimi obuolių ir kriaušių giminaičiai, šiandien svarainiai gerokai rečiau auginami.

Svarainių vaisiai paprastai subręsta rugsėjo–spalio mėnesiais. Šių vaisių derlius nuo vieno krūmo gali siekti iki 3 kg. Užklupus rudeninėms šalnoms svarainių vaisiai gali žūti, todėl derlių reikia surinkti dar iki pirmų šalnų. Jei klimatas šiltas, šie vaisiai gali bręsti ant šakų. Jeigu šalta, juos būtina nurinkti ir jie sėkmingai galutinai sunoks sudėti į dėžes.

Svarainių nauda

Svarainių nauda organizmui

Liaudies medicinoje svarainiai naudojami jau ne vieną dešimtmetį. Vartojami svarainiai organizmui suteikia daug sveikatinimo naudų.

  • Šie vaisiai turi skaidulinių medžiagų ir keletą svarbiausių vitaminų bei mineralų: vitaminų C, B1, B6, vario, geležies, kalio ir magnio. Dėl tokios sudėties svarainiai yra maistingi.
  • Svarainiuose gausu stiprių antioksidantų. Jie stabdo uždegiminius procesus ir padeda kovoti su kenksmingų laisvųjų radikalų daroma žala organizmui. Moksliniai tyrimai rodo, kad kai kurie svarainiuose esantys antioksidantai, įskaitant flavonolius ir kvercetiną, mažina uždegimą ir saugo organizmą nuo lėtinių ligų.
  • Gali padėti suvaldyti nėštumo keliamą pykinimą. Vieni dažniausių nemalonių simptomų ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu yra pykinimas ir vėmimas. Viename tyrime, kuriame dalyvavo 76 nėščiosios, nustatyta, kad 1 valgomasis šaukštas svarainių sirupo žymiai veiksmingiau sumažino nėštumo sukeltą pykinimą negu 20 mg vitamino B6.
  • Gali padėti išspręsti kai kurias virškinimo problemas. Svarainiai jau ilgą laiką naudojami tradicinėje ir liaudies medicinoje įvairiems virškinimo sutrikimams gydyti. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad svarainių sultys ir arbata gali apsaugoti žarnyno audinius nuo pažeidimų, susijusių su uždegiminėmis žarnyno ligomis, tokiomis kaip opinis kolitas.
  • Gali gydyti skrandžio opas. Atlikti tyrimai rodo, kad svarainiuose esantys augaliniai junginiai gali padėti išvengti skrandžio opų ir jas gydyti. Atlikus tyrimą mėgintuvėlyje, svarainių sultys slopino H. Pylori bakterijos, augimą.
  • Gali sumažinti refliukso simptomus. Atlikus 7 savaičių trukmės tyrimą su 80 vaikų, sergančių rūgštiniu refliuksu, nustatyta, kad kasdieninio raciono papildymas svarainių sirupu buvo toks pat veiksmingas kaip ir vaistai, kurie tradiciškai vartojami šios ligos simptomams palengvinti. Atlikus kitą tyrimą su 137 nėščiomis moterimis, nustatyta, kad 10 mg svarainių sirupo dozė, vartojama po valgio, taip pat buvo tokia pat veiksminga, kaip ir tradiciniai vaistai, mažinantys rūgštinio refliukso simptomus.
  • Gali apsaugoti nuo tam tikrų alerginių reakcijų ir palengvinti įvairių alergijų simptomus. Atlikti tyrimai rodo, kad svarainių sudėtyje esantys junginiai gali padėti kovoti su lengvomis alerginėmis reakcijomis, pavyzdžiui, odos uždegimas ar sloga.
  • Gali palaikyti imuninę sistemą. Keletas tyrimų, atliktų mėgintuvėliuose, atskleidė, kad svarainiai turi antibakterinių savybių, kurios gali padėti užkirsti kelią kenksmingų bakterijų dauginimuisi. Be to, viename svarainyje yra 15 % vitamino C paros normos, kuris būtinas stipriai imuninei sistemai.
Kaip pasigaminti svarainių arbatą

Kaip pasigaminti svarainių arbatą

Žemiau pateikiama keletą receptų, kuriuos lengvai galite išbandyti namuose.

Svarainių arbata su imbieru

Svarainiai, papildyti imbiero teikiamomis naudomis suteiks jums daug vitaminų turintis ir šaltuoju metų laiku šildantis gėrimas.

Jums reikės:

  • karščiui atsparaus indo, arbatos užplikymui;
  • 1-2 arbatinių šaukštelių žaliosios arbatos (be jokių priedų);
  • nedidelio gabalėlio imbiero šaknies;
  • keleto riekelių šviežių arba džiovintų svarainių;
  • 250 g karšto virinto vandens (80 °C temperatūros).

Į arbatinuką ar puodelį supilkite žaliąją arbatą, 1-1,5 cm griežinėliais supjaustytą imbiero šaknį ir supjaustytus svarainius. Užpilkite 80°C temperatūros vandeniu. Palikite pritraukti 3-5 minutes.

SVARBU! Vanduo neturi būti verdantis, kad arbata neprarastų savo gerųjų savybių.

Svarainių arbata

Svarainių kompotas su uogomis ir vaisiais

Šis kompotas, gaminamas iš svarainių, aviečių ir obuolių, skirtas imuniteto stiprinimui.

Jums reikės:

  • karščiui atsparaus indo;
  • lygiomis dalimis džiovintų svarainių, aviečių ir obuolių (kuo daugiau, tuo gėrimas bus aromatingesnis), galima įdėti savo nuožiūra ir kitokių turimų vaisių ar uogų;
  • 500 ml verdančio vandens.

Į indą suberkite džiovintus vaisius ir uogas. Užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pritraukti. Kompotą galite gerti tiek šiltą tiek atvėsusį.

Svarainių arbata su medumi

Jums reikės:

  • puodelio arbatai;
  • 1 šaukštelio labai plonai sutarkuotų svarainių;
  • 1 šaukštelio medaus (arba klevų ar kito sirupo);
  • 250 ml verdančio vandens.

Į puodelį įdėkite tarkuotą svarainį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Arbatai pravėsus, prieš geriant, įdėkite medaus arba sirupo.

Svarainių arbata su medumi

Svarainių sirupas

Jums reikės:

  • puodo, sirupo ruošimui;
  • 1 kg išvalytų svarainių (be sėklų);
  • 1 kg cukraus.
  1. Svarainius nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išpjaukite sėklalizdžius ir kotelius. Išvalytus svarainius supjaustykite gana plonomis skiltelėmis. Į švaraus puodo dugną dėkite sluoksnį svarainių, berkite dalį cukraus, vėl dėkite svarainių, berkite cukraus. Taip sluoksniuokite, kol baigsis svarainiai ir cukrus. Viršutinis sluoksnis turi būti cukraus. Puodą uždenkite dangčiu arba švariu rankšluosčiu. Puodą laikykite sausoje, tamsioje vietoje ir laikykite, kol ištirps visas cukrus ir išsiskirs svarainių sultys. 1-2 kartus per dieną galima pamaišyti. Priklausomai nuo oro temperatūros tai gali užtrukti maždaug 2-5 dienas.
  2. Po to svarainius sudėkite į kiaurasamtį ir palikite nuvarvėti. Gautą sirupą užkaitinkite iki užvirimo ir dar pavirkite apie 5 minutes. Karštą sirupą išpilstykite į švarius stiklainius, užsukite ir palikite visiškai atvėsti. Sirupo galima ir nevirinti, galima tiesiog nukošti, bet tuomet jį būtina laikyti šaldytuve.
  3. Nusausintus svarainius vienu sluoksniu išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Dėkite į iki 70 °C laipsnių įkaitintą orkaitę ir džiovinkite apie 4-6 valandas. Galima džiovinti ir vaisių džiovyklėje. Išdžiovintus svarainius laikykite drobiniame ar popieriniame maišelyje.
Svarainiai žiemai. Džiovinti svarainiai

Svarainiai žiemai

Jums reikės:

  • virtuvės kombaino vaisių sutrynimui;
  • 1 kg svarainių;
  • 200 gramų medaus.
  1. Svarainius švariai nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklytes. Jeigu turimas virtuvės kombainas galingas, užtenka svarainius supjaustyti ketvirčiais, o jeigu silpnesnis, pasmulkinkite juos į daugiau dalių, kad sutrinti būtų lengviau.
  2. Supjaustytus svarainius dėkite į virtuvės kombaino indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Į trynimo pabaigą sudėkite medų ir dar šiek tiek patrinkite, kad medus tolygiai pasiskirstytų. Paragaukite. Jeigu norisi saldžiau, galite medaus įdėti daugiau.
  3. Paruoštą masę sudėkite į švarius stiklainius, palikdami apie 0,5 – 1 cm nuo stiklainio viršaus tuščią. Užsukite švariais, sandariais dangteliais ir dėkite į šaldiklį. Taip paruoštus svarainius galima šaldyti ir ledukų formelėse, o sušalusius ledukus perdėti į šaldymo maišelius. Tokiu būdu turėsite atskirai po vieną porciją, kurią įmetę į karštą virintą vandenį, pasigaminsite labai skanios ir sveikos arbatos.

SVARBU! Jeigu norite dar daugiau vitaminų ir natūralių naudingų medžiagų, drauge su svarainiais galima sutrinti šiek tiek imbiero.

Svarainių šalutinis poveikis

Svarainius gali valgyti, praktiškai visi. Jų nereikėtų vartoti tik žmonėms, sergantiems: pleuritu, enterokolitu ir lėtiniu vidurių užkietėjimu.

Nėščiosios ir maitinančios, prieš vartojimai būtinai turėtų pasitarti su savo gydytoju.

Tyrimų šaltiniai:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27069399/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445806/   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26573454/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691509000325

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu: