Skip to content

Darjeeling arbata – aukščiausios kokybės ženklas

Darjeeling arbata – aukščiausias kokybės ženklas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Pasaulyje yra tik viena arbatos rūšis, kuri pagal vertę prilygsta šampanui. Tai – darjeeling arbata. Jos pavadinimas kilęs nuo vietovės – Dardžilingo (Darjeeling), esančio Vakarų Bengalijos regione (Indija). Būtent iš šiame regione, Himalajų priekalnėse auginamų arbatmedžių gaminama tikroji darjeeling arbata, išsiskirianti savitu, niekur kitur neatkartojamu, skoniu. Himalajų šlaitų dirva, praretėjęs oras bei gausūs krituliai suteikia lapeliams ypatingą gėlišką aromatą, vaisių, ypač muskatinių vynuogių, poskonį.

Darjeeling – sertifikuota arbata su geografine nuoroda

Darjeeling arbata priskiriama juodajai arbatai, tačiau yra artimesnė ulongui, nes jos oksidacijos procesas yra trumpesnis. Darjeeling arbatos skoninės savybės turi ir juodajai, ir žaliajai arbatai būdingų skonio natų.

Darjeelingo vardu gali būti ženklinama tik ta arbata, kurią sertifikuoja Indijos arbatos taryba. Šiuo metu ši institucija oficialiai pripažįsta apie 90 arbatos sodų, turinčių teisę savo produkciją vadinti darjeeling arbata.

Nuo 2004 m. darjeeling arbata turi saugomą geografinę nuorodą. Ši arbata tapo pirmuoju Indijos produktu, kuriam Pasaulinė prekybos organizacija suteikė teisinę geografinės nuorodos apsaugą. 2011 m. darjeeling arbatai suteiktas saugomos geografinės nuorodos statusas Europos Sąjungoje.

Kaip dauguma išskirtinių ir brangių dalykų, taip ir darjeeling arbatą mėgstama klastoti. Dažniausias būdas – į įvairius arbatos mišinius įdėti labai mažą dalį darjeeling arbatos ir pavadinti ją šiuo skambiu vardu. Todėl, norint įsigyti tikro produkto, reikia atkreipti dėmesį į sudėtį, ženklinimą ir, žinoma, kainą. Tikra darjeeling arbata negali būti pigi. Vidutiniškai 100 g šios arbatos gali kainuoti apie 20 eurų.

Darjeeling - sertifikuota arbata su geografine nuoroda
Darjeeling arbata iš Indijos

Kaip gimsta darjeeling arbata ir kas lemia jos skonio savybes?

Arbatos derlius renkamas keturis kartus per metus ir kiekvieno rinkimo arbata išsiskiria savitu, skirtingu skoniu. Arbatos žaliava skinama rankomis kas 5–10 dienų. Dažniausiai skinami du viršutiniai lapai ir pumpuras, tačiau, priklausomai nuo to, kokį produktą norima išgauti, kartais gali būti nuskinamas tik pumpuras arba tik pumpuras ir viršutinis lapas.

Pirmasis arbatos derlius renkamas pavasarį nuo kovo iki gegužės. Tai pirmieji, po žiemos ramybės periodo suvegetavę arbatmedžio lapeliai. Pirmasis derlius yra pats vertingiausias, o arbata pasižymi maloniu, švelniu skoniu, gėlių aromatu bei šviesia spalva. Iš šio derliaus lapelių gaminama ir kita arbatos rūšis – baltoji arbata.

Antrasis arbatos derlius renkamas gegužės ir birželio mėnesiais. Jis ypatingas tuo, kad lapeliai skinami kai juos apninka tam tikri lapus graužiantys vabzdžiai. Šiuo periodu lapai išskiria gynybines chemines medžiagas ir lapuose prasideda natūralus oksidacijos procesas. Tai arbatai suteikia savito muskatų aromato. Antrasis derlius taip pat yra labai vertinamas, savo verte prilygsta pirmajam.

Trečiasis arbatos derlius renkamas nuo liepos iki rugsėjo mėnesio. Tuo metu Himalajų priekalnėse prasideda musoninių liūčių sezonas. Šiltu ir drėgnu oru lapai labai sparčiai auga, tačiau yra mažiau aromatingi. Trečiojo derliaus arbata nėra tokia vertinga, dažnai naudojama arbatos mišiniams. Kai kurie gamintojai iš jos gamina žaliąją arba baltąją arbatą. Trečiojo derliaus darjeeling arbata dažnai parduodama už mažesnę kainą, siūloma vidaus vartojimo rinkai.

Ketvirtasis arbatos derlius renkamas spalio ir lapkričio mėnesiais, kai po lietaus sezono išauga paskutinieji arbatos lapeliai prieš augalui pereinant į ramybės periodą. Rudens derliaus arbata savo skoninėmis savybėmis panaši į antrojo derliaus arbatą, tačiau jos mažiau išreikštos. Šio derliaus arbata taip pat pasižymi tamsesne nei ankstesnių derlių arbatos spalva.

Kaip gimsta darjeeling arbata ir kas lemia jos skonio savybes?

Darjeeling arbata yra aromatinga, tačiau, ilgą laiką veikiama oro, ji praranda aromatą. Arbata yra ypač jautri drėgmei, tiesioginiams saulės spinduliams, karščiui ir stipriems pašaliniams kvapams.  Atsižvelgiant į tai, darjeeling arbatą reikia laikyti sandariame inde ir tamsioje patalpoje. Arbata savo skonines ir aromatines savybes išlaiko pora metų nuo surinkimo.

Darjeeling arbatos istorija

Kininis (tikrasis) arbatmedis (lot. Camellia sinensis) Dardžilingo (Darjeeling) vietovėje pirmą kartą buvo pasodintas 1841 m. Šis nuopelnas priklauso britui Arčibaldui Kembelui (Archibald Campbell), kuris šioje, džiunglėmis apaugusioje, retai apgyvendintoje vietovėje dirbo vienoje Rytų Indijos kompanijoje statant kalnų stotį, skirtą Kalkutoje įsikūrusiems britams. Tuo metu britai kaip tik ieškojo naujo arbatos tiekimo šaltinio ir eksperimentavo su arbatmedžio rūšių auginimu įvairiose kolonijinėse Indijos teritorijose. Būtent Dardžilinge pasiteisino kininio arbatmedžio auginimas.

Dardžilinge (Darjeeling) pirmieji komerciniai arbatos sodai buvo įkurti 1856 m., o iki 1866 m. čia jau buvo 39 tokie sodai. Makaibari arbatos sodas buvo pirmasis regione, kuriame buvo įkurtas ir arbatos perdirbimo fabrikas, skirtas arbatos lapelių sudžiovinimui ir oksidacijai. Toks technologinis arbatos apdirbimas buvo būtinas produkcijos eksportavimui į Didžiąją Britaniją. Arbatos kelionė užtrukdavo keletą mėnesių, todėl reikėjo atrasti būdą, kaip ją atgabenti nepraradusią savo vertingųjų savybių.

XX a. 5 dešimtmetyje Indijai atgavus nepriklausomybę, visi arbatos sodai buvo parduoti Indijos įmonėms ir pradėti valdyti pagal Indijos įstatymus. Daugelis Dardžilingo (Darjeeling) regione esančių arbatos sodų gavo ekologiškos produkcijos sertifikatus, o Indijos arbatos taryba siekė patvirtinti arbatos autentiškumą ir populiarinti šį arbatos paveldą tarptautiniu mastu. XXI a. pradžioje tai pavyko padaryti. Darjeeling arbata šiandien – viena vertingiausių pasaulyje.

Darjeeling arbatos nauda

Kodėl verta mėgautis darjeeling arbata?

Kaip ir bet kuri kita iš kininio (tikrojo) arbatmedžio lapelių pagaminta arbatos rūšis, taip ir darjeeling arbata turi naudingųjų savybių. Arbatmedžio lapuose gausu sveikatai palankių cheminių medžiagų. Tai antioksidantai, polifenoliai, fitocheminės medžiagos (flavonoidai). Šių medžiagų junginiai organizme aktyvina procesus, balansuojančius medžiagų apykaitą, stiprinančius imunitetą, kovojančius su laisvaisiais radikalais. Mėgaujantis kokybiška arbata teigiamai veikiama ne tik emocinė, bet ir fizinė savijauta.

  • Darjeeling arbata yra mažai kalorijų turintis gėrimas, balansuojantis medžiagų apykaitos procesus. Dėl to ji gali būti vartojama dietinėje mityboje, kaip kaloringesnių gėrimų pakaitalas.
  • Darjeeling arbata turi antibakterinį ir antimikrobinį poveikį. Mokslininkai tiria, kaip šias savybes būtų galima panaudoti gerinant burnos sveikatą ir gydant virškinamojo trakto bakterines infekcijas.
  • Darjeeling arbata gali turėti priešvėžinių savybių. Viename mėgintuvėlyje atliktame tyrime pastebėtas būtent darjeeling arbatos priešvėžinis aktyvumas.
  • Darjeeling arbata gali veikti raminamai. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad darjeeling arbatos aromatas pagerino emocinę būseną stresinių situacijų metu.
  • Darjeeling arbata gali padėti apsaugoti nervų sistemą ir smegenų sveikatą.
Darjeeling arbatos paruošimas ir vartojimas

Darjeeling arbatos paruošimas ir vartojimas

Darjeeling arbatos skonis apibūdinamas kaip pasižymintis gėlių aromatu su medienos aromato natomis, ir vaisių (vynuogių, slyvų, abrikosų, persikų, ananasų ar citrusų) skoniu. Ši arbata taip pat pasižymi švelnesniu, mažesnio aitrumo skoniu nei kitos arbatos. Darjeeling arbatos spalva paprastai būna auksinio geltonumo, gintaro, oranžinės arba rudos spalvos. Ši arbata taip pat turi kofeino – viename puodelyje apie 50 miligramų ir tai yra daugiau nei žaliojoje arbatoje, tačiau mažiau nei juodojoje.

Pasiruošti šios arbatos puodelį labai paprasta. Jums reikės:

  • 1 arbatinio šaukštelio darjeeling arbatos,
  • 1 puodelio vandens.

Į arbatos ruošimo indą suberkite arbatą. Pašildykite vandenį iki 85-95 °C temperatūros ir užpilkite ant arbatžolių. Antpilą palikite pastovėti 3–5 minutes ir galite mėgautis.

Kadangi ši arbata vertinama dėl išskirtinių savo skonio savybių bei pasižymi švelniu skoniu, jos nerekomenduojama gerti su priedais. Tačiau tai nėra taisyklė. Jei Jums patinka – arbatą galite paskaninti pagal savo skonį (medumi, pienu, citrina ir pan.).

Kadangi Darjeeling arbata turi kofeino, ją geriausia gerti vidudienį arba ankstyvą popietę. Jei turite jautrų skrandį, venkite gerti šią arbatą tuščiu skrandžiu.

Dėl didelio taninų kiekio šią arbatą galima derinti su daug angliavandenių turinčiais maisto produktais, pavyzdžiui, įvairiais miltiniais patiekalais.

Darjeeling arbatos improvizacijos gurmaniškam pasimėgavimui

Su darjeeling arbata galima pasiruošti įvairių gurmaniškų gėrimų, tinkančių maloniam pasigardžiavimui karštą vasaros dieną arba sušildančių šaltą žiemą.

Darjeeling arbata

Ledinė darjeeling latte (2 porcijos)

Norint pasiruošti 2 porcijas darjeeling latte, jums bus reikalingi šie ingredientai:

  • 2 arbatiniai šaukšteliai darjeeling arbatos lapelių,
  • 250 ml vandens,
  • 150 ml šalto pieno (mėgstamo),
  • ½ arbatinio šaukštelio cinamono miltelių,
  • 1 arbatinis šaukštelis imbiero miltelių,
  • 4 valgomieji šaukštai (nubraukti) cukraus pudros.

Puode užvirinkite vandenį ir išjunkite. Netrukus sudėkite cinamoną, imbierą, cukraus pudrą ir arbatos lapelius. Puodą uždenkite ir palikite 5 minutes pastovėti. Tuomet paruoštą mišinį perkoškite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Į dvi stiklines pridėkite ledo kubelių, užpilkite atvėsusią arbatą ir pieną. Viską atsargiai išmaišykite ir prieš patiekiant užberkite dar šiek tiek cinamono.

Ledinė darjeeling su medumi ir citrina

Ingredientai:

  • 4 puodeliai vandens,
  • 4 arbatiniai šaukšteliai darjeeling arbatos lapelių,
  • 2–3 valgomieji šauktai medaus,
  • 1 citrina.

Užvirinkite vandenį ir išjunkite. Netrukus sudėkite arbatos lapelius ir palikite maždaug 12 minučių pastovėti. Kol dar arbata neatvėsusi, sudėkite medų ir 1–2 valgomuosius šaukštus citrinos sulčių. Paruoštą arbatą pastatykite į šaldytuvą valandai ar ilgiau. Iš šaldytuvo išimkite tik prieš geriant.

Darjeeling arbata su sausainukais

Darjeelig arbata su ramunėlėmis

Darjeeling arbatą galite papildyti ramunėlių naudingomis savybėmis.

Šiai arbatai reikalingi ingredientai:

  • 1 puodelis vandens,
  • 1–2 arbatiniai šaukšteliai darjeeling arbatos lapelių,
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų ramunėlių žiedų.

Į puodelį sudėkite ramunėles. Pakaitinkite vandenį iki 90–95 °C temperatūros ir užpilkite ant ramunėlių. Palikite pastovėti 1 minutę. Tuomet sudėkite darjeeling arbatos lapelius, išmaišykite ir palikite pastovėti dar 5 minutes. Prieš geriant galima perkošti.

Darjeeling su pienu ir ciberžole

Darjeeling arbatą galite papildyti pienu, bei ciberžolės naudingomis savybėmis.

Šiai arbatai paruošti reikalingi ingredientai:

  • ½ puodelis vandens,
  • 1 arbatinis šaukštelis darjeeling arbatos lapelių,
  • 1–2 valgomieji šaukštai pieno,
  • 1 arbatinis šaukštelis ciberžolės miltelių,
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus,
  • 4 migdolo riešutai (mirkyti, be odelės, smulkinti).

Į indą supilkite vandenį, pieną ir ciberžolę. Viską pakaitinkite iki virimo. Tuomet sudėkite arbatos lapelius ir viską pavirkite dar 30 sekundžių. Tuomet išjunkite ugnį ir arbatą perkoškite. Prieš geriant įdėkite medaus ir apiberkite migdolais.

Darjeeling arbata su pienu ir ciberžole

Darjeeling arbatos šalutinis poveikis

Per didelis suvartojamas darjeeling arbatos kiekis gali turėti neigiamą šalutinį poveikį.

Dažniausiai gali pasitaikyti tokie nepageidaujami reiškiniai:

  • Pykinimas ir vidurių užkietėjimas.
  • Geležies pasisavinimo sumažėjimas.
  • Emalio – išorinio dantų sluoksnio patamsėjimas.

Kadangi arbatoje yra kofeino, jos vartoti nepatartina nėščiosioms, krūtimi maitinančioms moterims, mažiems vaikams, žmonėms turintiems padidėjusį kraujospūdį.

Šaltiniai:
https://en.wikipedia.org/wiki/Darjeeling_tea
https://www.thespruceeats.com/tea-flushes-in-darjeeling-765194
https://www.healthline.com/nutrition/darjeeling-tea
https://teafloor.com/blog/darjeeling-tea-5-amazing-recipes-you-must-know/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

0 thoughts on “Darjeeling arbata – aukščiausios kokybės ženklas”

  1. Pingback: Baltoji arbata – viena vertingiausių arbatos rūšių - Arbatos Nauda