Skip to content

Raugerškis: kur naudojamos jo uogos ir ką iš jų gardaus galima pasigaminti

Raugerškis – barbarisas su antibiotikais: panaudojimas ir neįprasti receptai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Raugerškis daugeliui asocijuojasi su vaikyste – raudonais, kiek rūgštoko skonio čiulpiamais saldainiais, kuriuos vadindavome tiesiog barbarisais. Na, bent vyresni nei trisdešimties greičiausiai atsimins šiuos saldainius. Tačiau raugerškis – tai ne barbarisas, ne saldainis. Tai labai vertingas augalas, plačiai paplitęs ir gerai žinomas didžiojoje pasaulio dalyje, paprastai auginamas dėl savo vaisių.

Kaip atrodo raugerškis?

Raugerškis atpažįstamas iš savo raudonų, kiek pailgų, ritiniškų uogų. Pasaulyje žinoma apie 500 raugerškio rūšių. 10 iš jų auginamos želdynuose. Dažniausiai Lietuvoje sutinkamas paprastasis raugerškis (Berberis vulgaris). Pasaulyje jis žinomas ir kitais pavadinimais: mahonija, geltonoji uoga, šventasis erškėtis. Tai tik įrodo, kad raugerškis yra plačiai paplitęs, o jo gydomosios bei maistinės savybės plačiai žinomos ir kitose tautose.

Raugerškis

Kur naudojamas raugerškis?

Paprastasis raugerškis yra vaistinis bei uoginis augalas. Taigi jis naudojamas tiek gydomaisiais, tiek maistiniais tikslais. Šiuolaikinėje bei liaudies medicinoje dažniausiai naudojama raugerškio šaknų žievė. O štai uogos naudojamos maisto gamyboje. Jos gali būti valgomos šviežios, džiovintos, iš jų spaudžiamos sultys arba naudojamos kaip prieskoniai. Nors Lietuvoje raugerškis nėra labai populiarus augalas, tačiau Azijos pietvakariuose auginamos ištisos šio augalo plantacijos. O Irane bei Afganistane raugerškis yra neatsiejama virtuvės dalis. Šiose šalyse jis dažniausiai naudojamas ryžių patiekalams gardinti.

Kaip vaistinis augalas raugerškis labai naudingas dėl jame esančio berberino. Berberinas – tai natūralus antibiotikas, randamas visose šio augalo dalyse. Tinkamai pasiruošus raugerškio atsargas, berberinu galima apsirūpinti ištisus metus. Dažniausiai naudojamos džiovinto raugerškio augalo dalys arbatai ruošti.

Raugerškis ir raugerškio arbata

Rudens derliaus arbata su raugerškiu

Ši raugerškio arbata – tarsi atsisveikinimas su vasara. Ji gaminama iš to, kas dar liko nenuimta iš derliaus laukuose. Tai priminimas apie artėjančią žiemą ir atsisveikinimas su šiltomis ir šviesiomis dienomis. Kartu tai sustiprinanti, jėgų suteikianti bei nuotaiką kelianti arbata. Ypač naudinga imunitetui stiprinti.

Ingredientai:

  • 1 a.š. raugerškio uogų
  • 1 a.š. liucernos lapų
  • 1 a.š. artišoko lapų
  • 1 a.š. gervuogių lapų
  • 1 a.š. saulėgrąžų žiedlapių
  • 1 a.š. juozažolės
  • 2 stiklinės vandens
Arbata su raugerškio uogomis

Paruošimas: visus ingredientus sudėti į puodą ir užpilti vandeniu. Virti, kol užvirs. Po to palikti dar 5-10 min pritraukti, nusistovėti. Nukošti į puodelius. Pagal skonį pagardinti medumi, citrinos griežinėliu. Gerti karštą ir mėgautis skonių įvairove.

Patarimas: visų nurodytų ingredientų galima prisidžiovinti žiemai ir gerti šią stiprinančią bei gydančią arbatą ir šaltuoju metų laiku. Taip pat galima keisti ir nurodytus vaistinius augalus. Pridėti, pvz. mėtos, liepos žiedų, įberti smulkintos varnalėšos šaknies. Gausite tiesiog stebuklingą arbatą.

Šalta raugerškio ir juodųjų serbentų arbata

Tai puiki atgaiva karštą vasaros dieną arba alternatyva saldžioms pirktinėms sultims. Šią arbatą galima ruošti ir karštą – tamsiems ir niūriems šaltojo sezono vakarams praskaidrinti, sušilti ir pastiprinti organizmą.

Ingredientai:

  • 3 l vandens
  • 200-300 g raugerškio uogų
  • 300 g spanguolių
  • 200 g juodųjų serbentų
  • 1 nedidelis obuolys
  • cukraus arba medaus pasaldinti

Uogos gali būti naudojamos šviežios, šaldytos arba džiovintos.

Paruošimas: uogas ir obuolį nuplauti. Obuolį nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti kubeliais. Viską sudėti į puodą, užpilti vandeniu. Kai užvirs, pavirti dar apie 10 min, vis pamaišant. Išjungti, įdėti medaus arba cukraus pagal skonį. Gerai išmaišyti. Perkošti į ąsotėlį. Atvėsinti arba patiekti karštą su griežinėliu apelsino.

Patarimas: raugerškio ir juodųjų serbentų arbatą dar labiau praturtins cinamono lazdelė, pora gvazdikėlių ar smulkinta imbiero šaknis.

Juodųjų serbentų lapų arbata labai dera su raugerškiu

Raugerškio uogų džemas – gydanti uogienė

Esame įpratę, kad uogienės bei džemai nėra sveikas maisto pasirinkimas. Be abejo, tai tiesa dėl jose esančio didžiulio cukraus kiekio. Vis dėlto raugerškių džemą priskirkime prie sveikesnės uogienės versijos. Net ir paruoštame džeme išlieka uogose esantis berberinas. O siekiant sumažinti cukraus kiekį, džemui gaminti naudokite uogienių cukrų: jo reikės daug mažiau.

Ingredientai:

  • 1 kg šviežių raugerškio uogų
  • 1200 g cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 a.š. citrinos rūgšties
  • 1 l drungno vandens

Paruošimas:

  1. Raugerškio uogas nuplauti tekančiu vandeniu. Suberti į dubenį ir užpilti šaltu vandeniu. Palikti mirkti 2-3 val.
  2. Uogas vėl nuplauti, suberti į dubenį ar puodą ir užpilti 200 g cukraus. Uždengti ir palikti pastovėti 5-6 val. Geriausiai visą naktį.
  3. Išsiskyrusias sultis, vandenį bei likusį cukrų (1 kg) sumaišyti blenderiu. Supilti į puodą ir pakaitinti ant vidutinės ugnies, kol pradės virti. Supilti citrinos rūgštį.
  4. Į pakaitintas sultis suberti raugerškio uogas. Nemaišyti, o tik kartas nuo karto pasukioti puodą.
  5. Suberti vanilinį cukrų. Susidariusias putas nugriebti šaukštu.
  6. Kai džemas pradės kietėti, išjugti viryklę, puodą uždengti ir palikti atvėsti.
  7. Džemą supilstyti į stiklainėlius ir padėti į šaldytuvą 2-3 dienoms.
  8. Po to skanauti.
Raugerškio džemas

Pastaba: raugerškių džemas linkęs oksiduotis, todėl su laiku gali pakeisti spalvą, patamsėti. Todėl laikyti džemą patartina šaldytuve arba vėsioje, tamsioje vietoje. Į džemą dedama citrinos rūgštis kiek sumažina oksidacijos poveikį, tačiau visiškai to išvengti neįmanoma.

Raugerškis – neįtikėtinos naudos augalas, Lietuvoje vis dar laukiantis savo šlovės valandos. Tačiau žinant, kokią naudą jis teikia, koks platus raugerškio panaudojimas, reikia manyti, kad šio nepaprasto augalo populiarumas tik augs.

Šaltiniai:

  1. https://blog.mountainroseherbs.com/sunday-steep-26
  2. https://www.vle.lt/straipsnis/raugerskis/
  3. https://ifpnews.com/barberry-a-healing-plant-since-2500-years-ago/

Autorius: Vaida Janikūnienė

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
Naujienlaiškis

Užsakykite arbatų receptus į savo paštą

Nuolat publikuojame naujų naudingų arbatų receptus. Prenumeruokite, kad gautumėte informaciją apie naujausias arbatas į savo pašto dėžutę.