Skip to content

Kadagio arbata – uogos ir spygliai ne tik stiprina organizmą, bet ir puikiai atpalaiduoja

Kadagių uogų arbata
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kadagio arbatos naudingųjų savybių sąrašas tikrai netrumpas. Tačiau be viso to, ką šiai dienai net mokslininkai savo tyrimais patvirtina, kadagio arbata puikiai atpalaiduoja po varginančios dienos. Todėl, grįžę namo vakare, drąsiai jos galite išsivirti.

Kadagio spyglių arbata vartojama išoriškai, gydantis nuo bronchito ar peršalimo. Sanatorijose siūloma paslauga – vonia su kadagio spygliais, įmanoma ir namuose. Verta atsižvelgti ir į tai, kad tokia procedūra teigiamai veikia širdį, kraujospūdį, kvėpavimo organus, odą, plaukus, o taip pat puikiai atpalaiduoja.

Trumpai apie kadagį

Kadagys (Juniperus), priklauso kiparisinių (Cupressaceae) šeimos visžalių krūmų ir medžių genčiai. Pasaulyje žinoma apie 70 šio augalo rūšių. Kadagys labiausiai paplitęs Šiaurės pusrutulyje. Subrendę kadagio kankorėžiai yra uogos pavidalo, tamsiai mėlyni arba juodi. Paprastasis kadagys (Juniperus communis) yra vienintelis kadagys augantis Lietuvoje. Jis paplitęs miškų zonoje. Tai dvinamis krūmas, kūgiška, kartais netaisyklinga ir plačia laja. Kankorėžiai – uogos pavidalo, pusiau sultingi, todėl dažniausiai vadinami kadagio uogomis. Jos subręsta antrų augalo gyvenimo metų rudenį, kai tampa violetinėmis arba beveik juodomis, dažnai su mėlynomis apnašomis. Paprastųjų kadagių uogos yra savito kvapo prieskoniai, vartojamos šviežios arba sudžiovintos. Jos naudojamos aromaterapijoje, liaudies medicinoje, o taip pat įvairių gėrimų aromatizavimui.

Kadagys

Kadagio žaliavos rinkimas

Vaistinei žaliavai tinka antrų arba trečių metų kadagio uogos ir spygliai. Labai svarbu, kad uogos būtų prinokę, mėlynai juodos spalvos. Gydymo tikslams taip pat gali būti džiovinama ir nulupta kadagio žievė.

Džiovinti visas kadagio dalis geriausia natūraliai, gerai vėdinamoje patalpoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Laikyti, kad neišgaruotų eteriniai aliejai, reikėtų stiklinėje, sandariai uždarytoje, taroje.

Spygliuočių arbata – vitamino C bomba ir idealus vaistas nuo kosulio. Žaliavą galite rinkti ir žiemą

Kadagio nauda

Kad kadagys gali būti naudingas sveikatai sutaria ir mokslininkai, ir liaudies medicinos šalininkai. Štai 5 kadagio uogų privalumai, pagrįsti moksliniais tyrimais:

Daug maistingųjų medžiagų ir galingų augalų junginių

Nors informacijos apie kadagio uogų maistingumą nedaug, žinoma, kad jos turi vitaminų ir daug augalinių junginių. Kadagių uogos yra geras vitamino C šaltinis, kuris būtinas imuninei sistemai, kolageno sintezei ir kraujagyslių funkcijai. Šiose uogose taip pat gausu augalinių junginių, įskaitant flavonoidinius antioksidantus, lakiuosius aliejus ir kumarinus – cheminius junginius, turinčius įvairių apsauginių savybių.

Priešuždegiminis ir antioksidacinis poveikis

Kadagio uogose gausu eterinių aliejų ir flavonoidų, kurie veikia kaip stiprūs antioksidantai ir gali padėti sumažinti uždegimo procesus organizme. Tyrimas mėgintuvėliuose parodė, kad kadagių uogų eterinis aliejus reikšmingai sumažino uždegimą žmogaus odos ląstelėse.

Kadagio uogose taip pat gausu flavonoidų. Jie, kaip rodo atlikti moksliniai tyrimai su gyvūnais ir žmonėmis, gali veikti kaip stiprūs antioksidantai ir priešuždegiminiai veiksniai.

Kadagių uogų nauda

Diabetikams – kadagio arbata

Kadagio uogos jau seniai buvo naudojamos diabetui gydyti, o naujausi tyrimai patvirtina, kad jos tikrai gali turėti antidiabetinių savybių. Pasak atlikto tyrimo, vartojant kadagio uogų ekstrakto ženkliai sumažėja cukraus kiekis kraujyje ir padidėja širdį saugančio DTL (gerojo) cholesterolio kiekis. Mokslininkai mano, kad tokį antidiabetinį poveikį lemia didelė antioksidantų koncentracija šiose uogose.

Kadagio arbata gali pagerinti širdies darbą

Kadagio uogos gali stiprinti širdies sveikatą, nes gerina DTL (gerojo) cholesterolio kiekį ir mažina didelį trigliceridų kiekį bei bendrąjį cholesterolio kiekį. Nors tyrimų su žmonėmis trūksta, atlikti tyrimai rodo, kad šių uogų valgymas yra puikus būdas sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius.

Kadagio arbata turi antibakterinių ir priešgrybelinių savybių

Moksliniai tyrimai rodo, kad kadagio uogos pasižymi stipriomis antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis. Įrodyta, kad kadagių uogų eterinis aliejus pasižymi antibakteriniu ir priešgrybeliniu poveikiu net 16 rūšių bakterijų, mielių, į mieles panašių grybelių atžvilgiu. Stipriausias, naikinantis, poveikis pasireiškė prieš dermatofitus ir Candida rūšis.

Kadagio uogų arbata

Kadagio uogų arbata pasižymi maloniu aromatu ir saldžiu skoniu. Ji gali sumažinti per dieną susikaupusį stresą ir nuraminti nervus.

Paruošti kadagių arbatą labai lengva ir paprasta. Užvirkite 300 ml vandens, į jį įdėkite 2 arbatinius šaukštelius džiovintų kadagio uogų, nukelkite indą su arbata nuo viryklės ir palikite 10 minučių, kad pritrauktų. Jeigu norite, galite įsidėti cukraus, medaus arba citrinos. Dažniausiai arbatai vartojamos džiovintos kadagio uogos, nes jos net ilgai laikomos nepraranda gydomųjų savybių.

Ši kadagio arbata taip pat gali padėti gydant bronchitą ir opines ligas. Tokiu atveju gerkite po vieną valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną.

Kadagių uogų arbata – receptai, kurie padės peršalus, kosėjant ar sustreikavus skrandžiui. Kadagio arbata

Kadagio uogų, rozmarino ir mėtų arbata

Ši arbata gali padėti sudirgus žarnynui ir skrandžiui. Gerti reikėtų po 200 ml 2 kartus per dieną.

Jums reikės:

  • 1 valgomojo šaukšto džiovintų kadagio uogų
  • 1 valgomojo šaukšto džiovintų rozmarino žiedų
  • 1 valgomojo šaukšto džiovintų mėtų lapų
  • 1 l vandens

Paruošimas: visą vaistinę žaliavą sumaišykite viename inde ir užpilkite verdančiu vandeniu. Indą uždenkite ir šiltai užklokite rankšluosčiu. Taip užpiltą arbatą palikite 20 minučių. Po to ją nukoškite ir galite gerti šaltą arba karštą. Jeigu norisi, galite įsidėti šaukštelį medaus.

Kadagio spyglių arbata

Arbata iš kadagio spyglių dažniausiai naudojamos išoriškai. Tikrai puiki priemonė nuo plaukų slinkimo – kadagio spyglių ir beržo lapų arbata. Ja galite skalauti plaukus po kiekvieno galvos plovimo.

Jums reikės:

  • 1 stiklinės džiovintų kadagio spyglių (200 ml)
  • 1 stiklinės džiovintų beržo lapų (200 ml)
  • 3 l vandens

Paruošimas:

Į vandenį suberkite kadagio spyglius, beržo lapus ir užkaiskite. Kai arbata užvirs leiskite jai dar 5 minutes pavirti ir nukelkite nuo viryklės. Arbatai atvėsus, galite ja skalauti švarius, prieš tai šampūnu išplautus, plaukus.

Kadagių uogų arbata

Kadagio arbata su cinamonu

Tokia arbata galite mėgautis ne tik profilaktiškai stiprindami savo organizmą, bet ir dėl paprasčiausio malonumo.

Jums reikės:

  • 2 šaukštų juodosios arbatos
  • 1 valgomojo šaukšto džiovintų kadagio uogų
  • 2 cinamono lazdelių
  • 1 litro vandens
  • šiek tiek rudojo cukraus

Paruošimas: užvirinkite vandenį ir į jį suberkite juodąją arbatą, kadagio uogas ir cinamoną. Po to nukelkite  ją nuo viryklės, uždenkite dangčiu ir palikite, kad gerai pritrauktų. Prieš geriant, arbatą perkoškite ir  įberkite cukraus.

Kokį šalutinį poveikį gali sukelti kadagio arbata

Labai svarbu nepamiršti, kad kadagių yra daug rūšių ir ne visos jos valgomos. Kulinarijoje ir gydymo tikslais naudojamas paprastasis kadagys (Juniperus communis).

Kadagio negalima vartoti:

  • sergantiems pielonefritu
  • sergantiems inkstų ligomis
  • turintiems nuolatinį aukštą kraujospūdį
  • sergantiems virškinimo trakto ligomis
  • nėštumo laikotarpiu
  • maitinančioms moterims
  • tiems, kas geria diuretikus ar psichiką veikiančius vaistus

Net jeigu ir nepatenkate į sąrašą, kuriame minimi tie, kam kadagio vartoti negalima, prieš pradedant jį vartoti, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/kadagys/
https://www.healthline.com/nutrition/juniper-berries

Tyrimai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884093/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897106/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2331205X.2017.1306200
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29108086/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6040293/
https://www.semanticscholar.org/paper/EVALUATION-OF-ANTI-DIABETIC
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804301/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16375831/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16375831/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu: