Skip to content

Mėlynių lapų arbata – antioksidantų šaltinis. Kaip paruošti arbatą iš mėlynių lapų, uogų bei ūglių?

Mėlynių lapų arbata - antioksidantų šaltinis. Kaip paruošti arbatą iš mėlynių lapų, uogų bei ūglių?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Viena populiariausių mūsų krašte ir pasaulyje, yra mėlynių lapų arbata. O žinote kodėl? Ogi todėl, kad jų lapuose slypinčių antioksidantų yra kelis kartus daugiau nei uogose ar kitose krūmo dalyse. Taigi, jeigu ir jūs norite pasimėgauti šios arbatos teikiama nauda tikrai verta pasirūpinti džiovintų lapų ar uogų atsargomis.

Tikriausiai esate girdėję, kad mitybos specialistai mėlynes dažnai vadina „supermaistu“? Būtent dėl jose esančių antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, paskutiniais dešimtmečiais, mėlynės tapo tokios populiarios ir paklausios. Šių uogakrūmių tėvynė yra Šiaurės Amerika, tačiau beveik prieš šimtmetį jie buvo įvežti į Europą, o dabar jų galima rasti daugelyje pasaulio kampelių. Jums pasisekė jei auginate mėlynes sode (arba žinote kur jų rasti), tuomet galite prisirinkti lapų ir uogų žaliavos, o žiemą iš jų pasigaminti ne tik šildančios, bet ir sveikatai naudingos arbatos.

Kaip teisingai skinti ir džiovinti mėlynių lapus arbatai?

Mėlynių lapų skynimas prasideda nuo atidumo – venkite dėmėtų, pageltusių ar akivaizdžiai ne pačios geriausios būklės lapų. Pastebėsite, kad sveikas augalas turės įdomių raudonų ar violetinių atspalvių, kurių jūs ir ieškote. Lapus rekomenduojama skinti nuo jaunų augalų, o tai galite daryti nuo balandžio iki pat spalio pabaigos. Kai lapai paruošti džiovinimui, išpilkite juos plonu sluoksniu ant kokio nors plokščio paviršiaus (pavyzdžiui kepimo skardos). Kuo ploniau išdėliosite lapus – tuo greičiau jie išdžius ir taip išlaikys savo subtilų skonį. Idealiausia lapus džiovinti tamsioje ir vėsioje aplinkoje. Po maždaug savaitės mėlynių lapai bus pakankamai išdžiūvę ir lauks jūsų įvertinimo, kai pasigaminsite pirmąjį puodelį arbatos!

Mėlynių lapai

Kuo naudinga mėlynių lapų arbata?

Turbūt jums irgi bus sunku patikėti kiek naudos mūsų sveikatai gali atnešti iš pažiūros niekuo neypatingas augalas. Pasirodo, mėlynių arbata gali būti tikrai išmintingas pasirinkimas visiems, kurie jaučia kataraktos, silpno imuniteto, demencijos, Alzheimerio ligos, inkstų infekcijos, aukšto cholesterolio kiekio, hipertenzijos, osteoporozės, prastos medžiagų apykaitos, maistinių medžiagų trūkumo ir anemijos simptomus.

Gali pagerinti širdies veiklą

Mėlynių arbata gali pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Pirma, didelis kalio kiekis gali veikti kaip kraujagysles plečianti medžiaga, mažinanti kraujospūdį ir aterosklerozės, insulto ir infarkto riziką. Antra: įrodyta, kad mėlynių arbatoje esanti didelė proantocianidinų koncentracija mažina širdies ligų riziką.

Gali pagerinti smegenų veiklą

Mėlynių lapų ir uogų arbatoje esantys antioksidantai gali reikšmingai paveikti jūsų smegenis ir užkirsti kelią oksidaciniam stresui bei apnašų nusėdimui smegenyse. Šis nervinių jungčių sulėtėjimas gali būti Alzheimerio, demencijos ir kitų ligų priežastis, o mėlynių lapuose ir uogose esantys veiklieji junginiai gali padėti nuo to apsisaugoti.

Gali pagerinti virškinimą

Mėlynėse esanti galo rūgštis yra natūralus antioksidantas, galintis sumažinti uždegimą visame organizme, įskaitant skrandį. Padėdama atkurti bakterijų pusiausvyrą žarnyne, ji gali optimizuoti virškinimą, sumažinti diskomfortą, mėšlungį ir pilvo pūtimą, palengvinti vidurių užkietėjimo ir viduriavimo simptomus.

Mėlynių lapų arbata

Gali sustiprinti imuninę sistemą

Mūsų imuninę sistemą gali sustiprinti mėlynių arbatoje esantis vitaminas C ir antocianinai. Vitaminas C skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir veikia kaip antioksidantas, o antocianinai gali ieškoti laisvųjų radikalų ir neutralizuoti juos, kol šie nesukėlė ląstelių mutacijos ar apoptozės.

Gali sustiprinti regėjimą

Mėlynių lapų arbata turtinga vitaminu A, o tai reiškia, kad šis gėrimas gali padėti apsaugoti ir sustiprinti regėjimą. Šis vitaminas yra žinomas kaip antioksidantas, apsaugantis nuo geltonosios dėmės degeneracijos tinklainėje ir lėtinantis kataraktos atsiradimą.

Mėlynių lapų arbata gali pagerinti inkstų veiklą

Dvi šioje arbatoje esančios rūgštys (elaginė ir hipuro rūgštis) gali padėti detoksikuoti šlapimo pūslės sieneles, didindamos šlapimo rūgštingumą. Be to, šie aktyvūs mėlynių arbatos komponentai gali sumažinti organizme esančių oksalatų, dėl kurių gali atsirasti inkstų akmenų, kiekį.

Kaip pasigaminti mėlynių arbatą?

Mėlynių arbata gali būti gaminama iš lapų, uogų arba iš abiejų šių medžiagų derinio. Tiesa, arbatą galima daryti ir iš ūglių. Norėdami pasigaminti arbatos iš mėlynių lapų, pirmiausia išdžiovinkite lapus, kol mėlynių sezonas. Jei mieliau arbatą ruoštumėte iš mėlynių uogų, pasirinkite puodelį uogų. Mėlynas galite sušaldyti arba sudžiovinti.

Mėlynių lapų arbata

Tradicinė mėlynių lapų arbata

Išbandykite mėlynių lapų arbatą ir patirkite šį unikalų skonį. Tradicinė mėlynių lapų arbata paprastai turi gaivų ir vaisišką skonį su šiek tiek rūgščiu atspalviu. Svarbu atsiminti, kad skonis visgi gana subjektyvus dalykas.

Ingredientai:

  • 2 puodeliai vandens
  • 2 valgomi šaukštai džiovintų mėlynių lapų
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus arba cukraus (nebūtina)

Į puodą supilkite vandenį ir leiskite jam užvirti. Į karštą vandenį sudėkite džiovintus lapus ir, sumažinę liepsną, kaitinkite kol užvirs. Užvirus leiskite arbatai 10-15 min. pritraukti, o tada perkoškite. Galite pridėti medaus pagal skonį arba patiekti su ledukais jeigu norisi atgaivos.

Mėlynių lapų arbata

Mėlynių lapų ir uogų arbata

Šis mėlynių arbatos receptas yra gana paprastas. Mėlynių uogų ir lapų arbata, pagardinta grietinėle, yra išties gaivi ir skani.

Ingredientai:

  • 10-12 šviežių arba šaldytų mėlynių uogų
  • 2-3 arbatiniai šaukšteliai džiovintų mėlynių lapų
  • 2 puodeliai vandens
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus arba cukraus (nebūtina)
  • 1 valgomasis šaukštas grietinėlės (nebūtina)

Ruošdami arbatą iš šviežių uogų, pasirūpinkite, kad jos būtų kruopščiai nuplautos. Nenaudokite sudžiūvusių uogų. Į puodą arba arbatinuką supilkite 2 puodelius vandens. Leiskite vandeniui užvirti.  Sudėkite uogas ir mirkykite karštame vandenyje apie 10-15 minučių. Galiausiai įsidėkite mėgstamų ingredientų: medaus, grietinėlsė ar cukraus. Štai ir viskas!

Mėlynių ūglių arbata

Mėlynių ūglių arbata paprastai turi gaivų ir lengvą skonį su subtiliu mėlynių aromatu. Labai svarbu atsiminti, kad skonis gali kisti priklausomai nuo ūglių kokybės, jų rūšies ir kitų ingredientų, kuriuos naudojate. Rekomenduojame išbandyti šį receptą bei prisitaikyti pagal savo skonį!

Ingredientai:

  • 1-2 šaukštai džiovintų arba šviežių mėlynių ūglių
  • 500 ml verdančio vandens
  • medaus arba agavų sirupo pagal skonį (pasirinktinai)

Nesvarbu, naudosite šviežius ar džiovintus ūglius, pirmiausia įsitikinkite, kad jie švarūs. Sudėkite mėlynių ūglius į puodelį arba arbatinuką. Užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pritraukti apie 5-7 minutes. Praėjus laikui nukoškite arbatą ir pagardinkite medumi ar agavų sirupu pagal savo skonį.

Mėlynių lapai

Kur dar galite panaudoti mėlynių lapus?

Mėlynių lapai yra tikrai universalūs ir gali būti naudojami praktiškai bet kur. Štai kelios idėjos, kaip galima panaudoti mėlynių lapus:

  • Kulinariniai eksperimentai virtuvėje. Pridėkite džiovintų mėlynių lapų į sriubą, padažą ar marinatą. Jie suteiks subtilaus ir šiek tiek rūgštaus skonio jūsų pamėgtiems patiekalams.
  • Desertų gamyba. Mėlynių lapai puikiai tinka aromatizuoti įvairius desertus: ledus, pyragus, jogurtus ar pudingus. Tai gali būti naujas būdas pridėti skonio ir spalvų jūsų saldumynams.
  • Namų grožio procedūros. Mėlynių lapai gali būti naudojami kosmetiniuose mišiniuose – veido ar plaukų kaukėse. Jų antioksidacinės savybės gali prisidėti prie odos ar plaukų būklės gerinimo.
  • Aromatinės pagalvės. Nesunkiai susikurkite aromatinę pagalvę, įdėję džiovintų mėlynių lapų į mažą audinio maišelį ir jį užrišę. Mėlynių kvapas gali nuraminti ir padėti atsipalaiduoti po ilgos dienos.
  • Dekoratyvinės detalės. Mėlynių lapai gali tapti unikaliomis dekoratyvinėmis detalėmis. Jie gali būti įtraukti į rankdarbius, įvairius namų dekoro sprendimus ar puošmenas.

Ar mėlynių arbata gali sukelti šalutinį poveikį?

Mėlynių arbata paprastai yra saugi daugumai žmonių. Tačiau tiems, kurie yra jautrūs mėlynėms, arbata gali sukelti alerginę reakciją – ji gali pasireikšti dilgėline, patinimu ir pasunkėjusiu kvėpavimu. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad mėlynių arbata gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, todėl prieš įtraukiant ją į savo racioną geriausia pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Šaltiniai:
https://www.backyardgardenlover.com/blueberry-tea-recipe/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814613010029
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf980145d
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf010653e
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/blueberry-tea.html
https://halmiratea.com/2021/01/09/1753/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
Naujienlaiškis

Užsakykite arbatų receptus į savo paštą

Nuolat publikuojame naujų naudingų arbatų receptus. Prenumeruokite, kad gautumėte informaciją apie naujausias arbatas į savo pašto dėžutę.