Skip to content

Pumpurų arbata – medžio energija, slypinti puodelyje. Iš ko ją ruošti ir kada vartoti?

Pumpurų arbata – medžio energija, slypinti puodelyje. Iš ko ją ruošti ir kada vartoti?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Pumpurai – tai naujos gyvybės ciklo pradžia. Juose medžiai sukaupia visas savo maistingąsias bei vertingiausias medžiagas. Medžių bei krūmų pumpuruose slypi jų gyvybinė galia bei energija. Tad kodėl ir mums nepasinaudojus šia gamtos dovana? Pavasarinių pumpurų arbata – ypatingas gėrimas. O kuo ji naudinga bei iš kokių pumpurų ruošiama, sužinosite skaitydami toliau.

Iš ko ruošiama pumpurų arbata?

Pumpurų arbata ruošiama praktiškai iš bet kurių medžių ar krūmų pumpurų. Pumpurai turėtų būti renkami vos pradėję sprogti, tik išbrinkę, kai tik vos vos matosi žalsvi lapeliai. Jie naudojami arbatoms žali arba džiovinti. Taip pat pumpurus galima valgyti vienus: saujelę vienokių vieną dieną, saujelę kitokių – kitą. Galima jų dėti ir į sriubas, salotas, žaliuosius kokteilius.

Pumpurų arbata ruošiama iš:

Pumpurai – energijos ir sveikatos šaltinis. Ar visus galima valgyti?

Skirtingi medžiai / krūmai pasižymi skirtingomis maistinėmis bei vaistinėmis savybėmis, todėl, ypač pavasarį, naudinga išbandyti kas kartą vis kitokių pumpurų arbatos. Na, o jeigu turite džiovintų, tuomet kitais metų laikais patariama vartoti pagal tai, kokio sveikatinamojo ar gydomojo poveikio reikia.

Pušų pumpurų arbata – sveikatos šaltinis, telpantis arbatos puodelyje  

Pušų pumpurų arbata

Kaip džiovinti pumpurus?

Surinkti pumpurai paskleidžiami vienu sluoksniu ant popieriaus ar natūralaus audinio ir paliekami džiūti gerai vėdinamoje, nuo saulės apsaugotoje, sausoje patalpoje. Svarbu, kelis kartus per dieną pavartyti, kad kuo tolygiau išdžiūtų.

Taip pat galima nuskinti medžių ar krūmų šakeles su pumpurais ir pakabinti viršūnėlėmis žemyn palubėje. Po to toks ryšelis nukabinamas, atrišamas ir pumpurai nukuliami ant švaraus audeklo.

Džiovinti pumpurai laikomi sandariuose popieriniuose arba lininiuose maišeliuose. Tinkami vartoti 2 metus. Tačiau verta atsiminti, kad daugiausiai gyvybės yra ką tik nuskintuose pumpuruose.

Kuo naudinga pumpurų arbata?

Pumpuruose sukauptos pagrindinės medžio ar krūmo gyvybinės medžiagos. Juose slypi medžio galia. Tad mūsų organizmui tai neįkainojama dovana. Juose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų bei kitų kūnui po žiemos atsigauti būtinų medžiagų.

Be abejo, skirtinguose augaluose slypi skirtingos vaistinės savybės, todėl kokią pumpurų arbatą ruošti, turite nuspręsti pagal savo sveikatos ir bendrą organizmo būklę, pagal tai, kokie negalavimai kamuoja ir pagal tai, ką pataria gydytojas ar vaistininkas.

Bet kuri pumpurų arbata atgaivins ir suteiks jėgų, sustiprins organizmą bei imunitetą ir padės lengviau įveikti po žiemos užsilikusį nuovargį bei energijos stoką.

Beržo pumpurų arbata organizmui valyti

Tai vienas geriausių natūralių energijos šaltinių. Ši arbata ypač rekomenduojama pavasarį: ji stiprina ir valo organizmą, padeda pašalinti per žiemą susikaupusias druskas. Be to, beržų pumpurai padeda įveikti įsisenėjusį kosulį, tinka net gydant tuberkuliozę.

Ingredientai:

  • ½ a. š. beržo pumpurų;
  • 2 stiklinės vandens.

Paruošimas: beržo pumpurai užpilami vandeniu ir paverdami apie 3–5 min. Nukošiama.

Vartojimas: gerti po ½ stiklinės 2 kartus per dieną.

Beržo pumpurų arbata organizmui valyti

Liepos pumpurų arbata kraujui stiprinti

Liepos pumpurai anksčiau buvo visiškai įprastas maistas. Vaikai juos vadindavo liepų „cukierkaitėmis“. Jie malonaus, švelnaus, kiek saldoko skonio. Todėl skanu ir vieni. O štai iš jų paruošta arbata ypač tinka tiems, kieno jautrus skrandis, kamuoja padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergantiems gastritu.

Liepos pumpurų ir dilgėlių arbata tinka sergant anemija bei nusilpus kraujui, nes skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, valo organizmą.

Ingredientai:

Paruošimas: liepas ir dilgėles užplikyti verdančiu vandeniu, palikti pritraukti 10–15 min, nukošti.

Vartojimas: gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną.

Liepos pumpurų arbata kraujui stiprinti

Juodųjų serbentų pumpurų arbata inkstams

Jau niekam ne paslaptis, kad juodieji serbentai yra vitaminų, ypač vitamino C, šaltinis. Jų pumpuruose yra medžiagų, slopinančių uždegiminius procesus, stabdančių mikrobų bei grybelių vystymąsi. Tai puiki aterosklerozės profilaktikos priemonė bei pagalba nuo galvos skausmo.  

Juodųjų serbentų pumpurų arbata stiprinama inkstų bei antinksčių funkcija, užtikrinamas geras jų funkcionavimas. Ją patariama gerti 21 dieną, kasdien tarp 17–19 val., kai inkstų funkcija aktyviausia.

Ingredientai:

  • 1 a. š. juodųjų serbentų pumpurų;
  • 1 stiklinė vandens.

Paruošimas: pumpurus užplikyti karštu, tačiau ne verdančiu vandeniu. Palikti pritraukti, nukošti. Kasdien gerti po vieną stiklinę. Galima skaninti medumi arba juodųjų serbentų uogiene.

Juodųjų serbentų pumpurų arbata inkstams

Aviečių pumpurų arbata nuo temperatūros

Nuo seno žinoma aviečių nauda mažinant temperatūrą bei padedant sveikti peršalus. Aviečių pumpuruose yra salicilo rūgšties, kuri slopina uždegimus, mažina karščiavimą. Be to, jie tinka aterosklerozės profilaktikai, žadina apetitą, gerina virškinimą, padeda, kai kankina rėmuo.

Aviečių pumpurų arbata veikia tonizuojančiai, valo organizmą nuo nereikalingų medžiagų bei toksinų, padeda palengvinti gripo ir peršalimo simptomus. Veiksmingai mažina temperatūrą.

Ingredientai:

  • 10 g aviečių pumpurų;
  • 1 stiklinė vandens.

Paruošimas: pumpurus užplikyti verdančiu vandeniu ir palikti pritraukti 20 min. nukošti.

Vartojimas: išgerti pamažu visą stiklinę, kol dar karšta.

Aviečių arbata – vaistas nuo peršalimo ligų

Aviečių pumpurų arbata nuo temperatūros

Šaltalankio pumpurų arbata imunitetui stiprinti

Šaltalankio pumpurai rekomenduojami sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Jie gerina kraujotaką, neleidžia susidaryti trombams kraujagyslėse, stimuliuoja virškinimą. Šaltalankio pumpuruose gausu vitaminų C, B, PP, rauginių medžiagų, Folio rūgšties. Iš jų paruošta arbata puikiai tinka organizmui stiprinti, kraujotakai aktyvinti ir gerai sveikatai palaikyti.

Ingredientai:

  • 1 v. š. šaltalankio pumpurų;
  • 1 stiklinė vandens.

Paruošimas: pumpurus užpilti verdančiu vandeniu ir palikti pritraukti 2 val. Nukošti.

Vartojimas: gerti po ¼ stiklinės 3–4 kartus per dieną prieš valgį.

Šaltalankių arbata – pirmoji pagalba peršalus

Šaltalankio pumpurų arbata imunitetui stiprinti

Graikinio riešutmedžio pumpurų arbata sergantiems cukralige

Graikinio riešutmedžio pumpurai gerina medžiagų apykaitą, mažina kraujo spaudimą, gydo avitaminozę. Jie ypač tinkami žarnyno mikroflorai atstatyti, insulino sintezei bei turi įtakos kasos fermentų gamybai. Todėl šių pumpurų arbata rekomenduojama ir sergantiems antrojo tipo diabetu, kamuojamiems aknės, psoriazės, egzemos.

Ingredientai:

  • 1 v. š. graikinio riešutmedžio pumpurų;
  • 1 stiklinė vandens.

Paruošimas: pumpurus užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 10 min pritraukti. Nukošti.

Vartojimas: rekomenduojama gerti šiltą, po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną.

Graikinio riešutmedžio pumpurų arbata sergantiems cukralige

Pumpurų ekstraktai

Pumpurų arbatoje atsiskleidžia subtilesnės vaistinės savybės nei valgant juos žalius, termiškai neapdorotus. Arbatas paruošti paprasta ir nereikia jokių papildomų ingredientų. Tačiau dar veiksmingesni yra pumpurų ekstraktai. Būtent ruošiant ekstraktą, jame ištirpsta kur kas daugiau naudingųjų bei gydomųjų pumpurų medžiagų. Ekstraktas dar naudingesnis už pumpurų trauktines, kurios gaminamos tik iš pumpuro ir geros degtinės.

Pumpurų ekstraktas gaminamas iš bet kurio medžio / krūmo pumpurų, 70 proc. stiprumo spirito ir glicerino. Santykis atitinkamai turėtų būti 1:10, t. y. viena dalis pumpurų ir dešimt dalių vienodomis dalimis sumaišyto spirito ir glicerino. Pavyzdžiui, imame 1 v. š. pumpurų ir 10 v. š. spirito ir glicerino (5 v. š. spirito ir 5 v. š. glicerino).

Taip paruoštą ekstraktą reikia sandariai uždaryti ir palaikyti tamsioje, vėsioje patalpoje 30 dienų. Po to nukošti. Vartojama po 25 lašus, atskiestus ¼ stiklinėje vandens kartą per dieną.

Ekstraktas tinkamas naudoti 3 metus.

Kam pumpurų arbatos geriau nevartoti?

Pumpurų arbatos ar ekstraktų neturėtų vartoti konkretiems augalams alergiški žmonės. Taip pat atsargiai turėtų vartoti šienlige sergantieji bei turintys inkstų problemų. Kai kuriuose augaluose yra per daug dervų, todėl šios arbatos vartojimas gali paskatinti inkstus dirbti per stipriai.

Visada prieš gydantis augaliniais preparatais, geriau pasitarti su gydytoju ar vaistininku, kurie, įvertinę jūsų būklę ir ligas, patars, kas būtų saugiausia jūsų atveju.

Šaltiniai:

  1. https://aromachaitea.com/blogs/news/health-benefits-of-pine-bud-tea
  2. https://megrellc.com/folk-recipe-birch-bud-tea/
  3. https://naturallybalanced.org/en/birch-extract-tea/
  4. https://til-time.com/en/linden-buds-a-gold-mine/
  5. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-linden-tea

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui