Skip to content

Vitaminas C ir jo nauda organizmui: atstatykite vitamino C atsargas su arbatos puodeliu!

Šaltalankių arbata – pirmoji pagalba peršalus
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Jau seniai žinome, kad arbata ne tik šildo mūsų kūnus, bet ir siūlo begalę skirtingų skonių. Bet ar žinojote, kad kai kurios iš jūsų mėgstamų arbatų gali būti tikros vitamino C bombos? Arbatos pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, o vitaminas C yra stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų.

Vitamino C nauda organizmui

Vitaminas C – tai vitaminas, kuris yra gyvybiškai svarbus tiek vaikams, tiek suaugusiam organizmui. Kai šį vitaminą gauname per arbatą, jis ne tik suteikia mums šiltą ir jaukų jausmą, bet ir pasitarnauja mūsų sveikatai. Taigi, kokia nauda gerti vitamino C turinčią arbatą?

  • Imuniteto stiprinimas. Gerdami arbatą, kuri yra praturtinta vitaminu C, padedame savo organizmui pasipriešinti infekcijoms ir peršalimui. Tai ypač aktualu šaltuoju metų laiku ar gripo sezonu.
  • Kolageno gamyba. Vitaminas C yra būtinas kolageno gamybai. Kaip žinome, kolagenas palaiko odos, plaukų, nagų ir sausgyslių būklę. Na, o reguliariai gerdami tokias arbatas, galime prisidėti prie odos elastingumo ir jaunatviškumo išsaugojimo.
  • Antioksidantų šaltinis. Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, kuris padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Tai sumažina oksidacinį stresą mūsų kūne, kuris yra susijęs su daugeliu lėtinių ligų.
  • Širdies veiklos gerinimas. Kai kurie tyrimai rodo, kad vitaminas C gali padėti sumažinti širdies ligų riziką, sumažinant kraujospūdį ir blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Geros nuotaikos palaikymas. Vitaminas C yra susijęs su smegenų veikla ir gali padėti kelti nuotaiką, mažinti nuovargį ir stresą.
  • Geležies absorbcija. Gerdami vitamino C turinčią arbatą, kartu su geležies turinčiais maisto produktais, padedame mūsų kūnui geriau įsisavinti šį svarbų mineralą. Tai ypač svarbu vegetarams ar žmonėms, kurie kenčia nuo geležies stokos.

Tai tik keli pavyzdžiai, kaip vitamino C turinčios arbatos gali padėti mūsų kūnui. Žinoma, norint pasinaudoti visais šiais privalumais, reikėtų laikytis subalansuotos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo. Bet kiekvienas šiltas arbatos puodelis yra žingsnis teisinga kryptimi!

Aronijų arbata
Aronijų arbata

Kaip sužinoti ar man trūksta vitamino C?

Jei pastebėjote, kad jūsų plaukai tapo sausesni ir trapūs, oda pradėjo pleiskanoti, o mėlynės atrodo atsiranda iš niekur – gali būti, kad jums trūksta šio supervitamino. Be to, dantenų kraujavimas  gali būti dar vienas požymis. Jei mūsų organizme yra per mažai vitamino C, gali atsirasti ir rimtesnių problemų, pavyzdžiui, aukštas kraujospūdis ar net kai kurios labai nemalonios ligos. Bet nereikėtų per daug jaudintis! Puikios naujienos, kad valgydami daug vaisių ir daržovių galime papildyti vitamino C atsargas ir padėti mūsų kūnui kovoti su šiais iššūkiais.

Jei rūkote, sukluskite!  Rūkymas mažina vitamino C kiekį organizme. Tai priklauso nuo to, kiek cigarečių surūkoma per dieną. Taigi, rūkantiems reikia daugiau šio vitamino. Daugelis žolininkų ir net gydytojų rekomenduoja suvartoti iki 250 mg šio vitamino per dieną, tačiau apie tai pirmiausia reikia pasitarti su kvalifikuotu sveikatos priežiūros specialistu. Tai ypač aktualu, jei esate nėščia, maitinate kūdikį ar vartojate vaistus.

Naminės arbatos, kurios turi daugiausiai vitamino C

Kaip jau žinome, vitaminas C labai svarbus mūsų sveikatai, o geriausias dalykas yra tai, kad jį galime rasti įvairiuose maisto produktuose, įskaitant arbatas. Norėdami pasipildyti šio vitamino atsargas šaltais ar lietingais vakarais, pasiruoškite šiltą puodelį arbatos. Štai keletas naminių arbatų, kurios yra tikros vitamino C bombos.

Citrinžolės arbata
Citrinžolės arbata

Šaltalankių lapų arbata

Šaltalankiai yra tarp turtingiausių vitamino C šaltinių, todėl jų arbatėlė yra ne tik skani, bet ir labai naudinga.
Paruošimas. Į puodelį įberkite 1 arbatinį šaukštelį džiovintų šaltalankių lapų, užplikykite karštu vandeniu ir leiskite pritraukti apie 10 minučių. Profilaktiškai rekomenduojama gerti po 100-200 ml 2-3 kartus per dieną. Galite pagardinti medumi.

Aronijų uogų arbata

Aronijos taip pat yra stiprus vitamino C šaltinis, todėl jų arbata yra sveikatingas pasirinkimas.
Paruošimas. Į 250 ml verdančio vandens suberkite 1 šaukštelį džiovintų aronijų uogų (galite naudoti ir šviežias). Virkite maždaug 5 minutes. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti 10-15 minučių. Priklausomai nuo skonio, galite pridėti šiek tiek medaus arba lašą citrinos sulčių.

Citrinžolės arbata

Atgaivinantis ir švelnus skonis bei vitamino C gausa.
Paruošimas. 2-4 citrinžolės stiebelius nuplaukite ir nulupkite viršutinius lapus, kad pasiektumėte vidinius minkštesnius stiebelius. Citrinžolės stiebelius smulkiai supjaustykite, kad išsiskirtų daugiau skonio. Dideliame puode užverkite 1 l vandens. Kai vanduo pradeda virti, sudėkite pjaustytus citrinžolės stiebelius. Virkite ant mažos ugnies apie 5-10 minučių. Nukoškite arbatą per sietelį, kad pašalintumėte citrinžolės stiebelius ir mėgaukitės!

Aviečių lapų arbata
Aviečių arbata

Aviečių lapų arbata

Be aromato ir malonaus skonio, aviečių lapai taip pat yra geras vitamino C šaltinis.
Paruošimas. 2 šaukštelius džiovintų aviečių lapų užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite maždaug 20 minučių, kad pritrauktų. Prieš geriant arbatą nukoškite.

Juodųjų serbentų arbata

Juodieji serbentai yra žinomi dėl didelio vitamino C kiekio, todėl jų arbata tikra sveikatingumo dozė.
Paruošimas. Užvirkite 250 ml vandens. Kai vanduo užvirs, įdėkite 1-2 arbatinius šaukštelius džiovintų juodųjų serbentų lapų ar uogų. Sumažinkite ugnį ir leiskite arbatai pavirti maždaug 5-10 minučių. Jei norite stipresnės arbatos, galite palikti ilgiau. Po to nukoškite arbatą, kad pašalintumėte lapus ar uogas. Pagal skonį galite pridėti medaus, citrinos sulčių ar kitų ingredientų.

Šeivamedžio uogų arbata
Šeivamedžio arbata

Šeivamedžio uogų arbata

Tai arbata, kurioje gausu vitamino C, skirto gyvybingumui ir energijai palaikyti. 
Paruošimas. Užvirinkite 1l vandens, tada leiskite jam truputį atvėsti. Tuo tarpu 4 arbatinių šaukštelius džiovintų šeivamedžio uogų supilkite į arbatinuką. Užpilkite juos karštu virintu vandeniu ir leiskite pastovėti 10 minučių. Po to galite nukošti (nors nebūtina) ir gerkite.

Arbatos, kuriose gausu vitamino C, ne tik skanu, bet ir puikiai stiprina mūsų imuninę sistemą. Tai fantastiškas būdas pasirūpinti savimi, ypač šaltuoju metų laiku, kai mūsų kūnas ieško šilumos ir papildomos priežiūros. Išbandykite įvairias arbatas ir atraskite sau tinkamiausią skonį bei vitamino C dozę!

Šaltiniai:
https://twiningsusa.com/blogs/articles/vitamin-c-tea
https://www.ediblewildfood.com/blog/2012/10/herbal-teas-with-vitamin-c/
https://culinaryteas.com/blogs/news/15494856-boost-your-vitamin-c-with-tea
https://medicalhealthauthority.com/info/teas-with-vitamin-c-boost-immune-system.html

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

0 thoughts on “Vitaminas C ir jo nauda organizmui: atstatykite vitamino C atsargas su arbatos puodeliu!”

  1. Pingback: Žali pomidorai žiemai - populiariausi receptai