Arbatos pasaulyje, pilname skirtingų skonių ir aromatų, kadagių uogų arbata išsiskiria kaip tikra gamtos dovana. Šis amžių senumo gėrimas, šiandien išlikęs kaip unikali galimybė mėgautis ne tik skaniu, bet ir sveiku gėrimu. Lietuvoje kadagių arbatos istorija siekia senovės laikus, kai gamtos resursai buvo naudojami ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistai. Paprastai kadagių uogų arbata gaminama iš džiovintų arba šviežių kadagio vaisių, kurių skonis tikrai išskirtinis. Jei susirgote ar sustreikavo skrandis kadagių uogų arbata čia gali jums padėti!
Koks kadagių uogų arbatos skonis?
Kadagių uogų arbatos skonis galima sakyti toks pat kaip jų kvapas! Tai aštrios citrusinių vaisių ir pušų natos, kurių taip lengvai neatkartosi kitose arbatose. Įsivaizduokite aromatą, kuris kviečia į miško klodus, o skonis – tikras gaivumo gūsis jūsų burnoje.
Kadagio uogų rinkimas ir laikymas
Jei ruošiatės daryti kadagių uogų arbatą ir norite jų prisirinkti, rekomenduoju jas paragauti prieš skinant, kad įsitikintumėte, jog uogos tikrai prinokusios. Paprastai prinokusios uogos turėtų būti malonaus skonio ir net šiek tiek saldžios. Šias uogas galima rinkti nuo vėlyvo rudens iki žiemos ar net ankstyvo pavasario.
Jei uogų norite atsidėti vėlesniam laikui, galite jas sudžiovinti arba užšaldyti. Taip jos išlaikys savo skonį mažiausiai metus!
Kokią naudą sveikatai teikia kadagių uogų arbata?
Kadagių arbatoje gausu antioksidantų bei vitaminų A ir C. Antioksidantai padeda kovoti su organizme esančiais laisvaisiais radikalais, kurie gali sukelti vėžį ir širdies ligas. O vitaminai A ir C padeda sustiprinti imuninę sistemą ir taip išvengti peršalimo ligų bei padidinti organizmo gebėjimą kovoti su bet kokiomis infekcijomis.
Peršalimo ir kosulio gydymas kadagių uogų arbata
Konektikuto universitete neseniai bvuo atliktas tyrimas apie natūralias priemones ir žoleles, padedančias kovoti su gripu. Ir žinote ką? Bent tris kartus per savaitę vartodami ženšenį, kadagį ir imbierą, tikimybę susirgti gripu galite sumažinti 65 %!
Kadagio uogose yra antivirusinio junginio (deoksipodofilotoksino), kuris gali būti naudingas sergant viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, peršalimo ligomis ir gripu.
Skrandžio problemų gydymas
Tyrinėjant kadagių naudą, paaiškėjo, kad šios uogos yra natūrali priemonė virškinimo negalavimams gydyti. Jos beveik kaip geriausių gamtos žolelių ir prieskonių choras, kuris ramina skrandį stimuliuodamos liaukas, atsakingas už tulžies ir virškinimo sulčių gamybą, ir taip gerina virškinimą.
Diabeto prevencija
Tyrimais nustatyta, kad kadagio uogos gali sumažinti antrojo tipo diabeto riziką, nes reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir daro jį stabilesnį. Tiesa, šių uogų reikėtų atsisakyti jei vartojate vaistus nuo diabeto, nes jos gali per daug sumažinti cukraus kiekį kraujyje.
Gydymas nuo podagros
Podagra yra artrito forma, kuri paprastai pažeidžia sąnarius. Ji dažniau pasireiškia vyrams nei moterims ir paprastai vargina vyresnius nei 40 metų žmones. Ji gali prasidėti kaip pavienis paūmėjimas arba tapti lėtine liga, dėl kurios pasireiškia intensyvaus skausmo, sustingimo, patinimo ir paraudimo aplink sąnarį periodai. Podagrai gydyti kadagio uogų arbata vartojama kaip diuretikas. Tyrimai rodo, kad kadagio uogos didina šlapimo išsiskyrimą ir taip padeda iš organizmo išplauti šlapimo rūgštį, kas palengvina podagros simptomus.
Inkstų akmenų gydymas
Kadagio uogų arbata taip pat gali būti veiksminga nuo inkstų akmenų susidarymo. Tyrimai rodo, kad kadagio uogos yra diuretikas ir skatina padidėjusį šlapimo išsiskyrimą, taip padėdamos iš organizmo išplauti toksinus ir atliekas. Be to, jos padeda išvengti inkstų akmenų susidarymo, nes didina tulžies gamybą, kuri pašalina medžiagas, galinčias juos sukelti.
Šlapimo takų infekcijų gyydymas
Jei kenčiate nuo šlapimo takų infekcijų, kadagio uogos jums gali padėti „palengvėti“. Tyrimai rodo, kad kadagio uogų antibakterinės savybės kartu su diuretiniu poveikiu puikiai tinka kovai su šlapimo takų infekcijomis.
Kadagių uogų arbata peršalus
Kadangi kadagio uogos yra labai stiprios, šios arbatos nereikėtų gerti daugiau kaip vieną puodelį per dieną ir ne ilgiau kaip savaitę. Sumaišius kadagių uogų, mėtų, citrinų ir medaus skonius, sukuriamas unikalus raminantis ir gydantis derinys.
Ingredientai:
- 1 šaukštelis džiovintų kadagio uogų
- 1 puodelis vandens
- 2 mėtų lapeliai
- citrinos skiltelė
- medaus (pagal skonį)
Paimkite džiovintas kadagio uogas bei mėtas ir lengvai jas sutrinkite, kad išsiskirtų aromatai ir aliejai. Švelniai sutrintas kadagio uogas ir mėtas užpilkite puodeliu karšto vandens. Palikite arbatą pastovėti uždengtą apie 5-10 min. Perkoškite, pridėkite medaus, citrinos ir gerkite karštą. Galite keisti vandens kiekį kol išgausite jums geriausią skonį, tačiau būkite atsargūs su uogų kiekiu, nes jos yra gana stiprios.
Kadagių uogų arbata skaudančiam skrandžiui
Skandžio skausmai gali būti lengviau pakeliami su natūraliomis žolelėmis ir kadagių uogomis. Šis receptas sujungia kelias gydomąsias žoleles, kurios tradiciškai naudojamos skrandžio problemoms švelninti.
Ingredientai:
- 1 šaukštelis džiovintų kadagių uogų
- 1 šaukštelis ramunėlių žiedų
- 1 šaukštelis pipirmėtės lapų
- 1 litras vandens
- medus arba citrinos sultys (pagal skonį)
Sudėkite džiovintas kadagio uogas, ramunėles ir pipirmėtės lapus į arbatinuką ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite žolelėms ir uogoms pamirkti apie 5-10 minučių, kol gėrimas įgis gyvybingo skonio. Jei norite, galite pridėti šaukštą medaus arba šiek tiek citrinos sulčių. Geriausia gerti karštą.
Kadagio uogų arbata nuo kosulio
Sujungus kadagių uogas ir liepų žiedus išgausime ne tik skanią, bet ir kosulį malšinančią arbatą. Šios natūralios sudedamosios dalys gali padėti nuraminti gerklę ir sumažinti kosulį.
Ingredientai:
- 1 šaukštelis džiovintų kadagių uogų
- 1 šaukštelis džiovintų liepų žiedų
- 1 litras vandens
- medaus (pagal skonį)
Sudėkite džiovintas kadagio uogas ir liepų žiedus į arbatinuką ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite žolelėms ir uogoms pamirkti apie 5-10 minučių. Įsipilkite į puodelį, įsidėkite medaus ir mėgaukitės.
Ar kadagių uogų arbata tinka visiems?
Kadagys stimuliuoja lygiųjų raumenų susitraukimus, todėl jo negalima vartoti nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims. Taip pat negerkite kadagių arbatos, jei vartojate receptinius vaistų nuo diabeto, gliukozės ar hipoglikemijos. Venkite kadagių uogų ir kadagių aliejaus, jei turite rimtų inkstų problemų, pavyzdžiui, inkstų uždegimą. Net ir įprasta kadagio uogų dozė stipriai veikia inkstus ir gali padidinti jų apkrovą. Jei vartojate kitus receptinius vaistus, prieš pradėdami vartoti šį augalą pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu.
Kadagių uogos ne tik arbatai, bet ir maistui pagardinti
Kadagio uogos puikiai tinka ne tik arbatoms, bet ir kaip prieskonis maistui. Žinoma, kad senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje kadagio uogos buvo gana populiarios ir naudojamos kulinarijoje. Kadagiai labai tinka gaminant patiekalus su ėriena (arba aviena), šerniena ir net kiauliena. Džiovintų kadagių uogų galima dėti net į čili troškinį ir taip suteikti jam kaimišką,sodrų skonį. Kadagiai taip pat geras prieskonis kepant antį.
Norint, kad išryškėtų lengvas kadagių uogų citrusinis skonis, į patiekalus reikėtų įdėti ir kitų vaisių, pavyzdžiui, obuolių arba džiovintų slyvų. Prieš kepant mėsą, sutrintas kadagio uogas galite tiesiog į ją įtrinti. Jei norite patiekalui suteikti stiprų kadagio aromatą ir skonį, šviežias uogas prieš dedant į padažą ar marinatą reikia sutrinti. Na, o jei norite subtilesnio aromato, uogas galite paskrudinti, bet būkite atsargūs, kad jų nesudegintumėte, nes skonis taps kartus.
Šaltiniai:
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-to-know-juniper-berries
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37186895/
https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/juniper-berry#
https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=21780
https://truefoodfact.com/beverage/juniper-berry-tea/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.