Skip to content

Dviguba dozė gėrio: citrina ne tik skanu, bet ir naudinga. 3 skaniausi citrinų arbatos receptai!

Citrina ne tik skanu, bet ir naudinga
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Citrina ir jos universalumas žavi žmones visame pasaulyje, o jos rūgštumas jau seniai tapo neatsiejama mūsų virtuvės dalimi. Nesvarbu, ar esate mėgėjas eksperimentuoti su desertais, ar tiesiog mėgstate šviežią citrinų arbatą ar vandenį, citrinos sultis galima panaudoti daugelyje patiekalų. Citrina, be abejonės, yra žinoma dėl savo rūgštaus skonio ir nuostabaus kvapo. Bet ar žinojote, kad ji taip pat turi daugybę naudingų savybių, kurios padeda mūsų sveikatai?

Citrina, su savo ryškiai geltona spalva ir gaivinančiu kvapu yra žinoma nuo senovės. Senovės kinai ir egiptiečiai vertino šį vaisių dėl jo gydomųjų savybių ir unikalios galios stiprinti imunitetą. Šiandien citrina yra auginama daugelyje šalių, o jos populiarumas niekada nemažėja dėl jos universalumo tiek maiste, tiek kosmetikoje.

Vitaminai citrinoje

Citrinose yra daug vitaminų ir maistingųjų medžiagų, kurios gali sustiprinti mūsų organizmą:

  • Vitaminas C. Citrinos yra geras vitamino C šaltinis, kuris stiprina imunitetą, kovoja su infekcijomis, gydo žaizdas ir kt. JAV žemės ūkio departamento „FoodData Central“ duomenimis, vienoje citrinoje yra apie 31 mg vitamino C. Rekomenduojama paros norma vyrams yra 90 mg, o moterims – 75 mg.
  • Kalcis. Citrinose yra kalcio, kuris svarbus raumenų funkcijai, hormonų išskyrimui, kraujagyslių susitraukimui ir kt.
  • Kalis. Citrinose yra kalio, kuris padeda raumenims ir nervams tinkamai veikti.
  • Folio rūgštis. Ji taip pat randami citrinose. Kaip žinome, folio rūgštis apsaugo nuo stuburo apsigimimų ir padeda susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams.
Citrinos

Citrinos nauda

Citrinos – tai tikras stebuklas iš gamtos, kuris gali praturtinti ne tik mūsų maisto racioną, bet ir kasdienį gyvenimą. Kaip žinome, citrinos nauda sveikatai yra neabejotina. Mėgstate spausti šviežias citrinų sultis tiesiai į rytinę arbatą, ar tiesiog mėgautis šio vaisiaus skoniu? Na, yra keletas priežasčių, kodėl citrinų sultys turėtų būti neatsiejama mūsų kasdienybės dalis.

Citrina gali sumažinti gerklės skausmą
Šiltas vanduo, sumaišytas su medumi ir citrina, yra populiari naminė priemonė gerklės skausmo kamuojamiems žmonėms. Šis mišinys gali nuraminti gerklės skausmą peršalimo sezono metu.

Citrina gali užkirsti kelią vėžiui ir padėti su juo kovoti
Tyrimai parodė, kad citrinos gali turėti priešvėžinių savybių. Vieno tyrimo duomenimis nustatyta, jog cheminė citrinų sudėtis gali padėti užkirsti kelią burnos auglių vystymuisi. Kiti tyrimai citrusinius vaisius ir jų sultis sieja su priešvėžiniu poveikiu. Net citrusinių vaisių žievelėse esančios cheminės medžiagos yra siejamos su galimais priešvėžiniais veiksniais.

Citrina apsaugo nuo inkstų akmenų
Įrodyta, kad citrinų sultys padeda išvengti inkstų akmenų, nes padidina citratų kiekį šlapime. Citratas jungiasi su kalciu ir taip padeda išvengti inkstų akmenų susidarymo.

Citrina padeda virškinimui
Citrinų žievelėje ir minkštime yra tirpių skaidulų, vadinamų pektinu. Ji skatina virškinimo fermentų gamybą kepenyse, todėl padeda pašalinti atliekas iš organizmo. Daug skaidulų turintys vaisiai taip pat gali padėti sumažinti vidurių užkietėjimo riziką.

Citrina padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
Daug skaidulinių medžiagų turinčių vaisių valgymas gali palaikyti gliukozės kiekį kraujyje, taip padėdamas išvengti jo padidėjimo. Tai gali sumažinti diabeto riziką arba padėti diabetu sergantiems žmonėms valdyti šios ligos būklę.

Gali padėti numesti svorio
Citrinose ir jų sultyse esantis pektinas padeda ilgiau jaustis sotesniems, todėl svoris krenta daug lengviau. Tyrimai rodo, kad padidėjęs skaidulinių medžiagų vartojimas, ypač iš mažo tankio šaltinių, tokių kaip vaisiai, gali lemti mažesnį kūno svorį ir riebalų kiekį.

Gali pagerinti odos būklę
Citrinos turi natūralių antibakterinių savybių ir alfa hidroksilo rūgščių, kaip ir daugelis be recepto parduodamų vaistų nuo spuogų. Jos gali pašviesinti, nušveisti ir padėti pašalinti inkštirus. Taip pat žinoma, kad citrinos, tepamos ant galvos odos, gali padėti atsikratyti pleiskanų. Citrinose esantis vitaminas C taip pat skatina kolageno sintezę, o tai dar vienas teigiamas poveikis jūsų odai.

Vanduo su citrina

Vandens su citrina nauda

Vanduo su citrina – tai puikus būdas pradėti dieną. Jis ne tik suteikia organizmui atgaivos pojūtį, bet ir padeda atsikratyti toksinų. Citrinos sulčių rūgštingumas stimuliuoja skrandį ir taip skatina geresnį virškinimą. Be to, vitamino C gausa padeda stiprinti imuninę sistemą ir mažinti uždegimus. Kai kurie žmonės teigia, kad reguliariai gerdami vandenį su citrina pastebėjo, jog pagerėjo odos būklė, sumažėjo svoris ir jaučiasi energingesni.

Kaip pasigaminti idealų citrinų vandenį?

Pasigaminti citrinų vandenį yra ne tik lengva, bet ir smagu. Paimkite šviežią citriną ir supjaustykite ją į griežinėlius arba tiesiog išspauskite sultis. Į stiklinę šilto vandens įpilkite citrinos sulčių pagal skonį. Norintiems papildomo skonio, galima įmesti kelis mėtų lapelius ar šaukštelį medaus. Kai kurie mėgsta vandenį su citrina pasigaminti vakare, leisti jam pritraukti naktį ir gerti ryte. Tačiau svarbiausia yra eksperimentuoti ir rasti savo mėgstamą skonio derinį! Taigi, kiekvieną rytą pradėkite stikline sveiko, gaivinančio citrinų vandens, ir mėgaukitės teikiama nauda!

Citrinų arbata: 3 būdai kaip pasigaminti skaniausią citrinų arbatą

Citrinų arbata yra nuostabus gėrimas, ar tai būtų karšta ar šalta! Galite mėgautis šilta citrinų arbata su medumi, jei skauda gerklę, arba atsigaivinti šiltą vasaros dieną su citrinų ledine arbatos stikline. Kai jau nusibosta tas pats skonis, drąsiai eksperimentuokite su įvairiais priedais, tokiais kaip švieži vaisių užpilai, įvairūs sirupai ar net jūsų mėgstamas alkoholis. Galimybių yra begalė!

Citrinų arbata su imbieru ir medumi

Karšta medaus ir citrinų arbata

Ingredientai:

  • 1 valgomasis šaukštas (15 ml) citrinos sulčių.
  • 2 valgomieji šaukštai (30 ml) medaus.
  • 1 puodelis (240 ml) karšto vandens.
  • 1 juodosios arbatos maišelis.
  • Citrinos griežinėlis papuošimui (nebūtina).

Užvirinkite vandenį ir supilkite jį į puodelį. Karštame vandenyje 3-4 minutes mirkykite juodosios arbatos maišelį.

Arbatai pritraukus, išimkite maišelį iš puodelio. Jei nemėgstate juodosios arbatos skonio arba nenorite, kad joje būtų kofeino, šį veiksmą galite visiškai praleisti. Daugelis žmonių mėgaujasi karšta medaus ir citrinų arbata, kurioje nėra jokios kitos arbatos!

Į karštą vandenį įmaišykite medų ir citrinos sultis. Būtinai maišykite mišinį tol, kol puodelio dugne nebeliks medaus. Į puodelį pridėkite šviežios citrinos griežinėlį papuošimui. Jei norite, kad arbata būtų saldesnė, drąsiai į ją įpilkite daugiau medaus ar cukraus.

Šalta citrinų arbata

Šalta citrinų arbata

Ingredientai:

  • 4 puodeliai (950 ml) vandens.
  • 1 puodelis (200 g) cukraus.
  • 1/4 arbatinio šaukštelio (1,5 g) valgomosios sodos.
  • 10 juodosios arbatos maišelių.
  • 6 citrinų sultys (120-180 ml).
  • 4 puodeliai ledo kubelių (950 ml)

Užvirinkite vandenį ir supilkite į karščiui atsparų ąsotį. Į karštą vandenį įmaišykite cukrų ir sodą. Maišykite mišinį šaukštu ilga rankena tol, kol ąsočio dugne nebeliks cukraus. Juodosios arbatos maišelius pamerkite į ąsotį 10 minučių. Ilgu šaukštu pastumdykite arbatos maišelius žemyn, kad jie būtų visiškai panardinti į vandenį, ir nustatykite laikmatį. Praėjus 10 minučių, atsargiai šaukšteliu išimkite maišelius iš ąsočio. Antru šaukštu išspauskite iš maišelių skystį.

Į ąsotį supilkite 6 citrinų sultis ir išmaišykite arbatą. Jei nerimaujate, kad arbata bus per rūgšti, galite pilti ir mažiau. Galiausiai supilkite ledą ir mėgaukitės!

Į karštą citrinų arbatą įtarkuokite šiek tiek šviežio imbiero, kad gautumėte papildomos naudos. Šviežio imbiero turėtų užtekti maždaug 2,5 cm, kad jis suteiktų skonį ir naudingai veiktų virškinimo bei raminamąjį poveikį, bet, žinoma, galite keisti kiekį pagal savo skonį. Galite naudoti maltą imbierą, tačiau jo skonis ir nauda sveikatai nebus tokia pati, kaip naudojant šviežią imbierą. Maždaug 1/4 arbatinio šaukštelio (1,75 g) malto imbiero atitinka maždaug 1 valgomąjį šaukštą (15 g) šviežio imbiero.

Citrinų arbata

Citrinų arbata su sirupu

Pasigaminkite aromatizuoto sirupo, kad jūsų arbata prisipildytų naujos esencijos. Mėtos arba avietės yra puikūs aromatai, kurie papildys karštos ar šaltos arbatos skonį.

Ingredientai:

  • 1 puodelis (200 g) baltojo cukraus.
  • 1 puodelis (240 ml) vandens.
  • 1 puodelis (25 g) mėtų lapelių arba 1 puodelis (125 g) šviežių aviečių.

Užvirkite vandenį ir baltąjį cukrų. Užvirus nuimkite mišinį nuo ugnies ir įmaišykite mėtų lapelius bei šviežias avietes. Palaikykite apie 30 minučių, tada skystį perkoškite į stiklinį indelį ir naudokite citrinų arbatai.

Šaltiniai:
https://health.clevelandclinic.org/7-reasons-to-start-your-day-with-lemon-water-infographic/
https://www.starhealth.in/blog/lemon
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/a-complete-guide-to-lemons/
https://www.wikihow.com/Prepare-Lemon-Tea

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

0 thoughts on “Dviguba dozė gėrio: citrina ne tik skanu, bet ir naudinga. 3 skaniausi citrinų arbatos receptai!”

  1. Pingback: Sinusitas: arbatos ir efektyviausi liaudies medicinos būdai kaip padėti sau - Arbatos Nauda

Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui