Ajurvedinė arbata – tai gėrimas, kuris jau daugelį amžių vartojamas ajurvedoje – indų medicinos sistemoje. Manoma, kad ajurvedinė arbata turi daug sveikatai naudingų savybių, todėl, jeigu ieškote sveiko būdo pagerinti bendrą savijautą, tikrai vertėtų apsvarstyti galimybę įtraukti ajurvedinę arbatą į savo kasdienę rutiną.
Trumpai apie ajurvedą
Ajurveda – indų tradicinių sveikatos priežiūros ir gydymo priemonių arba metodų sistema. Ji, kaip organizuota prevencinės sveikatos priežiūros ir gydymo sistema, plačiai praktikuojama ir kitose Azijos valstybėse.
Ajurveda turi gilias ir senas tradicijas, atsiradusias Indijoje galimai net prieš 3000 metų. Kaip ir tradicinė medicina, ajurveda naudojama ir prevencijai, ir gydymui. Prevencijos tikslais laikomasi griežtų higienos taisyklių, kurių detalumas priklauso nuo daugelio individualių savybių. Kūno mankšta, vaistažolių preparatai ir joga yra gydomųjų ajurvedos priemonių dalis.
Gydomoji ajurveda taip pat apima augalinių vaistų, išorinių preparatų naudojimą, fizioterapiją ir dietą. Ajurvedos gydytojai vadovaujasi principu, kad prevencinės ir gydomosios priemonės pritaikomos prie kiekvieno paciento asmeninių poreikių. Vienas reikšmingiausių ajurvedos požiūrių – fizinė žmogaus sveikata nėra galutinis gydymo tikslas.
Vakaruose ajurveda populiari kaip alternatyviosios medicinos rūšis.
Kas yra ajurvedinė arbata?
Ajurvedinė arbata – tai arbatos mišinys, gaminamas iš įvairių žolelių ir prieskonių. Pagal ajurvedą asmenybės skirstomos į tris skirtingas kategorijas – došas. Tai – Vata, Pitta ir Kapha, kurios turi individualias savybes, todėl ajurvedinė arbata vadinama: Vata arbata, Pitta arbata ir Kapha arbata.
Praktikai teigia, kad ajurvedinė arbata padeda subalansuoti visas tris došas ir dėl to gali padėti pagerinti sveikatą.
Ajurvedinė arbata virškinimo gerinimui ir detoksikacijai
Ajurvedinė arbata jau šimtmečius vartojama virškinimo gerinimui ir žarnyno nuraminimui. Šioje arbatoje esančios žolelės ir sudedamosios dalys padeda detoksikuoti organizmą, taip pat gali padėti sumažinti pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi.
Į ajurvedinės arbatos sudėtį įeinantis kardamonas gerina virškinimą ir puikiai ramina žarnyną, pankolis padeda sumažinti pilvo pūtimą, o cinamonas veikia kaip detoksikacijos priemonė. Saldymedis taip pat padeda nurimti žarnynui.
Ajurvedinėje arbatoje dažnai naudojamas šventasis bazilikas, kuris puikiai rūpinasi žarnyno sveikata bei padeda gerinti virškinimą.
Raminamasis ajurvedinės arbatos poveikis
Ajurvedinė arbata pasižymi raminamuoju poveikiu visam organizmui. Šios arbatos sudedamosios dalys gali padėti atsipalaiduoti, o tai gali padėti pagerinti miego kokybę, nuotaiką ir bendrą savijautą.
Pankoliai yra puikus ingredientas, raminantis organizmą ir padedantis sumažinti streso lygį. Kardamonas, kaip ir imbieras, taip pat pasižymi raminamuoju poveikiu.
Ajurvedinė arbata stiprina imuninę sistemą
Į ajurvedinės arbatos sudėtį įeinančios vaistažolės turi daug antioksidantų, kurie saugo organizmą ir padeda stiprinti imuninę sistemą.
Gvazdikėliai, kaip ir imbieras bei juodieji pipirai, yra puikūs imuninę sistemą stiprinantys ajurvedinės arbatos ingredientai. Saldymedis taip pat žinomas dėl savo priešuždegiminių savybių.
Ajurvedinė arbata odos sveikatai
Ajurvedinėje arbatoje esantys antioksidantai riboja laisvųjų radikalų, kurie kenkia organizmo ląstelėms, poveikį. Vienas akivaizdžiausių laisvųjų radikalų žalos požymių yra jūsų odos sveikata. Ajurvedinės arbatos sudedamosios dalys padeda išlaikyti sveiką ir jaunai atrodančią odą.
Ajurvedinė arbata psichinei sveikatai
Nuo seno žinoma, kad ajurvedinės arbatos žolelės ir ingredientai palaiko normalią psichinę sveikatą. Tokia arbata gali padėti sumažinti streso lygį, nuraminti protą ir pagerinti nuotaiką.
Imbieras ir kardamonas padeda pagerinti nuotaiką ir sumažinti stresą. Juodieji pipirai puikiai tinka dėmesio koncentracijai ir proto aiškumui gerinti.
Svorio metimas ajurvedinės arbatos pagalba
Ajurvedinė arbata taip pat žinoma dėl savo gebėjimo padėti numesti svorio. Šios arbatos sudedamosios dalys skatina medžiagų apykaitą ir gerina žarnyno darbą. Tokie ingredientai kartu sukuria arbatą, kuri gali padėti numesti svorio. Pavyzdžiui, cinamonas yra puikus prieskonis, skatinantis medžiagų apykaitą.
Iš ko susideda ajurvedinė arbata
Pasak ajurvedos šalininkų, kiekvienas žmogus turi došą, o kiekvienoje arbatoje yra pasirinktos vaistažolės ir kiti ingredientai, padedantys ją subalansuoti. Tačiau, svarbu paminėti, kad kiekvienas žmogus savyje turės kiekvienos došos elementų, todėl arbatos, pagamintos kitoms došoms, vis tiek tinka.
Kaip pasigaminti ajurvedinę arbatą
Pagal visus receptus ajurvedinę arbatą paruošite labai lengvai ir paprastai. Puode užvirinkite vandenį, suberkite visus ingredientus, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo viryklės. Palikite arbatą kelioms minutėms, kad pritrauktų. Pagal skonį galite pasaldinti medumi arba stevija.
Šildanti Vata arbata
Tokia arbata labai tinka gerti šaltuoju metų laiku, nes ji puikiai sušildo visą organizmą.
Jums reikės:
- 1,2 l vandens
- 6 kardamono ankščių
- 1 cinamono lazdelės
- 1 arbatinis šaukštelio tarkuoto imbiero
- ¼ arbatinio šaukštelio ajvano sėklų
- 1 arbatinio šaukštelio malto saldymedžio
- ¾ arbatinio šaukštelio smulkintų, džiovintų šventojo baziliko lapų
Balansuojanti Pitta arbata
Šią arbatą galima gerti ir šiltą, ir šaltą. Ji padės subalansuoti visą jūsų organizmą.
Jums reikės:
- 1,2 l vandens
- 4 kardamono ankščių
- 1 cinamono lazdelės
- ½ arbatinio šaukštelio malto saldymedžio
- ½ arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės
- ¼ arbatinio šaukštelio džiovinto, malto imbiero
- ½ arbatinio šaukštelio džiovintų šventojo baziliko lapų
Raminanti Pitta arbata
Ši arbata ne tik nuramina, bet ir skatina virškinimo sistemos darbą. Galite gerti ją šiltą arba šaltą.
Jums reikės:
- 250 ml vandens
- ¼ šaukštelio kmynų
- ¼ šaukštelio kalendros
- ¼ šaukštelio anyžių
- ¼ šaukštelio smulkiai supjaustytų džiovintų rožių žiedlapių
- ¼ šaukštelio smulkintų šviežių kalendrų
Raminanti Kapha arbata
Ši arbata tinka Kaphos došos atstovams. Ji puikiai ramina ir subalansuoja visą organizmą.
Jums reikės:
- 250 ml vandens
- ¼ šaukštelio džiovinto imbiero
- ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių
- ¼ šaukštelio krapų sėklų
- ¼ šaukštelio ožragės sėklų
Anyžių arbata moterims
Anyžiai ajurvedoje laikomi prieskoniu, kurie didina moterų grožį ir patrauklumą. Be to, anyžiai taip pat skatina laktaciją, todėl yra naudingi maitinančioms motinoms.
Tai vieno ingrediento arbata. Tačiau ji teikia daug naudos: subalansuoja hormoninį foną, mažina įtampą PMS metu, malšina menstruacijų skausmus. Žiemą anyžių arbata padeda gydyti gerklės skausmą, sausą kosulį ir net astmą. Teigiamai veikia šlapimo takus.
Jos veiksmingumas stebina, ypač palyginus su paruošimo paprastumu: 20-30 mg anyžių sėklų užplikykite 250 ml verdančio vandens ir palaikykite 8 minutes, kad pritrauktų. Per dieną laikyti termose.
Gerkite šiltą, po 50 g likus pusvalandžiui iki valgio, 3 kartus per dieną.
Galimas ajurvedinės arbatos šalutinis poveikis
Prieš geriant ajurvedinę arbatą svarbiausia reikia atkreipti dėmesį į jos sudėtį – ar ten nėra ingredientų kurių jūs netoleruojate. Ypatingai būkite atidūs, jeigu į arbatos sudėtį įeina daugiau ingredientų ir prieskonių.
Žinoma, kaip ir su visais produktais, būtinas ypatingas atsargumas ir konsultacija su savo gydytoju besilaukiančioms ir maitinančioms moterims, bei vaikams iki 3 metų.
Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/ajurveda/
https://www.healthycell.com/blogs/articles/what-are-the-benefits-of-ayurvedic-tea
https://www.webmd.com/balance/ayurvedic-treatments
https://www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits
Tyrimai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198827/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18639606/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.