Skip to content

Stevija – gyvenimui pasaldinti be sąžinės graužaties. Padės mesti svorį, bei mažinti cholesterolį

Stevija
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Siekiate sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje arba patobulinti kūno linijas? Tuomet didelė tikimybė, kad jau girdėjote apie stevijos žolę. Stevija jau kurį laiką yra pamėgta visų pasaulio sveikuolių kaip puikus cukraus pakaitalas, tačiau jos naudingos savybės tuo toli gražu neapsiriboja. Neteko su jomis susipažinti? Sužinokite kas yra stevija, kokiais pavidalais ji vartojama ir kaip jos pagalba pasiekti geresnės išvaizdos bei sveikatos rezultatų – be didelių pastangų.

Medaus žolė iš Pietų Amerikos

Saldžioji stevija (lot. Stevia rebaudiana) kilusi iš Pietų Amerikos, paplitusi daugiausiai Paragvajaus ir Peru kalnynuose. Čia vietiniai žmonės jau prieš šimtmečius atrado jos galią ir pradėjo vartoti stevijos žolę kulinariniams bei medicininiams tikslams.

Ji yra net iki kelių šimtų kartų saldesnė už įprastą cukrų, tačiau visiškai neturi kalorijų. Be to, priešingai nei daugelis sintetinių saldiklių, stevija laikoma visiškai nepavojinga žmogaus sveikatai. Šį faktą jau patvirtino ne vienerius metus trunkantys augalo tyrimai, o prie išvadų prisideda ir tokios autoritetingos institucijos kaip FDA (JAV maisto ir vaistų tyrimų tarnyba).

Stevija

Įdomu ir tai, kad stevija labai stipriai paplito tūkstančius kilometrų nuo gimtojo žemyno. Po Hirošimos ir Nagasakio tragedijos, šiuo augalu stipriai susidomėjo Japonijos mokslininkai, kurie atkreipė dėmesį ir į priešvėžines ir antioksidantines savybes, kurių ši turi net kelis kartus daugiau nei žalioji arbata. Taigi šiandien, žaliosios arbatos šalimi vadinama Japonija, sunaudoja apie 90% viso pasaulio stevijos derliaus.

Kaip vartojama stevija?

Atradus išskirtines stevijos savybes, šis augalas žaibiškai išpopuliarėjo maisto industrijoje. „Coca cola“ buvo viena iš pirmųjų kompanijų pastebėjusių jos potencialą ir išleido savo „žaliąją“ liniją be cukraus ir sintetinių saldiklių – stevijos dėka pozicionuodama gėrimą ne tik kaip sveikatai nežalingą, bet ir naudingą produktą.

Šiandien stevijos augalas naudojamas įvairiausiomis formomis: iš jos gaminamas stevijos cukrus, stevijos lašai, saldiklio tabletės ir t.t. Specializuotose parduotuvėse galite rasti netgi įvairiausių skonių stevijos sirupų, iš anksto paruoštų gardinti kepiniams ir įvairiems desertams, tinkamiems dietinei arba diabetinei mitybai. Tačiau paprasčiausias būdas vartoti steviją yra įsigyti šios žolės sodinuką, ar lapelius ir pasigaminti nuovirus, sumalti į miltelius arba gerti gydančią stevijos arbatą.

Stevija

Stevijos saldiklis nekelia gliukozės šuolių kraujyje

Stevijos sudėtyje beveik nėra angliavandenių, todėl ji yra visiškai saugus saldiklis visiems sergantiems cukriniu diabetu ar dėl kitų priežasčių siekiantiems reguliuoti gliukozės kiekį. Moksliniai tyrimai patvirtina, jog suvartojus gėrimą pasaldintą šaukšteliu stevijos sirupo, cukraus kiekis kraujyje po valandos išliko nepakitęs.

Stevija padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį 

MTL arba mažo tankio lipoproteinai yra ta cholesterolio rūšis, dėl kurios turėtume nerimauti. Jis kemša kraujagysles ir sukelia įvairias lėtines, uždegimines ligas bei didina insulto ir infarkto rizikas. Įrodyta, kad stevija didina „gerojo cholesterolio“ arba DTL kiekį, kuris balansuoja bendrą cholesterolio foną ir padeda apsisaugoti nuo aterosklerozės ir daugelio kraujotakos sistemos susirgimų.

Stevija prisideda prie kraujo spaudimo stabilizavimo

Stevijoje esantys glikozidai skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Kartu su jais pašalinamas ir natris, kuris apkrauna kraujotakos sistemą ir dažnai lemia padidėjusį kraujospūdį.

Stevijos saldiklis gali padėti sumažinti antsvorį

Kadangi stevijoje esantis steviozidas nėra angliavandenių kilmės junginys, šis saldiklis visiškai neturi kalorijų. Tai yra puiki naujiena visiems besilaikantiems keto ar kitokio tipo dietos, nes stevija galite saldinti savo patiekalus nesukeldami jokios grėsmės figūrai.

Stevija

Priešuždegiminės ir antivėžinės stevijos savybės 

Stevijoje gausu kvercetino, kempferolio ir kitų glikozidų junginių, kurie laikomi galingais antioksidantais. Kaip žinia, antioksidantai padeda užkirsti kelią laisviesiems radikalams, tokiu būdu mažindami uždegimo bei įvairių lėtinių ligų riziką. Dėl šių priežasčių, stevija dažnai priskiriama prie antivėžinių produktų.

Stevija dantų būklei pagerinti 

Stevija ne tik visapusiškai naudinga jūsų sveikatai, bet ir išvaizdai puoselėti. Jos antibakterinės savybės padeda sustabdyti dantų ėduonį ir kitas burnos ertmės ligas. Todėl nenustebkite jei pamatysite steviją savo dantų pastos, burnos skalavimo skysčio ar kramtomosios gumos sudėtyje.

Stevijos nuoviras – gražiai odai 

Priešuždegiminės ir antibakterinės savybės yra be galo naudingos aknės, egzemos, dermatito ar kitų lėtinių būklių kamuojamai kūno bei veido odai. Šiam tikslui galima pasigaminti ypač koncentruoto stevijos nuoviro arba tinktūros ir suvilgius vatos tamponėliu valyti pažeistas vietas.

Stevija

Ar galima stevijos užsiauginti patiems?

Tikrai taip! Nors stevija nepakenčia šalnų ir vėsios temperatūros, tačiau ją galima sėkmingai užsiauginti šiltnamiuose arba vazone ant palangės. Nesunkiai rasite jos sėklų sodininkystės prekių parduotuvėse, tačiau nenustebkite jei ant jo pamatysite vokišką užrašą „Honigkraut“, reiškiantį „medaus žolė“.

Sodinimui naudokite daržo žemę, tačiau svarbiausia nedėkite į ją daug durpių – stevija jų netoleruoja. Sodinkite balandžio pradžioje, o praėjus pirmųjų šalnų grėsmei galite drąsiai nešti į lauką ir laikyti iki pat rudens. Jei nusprendėte auginti šiltnamyje, tuomet drąsiai sodinkite šalia pomidorų, mat jie mėgsta vienas kito kompaniją.

Kai lapeliai sužaliuos, skinkite juos ankstyvą rytą, kuomet juose sukaupta daugiausiai naudingojo glikozoido. Rudenį nupjaukite visą krūmelį ir sudžiovinkite – būsite pasiruošę „saldžiai“ ir sveikesnei žiemai.

Nuotraukos asociatyvinės © Freepik, jei nenurodyta kitaip.

Pasidalinkite su drauge ar draugu: