Skip to content

Antioksidantai arbatose: 10 naminių arbatų, kurios turi daugiausiai antioksidantų

Antioksidantai arbatose 10 naminių arbatų, kurios turi daugiausiai antioksidantų
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

O, arbata! Kiek daug šiltų prisiminimų ir sveikatos slypi šiame paprastame gėrime. Ar žinojote, kad arbata yra vienas iš seniausių sveikatos šaltinių pasaulyje? Kiekvienas puodelis yra pilnas antioksidantų. Bet kas gi yra tie antioksidantai ir kodėl jie tokie svarbūs mūsų sveikatai? Ir kodėl apie tai kalbama kiekvienoje diskusijoje apie arbatą? Gėrimas, kurį geriame jau daugelį amžių, slepia daugybę paslapčių. Pasinėrus į šį įdomų, arbatoje slypintį, antioksidantų pasaulį, galime sužinoti daug naujo apie šį, atrodo įprastą, gėrimą.

Kas yra antioksidantai ir kodėl jie svarbūs mūsų sveikatai?

Įsivaizduokite „superherojų“, kuris skraido aplink ir kovoja su blogiečiais, siekdamas jus apsaugoti. Taip pat galima įsivaizduoti ir antioksidantus! Pagrindinė antioksidantų užduotis – suvaldyti laisvuosius radikalus. Paprastai tariant, antioksidantai yra molekulės, kurios gali neutralizuoti laisvuosius radikalus ir taip sumažinti jų keliamą pavojų. Kai mes kvėpuojame, valgome ar tiesiog nieko neveikiame, mūsų kūnas natūraliai gamina laisvuosius radikalus. Nors jie gali atsirasti ir dėl natūralių procesų mūsų kūne, tačiau dalykai, tokie kaip saulės spinduliai, oro tarša ar net tam tikri maisto produktai, gali padidinti jų kiekį.

Mėtų ir imbiero arbata

Svarbu suprasti, kad antioksidantai yra gyvybiškai svarbūs mūsų sveikatai. Jie padeda saugoti mūsų kūną nuo daugelio lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ar vėžys, bei tiesiog kasdien mums padeda jaustis gerai. Todėl, kai kitą kartą išgirsite žodį „antioksidantai”, galvokite apie „superherojus“ mūsų kūne, kurie kiekvieną dieną saugo mus nuo nematomų priešų!

Antioksidantai arbatose

Dažnai antioksidantus susiejame su vaisiais ar uogomis, bet ar žinojote, kad arbata taip pat yra tikra antioksidantų bomba? Taip, ta pati arbata, kurią mėgstame gerti šaltomis dienomis ar bendraudami su draugais, gali būti tikras sveikatos šaltinis. Polifenoliai (arba flavonoidai) yra vieni iš pagrindinių komponentų, dėl kurių arbata yra sveikas gėrimas. Nors dažnai manoma, kad žaliojoje arbatoje yra daugiau polifenolių nei juodojoje ar raudonojoje arbatoje, tyrimai rodo, kad, išskyrus arbatą be kofeino, visose paprastose arbatose šių cheminių medžiagų yra maždaug tiek pat, nors ir skirtingomis proporcijomis. Žolelių arbatos taip pat turi polifenolių, tačiau jie labai skiriasi priklausomai nuo augalo kilmės.

Ramunėlių arbata - skausmui malšinti - natūralus aspirinas

10 naminių arbatų, kurios turi daugiausiai antioksidantų

Arbatos, gaminamos iš namuose auginamų ar laukinėje gamtoje renkamų augalų, yra puikūs antioksidantų šaltiniai. Štai keletas populiarių naminių arbatų, turinčių daugiausia antioksidantų:

  1. Ramunėlių arbata. Gaminama iš džiovintų ramunėlių žiedų. Ramunėlės taip pat turi raminančių savybių.
    Paruošimas. Į puodelį įberkite 1 arbatinį šaukštelį džiovintų ramunėlių žiedų ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite apie 15 minučių. Paruoštą arbatą galite pagardinti medumi ir/ar citrina.
  2. Melisų arbata. Gamina iš džiovintų melisų lapelių.
    Paruošimas. Į arbatinuką su 1 litru vandens, įberkite 1valgomą šaukštą džiovintų lapelių ir užplikykite verdančiu vandeniu. Palaukite 5-10 min ir galite pilstyti į puodelius.
  3. Mėtų arbata. Gaunama iš džiovintų mėtų lapų.
    Paruošimas. Į puodelį įberkite keletą šviežių arba džiovintų mėtų lapelių, bei juos užplikius verdančiu vandeniu palaikyti apie 10 min. kol nusistovės.
  4. Chrizantemų arbata. Chrizantemų arbata yra tradicinė Azijos arbata, gaminama iš džiovintų indinės chrizantemos žiedlapių. Tai ypač populiarus gėrimas Kinijoje, Korėjoje ir Japonijoje. Chrizantemų arbata turi švelnų, gaivinantį skonį, kuris kartais gali būti šiek tiek saldokas, su gaivinančiu aromatu.
    Paruošimas. Paprastai vienam puodeliui rekomenduojama naudoti apie 3-6 džiovintus žiedus. Užpilkite žiedus verdančiu vandeniu ir palikite juos mirkti apie 5 minutes. Dėl geresnio skonio ir naudingų savybių galite pridėti šiek tiek medaus.
    Jeigu auginate chrizantemą gėlių darželyje, būtinai rekomenduojame paragauti ir chrizantemų arbatos.
  5. Imbierų arbata. Ši arbata gaminama iš imbierų šaknų.
    Paruošimas. Įdėkite keletą imbiero griežinėlių į puodelį ir užplikę verdančiu vandeniu uždenkite bent 10 minučių, kad geriau pritrauktų. Galite laikyti ir ilgiau – tuomet skonis bus intensyvesnis.
  6. Kinrožių arbata. Gaminama iš džiovintų kinrožių žiedų.
    Paruošimas. Puodelyje užplikykite 1 arbatinį šaukštelį smulkintų kinrožių žiedlapių, leiskite pritraukti apie 5-10 min ir galite gerti.
  7. Liepžiedžių arbata. Gamina iš džiovintų liepžiedžių.
    Paruošimas. 1 arbatinį šaukštelį žaliosios arba juodosios arbatos ir  ½ valgomojo šaukšto džiovintų liepžiedžių užpilkite 200-250 ml verdančio vandens ir palikite 10-15 minučių pritraukti. Į arbatą įdėkite medaus ar kito saldiklio.
  8. Gervuogių arbata. Gervuogių arbata yra natūralus ir aromatingas gėrimas, gaminamas iš džiovintų juodųjų ar raudonųjų gervuogių. Gervuogės yra žinomos dėl savo aukšto vitamino C kiekio ir kitų antioksidantų, todėl ši arbata ne tik skanu, bet ir naudinga.
    Paruošimas. Paprastai vienam puodeliui reikėtų naudoti apie 1-2 šaukštelius džiovintų gervuogių. Užpilkite karštu vandeniu ir leiskite pastovėti apie 5-10 minučių. Dėl skonio galite pridėti šiek tiek medaus ar citrinos sulčių.
  9. Dilgėlių arbata. Gaminama iš džiovintų jaunų dilgėlių lapų.
    Paruošimas. Verdančiu vandeniu (100 laipsnių)  užplikykite dilgėlių lapelius puodelyje ir uždengus puodelį leiskite pritraukti bent 5-10 min.
  10. Aviečių arbata. Gaminama iš aviečių lapų.
    Paruošimas. 2 šaukštelius džiovintų aviečių lapų užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite maždaug 20 minučių, kad pritrauktų. Prieš geriant arbatą nukoškite.

Įtraukdami šias namines arbatas į savo mitybą, mėgausitės ne tik skaniu gėrimu bet ir antioksidantų teikiama nauda.

Kinrožių arbata – ne tik jaunystei išsaugoti, bet ir kiaušiniams dažyti

Kuri arbata yra geriausia ir turi daugiausiai antioksidantų?

Galbūt nusivilsite, tačiau vienos geriausios arbatos, turinčios daugiausiai antioksidantų, tikrai nėra. Įvairiose arbatose yra skirtingos antioksidantų rūšys ir kiekiai, tačiau jų poveikis organizmui iš esmės yra vienodas. Nesvarbu, kokios rūšies arbatą geriate, vis tiek gaunate antioksidantų, kurie gali sumažinti vėžio riziką, pagerinti odos būklę, sustiprinti imuninę sistemą ar paskatinti gerą širdies ir kraujagyslių veiklą.

Chrizantemų arbata

Dažniausiai daromos klaidos, renkantis ar ruošiant arbatą, kurios gali sumažinti antioksidantų kiekį

  • Nekokybiškų arbatų pirkimas. Pigios arbatos dažnai yra prastos sudėties, todėl gali neturėti tiek naudingų medžiagų kiek tikitės. Rinkitės kokybiškas, o geriausia – namines arbatas.
  • Netinkamas laikymas. Laikui bėgant arbatos gali prarasti savo skonį ir antioksidantų kiekį. Laikykite arbatą sandariai uždarytame inde, vėsioje, sausoje vietoje.
  • Per didelis vandens kiekis. Jei naudojate per daug vandens ar per mažai arbatos, ji gali gautis per silpna ir turės mažiau antioksidantų.
  • Neteisingas paruošimas. Vandens virinimas ir užpylimas ant arbatos yra svarbūs žingsniai. Vandens temperatūra ir užpylimo laikas turi būti tinkamai pritaikyti pagal arbatos rūšį.
  • Pridedami saldikliai ir priedai. Daug cukraus ar pieno gali užmaskuoti arbatos skonį ir sumažinti jos naudingas savybes.
Melisų arbata – sumažins nerimą, bei pagerins miegą

Atsiminkite, kad arbata yra daugiau nei paprastas gėrimas – tai ritualas, kuris suteikia malonumą, atpalaiduojančią akimirką ir naudą sveikatai. Mėgaukitės kiekvienu gurkšniu! Taigi, kiekvieną kartą, kai užsipilame puodelį arbatos, verta prisiminti, kad tai ne tik puikus ritualas, bet ir būdas mūsų kūnui pasipildyti antioksidantais, kurie saugo mus nuo laisvųjų radikalų, stiprina mūsų imuninę sistemą ir palaiko ilgaamžiškumą. Galų gale, nepamirškime, kad arbata, nors ir nuostabi, yra tik dalis sveikos mitybos sistemos. Kaip įmanoma dažniau ant stalų reikėtų dėti natūralius produktus – vaisius, daržoves ir kitus maisto produktus, turtingus antioksidantais. Taigi, mėgaukitės aromatinga arbata kaip papildu, o savo sveikata pasirūpinkite visapusiškai!

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/10-herbal-teas#TOC_TITLE_HDR_2
https://www.foodfanatic.com/recipes/antioxidant-tea/
https://senchateabar.com/blogs/blog/healthiest-tea
https://www.tinroofteas.com/tea-blog/which-teas-have-the-most-antioxidants

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui