Ar kada nors susimąstėte, ar egzistuoja koks nors slaptas ingredientas, kuris priduotų jūsų mėgiamai kavai ar arbatai ypatingo skonio ir tekstūros? Taip, jis egzistuoja ir tai – sirupas (lot. sirupus)! Nuo subtilios mėtų vėsos iki egzotiško pasiflorų gurkšnio. Sirupai yra magiškas prieskonis, kuris gali paversti paprastą arbatos puodelį neatrastu skoniu.
Kas yra sirupas?
Sirupas dažniausiai būna saldus bei tirštos ir klampios konsistencijos. Paprastai jis gaminamas ištirpinant cukrų vandenyje ir pridedant įvairių skonių, kurie gali būti natūralūs arba dirbtiniai. Tradiciškai cukrus yra pagrindinis sirupo ingredientas, tačiau šiandien galime rasti ir alternatyvų jam t.y saldiklių, pavyzdžiui, agavų sirupas, klevų sirupas ar gliukozės sirupas.
Kur naudojami sirupai?
Sirupai dažnai naudojami konditerijoje, gėrimų gamyboje, taip pat kavos ir arbatos praturtinimui. Jie suteikia papildomo saldumo ir skonio sluoksnį, kuris gali sustiprinti arba pakeisti pagrindinius gėrimo skonius.
Sirupai gali būti įvairių rūšių ir skonių – nuo klasikinio vanilės sirupo iki egzotiško mango sirupo. Jie taip pat gali būti pagaminti iš įvairių uogų, vaisių, žolelių ir net prieskonių.
Iš tiesų, sirupų pasaulis yra toks platus ir įvairus, kad kiekvienas iš mūsų gali atrasti savo mėgstamiausią skonį. Nesvarbu, ar esate klasikos mėgėjas, ar ieškote naujovių, sirupų pasaulyje visada yra vietos eksperimentams ir naujų skonių atradimams. Taigi, pateikiame jums kelis nesunkus sirupų receptus, kuriuos privalote išbandyti!
Pasiflorų sirupas
Pasiflorų sirupą pasigaminti labai paprasta ir greita, tereikia vos 3 ingredientų, ir jis puikiai tinka ledams pagardinti, sluoksniuotiems tortams paskaninti arba gėrimams ir kokteiliams gaminti.
Ingredientai:
- 250 ml vandens.
- 200 g cukraus.
- 250 ml pasiflorų minkštimo ir (arba) sulčių.
Supilkite vandenį ir cukrų į puodą ir virkite ant ugnies. Nuolat maišykite, kol viskas ištirps. Tuomet, įmaišykite perkoštas pasiflorų sultis. Užvirinkite sirupą ir virkite dar apie 1 minutę. Perpilkite į sterilizuotą stiklainį ar butelį ir sandariai uždarykite. Prieš naudojimą leiskite atvėsti.
Pagal šį receptą pagaminami maždaug 2 puodeliai pasiflorų sirupo. Šį sirupą reikia laikyti šaldytuve, sandariame stiklainyje ar butelyje ir sunaudoti per 2-3 savaites.
Gliukozės sirupas
Gliukozės sirupas yra lengvai virškinamas saldiklis, kuris dažnai naudojamas konditerijoje ir gėrimų gamyboje. Kaip pasigaminti gliukozės sirupą? Na, tai gan paprasta jums tereikia vadovautis žemiau pateiktu receptu.
Ingredientai:
- 350 g cukraus pudros. Kai cukrus tirpsta, jis virsta gliukoze ir fruktoze. Cukraus pudra pasirenkama todėl, kad lengvai tirpsta vandenyje. Be to, ji užtikrina, kad sirupas bus skaidrus, lyginanti su paprastu ar ruduoju cukrumi, kuris gali lengvai karamelizuojasi ir gali tapti šviesiai rudos spalvos.
- 200 ml vandens. Jis padidina gliukozės sirupo drėkinamąsias savybes ir užtikrina lėtą virimą, neleisdamas cukrui sudegti ar karamelizuotis.
- 100 ml šviežių citrinos sulčių. Naudokite šviežias citrinų sultis. Taip pat tinka ir laimo sultys.
- ¼ arbat. šaukštelio kepimo sodos citrinos rūgščiai neutralizuoti.
Vidutinio dydžio puode sumaišykite vandenį, cukraus pudrą ir citriną. Pastatykite ant vidutinio kaitrumo ugnies ir nuolat maišykite, kol cukrus visiškai ištirps (apie penkias minutes). Ant silpnos ugnies virkite apie 12 minučių, kol sirupas sumažės maždaug iki pusės pradinio kiekio. Verdant ant silpnos ugnies, cukrus nesukietėja.
Gliukozės sirupas bus paruoštas, kai termometras parodys 118 °C pagal cukraus termometrą (minkšto kamuoliuko stadija). Kitas būdas patikrinti, ar gliukozės sirupas jau paruoštas: silikonine mentele į dubenį įberkite nedidelį kiekį gliukozės sirupo ir įpilkite labai šalto vandens. Dubenėlio dugne jis turi susigerti į tirštos konsistencijos masę, o paėmus ir sukant tarp pirštų – susiformuoti į rutuliuką.
Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti iki 60 °C temperatūros pagal cukraus termometrą, tada įmaišykite sodą. Gliukozės sirupas bus balkšvas, tačiau visiškai atvėsęs jis taps skaidrus su aukso atspalviu.
Prieš naudodami leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros. Jei nenaudojate iš karto, dar šiek tiek šiltą supilkite jį į laikymo indelį, geriausia skaidraus stiklo, leiskite visiškai atvėsti, tada sandariai uždarykite ir laikykite iki 1 mėnesio.
Žaliųjų mėtų sirupas
Žaliųjų mėtų sirupas yra puikus pasirinkimas norint paskaninti arbatą, kavą, kokteilius ar net desertus. Jis gali suteikti gėrimams gaivų ir aštresnį skonį, kuris puikiai derinasi su daugeliu kitų ingredientų. Be to, šis sirupas yra puikus būdas pridėti šiek tiek ypatingumo į jūsų kasdieninius patiekalus ir gėrimus, nesvarbu, ar tai yra poilsio vakaras su draugais, ar paprasta vakarienė namuose.
Ingredientai:
- 1/2 puodelio mėtų lapų.
- 1/2 puodelio vandens.
- 1/2 puodelio cukraus.
- Šalto vandens.
Gaminimo eiga:
- Labai gerai nuplaukite mėtų lapelius – pusę jų vėliau reikės sudėti į karštą sirupą, o kitą pusę palikti nuplikymui.
- Puode ant vidutinės ugnies kaitinkite vandenį ir cukrų, kol cukrus visiškai ištirps.
- Nuimkite puodą nuo ugnies, sudėkite pusę mėtų lapelių, uždenkite dangčiu ir atidėkite į šalį, kol atvės.
- Į atskirą puodą įpilkite šiek tiek vandens ir užvirinkite. Į verdantį vandenį suberkite kitą pusę mėtų lapų, nuplikykite 10-15 sekundžių, tada išėmus juos nusausinkite.
- Atvėsinkite šaltame vandenyje, geriausia – lediniame, nes taip lapai nepraras ryškiai žalios spalvos.
- Nuspauskite, kad pašalintumėte vandens perteklių bei supjaustykite.
- Iš atvėsusio sirupo išimkite lapus. Tada, į sirupą sudėkite susmulkintus mėtų lapelius ir viską sutrinkite rankiniu trintuvu. Nereikia sutrinti per smulkiai.
- Mišinį perkoškite per arbatos sietelį ir išimkite lapus.
- Ir galiausiai, supilkite į laikymo indelį.
Svarainių sirupas
Šis sirupas yra puikus saldiklis įvairiems gėrimams, nuo karštos arbatos iki šaltų kokteilių. Taip pat jį galima naudoti kaip desertų ir pyragų glaistą arba kaip sultingą padažą ledų desertui. Svarainių sirupas suteikia patiekalams ypatingai sodrų skonį, kuris nukels į vasarą bet kuriuo metų laiku.
Ingredientai:
- 1 kg svarainių.
- 500 g cukrus.
- 1 l vandens.
- 2 ekologiškos citrinos.
Norėdami paruošti svarainių sirupą, gerai nutrinkite svarainius su šluoste, tada juos nuplaukite. Supjaustykite į keturias dalis ir išskobkite šerdis, tada ketvirčius supjaustykite gabaliukais. Supjaustytus svarainius sudėkite į puodą su 100 g cukraus ir išspaustomis citrinų sultimis bei žievele. Užpilkite 1 l vandens ir užvirinkite, tada uždenkite ir virkite apie 45 minutes, kol suminkštės, retkarčiais pamaišydami. Atvėsinkite ir per sietelį, išklotą audiniu, perkoškite į puodą, kruopščiai išspausdami svarainius. Įmaišykite likusį cukrų, užvirinkite ir intensyviai virkite 5 min. Supilkite sultis į paruoštus sterilius laikymo indelius. Sandariai uždarykite ir leiskite svarainių sultims atvėsti. Laikomas vėsioje ir tamsioje vietoje svarainių sirupas išsilaikys mažiausiai 6 mėnesius.
Kiti sirupai jūsų nepaprastiems atradimams
Galvojate kaip atgaivinti savo mėgstamą desertą? Įpilkite į jį svarainių sirupo ir stebėkite, kaip jis pereina iš eilinio į nepaprastą. O gal norite, kad jūsų popietinė arbata būtų daugiau nei tik gėrimas? Įdėkite šaukštelį žaliųjų mėtų sirupo ir pabandykite susilaikyti nuo šypsenos. Gal jums tiesiog norisi kažko naujo rytinėje kavoje? Gliukozės sirupas gali būti jūsų išsigelbėjimu nuo atsibodusio kavos skonio.
Jūsų kasdienę arbatą, kavą ar maistą gali paįvairinti ir pušų pumpurų sirupas, sirupas su saldymedžio šaknimi, juodosios arbatos sirupas, lauro lapų sirupas, šeivamedžio žiedų sirupas, erškėtuogių sirupas. Beje, šie sirupai ne tik saldūs, bet ir turi gydomųjų savybių.
Bet prieš pradedant sirupų fiestą, nepamirškite, kad, nors jie gali skambėti kaip magiškas sprendimas visiems jūsų skonio poreikiams, jie yra, na… cukrus. Taigi, naudokite juos saikingai. Nedėkite viso stiklainio į arbatą ar kavą, nebent nebenorite sveikų dantų. Galų gale, sirupai yra maisto ir gėrimų žaismingosios pusės – jie prideda skonio, smagumo ir šiek tiek egzotikos į mūsų puodelius ir lėkštes. Todėl drąsiai eksperimentuokite ir mėgaukitės!
Šaltiniai:
https://www.sugarsaltmagic.com/passionfruit-syrup/
https://indulgewithwinnie.com/homemade-glucose-syrup/
https://www.finedininglovers.com/recipes/drink/quince-syrup
https://cookpad.com/ke/recipes/16303127-natural-green-mint-syrup
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Pingback: Pipirmėčių arbata: jos nauda ir 5 receptai, kuriems neliksite abejingi - Arbatos Nauda Pipirmėčių arbata ir jos nauda: 5 pipirmėčių arbatos receptai, kuriems neliksite abejingi