Spanguolių arbata itin mėgstama šaltuoju metų sezonu dėl savyje sukaupusių sveikatai naudingųjų medžiagų: fruktozės, pektinų, gliukozės, baltymų, organinių rūgščių, vitaminų, mineralinių druskų ir kt. Šios uogos žinomos ir vartojamos jau nuo seno.
Susipažinkime su spanguole
Paprastosios spanguolės (Oxycoccus palustris) – daugiamečiai, visą laiką žaliuojantys puskrūmiai, užaugantys iki 5-10 cm aukščio ir išauginantys iki 40-100 cm ilgio gulsčiius, daugelyje vietų įsišaknijančius ūglius. 6-12 mm lapai yra stori, trumpakočiai, žemyn užlinkusiais kraštais. Viršutinė lapų pusė tamsiai žalia, apatinė – melsva. Žiedai sukrauti po 1-4 subrendusių ūglių viršutinės dalies lapų pažastyse. Žiedkočiai 2-5 cm ilgio, laibi, o 6-7 mm skersmens vainikėlis – rausvas.
Paprastosios spanguolės žydi nuo gegužės iki birželio, tačiau kartais pavieniai žiedai skleidžiasi ir liepos mėnesį. Vaisius – tamsiai raudona arba raudona su melsvu apnašu kiaušinio, rutulio ar kriaušės formos 12-18 mm skersmens uoga su daug smulkių sėklų. Spanguolės sunoksta rugsėjo mėnesį. Nesurinktos ir paukščių nesulestos spanguolės pasislėpusios tarp kiminų įsiterpusių augalų išsilaiko sveikos iki kitų metų pavasario pabaigos ar net vasaros pradžios.
Paprastosios spanguolės auga aukštapelkėse, tarpinėse pelkėse, paežerių liūnuose, pelkiniuose pušynuose, jas dažniausiai galima rasti ant kemsų. Joms labiausiai tinka rūgščios durpės. Spanguolės paplitusios visoje Lietuvoje ir joms tinkamos buveinės būna gausios. Vis dėlto jų ištekliai yra palyginti nedideli, nes nemaža dalis joms tinkamų buveinių buvo numelioriuota, iškastos durpės.
Spanguolė – vitamininga uoga, kurią galima užsiauginti namuose
Kadangi spanguolėse yra banzoinės rūgšties, kuri yra geras konservantas, nuskintos uogos gali būti ilgai laikomos neperdirbtos. Spanguolių uogas, užpiltas virintu vandeniu, kad nesuvystų, galima laikyti vėsioje patalpoje per visą žiemą. Surinktas ir švariai perrinktas spanguoles galima užšaldyti.
Šios uogos daugiausia valgomos pedirbtos – iš jų verdamos uogienės, kompotai, kisieliai, spaudžiamos sultys, gaminami gaivieji ir svaigieji gėrimai, saldainiai.
Spanguolių nauda organizmui
Daugelis žmonių spanguoles laiko supermaistu dėl didelio maistinių medžiagų ir antioksidantų kiekio jose. Spanguolės susikaupia iki 5 proc. cukrų, daugiausia monosacharidų, iki 3,6 proc. organinių rūgščių (citrinų, benzoinės, ursolo, obuolių ir kt.), apie 1 proc. pektinų, vitaminų, favonoidų, mineralinių medžiagų.
Spanguolės yra ne tik maistinis, bet ir senas vartojimo liaudies medicinoje tradicijas turintis augalas ir labai tinka organizmui stiprinti.
Spanguolių arbatos nauda sveikatai:
- Karščiuojant galite pasidaryti spanguolių arbatos ir ją gerti mažais gukšneliais.
- Tinka šlapimo takų infekcijų gydymui, bei profilaktikai. Spanguolėse esantis didelis antioksidantų proantocianidinų kiekis gali padėti išvengti tam tikrų bakterijų prilipimo prie šlapimo takų sienelių. Tokiu būdu spanguolės padeda išvengti infekcijos. Šlapimo takų infekcijų gydymui veiksmingi spanguolių papildai, arba šviežiai spaustos spanguolių sultys (komerciškai parduodamos sultys tokio poveikio neturi).
- Įtraukus spanguoles į kasdienę mitybą gali sumažėti širdies ir kraujagyslių ligų rizika, padidėti „gerojo“ cholesterolio kiekis.
- Spanguolių arbata taip pat gali padėti sulėtinti vėžio progresą: sulėtinti vėžinių ląstelių augimą, sukelti jų žūtį, mažinti uždegimus organizme.
- Šios uogos dėl savo sudėtyje esamų proantocianidinų taip pat gali padėti apsaugoti dantis nuo ėduonį sukeliančių bakterijų, bei veikti prevenciškai prieš įvairias dantenų ligas.
Kaip paruošti spanguolių arbatą
Jums reikės:
- 1 litro vandens,
- 200 g spanguolių,
- 1 cinamono lazdelės.
Gaminimo eiga:
- Vandenį supilkite į puodą, įdėkite cinamono lazdelę ir užvirinkite.
- Pusę spanguolių (100 g) sutrinkite maisto smulkintuvu. Galite perkošti.
- Į užvirusį vandenį supilkite 100 g spanguolių ir 100 sutrintų spanguolių tyrelę.
- Nukelkite puodą nuo kaitros ir uždengtą palikite pastovėti bent 10 min.
- Galite pilstyti į puodelius, pagardinti medumi ar kitu jūsų mėgstamu saldikliu ir skanauti.
Šį receptą galite papildyti įvairiais prieskoniais: pavyzdžiui gvazdikėliais, žvaigždanyžiais, kardamonu ar kt. – juos dėkite kartu su cinamono lazdele. Jeigu norėsite pagardinti citrina, apelsinu ar greipfrutu – griežinėlius dėkite į arbatą pravėsus į supilstytus puodelius.
Liepų, čiobrelių ir spanguolių lapų arbata
Arbatoms tinka ne tik spanguolių uogos, tačiau ir lapeliai. Juos galite sumaišyti kartu su liepų žiedais, bei čiobreliais – tokia arbata suteiks net 3 vaistažolių naudingas savybes. Liepa nuramins, čiobreliai įkvėps, o spanguolių lapai veiks prieš uždegimus ir stiprins imunitetą.
Jums reikės:
- 1 arbatinio šaukštelio liepų lapų,
- 1 arbatinio šaukštelio čiobrelių,
- 1 arbatinio šaukštelio spanguolių lapų,
- 1 litro vandens,
- Saldiklio (medaus, cukraus ar kito jūsų mėgstamo saldiklio).
Į puodą ar arbatinuką suberkite vaistažoles ir užpilkite jas verdančiu vandeniu. Palikite apie 5-10 min nusistovėti, pilant į puodelius perkoškite. Pasaldinkite medumi ar kitu mėgstamu saldikliu ir skanaukite.
Spanguolių gira
Jums reikės:
- 1,5 kg spanguolių,
- 800 g cukraus,
- 40 g mielių,
- 10 l vandens.
Gaminimo eiga:
- Perrinktas spanguoles nuplikykite verdančiu vandeniu, sudėkite į puodą ir pavirkite 10 min.
- Uogas perkoškite ir jas sutrinkite.
- Kelis kartus perplaukite gautu nuoviru ir vėl perkoškite.
- Į spanguolių nuovirą suberkite cukrų.
- Nuovirui atvėsus suberkite su cukrumi ištrintas mieles.
- Kai gira įrūgsta, supilstykite į butelius, užkimškite ir laikykite šaltoje patalpoje.
- Gira bus tinkama gerti po 2-3 dienų.
Spanguolės jūsų grožiui
Kadangi spanguolės pasižymi priešuždegiminėmis ir antivirusinėmis savybėmis, turi natūralių rūgščių, jos puikiai tinka gydyti odą nuo spuogų, dėmelių, smulkių randelių, padeda išvengti porų užsikimšimo. Iš spanguolių uogų išsunkite šiek tiek spanguolių sulčių, kad sudrėkintumėte vatos diskelį ar tamponą. Užtepkite ant odos ir palikite išdžiūti. (Parduotuvėje pirktos spanguolių sultys neturės tokių stiprių savybių, kaip šviežiai išspaustos sultys).
Norėdami pašalinti odos pigmentaciją, šiek tiek šviežiai spaustų spanguolių sulčių sumaišykite su keliais gramais miltų, tepkite ant odos kaip kaukę ir pamasažuokite 10-15 min. Paskui nuplaukite.
Spanguolės taip pat turtingos antioksidantais, tad kovoja prieš laisvuosius radikalus, tad suteikia odai jaunatviško švytėjimo, bei elastingumo. Šiek tiek šviežiai spaustų spanguolių sulčių sumaišykite su natūraliu jogurtu ir užtepę ant veido pamasažuokite 5 min. Paskui nuplaukite vėsiu vandeniu.
Šviežiai spaustos spanguolių sultys sumaišytos su apelsinų sultimis taps tikra C vitamino bomba, bei paskatins kolageno gamybą. Kolagenas padeda pernešti deguonį ir maistingąsias medžiagas į odą, tad suteikia elastingumo, bei stangrumo efektą. Šią kaukę palaikykite apie 10 min, paskui nuplaukite vėsiu vandeniu.
Spanguolių šalutinis poveikis
Spanguolės yra natūralus maisto produktas, galintis būti naudingas sveikatai, tačiau tai nereiškia, kad jis tinka visiems. Jas vartoti gali būti naudinga ne visiems. Svarbu žinoti, kad spanguolių ir jų sulčių, arbatų turėtumėte vengti jeigu:
- Jūsų skrandžio sulčių rūgštingumas yra padidėjęs.
- Vartojate kraują skystinančius vaistus. Spanguolių vartojimas gali padidinti kraują skystinančių vaistų poveikį.
- Esate jautrūs kalcio oksalato tipo akmenims – spanguolių produktai gali paskatinti inkstų akmenų susidarymą.
- Esate nėščia arba žindote kūdikį. Mažai žinoma, ar spanguolės turi neigiamą poveikį nėštumui, bei žindomam kūdikiui.
Spanguoles vartojant ne profilaktiškai, o gydymo tikslais, pavyzdžiui sergant šlapimo takų infekcija, geriausia prieš vartojimą geriausia pasitarti su jus gydančiu gydytoju.
Šaltiniai:
Zigmantas Gudžinskas, „Kur uogauti Lietuvoje“
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863270/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039576/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Pingback: Spanguolė – vitamininga uoga, kurią galima užsiauginti namuose - Derlingas.lt
Pingback: Meškauogių arbata – vaistas nuo šlapimo takų infekcijų - Arbatos Nauda