Skip to content

Matcha – išskirtinės maisto ruošimo idėjos, kurios patiks ir išrankiausiems gurmanams

Matcha - išskirtinės maisto ruošimo idėjos
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Matcha arbata – neatsiejama Japonijos kultūros ir tradicijų dalis. Dažniausiai pagalvojus apie matchą arbatą vaizduotėje iškyla arbatos gėrimo ceremonija kur viskas vyksta tiksliai taip, kaip ir prieš šimtmečius, o pagarba tradicijai, jos prasmei yra pamatinis arbatos ingredientas. Tačiau grįžkime į mus supančią aplinką ir kasdienybę – ar joje gali būti vietos matcha arbatai? Atsakydami į šį klausimą būkime atviri – ceremoninės matcha arbatos gėrimo ritualų kasdien, o gal ir apskritai, nepraktikuojame. Tačiau mūsų aplinkai adaptuotos matcha arbatos puodeliu kartas nuo karto pasimėgaujame. O ar žinote, kad matcha milteliai gali būti naudojami ne tik arbatai, bet ir maistui ruošti? Būtent tokią matcha arbatos miltelių panaudojimo galimybę aptarsime šiame straipsnyje. Tikėtina, kad pateiktoms kulinarinėms idėjoms neliksite abejingi.  

Matcha panaudojimo galimybės

Matcha tai sodriai žalios spalvos milteliai, pagaminti iš ypatingu būdu užaugintų, apdorotų ir sumaltų tikrojo arbatmedžio lapelių. Matcha arbata turi gilias tradicijas Japonijoje bei taip pat yra plačiai paplitusi šiuolaikiniame pasaulyje. Matcha arbata skirstoma į tris kategorijas, nurodančias šios arbatos kokybę ir panaudojimo galimybes.

Aukščiausios kokybės matcha arbata išskiriama į dvi klases: ceremoninę ir „Premium“. Ceremoninė, kaip rodo pavadinimas, yra skirta ceremonijoms, naudojama budistų šventyklose. „Premium“ matcha klasės arbata naudojama tiek tradiciniuose svetingumo ritualuose namuose, tiek ir kasdieniam vartojimui.

Trečioji matcha arbatos klasė – tai kulinarinė matcha, kurios kokybei keliami ne tokie aukšti reikalavimai, ji yra pigesnė ir paprastai naudojama maisto ruošimui. Kulinarinė matcha naudojama įvairiems patiekalams, desertams, gėrimams ar tiesiog kaip prieskonis.

Matcha patiekalai

Gėrimų, kurių sudėtyje yra matcha arbatos, siūlo populiariausių prekės ženklų kavinės nuo Europos iki Azijos bei JAV. Galima mėgautis tokiais produktais kaip matcha latte, ledinė matcha, pieno, vaisių kokteiliai su matcha ir dar daugiau. Desertų su matcha arbata taip pat yra daug ir įvairių: šokoladas, saldainiai, pyragaičiai, pyragai, tortai, sausainiai, pudingai, putėsiai, jogurtai, šerbetas ir tt. Matcha milteliai lygiai taip pat puikiai tinka patiekalų gaminimui – virtinukai, makaronai, karis ir daugybė kitų receptų.

Kodėl verta gaminti su matcha milteliais?

Matcha milteliai virtuvėje pranoksta savo tradicinį vaidmenį. Jie gali padėti sukurti tikrą gastronomijos meną! Matcha patiekalams bei gėrimams suteikia neįprastą, žemišką, galima pavadinti – pikantišką skonį. Be to, matcha milteliai gaminiams suteikia išskirtinę žalią spalvą. Taigi – bendras gaunamas rezultatas yra džiaugsmas akims ir malonumas skrandžiui.

Tačiau be skonio ir estetikos lėkštėje yra dar viena priežastis, kodėl verta gaminti su matcha. Tai – nauda Jūsų sveikatai. Matcha yra tikras antioksidantų šaltinis. Apie šių medžiagų, galima sakyti, gyvybišką naudą žmogaus organizmui, tikriausiai, žino daugelis. Antioksidantų galios dėka žmogaus organizmas išvengia ligų, išlieka stiprus ir lėčiau senstantis. Taigi, įtraukę matcha miltelius į savo mitybą, ją tikrai praturtinsite. O vienas iš lengvų būdų gauti maksimalią matcha naudą –  tai naudoti šį produktą kasdieniuose patiekaluose.

Matcha patiekalai

Keletas bendrųjų patarimų kaip tinkamai naudoti matcha miltelius maisto gaminime

Maisto entuziastų tarpe matcha milteliai maistui ruošti yra vienas iš daugelio ingredientų, padedančių sukurti išskirtinio skonio patiekalus. Receptų gausa ir ne vienerių metų praktika leido sukaupti vertingą patirtį kaip tinkamai naudoti matcha miltelius, kad patiekalai būtų nepriekaištingi. Ši patirtis yra aprašyta ir ja verta pasinaudoti, ypač jei maisto ruošimą su matcha dar tik atrandate.   

Matcha entuziastės Džesika Flint (Jessica Flint) ir Ana Kavaliunas (Anna Kavaliunas) savo knygoje „Matcha: A Lifestyle Guide“ (2017 m.) pateikia keturis pagrindinius maisto gaminimo su matcha principus:

  • Maistui gaminti geriau rinkitės kulinarinės klasės matchą. Būtent tam ji ir skirta, todėl su ja gaminti bus paprasčiau, o rezultatai nenuvils.
  • Matcha arbatos miltelius visada persijokite, kad juose nebūtų gumulėlių. Tai ypač aktualu, jei matcha naudojate kepiniams.
  • Matcha miltelių nedėkite tiesiai į karštą keptuvę ar puodą. Berkite juos galiausiai – į jau bebaigiamą ruošti padažą, troškinį ar pan.
  • Gaminant su matcha milteliais būtinai naudokite drėkinančius produktus: sultinį, aliejų, grietinėlę, sviestą, kokosų pieną ar kt. Gaminant be riebalų matcha patiekalui gali suteikti per daug kartumo ir pernelyg jį išsausinti.  
Matcha latte

Matcha latte

Matcha latte – puikus pasirinkimas darganotą dieną. Puodelis šio gėrimo ne tik sušildys, bet ir sustiprins, juk matcha – tikra antioksidantų bomba! Šio gėrimo ruošimui rekomenduojama naudoti „Premium“ klasės matcha miltelius. Kulinarinė matcha gali būti pernelyg aitri švelniam latte puodeliui.

6 žingsniai matcha latte paruošimui:

  1. Į puodelį išsijokite 1 arbatinį šaukštelį matcha arbatos miltelių.
  2. Įpilkite 1 valgomąjį šaukštą karšto vandens.
  3. Plakite iki vientisos tirštos masės. Plakimui geriausia naudoti matcha arbatos šluotelę. Jei jos neturite – galite naudoti įprastą virtuvinę plakimo šluotelę.
  4. Įpilkite 1/4 puodelio karšto vandens ir vėl švelniai plakite, kad skystis būtų vientisas.
  5. Pašildykite 1/2 puodelio pasirinkto pieno – natūralaus karvės arba augalinio kokosų, migdolų, avižų ar kt.  
  6. Pašildytą pieną supilkite į išplaktą matcha arbatą ir dar kartą švelniai išplakite. „Tikrai“ latte putai išgauti labiausiai tinka specialus pieno putos plaktuvas. Tačiau jei tokio prietaiso namuose neturite, švelnią ir gardžią putą išplaksite ir su matcha arbatos šluotele arba įprastu virtuviniu plaktuvu.

Jeigu mėgstate saldžią latte, į šildomą pieną pagal skonį įdėkite medaus, agavų sirupo ar kito pasirinkto saldiklio.

Sviestiniai sausainiai su matcha

Sviestiniai sausainiai su matcha

Tik įsivaizduokite: garuojantis arbatos puodelis ir burnoje tirpstantys sausainiai jaukioje draugijoje… Arba burnoje tirpstantys sausainiai prie matcha latte puodelio. Pasigaminti šį skanėstą visai paprasta, tačiau savo skoniu ir gražia žalia spalva šie sausainiai tikrai gali pranokti lūkesčius. Kviečiame išmėginti!

Ingredientai:

  • 2 stiklinės miltų.
  • 2,5 arbatinio šaukštelio kulinarinės matcha miltelių.
  • ¾ stiklinės kambario temperatūros sviesto.
  • 1 žiupsnelis druskos.
  • 130 g cukraus.
  • 2 dideli kiaušinių tryniai (kambario temperatūros).
  • ¼ puodelio baltojo šokolado drožlių.

Gaminimas:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite išsijotus miltus ir matcha miltelius.
  2. Kitame dubenyje iki vientisos, kreminės masės išsukite sviestą. Į išsuktą sviestą įberkite druską bei cukrų ir išplakite iki vientisos masės. Į šią masę įdėkite 2 didelius kiaušinių trynius ir gerai išmaišykite. Į šią masę po truputį berkite miltų ir matcha miltelių mišinį. Gerai maišykite, kad nesusidarytų gumuliukų. Į tešlą suberkite baltojo šokolado drožles ir gerai išmaišykite. Turėtų gautis vientisa, minkomos konsistencijos tešla.
  3. Tešlą padalinkite į 2 lygias dalis ir suformuokite maždaug 4 cm skersmens ir 18 cm ilgio cilindro formos juosteles. Apvyniokite jas maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą ne mažiau kaip 2 valandoms.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Jei naudojate konvekcinę orkaitę, kepimo temperatūrą sumažinkite 15 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  5. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir nuimkite maistinę plėvelę. Aštriu peiliu supjaustykite tešlą maždaug 7 milimetrų storio apskritimais. Jei tešla per kieta pjaustyti, palaukite maždaug 5 minutes, kol ji kambario temperatūroje sušils. Supjaustytus tešlos apskritimus išdėliokite ant kepimo skardos, tarp sausainių palikdami apie 2,5 cm tarpą.

Kepimas:

Sausainius kepkite 175 °C temperatūroje apie 15 minučių arba tol, kol sausainių kraštai pradės šiek tiek ruduoti. Išimkite iš orkaitės ir palikite sausainius ant kepimo skardos 5 minutėms, kad jie šiek tiek atvėstų. Tuomet sausainius atsargiai perkelkite ant aušinimo grotelių ir leiskite jiems visiškai atvėsti.

Papildomi patarimai:

  • Dalį paruoštos tešlos galite suvynioti į maistinę plėvelę ir užšaldyti.  Šaldiklyje šią tešlą galite laikyti iki 2 mėnesių. Ruošiantis kepti sausainius iš šaldiklio išimtą tešlą palaikykite kambario temperatūroje 10 minučių, tačiau tešlai neleiskite visiškai atitirpti. Tuomet pjaustykite sausainius ir šaukite į orkaitę.  
  • Jei nenorite naudoti baltojo šokolado, jį tinka keisti riešutais, pavyzdžiui makadamijų ar anakardžių. Nerekomenduojama naudoti pieniško arba juodojo šokolado. Jų skonis pernelyg intensyvus ir konkuruoti su matcha skoniu jiems nelabai tinka.
Matcha itališki virtinukai
(Nuotrauka rezelkealoha.com)

Matcha Gnocchi“ arba itališki virtinukai su matcha

Pabandykite nustebinti save ir savo artimuosius akį traukiančiais ir skaniais virtinukais. Tai puikus patiekalas rudens vakarienėms.

Jums reikės:

  • Maždaug 1 kg bulvių,
  • 2 stiklinių miltų,
  • 1 didelio kiaušinio,
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos,
  • 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
  • 1 ½ valgomojo šaukšto kulinarinės klasės matcha miltelių.

Kaip gaminti:

  1. Išvirkite nuskustas bulves, kol jos taps minkštos, bet nesubyrėjusios. Nusunktas bulves sutrinkite šakute kol susidarys smulkūs rupūs trupiniai (negaminkite bulvių košės, tačiau didelių gumulėlių taip pat nepalikite).  
  2. Kai bulvės atvės tiek, kad bus neberkaršta jas liesti, sudėkite jas ant patogaus paviršiaus – virtuvės stalo, didelės pjaustymo lentos ar pan. Į bulvių kauburėlį supilkite miltus, druską, pipirus ir matcha miltelius. Lengvai pamaigykite pirštais, kad sausi ingredientai susimaišytų. Kauburėlio centre padarykite duobutę ir įmuškite kiaušinį.
  3. Minkykite tešlą iki vientisos masės. Pagal poreikį berkite miltų, kad tešla būtų vientisa, tačiau neliptų prie pirštų.
  4. Tešlą padalinkite į keletą mažesnių gabalėlių ir kiekvieną jų iškočiokite iki maždaug 2 cm storio ilgas „virveles“.  Kiekvieną jų supjaustykite taip pat maždaug 2 cm gabalėliais. Jei norite, kiekvieną gabalėlį galite „papuošti“ šakutės įspaudais.
  5. Puode užvirinkite vandenį, sumažinkite ugnį ir sudėkite virtinukus. Virkite keletą minučių, bet nuolat stebėkite – kai tik virtinukai iškils į paviršių iškart išimkite juos kiaurasamčiu. Labai svarbu šių virtinukų nepervirti.

Matcha Gnocchi“ skaniausi su padažu. Kokį pasirinkti – sprendžiate Jūs. Tačiau jei apsispręsti sunku, pateikiame keletą skaniausių idėjų:

  • Sviesto ir šalavijų padažas.
  • Kreminis sviesto ir grietinėlės padažas.
  • Alyvuogių aliejaus ir sūrio padažas.
  • Šviežiai namuose ruoštas pomidorų padažas.

Be to, šiuos virtinukus tinka valgyti su daržovėmis – cukinijomis, brokoliais, šparagais, troškintais svogūnais ar kt. 

Matcha karis su tofu
(Nuotrauka kissatea.com)

Detoksikuojanti vakarienė su matcha žaliuoju kariu

Pabaikite savo dieną išskirtine, detoksikuojančia vakariene. Šis pasiūlymas ypač tiks gurmaniškų skonių ieškantiems augalinės mitybos propaguotojams. 2 porcijų patiekalui reikės:

Padažui:

  • 2 žaliųjų čili pipirų,
  • keleto svogūnų laiškų,
  • 2 česnako skiltelių,
  • 1 citrinžolės stiebelio,
  • 3 cm šviežio imbiero,
  • 1 arbatinio šaukštelio kalendros ir kumino sėklų,
  • 2 arbatinių šaukštelių matcha miltelių,
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos,
  • ryšulėlio kalendros,
  • 1 laimo sulčių ir šiek tiek nutarkuotos žievelės,
  • 50 g mažųjų špinatų,
  • 50 g pistacijų,
  • 2 valgomųjų šaukštų kokybiško aliejaus.

Matcha kariui:

  • 1–2 nedidelių baklažanų,
  • 2 arbatinių šaukštelių sezamų aliejaus,
  • 250 ml kokosų pieno,
  • 150 ml daržovių sultinio arba vandens,
  • 150 g šviežio tofu sūrio,
  • 1–2 žiupsnelių smukintų šviežių žalumynų,
  • 4 mažų cukinijų,
  • 1 mažo „Romanesco“ žiedinio kopūsto,
  • 150 g briuselio kopūstų,
  • žalumynų papuošimui (nebūtina).

Kaip ruošti:

  1. Išilgai perpjaukite čili pipirus ir išimkite sėklas. Nulupkite česnakus ir juos susmulkinkite kartu su svogūnų laiškais. Nuimkite citrinžolės galus ir išorinį sluoksnį, o kotelį smulkiai supjaustykite. Stambiai supjaustykite imbierą.
  2. Ant silpnos ugnies užkaiskite sausą keptuvę ir joje paskrudinkite kalendros bei kumino sėklas kol jos paskleis savo aromatą.
  3. Į maišytuvą sudėkite visus padažo ingredientus ir trinkite kol gausite vientisą masę.  
  4. Baklažanus perpjaukite per pusę išilgai. Keptuvėje įkaitinkite 1 arbatinį šaukštelį sezamų aliejaus ir baklažanus pakepinkite iki auksinės rudos spalvos. Pagardinkite druska, išimkite iš keptuvės ir padėkite į šalį.
  5. Į puodą įpilkite likusį sezamų aliejų, supilkite paruoštą padažą ir kaitinkite apie 1 minutę, tada supilkite kokosų pieną ir daržovių sultinį ir troškinkite dar 5 minutes. Cukinijas perpjaukite per pusę išilgai, pasmulkinkite romanesco žiedynus ir briuselio kopūstus. Šias daržoves kartu su žaliaisiais žirneliais ir baklažanais sudėkite į puodą ir virkite kol suminkštės. Tofu sūrį supjaustykite riekelėmis, sudėkite į troškinį ir pavirkite kol sūris sušils. Patiekiant apibarstykite žalumynais.

Skanaus!

Šaltiniai:
Jessica Flint, Anna Kavaliunas, Matcha: A Lifestyle Guide. Dovetail, 2017.
https://ikedamatcha.com/blogs/tea-news/culinary-grade-matcha
https://www.acozykitchen.com/make-a-matcha-latte
https://www.justonecookbook.com/matcha-recipes/
https://rezelkealoha.com/matcha-gnocchi-miso-butter-sauce/
https://matcha.com/blogs/news/simple-6-ingredient-matcha-gnocchi-homemade-green-tea-gnocchi
https://kissatea.com/en/portfolio-item/matcha-curry-with-tofu/
https://www.justonecookbook.com/green-tea-white-chocolate-cookies/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.

Pasidalinkite su drauge ar draugu: