Skip to content

Monardos arbata: nuo senovės indėnų iki mūsų laikų. Kas bendro tarp jos ir bergamotės?

Monardos arbata
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Monarda – nuostabus laukinis augalas, kurį vertino ir sveikatinimo tikslais naudojo dar senosios indėnų gentys. Būtent iš Šiaurės Amerikos monarda atkeliavo į Europą, kur ir šiandien yra naudojama vaistiniais tikslais bei kulinarijoje. Monardos arbata gelbsti nuo daugelio negalavimų, ypač naudinga gydant kvėpavimo takų ligas, sutrikus virškinimui, žaizdų gydymui ir skausmo malšinimui.

Šiame straipsnyje papasakosime, kuo ypatinga ir kada gali pagelbėti monardos arbata bei kaip pasigaminti šio išskirtinio skonio gėrimo.

Monarda: kilmė ir istorija

Monarda (Monarda) yra laukinė žolė, priklausanti notrelinių augalų šeimai. Natūraliai paplitusi Šiaurės Amerikoje, iš kur ją XVI a. viduryje į Europą atgabeno ispanų botanikas Nicolás Monardes. Būtent jo garbei augalas ir gavo savo pavadinimą. Tačiau anglų kalboje monarda taip pat dažnai vadinama laukine bergamote, bičių balzamu, arklių mėta, auksine melisa arba indiška dilgėle.

Lietuvoje natūraliai neauga, tačiau kaip dekoratyvinis augalas auginamos trijų rūšių monardos:

  • Raudonoji monarda (Monarda didyma). Būtent iš šios rūšies gaminama originali Oswego arbata, kildinama iš Osvego genties indėnų, kurie gyveno dabartinio Niujorko teritorijoje.
  • Vamzdelinė monarda (Monarda fistulosa) tradiciškai buvo naudojama prakaitavimo skatinimui per indėnų prakaito namelių ceremonijas.
  • Citrusinė monarda (Monarda citriodora) pagrinde naudojama kaip prieskoninis augalas. Tačiau jos skonis labai savotiškas, tad rekomenduojama ją naudoti labai nedideliais kiekiais.

Tiek raudonoji, tiek vamzdelinė monarda naudojamos kaip vaistiniai bei prieskoniniai augalai. Jų vaistinės savybės iš esmės yra panašios, todėl kalbant apie monardą bei apie iš jos gaminamą arbatą, toliau tekste turėsime omenyje šias dvi rūšis.

Nors indėnai puikiai žinojo ir naudojo monardos arbatą kaip antiseptiką, prakaitavimą skatinantį, kosulį gydantį augalą, tačiau Europoje monarda populiarumo susilaukė tik maždaug XVIII amžiuje, kai buvo įvežta į Angliją.

Raudonoji monarda Oswego arbatai ruošti

Kokio skonio yra monardos arbata?

Monardos arbata yra unikalaus ir puikaus skonio bei aromato, kuris dažniausiai apibūdinamas kaip gaivus ir įvairus. Arbatos skonis primena citrusinių vaisių ir mėtų natų mišinį su subtiliais gėlių atspalviais. Daugeliui aromatas taip pat primena bergamotę ar raudonėlį.

Skonis bei aromatas gali skirtis ne tik priklausomai nuo rūšies, tačiau ir nuo auginimo sąlygų bei paruošimo būdo. Vamzdelinės monardos arbata yra aštresnio skonio, o raudonosios – saldaus bei švelnaus. Tačiau abiejų rūšių arbata yra gaivinanti ir suteikianti ramumo pojūtį.

Iš ko ruošiama monardos arbata?

Monardos arbata gali būti ruošiama iš šviežių arba džiovintų monardos žiedų arba lapų. Kokybiškai arbatai bei skoniui labai svarbu, kad žaliava būtų surinkta tinkamai ir tinkamu laiku.

Tinkamas žiedų rinkimo laikas yra jų žydėjimo metu. Tai būna maždaug liepos–rugpjūčio mėnesiais. Būtent žydėjimo metu augalas yra aromatingiausias bei kvapniausias. Žiedus reikėtų skinti ryte, nudžiūvus rasai, tačiau dar neprasidėjus dienos kaitrai. Renkami žiedai turėtų būti pilnai išsiskleidę, tačiau dar nepradėję nykti. Skinamos visos galvutės, iki pat pirmųjų lapelių.

Lapelių skynimui laikas nėra toks svarbus. Tačiau svarbu pasirinkti sveiką, ligų ar kenkėjų nepažeistą augalą. Jie kerpami švariomis, aštriomis žirklėmis prie stiebo. Nereikėtų vienu metu nuskinti per daug lapelių nuo vieno augalo, kad jis nenunyktų.

Monardos lapelius arba žiedus džiovinti reikia vėsioje, gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje arba specialioje džiovyklėje. Gerai išdžiūvusius rekomenduojama laikyti sausame sandariame inde, tamsioje patalpoje. Taip išsaugoma daugiausiai vaistinių savybių bei eterinių aliejų.

Monardos arbata iš žiedlapių

Monardos arbatos nauda sveikatai

Monardos arbata pasižymi daugybe sveikatai naudingų savybių. Ji yra puikus antiseptikas ir turi priešuždegiminių bei antimikrobinių savybių. Be to, monardos arbata pasižymi raminamuoju poveikiu, todėl yra naudojama stresui ir nerimui mažinti.

  • Antimikrobinės ir antiseptinės savybės. Monarda yra gausi timolio ir karvakrolo, kurie yra galingi natūralūs antiseptikai. Todėl monardos arbata gali padėti kovoti su bakterijomis, virusais, sumažinti uždegimą. Dar senovės indėnai monardą naudojo žaizdoms gydyti.
  • Virškinimo sistemos gerinimas. Monardos arbata gali padėti palengvinti virškinimo sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimas, skrandžio skausmas ir vidurių užkietėjimas. Ji taip pat skatina virškinimo fermentų išsiskyrimą, taigi gerina virškinimą, skatina apetitą.
  • Kvėpavimo takų sveikata. Monardos arbata padeda atpalaiduoti kvėpavimo takus, todėl liaudies medicinoje naudojama bronchito, plaučių uždegimo bei kitoms kvėpavimo takų ligoms gydyti.
  • Skausmo malšinimas. Nuo seno monardos arbata naudojama menstruacijų bei kitiems skausmams palengvinti.
  • Imuninės sistemos stiprinimas. Dėl savo antiseptinių ir antimikrobinių savybių monardos arbata padeda stiprinti imunitetą bei, vartojama profilaktiškai, padeda išvengti sezoninių ligų.
  • Streso ir nerimo mažinimas. Monarda turi raminamąjį poveikį, todėl jos arbata naudojama siekiant sumažinti streso lygį ir pagerinti miego kokybę. Ji taip pat gelbsti gydant depresiją.

Klasikinė monardos arbata

Šią arbatą pasiruošti itin paprasta. Iš esmės paruošimas toks pats kaip bet kurios kitos arbatos. Tačiau galima eksperimentuoti su įvairiais priedais: įdėti medaus, citrinos, maišyti su mėtomis ar citrinžolėmis. Tačiau reikėtų nepamiršti, jog monardos skonis unikalus ir kiek savotiškas, todėl pirmą kartą galite išmėginti kiek silpnesnę.

Ingredientai:

  • 2 a. š. džiovintos monardos žolės;
  • 1 puodelis vandens.

Paruošimas: monardą užplikyti verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti pritraukti 10 min. Nukošti ir mėgautis.

Klasikinė monardos arbata

Gaivinanti ir raminanti šalta monardos arbata

Šis receptas tinkamiausias vasarai. Ir ne tik todėl, jog tai gaivinanti, šalta arbata, tačiau ir todėl, kad jai pagaminti reikia šviežių monardos žiedlapių. Nuo kitų šaltų arbatų ši išsiskiria savo paruošimo būdu. Tai šalto plikymo arbata. Būtent taip ji buvo gaminama šimtus metų atgal. Ir būtent tokia yra gaiviausia karštą vasaros dieną.

Ingredientai:

  • 20 vnt. šviežiai nuskintų monardos žiedų galvučių;
  • keli monardos lapeliai;
  • 2 l filtruoto vandens.

Paruošimas:

  1. Švelniai nuplauti monardos žiedus ir lapelius. Atskirti žiedlapius.
  2. Į didelį indą įpilti filtruotą vandenį ir suberti monardos žiedlapius bei lapelius.
  3. Gerai išmaišyti, uždengti ir indą pastatyti į šaldytuvą 24 valandoms. Retkarčiais šiek tiek pakratyti, kad geriau išsiskirtų skoniai.
  4. Kai arbata bus paruošta, ją reikia nukošti ir laikyti šaltai.
  5. Patiekti atšaldytą.

Kur dar naudojama monarda?

Be arbatos monarda naudojama ir kitais būdais: inhaliacijoms, tinktūroms, užpilams. Jos eterinis aliejus naudojamas aromaterapijoje, masažo aliejuose ir vonios priemonėse. Taip pat monarda naudojama kaip prieskonis kulinarijoje – ypač dera su paukštiena, žuvimi ar daržovėmis.

Be to, monarda yra puiki natūrali priemonė vabzdžiams atbaidyti. Jos kvapas atbaido ne tik uodus, tačiau ir kitus nepageidaujamus vabzdžius. Tačiau pasodinta pritraukia vabzdžius apdulkintojus.

Vamzdelinė monarda naudojama arbatai ir kaip prieskoninis augalas

Monardos arbatos kontraindikacijos

Monardos nei jos arbatos negalima vartoti nėštumo metu. Taip pat atsargiai reikėtų vartoti ją išoriškai, nes gali sukelti įvairias alergines reakcijas.

Daugumai kitų žmonių tai saugus produktas, tačiau visuomet prieš vartojant gydymo tikslais būtina pasitarti su savo gydytoju.

Šaltiniai:

  1. https://www.vle.lt/straipsnis/monarda/
  2. https://www.acornherbschool.com/bee-balm-monarda
  3. https://www.outdoorapothecary.com/bee-balm-tea/
  4. https://theviewfromgreatisland.com/how-to-make-bee-balm-tea-recipe/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui