Skip to content

Aviečių arbata – vaistas nuo peršalimo ligų

Aviečių arbata - vaistas nuo peršalimo ligų
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Avietė (Rubus) priklauso erškėtinių (Rosaceae) šeimos augalų genčiai, kuri apima avietes ir gervuoges. Žinoma apie 120 aviečių rūšių. Europoje ir  Azijoje labiausiai paplitusios yra paprastoji avietė (Rubus idaeus) ir šiaurinė avietė (Rubus arcticus). Lietuvoje auga paprastoji avietė (Rubus idaeus). Iš šių krūmų uogų ir lapų gaminama gardi aviečių arbata.

Avietės – daugiamečiai krūmai ar puskrūmiai. Stiebas status, laipiojantis, dažniausiai dygliuotas, 1–3 m aukščio. Lapai paprasti arba sudėtiniai. Žiedai dažniausiai dvilyčiai, balti, purpuriniai ar rožiniai. Uogos – raudonos arba geltonos. Jose yra angliavandenių, organinių rūgščių, kalio, kalcio, geležies, vitamino C, provitamino A, vitamino B, aromatinių medžiagų ir salicilo rūgšties. Aviečių uogos vartojamos šviežios ir perdirbtos.

Kaip kultūrinis augalas avietė žinoma jau labai seniai. Geriausiai dera užuovėjose, drėgnose ir puriose dirvose. Gydymo tikslais tinka ir laukinės, ir savo sode užaugintos naminės avietės.

Aviečių derliau rinkimas, džiovinimas ir šaldymas

Aviečių uogos renkamos liepos–rugpjūčio, o lapai – birželio–rugsėjo mėnesiais. Geriausiai tam tinka giedra diena, nudžiūvus rasai. Arbatoms taip pat naudojamos džiovintos šakutės su žiedais ir lapais. Surinkta vaistinė žaliava plonu sluoksniu paskleidžiama ir džiovinama pavėsyje arba vėdinamoje patalpoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Sudžiovinus avietes galima laikyti medžiaginiuose maišeliuose iki 1 metų.

Aviečių uogas žiemai galima šaldyti. Uogos gali būti sveikos arba sutrintos, su cukrumi ar be jo. Nuplautos ir nusausintos, šaldymui paruoštos uogos šaldiklyje paberiamos ant folijos vienu sluoksniu. Sušalusios uogos supilamos į šaldymo maišelius ar šaldymui skirtas dėžutes ir sudedamos į šaldiklį. Taip jas galima laikyti apie metus. Šaldytose aviečių uogose vertingos medžiagos išsilaiko geriau negu džiovintose. Šaldytos uogos greitai atšyla pamirkytos šaltame vandenyje.

Aviečių derliau rinkimas, džiovinimas ir šaldymas

Aviečių arbata ir jos nauda

Liaudies medicinoje aviečių nauda sveikatai jau žinoma nuo seno, tačiau gydomosios savybės yra pagrindžiamos ir šiuolaikiniais mokslo tyrimais.

  • Aviečių lapai yra geras antioksidantų šaltinis. Juose ypač daug antioksidacinių junginių, tokių kaip elagitaninai, hidroksibenzoinė rūgštis ir antocianinai. Antioksidantai gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus ir apsaugoti nuo įvairių uždegimų bei lėtinių ligų. Be to, aviečių lapuose yra nedideli kiekiai elaginių rūgščių, kurių priešvėžinis poveikis buvo įrodytas atliktais tyrimais.  Ir nors aviečių lapų potencialo kovoti su vėžiu tyrimų reikia atlikti daugiau, dabartiniai rezultatai teikia vilčių.
  • Gerina savijautą nėštumo metu. Vaistažolių arbatas akušerės naudojo jau labai seniai, kad padėtų įveikti kai kuriuos neigiamus su nėštumu ir gimdymu susijusius simptomus. Įdomu tai, kad atlikus vieną tyrimą, kuriame dalyvavo 121 nėščioji, paaiškėjo, kad 38 % nurodė nėštumo metu vartojusios būtent aviečių lapų arbatą. Kai kurios moterys tokią arbatą vartoja ir ankstyvojo nėštumo metu, kad sumažintų pykinimą ir vėmimą. Yra atliktų tyrimų kurie teigia, kad aviečių lapų arbata gali padėti sustiprinti gimdą.
  • Gali padėti sutrumpinti gimdymą. Kai kurie tyrimai rodo, kad aviečių lapų arbata gali padėti sutrumpinti gimdymo laiką ir sumažinti gimdymo intervencijų naudojimą. Viename senesniame tyrime nustatyta, kad moterims, kurios gėrė aviečių lapų arbatą vėlesniu nėštumo laikotarpiu, rečiau buvo naudojamos įvairios intervencijos, taip pat sumažėjo priešlaikinio gimdymo tikimybė. Nors reikėtų atlikti daugiau tyrimų, manoma, kad lengvesnis gimdymas su mažiau intervencijų gali sumažinti kraujavimą pogimdyvinėje būklėje.

Aviečių arbata liaudies medicinoje

Liaudies medicinoje aviečių arbata nuo seno yra žinoma kaip puikus vaistas sergant peršalimo ligomis. Net ir tradicinės medicinos gydytojai dažnai skiria šios arbatos. Aviečių arbata padeda sumažinti karščiavimą. Tai yra saugus liaudiškas vaistas, jis drąsiai skiriamas ir vyresniems vaikams. Žinoma, jeigu vaikas nėra alergiškas uogoms ar neturi individualaus netoleravimo. Į vaikų mitybą avietes galima įtraukti nuo 2 metų amžiaus. Aviečių arbata vaikui iš pradžių duodama po  1 valgomąjį šaukštą per dieną. Vėliau proporcijos po truputį didinamos.

Be aviečių lapų arbatoms galima naudoti uogas, stiebus ir šakeles. Aviečių arbata karščiuojant vartojama šilta. Jos suaugusiems rekomenduojama išgerti 1-3 puodelius per dieną.

Aviečių arbatos nauda

Aviečių arbata – receptai

Visos arbatos su avietėmis tinka gerti kosint, karščiuojant ir norint išprakaituoti. Išgėrus puodelį tokios arbatos būtina atsigulti ir šiltai užsikloti. Aviečių uogienė taip pat turi tų pačių savybių kaip ir aviečių arbata. Verdant uogos praktiškai nepraranda savo savybių. Todėl uogienės, kaip ir arbatos, vartojimas gali sumažinti temperatūrą ir padėti pasveikti serganti peršalimo ir kvėpavimo takų ligomis.

Aviečių stiebų arbata su pušų spygliais

Jums reikės:

  • karščiui atsparaus indo;
  • 50 g džiovintų aviečių stiebų;
  • keleto džiovintų aviečių uogų;
  • 5-10 žalių pušų spyglių;
  • 1 l vandens.

Aviečių stiebus supjaustykite gabaliukais ir sumeskite į verdantį vandenį. Pavirkite 15-20 minučių ant silpnos ugnies. Į išvirusią arbatą įdėkite pušų spyglius ir aviečių uogas. Puodą su arbata palikite uždengtą dar 30-45 minutėms. Po to nukoškite ir galite gerti.

Aviečių uogų arbata

Jums reikės:

  • puodelio arbatos paruošimui;
  • 1-2 šaukštelių džiovintų aviečių uogų;
  • 200 ml verdančio vandens.

Džiovintas aviečių uogas užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti 5-10 minučių. Prieš geriant arbatos nukošti nereikia. Išbrinkusias uogas galima suvalgyti.

Aviečių stiebų ir lapų arbata

Aviečių lapų arbata

Jums reikės:

  • karščiui atsparaus indo;
  • 2 šaukštelių susmulkintų džiovintų arba šviežių aviečių lapų;
  • 400 ml verdančio vandens.

Aviečių lapus užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite maždaug 20 minučių, kad pritrauktų. Prieš geriant arbatą nukoškite. Ši arbata gali padėti gydyti ne tik kvėpavimo takų uždegimą, bet ir gastritą.

Šermukšnių lapų ir aviečių arbata

Jums reikės:

  • indo arbatos užplikymui;
  • 2 arbatinių šaukštelių džiovintų šermukšnių lapų;
  • 2 arbatinių šaukštelių džiovintų aviečių lapų;
  • 1 valgomojo šaukšto medaus;
  • 1 l vandens.

Džiovintus šermukšnius ir avietes užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite porai valandų, po to perkoškite, įdėkite šaukštą medaus. Įsipilkite 1/3 puodelio paruoštos arbatos, o likusią puodelio dalį užpildykite karštu, virintu vandeniu.

Aviečių lapų arbata

Aviečių uogienės receptas

Jums reikės:

  • puodo, uogienės virimui;
  • švarių, iškaitintų, norimo dydžio stiklainiukų, uogienės laikymui;
  • 1 kilogramo aviečių;
  • 500 gramų cukraus uogienėms;

Nuplautoms avietėms nuimkite kotelius. Suberkite uogas į puodą ir užpilkite uogienių cukrumi. Viską šiek tiek pamaišykite ir uogas patrinkite, kad atsirastų sulčių. Puodą užkaiskite ir jam užvirus dar pavirkite apie 5 minutes nuolatos maišydami. Po to puodą nukelkite nuo viryklės ir nugriebkite susidariusias putas. Paruoštą uogienę išpilstykite į paruoštus nedidelius stiklainiukus. Uždarykite uogienę dangteliais ir palikite atvėsti. Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Kokį šalutinį poveikį gali sukelti aviečių arbata

Aviečių arbata daugeliui žmonių yra saugi. Netgi pasireiškus šalutiniams poveikiams, jie būna lengvi. Tačiau į juos vis tiek reikia atsižvelgti. Kai kuriais neoficialiais duomenimis aviečių lapų arbata gali:

  • Turėti vidurius laisvinančių savybių.
  • Nepaisant teigiamų savybių, gali turėti neigiamos įtakos nėščiosioms. Nors nėra oficialių rekomendacijų, kiek arbatos galima gerti, dauguma šaltinių rekomenduoja pirmojo nėštumo trimestro metu neviršyti 1 puodelio arba 220 ml per dieną, o antrojo ir trečiojo trimestro metu – 1-3 puodelių (220-660 ml) per dieną. Tos pačios rekomendacijos tinka ir maitinančioms krūtimi.
  • Turėti neigiamos įtakos sergantiems diabetu. Avietės sąveikauja su cukraus kiekį reguliuojančiais vaistais, todėl, sergant cukralige, jas reikėtų vartoti atsargiai.
  • Turėti šalutinį poveikį vaikams iki 2 metų.

Tyrimų šaltiniai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4931538/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32608435/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28135203/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35188267/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7871383/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11370690/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407953/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui