Skip to content

Pasiflorų arbata – ginklas kovoje su nemiga

Pasiflorų arbata – ginklas kovoje su nemiga
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Egzotiškas augalas – pasiflora – gali puošti Jūsų sodą, suteikdamas pasigėrėjimą akims ir džiaugsmą sielai. Pasiflora gali suteikti spalvų (tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme) Jūsų maistui. Tačiau pasiflora taip pat gali padėti Jūsų sveikatai. Ypač – emocinei sveikatai. Pasiflorų arbata gali būti raktas ieškantiems emocinio nusiraminimo bei kovojantiems su nemiga.

Pasiflora  – kas tai?

Pasiflora (lot.  Passiflora) yra vijoklinis džiunglių augalas, kilęs iš Centrinės ir Pietų Amerikos. Į Europą pasifloros buvo atvežtos XVI a. kaip vienas iš Naujojo Pasaulio užkariavimo reliktų.

Žinoma daugiau nei 500 šio augalo rūšių. Pasifloros gali augti kaip žoliniai vijokliai, apsiviję medžių kamienus, arba jų stiebai gali būti sumedėję. Visų rūšių pasifloros yra įspūdingo grožio augalai, turintys didelius, karpytus (3 arba 5 dalių), ryškiai žalius lapus ir žydintys egzotiško grožio žiedais. Visos pasifloros subrandina vaisius – sultingas uogas, tačiau tik apie 60 rūšių pasiflorų vaisiai yra valgomi. 

Kai kurios pasiflorų rūšys, be to kad yra gražios bei veda valgomus vaisius, taip pat pasižymi ir gydomosiomis savybėmis. Dėl pastarųjų savybių pasiflora buvo įtraukta ir į Europos liaudies medicinos tradiciją.

Pasiflora – tai ne tik gražus augalas, bet ir vaistažolė

Nenuostabu, kad pirmieji gydomąsias pasifloros savybes praktiškai išnaudojo Amerikos indėnai. Centrinės ir Pietų Amerikos autochtonai pasiflorą naudojo kaip raminančią priemonę, mažinančią emocinę įtampą ir padedančią užmigti. Būtent dėl šių pagrindinių savybių pasifloros iki šiol labiausiai vertinamos liaudies medicinoje.  

Gydomosiomis savybėmis pasižymi rausvažiedė pasiflora (lot. Passiflora incarnata). Ši pasifloros rūšis turi triskilčius lapus. Žydi pavieniais, sudėtiniais, 7–9 cm skersmens, rausvai melsvais, kvapniais žiedais. Ši pasiflora sunokina valgomus, vidutinės slyvos dydžio, žalios spalvos vaisius.

Pasiflorų arbatai paprastai naudojama visa antžeminė pasifloros dalis – lapai, stiebai ir žiedai. Žaliava gydomajai arbatai renkama augalui pradėjus žydėti. Pasifloros žolė smulkinama, džiovinama ir taip paruošiamos arbatžolės, turinčios nervus raminantį, atpalaiduojantį ir migdantį poveikį.

Pasiflora

Naudingosios rausvažiedės pasifloros savybės

Rausvažiedėje pasifloroje yra cianogeninių glikozidų, flavonoidų (apigenino, rutino), alkaloidų, sapanarino, fitosterolių – tai veikliosios medžiagos, suteikiančios šiam augalui gydomųjų galių.

Liaudies medicinoje šis augalas naudojamas ne vieną šimtmetį. O ką apie jo naudą sveikatai kalba klinikiniai tyrinėjimai?

Phytotherapy Research“ (2011 m.) paskelbė tyrimo rezultatus, kurie parodė, jog lengvų miego sutrikimų turintys dalyviai, kasdien 7 dienas gėrę pasiflorų arbatą pranešė apie pagerėjusią jų miego kokybę. Iš tiesų,  pirminiai moksliniai tyrimai rodo, kad pasiflora gali padėti sumažinti nemigą ir nerimą. Taip yra todėl, kad pasifloros padidina gama aminosviesto rūgšties (GABA) kiekį smegenyse. GABA yra natūrali aminorūgštis, kuri mažina centrinės nervų sistemos aktyvumą. Dėl to kūnas atsipalaiduoja, pagerėja nuotaika, gali sumažėti skausmas bei pagerėja miego kokybė.

Patikimais tyrimais taip pat nustatyta, kad pasifloros gana efektyviai mažina generalizuoto nerimo sutrikimo simptomus ir turi mažiau šalutinių poveikių, lyginant su receptiniais preparatais.

Pasiflorų raminamasis poveikis buvo tyrinėtas ir baimės sukelto nerimo požiūriu. Ištyrus dvi tikslines grupes žmonių, kurie jautė baimę ir nerimą prieš jiems paskirtą operaciją, paaiškėjo, kad pasiflorų arbatą vartoję pacientai nerimavo mažiau nei tie, kurie vartojo placebą.

Pasiflorų arbata

Pasiflorų arbata – paruošti paprasta

Pasiflorų arbata ruošiama taip pat, kaip ir dauguma kitų žolelių arbatų – tiesiog užplikoma karštu vandeniu. Pasiflorų arbata apibūdinama kaip švelnaus skonio, turinti žemiško prieskonio. Šią arbatą tinka gerti su gėlių medumi. Taip išryškėja gėliškos arbatos natos.

Arbatai ruošti naudokite tokias ingredientų proporcijas:

  • 2 arbatiniai šaukšteliai (arba 2 g) džiovintos pasiflorų žolės,
  • 1 puodelis (apie 250 ml) vandens.

Arbatą galite plikyti tiesiog puodelyje ir uždengus lėkštele palaikyti 6–8 minutes, po to perkošti ir gerti. Arba galima pasiruošti labiau koncentruotą arbatą ją verdant apie 10–15 minučių ant silpnos ugnies.

Rekomenduojama šią arbatą gerti prieš miegą. Kasdien išgeriant po puodelį, arbatos rezultatus turėtumėte pajausti jau po 7 dienų.

Pasiflorų arbata

Pasiflorų arbatos variacijos

Priklausomai nuo siekiamo efekto, pasiflorų arbatą galima maišyti su kitomis raminamąjį poveikį turinčiomis žolelėmis. Tokiu būdu galima išgauti ne tik įvairesnių skonių, bet ir geresnį gydomąjį poveikį.

Miego kokybei gerinti labiausiai tinka pasifloros mišiniai su ramunėlėmis arba su valerijono šaknimi. Beje, pasiflora sušvelnina ne itin malonų valerijonų arbatos skonį ir kvapą, todėl gali būti išsigelbėjimas sunkiai valerijonus toleruojantiems žmonėms.

Pasiflorų ir melisų arbata yra gera raminanti priemonė. Taip pat šiuo deriniu išgaunamas lengvas citrusinis skonis, taip pat pasižymintis ir nuotaiką tonizuojančiu poveikiu.

Pasiflorų ir aviečių lapų arbata menstruacijų skausmui malšinti

Jei vargina skausmingos mėnesinės, savijautą gali palengvinti ir liaudies medicinos priemonės. Viena iš galimybių – pasiflorų ir aviečių lapų arbata.

Arbatai reikės:

  • Lygiomis dalimis – po 1 arbatinį šaukštelį džiovintos pasiflorų žolės ir džiovintų aviečių lapų,
  • 1 standartinio puodelio (apie 250–300 ml) vandens.

Į arbatos ruošimo indą suberkite arbatžoles ir užplikykite verdančiu vandeniu. Mirkykite 20 minučių, perkoškite ir gerkite.

Priklausomai nuo būklės ir poveikio, šios arbatos galima gerti keletą kartų per dieną.

Pasiflorų vaisiai

Pasiflorų vaisiai – sveikatai naudingas produktas

Bent 60 pasiflorų rūšių veda valgomus vaisius. Nevalgoma tik šių vaisių žievė, o viduje esančios sėklos ir minkštimas yra valgomi bei labai maistingi.

Pasifloros vaisiuose yra didelis kiekis vitamino A ir C, taip pat kalcio, kalio, magnio, geležies, fosforo, niacino ir vitamino B-6. Pasiflorų vaisių minkštime yra daug maistinių skaidulų, kurios yra svarbi kiekvienos dietos dalis, reguliuojanti virškinimo sistemą ir palaikanti žarnyno sveikatą. Pasifloros vaisiai taip pat pasižymi žemu glikemijos indeksas (GI). Tai reiškia, kad šie vaisiai tinkami diabetu sergantiems žmonėms. Be to, pasifloros vaisių valgymas gali padėti kontroliuoti aukštą kraujospūdį.

Šalutinis pasiflorų arbatos poveikis

Pasifloros, kaip ir dauguma kitų vaistinių augalų, gali turėti šalutinį poveikį. Rizika jam pasireikšti padidėja, jei pasiflorų preparatų perdozuojama.

Tyrimais nustatyta, kad, suvartojant apie 800 mg džiovintos pasiflorų žolės per parą, gali pasireikšti mieguistumas, nekoordinuotas judėjimas (ataksija), nesiorientavimas. O 3,5 g pasiflorų ekstrakto per parą yra rizikinga dozė, galinti sukelti nepageidaujamą šalutinį poveikį. 

Pasifloros preparatų negalima vartoti kartu su raminamaisiais vaistais. Jei tokius vaistus geriate, prieš vartojant pasiflorų arbatą būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.

Pasifloros negalima vartoti nėštumo metu, nes ji gali sukelti gimdos susitraukimus. Taip pat nėra pakankamai duomenų, ar saugu vartoti pasiflorą maitinant krūtimi. Todėl, saugant kūdikio sveikatą, krūtimi maitinančioms moterims pasiflorų arbata nerekomenduojama. 

Šaltiniai:
https://www.nccih.nih.gov/health/passionflower
https://www.britannica.com/plant/passion-flower
https://www.healthline.com/health/anxiety/calming-effects-of-passionflower
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/passion-flower-tea
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21294203/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2941540/
https://www.researchgate.net/publication/227531401_Passionflower_in_the_treatment
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324383
https://www.therighttea.com/passion-flower-tea.html

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

0 thoughts on “Pasiflorų arbata – ginklas kovoje su nemiga”

  1. Pingback: Pasifloros: kaip jas prižiūrėti, kad žydėtų ištisus metus?