Jeigu turite sodą ar daržą, greičiausiai teko susidurti su gana įkyria piktžole – garšva. Ji agresyvi, greitai dauginasi ir užgožia kitus augalus. Tačiau ar žinote, kad garšva ne tokia pikta žolė, kaip daugelis mano? Iš tiesų garšvų arbata gali palengvinti aibę įvairių negalavimų: nuo podagros iki egzemos. Taigi, galbūt verta šiam augalui atrasti kampelį savo sklype? Skaitykite ir nuspręskite patys: naikinti ar pasiruošti garšvų arbatos.
Kas tos garšvos?
Paprastoji garšva (Aegopodium podagraria) priklauso salierinių šeimai. Tai – daugiametė, iki 0,5–1,5 m aukščio žolė. Lietuvoje laikoma gana agresyvia piktžole. Garšva ima želti vos sniegui nutirpus ir vėliau sunkiai ja beatsikratysite. Būtent jauna, vos išdygusi, ji yra pati vertingiausia maistui. O štai garšvų arbata ruošiama iš subrendusio augalo.
Garšvų stiebas status, tuščiaviduris. Lapai žali, dukart, triskart suskaldyti. Žydi gegužės–rugsėjo mėnesiais baltais žiedais. Žiedai susitelkę į skėčio formos žiedynus.
Jeigu dar neaptikote šio augalo savo darže, tuomet garšvų ieškoti reikėtų plačialapių miškuose, kirtavietėse, pakrūmėse, parkuose, patvoriuose. Garšvos mėgsta drėgną žemę ir pavėsingą vietą.
Iš ko ruošiama garšvų arbata?
Garšvų arbata ruošiama iš šio augalo lapų. Jie gali būti renkami nuo pavasario iki rudens. Tinkamiausi arbatai ruošti yra subrendusios garšvos lapai. Vis dėlto geriau juos rinkti iki garšvai pražystant, mat žydinčios žolės lapai netenka dalies vaistinių savybių. Todėl žydėjimo metu skinkite tik tokio augalo lapus, kuris dar nėra sukrovęs žiedynų.
Garšvų lapų džiovinimas
Arbatai ruošti gali būti naudojami tiek švieži, tiek džiovinti garšvų lapai. Jeigu arbatą gaminsite iš šviežių lapų, juos prieš tai kruopščiai nuplaukite.
Jeigu ruošiatės lapus džiovinti, geriau juos skinkite ne lietingą dieną, kad šie būtų kuo sausesni. Taip pat venkite skinti ryto ar vakaro valandomis, kai iškrenta rasa. Lapus paskleiskite džiūti ant natūralaus audinio ar popieriaus gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje ir sausoje vietoje. Kelis kartus per dieną pavartykite, kad kuo geriau išdžiūtų. Išdžiūvusius garšvų lapus rekomenduojama pasmulkinti rankomis ir sudėti į popierinį ar medžiaginį maišelį. Nepamirškite sandariai uždaryti. Garšvų lapai yra tinkami vartoti iki 2 metų.
Garšvų lapų fermentavimas
Garšvų lapai tinka fermentuotai arbatai ruošti. Pirmiausia, reikia nuskintus lapus kiek pamaigyti, patrinti tarp rankų, kad išsiskirtų sultys. Vėliau – sudėti į stiklainį taip, kad neliktų oro tarpų, uždaryti, apversti ir palikti labai šiltoje vietoje 1–3 paras. Po to – paskleisti džiūti. Išdžiūvusius laikyti sandariame, stikliniame inde.
Fermentuotų garšvų lapų arbata yra netgi naudingesnė nei džiovintų lapų. Fermentacijos metu susidaro medžiagos panašios į tas, kurios susidaro rūgstant, todėl tokia arbata įgyja papildomų naudų.
Kuo ypatinga garšvų arbata?
Pirmiausia, reikia paminėti, jog garšvos – vieninteliai augalai savo chemine sudėtimi panašūs į žmogaus kraują. Taigi, jos iš tiesų unikalios. Be to, garšvose yra daug vitamino C, pektino, baltymų, karoteno, įvairių mikroelementų: mangano, vario, geležies, kalcio. Šią arbatą galima vartoti ir ilgesnį laiką.
Garšvų arbata stiprina bei mobilizuoja imuninę sistemą. Todėl tai puikus gėrimas pavasarį, kai taip trūksta vitaminų ir energijos. Be kita ko, ji gali pagelbėti gydant avitaminozę bei turi kraujo spaudimą mažinančių savybių.
Garšvų arbata nuo podagros ir reumato
Kaip sufleruoja botaninis garšvos pavadinimas – podagraria – gi gali tapti puikia pagalba sergant podagra. Be to, ši arbata lengvina ir reumato sukeliamus skausmus. Ji taip pat rekomenduojama sergant skrandžio bei žarnyno ligomis.
Ingredientai:
- 2 v. š. smulkintos garšvų žolės
- 1 stiklinė vandens
Paruošimas: garšvos žolę užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 20–30 min pritraukti. Nukošti.
Vartojimas: gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.
Garšvų arbata – puikus gėrimas sergant inkstų ir šlapimo pūslės ligomis
Garšvos – veiksmingas natūralus diuretikas: jos padeda pašalinti nereikalingus medžiagų apykaitos produktus. Todėl veiksmingai gali kovoti su inkstų bei šlapimo takų ligomis, palengvinti jų simptomus.
Ingredientai:
- 2 v. š. smulkintos garšvų žolės
- 1 stiklinė vandens
Paruošimas: garšvą užpilti karštu vandeniu ir pavirti ant silpnos ugnies apie 15 min. Palikti pritraukti 45 min. Nukošti. Gautą nuovirą atskiesti virintu vandeniu, kad gautųsi viena pilna stiklinė.
Vartojimas: per dieną išgurkšnoti visą stiklinę.
Garšvų arbata virškinimui gerinti
Ši arbata normalizuoja žarnyno darbą, pagerina virškinimo procesus, stiprina ir valo kepenis, gerina medžiagų apykaitą.
Ingredientai:
- 1 v. š. smulkintos garšvų žolė
- 2 stiklinės vandens
Paruošimas: garšvos žolę užpilti verdančiu vandeniu ir palikti pritraukti 30 min. Nukošti.
Vartojimas: gerti po 2/3 stiklinės 3 kartus per dieną valgio metu. Taip gydytis rekomenduojama iki 2 mėnesių.
Garšvų arbata sergant odos ligomis
Garšvos pasižymi organizmą bei kepenis valančiu ir atstatančiu poveikiu, todėl jų lapų arbata labai veiksminga kovojant su egzema bei įvairiomis kitomis odos ligomis. Juk dauguma odos ligų atsiranda nuo užteršto organizmo bei blogai funkcionuojančio žarnyno. Garšvų arbata ne tik palengvins odos ligų simptomus, bet ir išvalys organizmą, pagerins medžiagų apykaitą.
Ingredientai:
- 3–4 v. š. smulkintos garšvų žolės
- 2 stiklinės vandens
Paruošimas: garšvas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 2 val. pritraukti. Nukošti.
Vartojimas: gerti po ½ stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.
Garšvų arbatos šalutinis poveikis
Šios arbatos negalima gerti žmonėms, kurie yra alergiški salierinių šeimos augalams. Taip pat tiems, kuriems pasireiškia alergija ar kiti nemalonūs pojūčiai garšvai.
Kadangi garšvų arbata pasižymi kraujo spaudimą mažinančiu poveikiu, asmenims, turintiems žemą kraujospūdį, jos gerti nederėtų.Taip pat atsargios turėtų būti nėščiosios bei krūtimi maitinančios moterys: nėra duomenų apie šios arbatos poveikį šiuo ypatingu laikotarpiu.
Garšvų arbata – gydanti, sveikatinanti ir nepaprastai naudinga. Vis dėlto, prieš gydydamiesi sveikatą garšvų arbata, pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.
Šaltiniai:
https://delishably.com/foraging/Ground-Elder-Facts-Uses-Recipes
https://www.optimistdaily.com/2014/06/herb-month-ground-elder/
https://www.rhs.org.uk/weeds/ground-elder
https://www.wildlifetrusts.org/wildlife-explorer/wildflowers/ground-elder
https://www.gardenersworld.com/how-to/solve-problems/ground-elder/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.