Nors bičių duonelė yra pagrindinis bičių maistas, ją nesunkiai išgauna ir naudoja žmonės. Bičių duonelė yra vertingas baltymų, vitaminų, mineralų ir aminorūgščių šaltinis, todėl turi daug sveikatą stiprinančių savybių. Dėl savo unikalių savybių dažnai bičių duonelė dar vadinama ambrozija, kas išvertus iš lotynų kalbos reiškia “dievų maistą”.
Bičių duonelė – kas tai yra ir kaip ji atrodo?
Bičių duonelė yra pagrindinis bičių maistas. Tai kieti, netaisyklingos formos tamsiai rudos spalvos gabalėliai. Bičių duonelė gaminama iš žiedadulkių, kurias į avilį parneša bitės rinkėjos, sumaišo su medumi ir savo seilėmis. Mišinys yra suplakamas korių ląstelėse, tada įvyksta pieno fermentacijos procesas, kurio dėka bičių duonelė tampa visiškai atspari pelėsiui ir puvimo procesams.
Paprastai iš avilio gaunamas palyginti nedidelis kiekis bičių duonelės. Norint gauti vieną kilogramą šios maistingos medžiagos, reikia išvalyti nuo penkių iki 30 rėmelių – tai priklauso nuo bičių skaičiaus avilyje. Bitininkai juos dažnai sandėliuoja, nes tai yra maisto atsargos bitėms ankstyvą pavasarį. Apdorotos žiedadulkės yra puikus maistas, ypač 3-6 savaičių bitėms, kurios maitina lervas ir gamina bičių pienelį. Tačiau bičių duonelė turi būti laikoma tinkamomis sąlygomis, kad atsargose nesiveistų kenkėjai.
Bičių duonelės sudėtis
Bičių duonelė yra vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Joje yra:
- daug angliavandenių,
- baltymų (daugiau negu žiedadulkėse),
- nesočiųjų ir sočiųjų riebalų,
- nepakeičiamųjų aminorūgščių (žmogaus organizmas negali jų pasigaminti pats)
- vitaminų A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D ir K,
- fosforo, geležies, silicio, mangano, kalio, vario, natrio, seleno ir cinko.
Bičių duonelės gydomosios savybės
Dėl maistinių medžiagų gausos bičių duonelė pasižymi daugybe sveikatą stiprinančių savybių, todėl ją rekomenduojama vartoti žmonėms. Bičių duonelės galima įsigyti tiesiogiai iš bitininko arba sveiko maisto parduotuvėse. Be to, ji gali būti naudojama kaip maisto papildas. Tiesa, geriau šį „dievų maistą” naudoti kai yra tam poreikis, pvz. kad sustiprinti organizmą po ligos.
Dėl gydomųjų bičių duonelės savybių ji plačiai naudojama natūraliojoje medicinoje. Ji stiprina ir regeneruoja organizmą, todėl rekomenduojama susilpnėjus imunitetui ir sveikstant po operacijų. Ji taip pat vartojama esant lėtiniam nuovargiui, padidėjus protiniam aktyvumui ir esant vitaminų bei mineralų trūkumui. Be to, bičių duonelė naudinga ir depresinių būsenų atveju, nes stiprina ir palaiko nervų sistemą.
Bičių duonelė taip pat palaiko ir reguliuoja virškinimo sistemos veiklą bei padeda gydyti skrandžio opas ir valo kepenis. Ji taip pat rekomenduojama nuo viduriavimo ir vidurių užkietėjimo. Taip pat stiprina kraujagysles, padeda gydyti mažakraujystę ir pasižymi antibakteriniu poveikiu, todėl gali būti vartojama sergant peršalimo ligomis.
Kaip vartoti bičių duonelę?
Vienas iš rekomenduojamų bičių duonelės vartojimo būdų – gerti užpilus. Arbatinį šaukštelį bičių duonelės reikia užpilti vandeniu ir palikti pastovėti kelias valandas. Tokia bičių duonelės forma geriausiai pasisavinama, todėl gėrimą rekomenduojama gerti ryte tuščiu skrandžiu. Jį taip pat galima gerti su drungna, ne aukštesnės kaip 40 °C temperatūros, arbata, vandeniu su medumi arba žolelių užpilu.
Bičių duonelės ekstraktas taip pat naudojamas maisto papildų gamyboje. Preparatai su bičių duonele stiprina organizmą, greitina sveikimą, teigiamai veikia skrandžio bakterinę florą ir padeda gydyti kepenų ligas. Bičių duonelė taip pat gerina koncentraciją, mažina anemijos riziką ir gerina regėjimą. Maisto papildai su bičių duonele taip pat gali palaikyti imuninės sistemos veiklą, apsaugoti organizmą nuo virusų ir bakterijų. Tuo tarpu didelis antioksidantų kiekis reiškia, kad vaistinės priemonės su bičių duonele taip pat palaiko ląstelių regeneraciją.
Bičių duonelę galima vartoti ne tik kaip užpilą ar maisto papildų pavidalu. Ją galima valgyti taip pat kaip ir bičių žiedadulkes, pavyzdžiui, įmaišyti į vandenį, jogurtus ar kokteilius. Tačiau svarbu atminti, kad bičių duonelė yra gana kieta, todėl prieš dedant ją į maistą patartina kelias valandas pamirkyti vandenyje arba susmulkinti.
Kaip dozuoti bičių duonelę?
Suaugusiesiems rekomenduojama bičių duonelės paros dozė yra apie 30-40 g arba maždaug 1 valgomasis šaukštas. Bičių duonelės galima duoti ir vaikams, tačiau pageidautina ne anksčiau kaip nuo 3 metų. Prieš pradedant papildyti maistą bičių produktais, taip pat reikėtų išsitirti ar neturite jiems alergijos. Bet kokiu atveju reiktų pasistengti bičių duonelės neperdozuoti. Tiesa, bičių duonelė nėra pigi (100 gramų kainuoja apie 6-10 eurų), todėl dažniausiai yra perkama nedideliais kiekiais.
Bičių duonelė – kontraindikacijos
Nors bičių duonelės vartojimas turi daug naudos sveikatai, yra ir kontraindikacijų. Pirmiausia jos neturėtų vartoti žmonės, kurie yra alergiški bičių produktams, nes jis gali sukelti sunkią alerginę reakciją. Diabetikai taip pat turėtų būti atsargūs, nes bičių duonelės sudėtyje yra daug monosacharidų ir jis turi gana aukštą glikemijos indeksą. Jei vartojant bičių duonelę atsiranda bet kokių nerimą keliančių simptomų, reikia kuo greičiau kreiptis į gydytoją.
Receptas: granola su bičių duonele
Bičių duonelę galima tiesiog pakramtyti, pasidaryti užpilą, įberti į jogurtą, pasigaminti sausainių arba įberti į sausus pusryčius. Siūlome išbandyti pasigaminti granola su bičių duonele.
Ingredientai:
- 6 stiklinės avižų,
- ¾ stiklinės kokosų aliejaus,
- 1 stiklinė klevų sirupo (arba medaus),
- pusė stiklinės susmulkintos bičių duonelės,
- 1 stiklinė riešutų ir sėklų (pvz. anakardžiai, migdolai, graikiniai riešutai ir saulėgrąžos).
Gaminimo eiga:
- Iš anksto įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Į didelį puodą suberkite avižas, klevų sirupą arba medų ir kokosų aliejų. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol visos avižos visiškai pasidengs ištirpusiu kokosų aliejumi ir klevų sirupu arba medumi, ir išjunkite ugnį.
- Į puodą supilkite pasirinktus riešutus ir sėklas. Šaukštu viską išmaišykite.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir plonu sluoksniu supilkite granolą ant vienos ar kelių didelių kepimo skardų. Naudokite kelias kepimo skardas, kad išgauti kuo plonesnį sluoksnį.
- Dėkite kepimo skardą (-as) į orkaitę 35-40 minučių. Granolą galima pamaišyti maždaug kas 20 minučių, kad ji tolygiai iškeptų iš visų pusių.
- Kai granola įgaus auksinę spalvą, išimkite ją ir leiskite visiškai atvėsti. Šaukštu ją išskaidykite. Ant iškeptos granolos pabarstykite bičių duonelės ir išmaišykite.
Paruoštą granolą laikykite stikliniame inde. Vartoti rekomenduojama pusryčiams, užpylus šiltu pienu arba jogurtu; galima papildyti taip pat šviežiomis uogomis ar vaisiais.
Šaltiniai:
https://www.amentsoc.org/insects/glossary/terms/bee-bread/
https://domiuroda.pl/pierzga-pszczela-wlasciwosci-zastosowanie
https://documentingsimpleliving.com/bee-bread/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Pingback: Bitininkystė. Bičių priežiūra žiemą ir rudenį | Derlingas.lt Bitininkystė. Bičių priežiūra žiemą ir rudenį
Pingback: Ar spirulina tinka veganams ir vegetarams?