Skip to content

Gintaro arbata gali padėti ne vien stiprinti imunitetą, bet ir esant įvairiems negalavimams

Gintaro arbata gali padėti ne vien stiprinti imunitetą, bet ir esant įvairiems negalavimams
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Gintaras – tai unikalus Baltijos regiono gamtos turtas, kuris  nuo seno laikomas Baltijos jūros auksu, o jo istorija siekia milijonus metų. Nors dažniausiai jis naudojamas papuošalams ir suvenyrams, gintaras turi ir gydomųjų savybių, kurios buvo žinomos jau senovėje. Vienas iš būdų pasinaudoti šiomis savybėmis yra gintaro arbata, kuri tampa vis populiaresnė dėl savo teikiamos naudos sveikatai.

Gintaro arbata nuo senų laikų iki dabar

Gintaro arbata buvo naudojama nuo senų laikų ir pasižymi natūraliomis savybėmis: stiprina imuninę sistemą, valo organizmą bei atkuria jos funkcijas. Jau mūsų senoliai gintaro arbatą naudodavo gydymo tikslams. Senieji gintaro žinovai teigia, kad ji turėtų būti ruošiama iš Baltijos gintaro, nes tik Baltijos gintaras turi pakankamai gintaro rūgšties, kuri sukuria gydomąjį poveikį organizmui.

Pastaraisiais metais gintaro arbata tampa vis populiaresnė ne tik Baltijos šalyse, bet ir visame pasaulyje. Jos natūralios sveikatą gerinančios savybės pritraukia vis daugiau žmonių, ieškančių natūralių sveikatos gerinimo būdų.

Gintaro gabalėlių arbatai galima įsigyti įvairiose sveiko maisto ar specializuotose parduotuvėse, internetinėse platformose ir netgi kai kuriuose specializuotuose restoranuose. Gintaro arbatos rinka auga kartu su sveiko gyvenimo būdo populiarumu. Vis daugiau žmonių renkasi natūralius produktus ir papildus, o gintaro arbata puikiai atitinka šią tendenciją.

Gintaras. Gintaro rūgštis. Gintaro arbata

Kodėl Baltijos gintaras yra toks naudingas akmuo?

Nustatyta, kad Baltijos gintaras yra organinis mineralas, kurį sudaro 79 % anglies, 10,5 % deguonies ir 10,5 % vandenilio. Jame yra labai vertingos gintaro rūgšties (nuo 3 iki 8 %). Tikram gintaro akmeniui susilietus su kūno šiluma (36,6 °C), gintaro rūgštis pradeda garuoti ir jaučiams teigiamas gintaro poveikis sveikatai. Baltijos gintaro nauda, kurią žmogus gali pajusti, yra imuninės sistemos stiprinimas, skausmo malšinimas, geresnis miegas, sumažėjęs nuovargis, sumažėjęs kraujospūdis ir daugelis kitų.

Vienas iš populiarėjančių gintaro vartojimo būdų – gintaro arbata ar gintaro vanduo. Šis būdas gerina virškinimo sistemą, valo kepenis ir reguliuoja kraujospūdį.

Kitas gintaro naudojimo būdas – natūralius Baltijos gintaro gabalėlius susmulkinti į miltelius. Taip gintaras naudojamas kosmetikoje, pavyzdžiui, drėkinamuosiuose kremuose, mineraliniuose makiažo pagrinduose. Natūralus gintaras skaistina odą, maitina ją, be to, natūrali Baltijos gintaro pudra skatina odos ląstelių atsinaujinimą, padeda atkurti odos elastingumą ir stangrumą.

Gintaras. Gintaro rūgštis. Gintaro arbata

Kaip pasigaminti gintaro arbatą?

Norint pasigaminti gintaro arbatos, pirmiausia reikėtų nuplauti gintaro gabalėlius švariu, šaltu arba šiek tiek šiltu vandeniu, tada leisti vandeniui nutekėti. Tuomet 2-3 šaukštelius gintaro gabalėlių užpilti karštu vandeniu, vanduo turi būti apie 80 °C, ir palaikyti šiltai apie 15-20 minučių. Geriausia tai padaryti pastatant puodelį virš degančios žvakės ar kito šilumos šaltinio, taip neleidžiant arbatai vėsti.

Ruošiant gintaro arbatą, vandens spalva liks nepakitusi, tačiau jis įgaus malonų gintaro rūgšties eterinių aliejų prieskonį. Be to, paruoštą arbatą galima pagardinti įvairiomis vaistažolėmis ar įdėti žaliosios arbatos lapelių bei pagardinti medumi. Taip pat, ją galima gerti tiek šiltą, tiek šaltą.

Tuos pačius gintaro gabalėlius galima naudoti apie 15-20 kartų, kiekvieną kartą gintaro efektas būna dar didesnis. Vėliau gintarą galima palaikyti tiesioginėje saulės šviesoje, leisti jam išdžiūti ir taip įkrauti. Įkrovus gintarus vėl galima naudoti 15-20 kartų. Apskritai, naudojant šį metodą (15-20 kartų pilant karštą vandenį ant gintaro gabalėlių ir laikant saulės šviesoje), tuos pačius gintaro gabalėlius galite naudoti 5-6 kartus.

Per dieną gintaro arbatos galima išgerti 2-3 stiklines. Gintaro rūgštis nesikaupia organizme, ji natūraliai pasišalina kaip ir vitaminas C.

Gintaro arbata

Gintaro arbatos nauda sveikatai

Gintaro arbata, paruošta iš natūralių gintaro gabalėlių, yra vertinama dėl daugelio teigiamų savybių sveikatai. Nors moksliniai tyrimai apie gintaro arbatos poveikį dar nėra labai išsamūs, tačiau tradiciniai gydymo būdai ir ankstyvieji tyrimai rodo, kad šis gėrimas gali turėti teigiamą poveikį sveikatai. Tačiau, kaip ir su bet kokiu natūraliu produktu, prieš pradedant reguliariai vartoti gintaro arbatą, verta pasikonsultuoti su sveikatos specialistu, ypač jei turite kokių nors sveikatos sutrikimų ar esate nėščia.

Gintaro arbata stiprina imuninę sistemą

Gintaro arbatoje ir pačiame gintare gausu antioksidantų, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą. Antioksidantai mažina laisvųjų radikalų susidarymą, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti įvairias ligas. Reguliarus gintaro arbatos vartojimas gali padėti sumažinti peršalimo ir kitų infekcijų riziką, pagerindamas organizmo atsparumą ligoms.

Padeda mažinti uždegimus

Gintaro sudėtyje yra gintaro rūgšties, kuri turi priešuždegiminių savybių. Uždegimai yra daugelio lėtinių ligų, tokių kaip artritas, širdies ligos ir tam tikros vėžio formos, pagrindinė priežastis. Gintaro arbatos vartojimas gali padėti sumažinti uždegimus organizme, taip pagerinant bendrą sveikatos būklę ir savijautą.

Gintaro arbata gerina virškinimo sistemos veiklą

Turintiems virškinimo sistemos sutrikimų vertėtų vartoti gintaro arbatą. Ji gali sumažinti skrandžio diskomfortą, skausmą, pilvo pūtimą ir kitus virškinimo sutrikimus. Gintaro rūgštis stimuliuoja virškinimo fermentų išsiskyrimą, padėdama geriau suvirškinti maistą ir pasisavinti maistines medžiagas.

Raminantis gintaro arbatos poveikis

Gintaro arbata gali turėti raminantį poveikį. Tradiciškai gintaras buvo naudojamas kaip natūraliai raminanti ir miego kokybę gerinanti priemonė. Gintaro arbata gali padėti sumažinti patiriamą stresą, nerimą ir pagerinti miego kokybę, ypač, jei ji vartojama vakare prieš miegą.

Gintaro arbata

Gintaro arbata organizmo detoksikacijai

Gintaras padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Gintaro rūgštis skatina tinkamą kepenų ir inkstų veiklą, kurie yra pagrindiniai organai atsakingi už toksinų pašalinimą iš organizmo. Reguliarus gintaro arbatos vartojimas gali padėti palaikyti švarų ir sveiką organizmą.

Didina energijos lygį

Gintaro arbata gali padidinti energijos lygį ir sumažinti nuovargį. Gintaro rūgštis yra natūraliai greitina medžiagų apykaitą ir skatina organizmo ląstelių veiklą. Dėl to maistinės medžiagos greičiau paverčiamos į energiją ir efektyviau panaudojamos organizme. Tai gali būti ypač naudinga tiems, kurie jaučia lėtinį nuovargį ar energijos trūkumą.

Antioksidacinės savybės

Gintaro arbata yra gausi antioksidantais, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso. Oksidacinis stresas gali sukelti ląstelių pažeidimus ir prisidėti prie senėjimo procesų bei įvairių ligų vystymosi. Antioksidantai gintaro arbatoje padeda kovoti su šiais pažeidimais ir išlaikyti jaunatvišką ir stangrią odą.

Gintaro arbata kvėpavimo takams

Gintaro arbata gali padėti pagerinti kvėpavimo takų sveikatą. Ji gali padėti sumažinti uždegimą ir dirginimą kvėpavimo takuose, palengvindama kvėpavimą. Tai gali būti naudinga tiems, kurie kenčia nuo astmos, bronchito ar kitų kvėpavimo takų ligų.

Širdies ir kraujagyslių sveikatai

Gintaro rūgštis, esanti gintaro arbatoje, gali padėti sumažinti kraujo spaudimą ir blogojo cholesterolio lygį kraujyje, taip prisidėdama prie širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatos palaikymo. Reguliarus gintaro arbatos vartojimas gali padėti sumažinti širdies ligų riziką ir pagerinti bendrą širdies veiklą.

Šaltiniai:
https://www.amberheart.eu/baltic-amber-benefits
https://healthincup.com/amber-tea
https://balticbuy.com/amber-tea/1009-amber-tea

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui