Raudonėlio arbata yra viena populiariausių vaistažolių arbatų – skani gerti tiek kaip gėrimą, tiek kaip vaistą. Arbata tinkama vartoti tiek siekiant stiprinti imutitetą bei įvairių ligų profilaktikai, tiek gydymui, kaip pagalbinė preimonė.
Raudonėlis (Origanum) priklauso notrelinių (Lamiaceae) šeimos augalų genčiai. Žinoma apie 20 jo rūšių. Tai daugiametis žolinis augalas. Jo lapai kiaušiniški arba plačiai lancetiški, žiedai dvilyčiai ir vienalyčiai, susitelkę į šluoteles. Vainikėlis vamzdiškas, rausvas, raudonas, violetinis arba baltas. Raudonėlis užauga iki 80 cm aukščio.
Šio daugiamečio augalo gimtinė yra Šiaurės Amerika ir Viduržemio jūros pakrantės. Labiausiai jis paplitęs Europoje, Šiaurės Afrikoje ir Azijoje. Lietuvoje natūraliai auga viena rūšis – paprastasis raudonėlis. Jį galima aptikti pievose, šlaituose ir retuose miškuose. Sėklų parduotuvėse galima įsigyti raudonėlių sėklų ir jų sėkmingai užsiauginti patiems.
Raudonėlio rinkimas ir džiovinimas
Raudonėliai renkami pagrindinio žydėjimo metu birželio-rugpjūčio mėnesiais. Vertingi yra tiek jauni ūgliai, tiek lapai ir žiedai. Išdžiovintas šis augalas yra aštraus aromato ir kartaus, rūgštaus ir šiek tiek sutraukiančio skonio.
Raudonėlius reikia rinkti toli nuo pramoninių rajonų ir greitkelių, nes užterštose vietose jie sugeria daug kenksmingų medžiagų. Juos reikėtų rinkti kai sausa ir giedra – geriausia tai daryti pirmoje dienos pusėje. Rinkti reikia ne ilgesnius kaip 20-30 cm jaunus ūglius ir viršutines žydinčias augalo dalis. Džiovinti raudonėlius rekomenduojama plonais ryšulėliais arba pabėrus ant popieriaus ar švaraus audinio. Tai daroma vėdinamoje patalpoje arba lauke, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje.
Išdžiovintus raudonėlius būtina laikyti medžiaginiuose maišeliuose arba sandariai uždarytuose stikliniuose induose. Jų tinkamumo laikas – 2 metai.
Raudonėlio arbatos nauda
Raudonėlio arbatos naudą pripažįsta tiek tradicinė, tiek liaudies medicina. Gydomųjų šio gėrimo savybių gausą lemia augalo sudėtis. Raudonėlis turi: eterinių aliejų, fenolių, taninų, karvakrolio, askorbo rūgšties ir timolio. Jo sudėtyje taip pat yra mikroelementų ir makroelementų: geležies, jodo, natrio, kalcio, kalio, fosforo ir magnio. Karvakrolis ir timolis yra du raudonėlio junginiai, kurie siejami su antivirusinėmis savybėmis. Raudonėliuose taip pat yra junginių, pasižyminčių stipriomis antibakterinėmis savybėmis.
Raudonėlyje gausu antioksidantų – junginių, padedančių kovoti su uždegimais, bei kenksmingų laisvųjų radikalų daroma žala organizmui. Laisvųjų radikalų kaupimasis siejamas su lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip vėžys ir širdies ligos.
Raudonėlių arbata sveikatos gerinimui
Raudonėlio arbata pasižymi šiomis naudingomis savybėmis ir gali padėti:
- sumažinti nervinę įtampą ir streso poveikį;
- sergant depresija, nemiga;
- normalizuoti virškinamojo trakto veiklą;
- gali pašalinti patinimus, nes pasižymi diuretiniu poveikiu;
- numalšinant įvairaus pobūdžio galvos skausmus, pykinimą ir vėmimą;
- gerinti medžiagų apykaitą;
- pagerinti apetitą;
- sustiprinti imuninę sistemą.
Raudonėlis labai tinka moterims, todėl jis kartais vadinamas moteriškuoju augalu. Jis gali sumažinti moterų lytinių organų uždegimus ir normalizuoti menstruacijų ciklą. Gydytojai kartais skiria raudonėlio arbatos menopauzės metu, kad palengvintų ar visiškai pašalintų nemalonius simptomus.
Kaip pasigaminti raudonėlio arbatą
Kvapnias ir sveikas arbatas gausite tinkamai jas paruošę. Raudonėlius užplikytus būtinai reikia palaikyti uždengtus, kad geriau atsiskleistų gydomosios raudonėlio savybės ir aromatas. Norint arbatas su raudonėliu paskaninti ir pastiprinti jų naudingąsias savybes, galima pridėti šių produktų: medaus arba propolio, pieno arba grietinėlės, citrinos griežinėlį, mėtų lapelių.
Žolelių arbata su medumi ir citrina labai naudinga šaltuoju metų laiku. Ji veikia kaip gydomoji ir profilaktinė priemonė nuo peršalimo ligų. Medų bei citriną dėkite ne į karštą, o šiek tiek pravėsusią arbatą, kad išlaikytumėte visas naudingąsias savybes.
Raudonėlių arbatos variacijos
Arbatų su raudonėliu receptai yra tikrai labai paprasti. Šias arbatas ruoškite tiesiai į puodelį, iš kurio ją gersite.
- Raudonėlių žiedų arbata. 2 arbatinius šaukštelius raudonėlių žiedus suberkite į puodelį ir užpilkite juos verdančiu vandeniu. Puodelį uždenkite dangteliu ar lėkštute ir palikite 10 minučių.
- Raudonėlių ir čiobrelių arbata. Puodelyje užplikykite po 1 arbatinį šaukštelį raudonėlių ir čiobrelių. Uždengę palaikykite 10 min., kad pritrauktų. Ši arbata jums suteiks žvalumo. Vienkartinė arbatos dozė yra pusė puodelio (apie 100 ml). Gerti ją reiktų 1 kartą per dieną, 4-5 dienas.
- Raudonėlių ir jonažolių arbata. Puodelyje užplikykite po 1 arbatinį šaukštelį raudonėlių ir jonažolių. Uždengę puodelį palaikykite 7-10 min., kad pritrauktų. Ši arbata ypatingai tiks patiriantiems stresą, nerimą, miego sutrikimų turintiems bei depresija sergantiems žmonėms.
Bet kokią žolelių arbatą turėtumėte išgerti iš karto po jos paruošimo. Kol ji dar šilta.
Raudonėlio arbatos šalutinis poveikis
Be plačios gydomosios naudos, raudonėlio arbata, vartojama per dažnai ar per stipri, gali rimtai pakenkti sveikatai.
- Raudonėlio arbatos rekomenduojama vengti žmonėms, sergantiems skrandžio ar dvylikapirštės opalige, vidaus organų (inkstų, kepenų) ligomis, širdies ir kraujagyslių ligomis, hipertenzija.
- Raudonėlio arbatos nereikėtų duoti kūdikiams ir vaikams iki 12 metų.
- Šios arbatos neturėtų dažnai gerti vyrai, nes reguliariai vartojant gali sumažėti potencija.
- Draudžiama raudonėlio arbatą vartoti nėštumo metu – ši arbata skatina gimdos susitraukimus, tad gali išprovokuoti persileidimą ar priešlaikinį gimdymą.
Šaltiniai:
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/oregano
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152729/
https://www.healthline.com/nutrition/6-oregano-benefits
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Pingback: Šiltnamio dezinfekavimas rudenį: ar žinote kaip tai svarbu?