Skip to content

Puero (pu-erh) arbata – unikalaus skonio ir savybių kinų arbatos rūšis

Puero (pu-erh) arbata – unikalaus skonio ir savybių kinų arbatos rūšis
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Puero (pu-erh) arbata yra seniausia kinų arbatos rūšis, išsiskirianti unikaliu skoniu ir gydomosiomis savybėmis. Lapeliai šiam unikaliam gėrimui renkami nuo paprastųjų arbatmedžių Junano provincijoje. Kai kurių arbatmedžių amžius siekia net kelis tūkstančius metų.

Senovėje pueras buvo vartojamas tik gydymo tikslams. Tokiems, kaip imuniteto stiprinimui ir bendram organizmo tonuso gerinimui. Senovės Kinijos gyventojai šią arbatą gėrė norėdami pasveikti ir tikėjo, kad tai grožio, jaunystės ir ilgaamžiškumo šaltinis.

Puero (pu-erh) arbatos rūšys

  • Žalioji puero arbata. Ji gaminama naudojant klasikinį arbatos lapelių rinkimo ir apdorojimo metodą. Ši arbata yra iš gana didelių, rudai žalių lapelių. Žalioji puero arbata neturi ryškaus dūmų ir džiovintų vaisių kvapo.
  • Juodoji puero arbata. Šią arbatą sudaro maži, tamsūs lapeliai. Pagaminto gėrimo kvapas yra intensyvus, su ryškiomis žemės natomis. Aštraus skonio.
  • Baltoji puero arbata. Jos rinkimo technologija panaši į žaliosios arbatos rinkimo technologiją. Šios arbatos išskirtinumas – baltas lapų apvalkalas ir kai kurie skonio aspektai. Baltoji puero arbata yra aromatinga su lengvu medaus skoniu.
Puero (pu-erh) arbatos nauda sveikatai

Puero (pu-erh) arbatos nauda sveikatai

  • Medžiagų apykaitos pagreitinimas. Šią puero arbatos savybę turėtų žinoti visi tie, kurie nesėkmingai bando kovoti su viršsvoriu. Ji taip pat mažina apetitą.
  • Šis gėrimas šalina toksinus ir kenksmingas medžiagas iš organizmo. Arbata padeda normalizuoti kepenų, kurios dažnai kenčia šiuolaikinio gyvenimo sąlygomis, taip pat širdies ir kraujagyslių sistemos, bei kitų organų darbą. Puero arbata taip pat gali sumažinti tabako ir alkoholio keliamą žalą.
  • Puero arbata normalizuoja virškinimo organų veiklą. Valgant riebų, sunkų maistą, bet geriant puero arbatą sumažėja sunkumo jausmas skrandyje. Tai teigiamai veikia ir vidaus organus, ir riebalines liaukas. Oda pasikeičia, tampa švari ir gaivi. Be to, puero arbata rekomenduojama žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis.
  • Puero arbatos dėka sulėtėja uždegiminiai procesai organizme ir sureguliuojama antinksčių veikla.
  • Puero arbata yra gerai tonizuojantis ir malšinantis nuovargį gėrimas. Jį galima prilyginti kavai. Kofeino, beje, ši arbata irgi turi. Teigiama, kad reguliariai vartojant, ši arbata padeda susikoncentruoti ir geriau įsisavinti informaciją.

Svarbu! Dėl tonizuojančių savybių, puero arbatos nepatartina gerti prieš miegą.

  • Puero arbatos lapuose gausu vitaminų A, B, C, E ir P. Be to čia gausu ir ypatingų mikroelementų. Dėl jų ši arbata pasižymi stipriomis antibakterinėmis, antioksidacinėmis ir net priešvėžinėmis savybėmis.
  • Ši nuostabi arbata turi įvairių aminorūgščių kompleksų, kurie reguliuoja ne tik atskirų organų veiklą, bet leidžia tinkamai veikti visam žmogaus organizmui.

Puero (pu-erh) arbatos gaminimas

Puero arbata išgaunama iš paprastųjų arbatmedžių, pasirenkant tik pačius didžiausius lapelius. Jie džiovinami ir garinami, kad būtų pašalintas drėgmės perteklius. Po to lapai susmulkinami ir toliau džiovinami pavėsyje. Iš taip išdžiovintų lapų jau galima ruošti puikią puero arbatą.

Parduotuvių lentynose galima rasti presuotų kubų, plokščių pyragėlių, kvadratėlių ir kitų formų presuotos puero arbatos. Žinoma, ši arbata parduodama ir biri.

Naudingos puero (pu-erh) arbatos savybės

Puero (pu-erh) arbatos paruošimas iš birių lapelių

Puero arbatą galite virti vandenyje arba piene. Tam geriausia naudoti molinį arbatinuką arba specialų termosą, skirtą arbatos ceremonijoms. Tačiau tikrai tiks ir jūsų turimas arbatinukas arba tiesiog nedidelis puodas. Skysčio kiekis priklauso nuo to, kiek arbatos norėsite pasigaminti.

  1. Pripildykite indą skysčio ir tris kartus užvirinkite. Galima po kiekvieno virimo išpilti trečdalį skysčio, kad jis atvėstų, ir vėl supilti atgal. Nors tai nėra būtina, bet tai padės užtikrinti, kad arbatos skonio unikalumą.
  2. Po trečiojo užvirimo supilkite puero arbatžoles. Rekomenduojamas kiekis – vienas arbatinis šaukštelis puodeliui (200 ml).
  3. Arbatą kaitinkite iki, maždaug, 90 laipsnių temperatūros. Svarbu – neleisti jai užvirti.
  4. Kai arbatžolės nuguls ant indo dugno, gėrimas bus paruoštas gerti.

Presuotos puero (pu-erh) arbatos paruošimas

  1. Pasirinkite molinį arba stiklinį indą ir presuotą puero arbatos gabalėlį nuplikykite verdančiu vandeniu. Geriausiai tam tiktų dubenėlis. Vienam arbatos puodeliui paruošti atlaužkite 2-3 g gabalėlį.
  2. Švelniai sutrinkite arbatos lapus. Svarbu, kad nepažeistumėte pačių lapelių, o tik atskirtumėte vieną nuo kito!
  3. Arbatos lapelius suberkite į paruoštą indą ir užpilkite karštu vandeniu. Vanduo turi lapelius apsemti. Palaikykite ne ilgiau kaip pusę minutės. Taip nuo arbatos lapelių nuplausite dulkes.
  4. Išpylę nešvarų vandenį, paimkite norimo dydžio puodelį ir sudėkite nuplautus arbatos lapelius. Juos užpilkite nauja verdančio vandens porcija. Rekomenduojamas arbatžolių kiekis – taip pat, vienas arbatinis šaukštelis puodeliui (200 ml).
  5. Arbatai atvėsus, galima ją gerti.

Maloni smulkmena – šios arbatos lapelius plikyti galima iki 10 kartų. Arbata išlaikys savo skonį ir savybes.

Presuotos puero (pu-erh) arbatos paruošimas

Puero (pu-erh) arbatos šalutinis poveikis

  • Puero arbatos neturėtų vartoti tie, kurie turi problemų dėl padidėjusio kraujospūdžio. Kadangi šis gėrimas tonizuoja, jis didina kraujospūdį. Žinoma, retkarčiais galite juo pasimėgauti, tačiau turite nepersistengti.
  • Nepatartina puero arbatą gerti nevalgius, tuščiu skrandžiu.
  • Negalima šios arbatos gerti nėščiosioms ir žindančioms krūtimi.
  • Negalima gerti turintiems lytinių ir šlapimo takų ligų. Akmenligė – viena iš tokių ligų, kuomet pu-erh arbatos gerti nepatartina.
  • Puero arbata netinka žmonėms, sergantiems nemiga.
  • Šis gėrimas netinka žmonėms, sergantiems glaukoma. Puero arbata gali padidinti akispūdį.
  • Puero arbatos nerekomenduojama vartoti jaunesniems nei 6-8 metų vaikams.

Svarbu! Viena iš puero arbatos ypatingų savybių – svaiginantis poveikis. Ji atpalaiduoja ir kartu tonizuoja. Tai nėra nei alkoholinis, nei narkotinis arbatos poveikis. Šios savybės apibūdinimui parinkti tinkamą alegoriją gana sunku. Toks puero arbatos poveikis gali būti pasiektas, jei užplikoma labai stipri arbata.

Tyrimų šaltiniai:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095754822000321
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996913
001415

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

0 thoughts on “Puero (pu-erh) arbata – unikalaus skonio ir savybių kinų arbatos rūšis”

  1. Pingback: Arbata nuo skrandžio skausmo – tikrai bent vieną jų turėsite namuose sustreikavus virškinimui - Arbatos Nauda