Arbata – vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, pasižymintis skonių ir rūšių gausa. Tačiau, kaip ir bet kuriam kitam maisto produkte, arbatos gamintojai kartais naudojasi įvairiais priedais, kurie gali ne tik pakeisti skonį, bet ir kelti pavojų sveikatai. Šiame straipsnyje aptarsime ir galbūt netgi nemaloniai nustebinsime, kokie nemalonūs arbatų priedai būna aptinkami tikrinant arbatų kokybę ir, žinoma, pateiksime patarimus, kaip atpažinti tokius nekokybiškus produktus.
Paukščių plunksnos ir kiti svetimkūniai
Nors tai gali skambėti kaip pasaka, Lenkijos inspektoriai 2024 metais atliko arbatos kokybės patikrinimus, kurie parodė, kad kai kurios arbatos gali turėti labai netikėtų priedų – tokių kaip paukščių plunksnos, sraigių kiautai ar net plastiko fragmentai. Šie priedai gali patekti į arbatą dėl nekokybiško perdirbimo ar prastos kontrolės gamyboje. Pavyzdžiui, paukščių plunksnos gali būti klaidingai pridėtos kaip natūralūs ingredientai, tačiau jų buvimas gali ne tik sugadinti skonį, bet ir kelti grėsmę sveikatai.
Neteisingai deklaruoti priedai
Arbatos gamintojai kartais gali klaidinti vartotojus, į produktus dėdami ingredientus, kurie nėra aiškiai nurodyti etiketėse. Minėti Lenkijos tyrimai atskleidė, kad kai kuriose arbatos pakuotėse vietoj deklaruotų džiovintų vaisių, tokių kaip mėlynės, buvo rasta aronijų. Taip pat buvo nustatyta, kad vietoj „100 % robustos“ kavos etiketėje buvo rasta arabikos pupelių, o tai gali paveikti ne tik skonį, bet ir turėti rimtos reikšmės alergiškiems vartotojams, kuriems sudėtis labai svarbi.
Panašūs neskaidrūs veiksmai gali pasitaikyti ir bet kurios arbatos gamyboje bet kurioje šalyje, todėl visada svarbu kruopščiai tikrinti etiketes.
Dažikliai ir sintetiniai priedai
Dar vienas pavojus, kurį gali kelti nemalonūs arbatos priedai, yra kenksmingi dažikliai. Pavyzdžiui, E 102 (tartrazinas) ir E 104 (chinolino geltonasis) – sintetiniai dažikliai, kurie dažnai naudojami siekiant pagerinti produkto išvaizdą, tačiau gali sukelti alergines reakcijas, ypač vaikams. Tokie dažikliai yra uždrausti kai kuriose šalyse, tačiau vis dar gali būti naudojami nekokybiškuose produktuose. Geriant arbatą, kurioje yra tokių priedų, gali atsirasti nemalonių pojūčių, tokių kaip odos bėrimai ar virškinimo problemos.
Pesticidai ir herbicidai
Nekokybiškos arbatos gali turėti ir kitų kenksmingų priedų, tokių kaip pesticidai, herbicidai ir kiti chemikalai, naudojami auginant augalus. Arbatų augintojai kartais naudoja cheminius preparatus, kad kovotų su kenkėjais ar padidintų derlių, tačiau šie chemikalai gali likti arbatose. Ilgalaikis pesticidų vartojimas gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, todėl verta rinktis ekologiškas arbas, kurios buvo auginamos be cheminių priedų.
Perdirbti ir pigūs priedai
Parduotuvių lentynose galima rasti daug arbatų, kuriose naudojami pigūs ir dažnai nesveiki priedai. Tai gali būti įvairios džiovintos uogos, žolelės ar net prieskoniai, kurie ne tik labai suprastina arbatų skonį, bet ir gali būti ne visai natūralūs. Kai kurie gamintojai, siekdami sumažinti kaštus, naudoja sintetinius skonius ir aromatus, kurie gali būti kenksmingi. Dėl to kai kurie gėrimai gali sukelti galvos skausmą ar alergines reakcijas.
Vabzdžių DNR
Tai iš tiesų šokiruoja ir tikrai yra vienas iš labai nemalonių arbatų priedų. Tačiau tiesa ta, jog arbatos maišelyje gali slypėti ne tik augalų, bet ir daugybės vabzdžių DNR. Mokslininkai atrado, kad naudojant šiuolaikines technologijas, galima aptikti net 400 vabzdžių rūšių DNR vos viename žaliosios arbatos maišelyje! Tačiau tai joks nusikaltimas, o paprasčiausias gamtos „pėdsakas“, kuris atskleidžia, kaip įvairios rūšys bendrauja su augalais. Ir nors tokia informacija gali šiek tiek šokiruoti, ji gali suteikti vertingų žinių apie gamtos įvairovę ir net padėti nustatyti augalų geografinę kilmę.
Kadangi šių nemalonių arbatų priedų išvengti niekaip nepavyks, o jie taip pat yra visiškai nekenksmingi mūsų sveikatai, tad geriant arbatą geriau tiesiog ja mėgautis ir per daug negalvoti.
Nemalonūs arbatų priedai kitose šalyse
Kai kurios šalys turi savo tradicijas, susijusias su arbatos priedais, tačiau ne visi šie priedai yra malonūs ar sveiki. Pavyzdžiui, kai kuriose Azijos šalyse galima rasti arbatų, į kurias dedama prieskonių ar žolelių, kurios gali būti labai aštrios ir turėti ryškų poveikį skoniui. Tai gali būti, pavyzdžiui, cinamonas, imbieras ar gvazdikėliai, kurie kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinimo sutrikimus. Taip pat kai kuriuose regionuose galima paragauti arbatų su įvairiais žuvų ar jūros gėrybių priedais, kurie ne tik neįprasti, bet ir gali turėti nepageidaujamą skonį, jei nesate įpratę jų vartoti.
Kiti neįprasti arbatų priedai
Nors kai kurie „ingredientai“ gali būti labai nemalonūs arbatų priedai, tačiau yra ir tokių, kurie galbūt iš pradžių atrodys keistai ar neįprastai, bet paragavus tokios arbatos, ji gali nustebinti savo skoniu.
Jei norite paįvairinti savo arbatos rutiną, yra daugybė netikėtų ingredientų, kurie gali suteikti ne tik unikalaus skonio, bet ir naudos sveikatai. Štai keletas neįprastų arbadų priedų:
- Juodieji pipirai – imuniteto stiprinimui. Jie dažnai naudojami masalos chai arbatoje, kuriai suteikia aštrų skonį ir padeda kovoti su peršalimu, mažinti svorį bei stiprinti imunitetą. Tereikia į arbatą įberti šaukštą šviežiai malto juodojo pipiro.
- Kolagenas – odos jaunystei. Turbūt kolageno nereikia pristatyti niekam. Apie jo naudą odos grožiui žino, bene, visi. Tai yra beskonis priedas, kuris nekeičia arbatos skonio, tad tai yra puikus būdas palaikyti odos elastingumą ir kovoti su senėjimo požymiais.
- Romas – smagus priedas. Jei norite arbatai suteikti ypatingo skonio ir šilumos, išbandykite alkoholinį priedą – romą. Tai ypač populiaru Centrinėje Europoje žiemos metu.
- Druska – skoniui sustiprinti. Paprasta druska gali padėti sušvelninti kartumą ir padaryti arbatą saldesnę bei gaivesnę. Įberkite žiupsnelį druskos į verdantį vandenį ir mėgaukitės skoniu.
- Nesūdytas sviestas – energijos šaltinis. Norint pasiruošti kreminę ir sočią arbatą, į ją galima pridėti nesūdyto sviesto. Tai ne tik suteikia skonį, bet ir padeda ilgiau jaustis sotiems bei energingiems.
- Ghee sviestas. Jei vengiate laktozės, pabandykite ghee – išvalytą sviestą, kuris tinka ne tik maisto gaminimui, bet ir arbatai. Jis suteikia turtingą skonį ir gali pagerinti virškinimą.
Nemalonūs arbatų priedai: kaip jų išvengti?
Kad išvengtumėte nemalonių priedų, svarbu rinktis kokybiškas arbatas ir atidžiai skaityti etiketes. Idealu, jei ant pakuotės aiškiai nurodyta, kad arbata yra ekologiška ir be cheminių priedų. Taip pat verta pirkti arbatas iš patikimų tiekėjų ir vengti pigių prekių, kurios gali turėti neaiškių priedų. Jei perkate arbatą, kurioje yra daugiau ingredientų nei tik augalų lapai, būtinai patikrinkite, kokie jie yra ir ar jie atitinka jūsų skonį bei sveikatos poreikius.
Nemalonūs arbatos priedai gali būti žalingi
Nors kai kurie priedai gali suteikti arbatai ne tik skonį, bet ir papildomos naudos, pavyzdžiui, vitaminai ar antioksidantai, svarbu žinoti, kad ne visi priedai yra naudingi. Kai kurie gali būti naudojami tik estetiniams tikslams arba siekiant paslėpti prastesnės kokybės pagrindinius ingredientus. Taigi, visada geriau rinktis natūralias ir kokybiškas arbatas, kad galėtumėte mėgautis jų tikra nauda be papildomų rizikų.
Arbata yra ne tik skanus, bet ir naudingas gėrimas, tačiau svarbu žinoti, ką ji gali slėpti. Siekiant užtikrinti, kad geriate sveiką ir aukštos kokybės produktą, visada rinkitės patikimus gamintojus, atidžiai tikrinkite etiketes ir venkite arbatų su įtartinais priedais. Taip pat nepamirškite, kad ne visi nemalonūs arbatų priedai yra kenksmingi, tačiau svarbu žinoti, kokius ingredientus vartojate, kad galėtumėte mėgautis arbata be rūpesčių.
Šaltiniai:
- https://www.joyoushealth.com/27392-blog-7-ingredients-you-don-t-want-in-your-cup-of-tea
- https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-tea
- https://www.sadakafirm.com/blog/tea-bag-containing-deadly-pesticides/
- https://www.thes-traditions.com/en/content/pesticides-in-tea
- https://www.vitacost.com/blog/toxins-in-tea/
- https://www.mcgill.ca/oss/article/environment/when-drinking-tea-you-get-mouthful-bug-dna
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.