Skip to content

Cinkas – maiste ir arbatose – mūsų imuniteto stiprybė

Cinko nauda žmogaus organizmui
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kas yra cinkas?

Cinkas – tai mineralas, būtinas daugeliui normalių organizmo funkcijų ir sistemų palaikymui. Cinko yra visose mūsų kūno ląstelėse. Jis padeda ląstelėms augti ir dalytis, yra būtinas fermentų, baltymų ir DNR veiklai. Organizmas pats negali pasigaminti cinko, todėl mes jį turime gauti su maistu. Daugiausia jo yra raumenyse ir kauluose.

Cinko nauda žmogaus organizmui

Cinkas yra pagrindinis mineralas, kurio reikia daugiau kaip 300 organizmo fermentų veiklai skatinti. Jis padeda sklandžiai funkcionuoti mūsų imunitetui, reprodukcijai, lytinei sveikatai, augimui ir vystymuisi. Cinkas gali būti ypač svarbus vyrams – jis atlieka svarbų vaidmenį vaisingumui ir lytinei funkcijai. Cinko nauda sveikatai:

  • Imuninei sistemai palaikyti. Organizmui reikia pakankamai cinko kovai su infekcijomis. Žmonėms (labiausiai vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms), kurių organizme trūksta cinko, gali kilti didesnė plaučių uždegimo ir kitų infekcijų rizika.
  • Žaizdų gijimui. Cinkas padeda greičiau atsistatyti odai. Dėl cinko trūkumo, gali atsirasti odos pokyčių, kurie iš pradžių atrodo kaip egzema. Cinko papildai gali padėti žmonėms, kurių kojų opos negyja ar sunkiai gyja.
  • Cinkas sinergiškai veikia kartu su vitaminu A – padeda odos ląstelėms sukurti lygią ir švytinčią odą. Taigi cinkas gali būti labai naudingas žmonėms, turintiems odos problemų, pavyzdžiui, egzemą ar aknę.
  • Peršalimui. Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus ir išgėrus cinko papildų per pirmąsias 24 valandas, peršalimas gali būti trumpesnis, bei gali pasireikšti silpnesni peršalimo simptomai.
  • Cinkas veikia kaip antioksidantas, kuris gali surišti laisvuosius radikalus ir neleisti jiems daryti žalos mūsų kūno ląstelėms.
  • Vaisingumui, lytinei funkcijai. Jeigu vyro organizme trūksta cinko, tuomet sumažėja ir testosterono gamyba – dėl to stipriosios lyties atstovai gali skųstis silpnėjančiu libido.
  • Kraujo krešėjimui.
  • Skydliaukės veiklai.
  • Tai labai svarbus mineralas vienam iš fermentų, reikalingų skonio ir uoslės pojūčiams.
  • Palaiko normalų augimą ir vystymąsi nėštumo, vaikystės ir paauglystės laikotarpiu.
  • Cinkas yra svarbus amžinės geltonosios dėmės degeneracijos prevencijai ir jos progresavimo sulėtinimui.

Sveikiems žmonėms, kurių mityboje nepakanka cinko, gali slinkti plaukai, jie gali viduriuoti, pasireikšti impotencija, akių ir odos problemos bei apetito praradimas.

Cinkas – maiste ir arbatose – mūsų imuniteto stiprybė

Rekomenduojama cinko paros norma (mg per dieną)

  • 0-6 mėn. 2 mg per dieną
  • 7-12 mėn. 3 mg per dieną
  • 1-3 metai 3 mg per dieną
  • 4-8 metai 4 mg per dieną
  • 9-13 metų 6 mg per dieną
  • 14-18 metų 13 mg per dieną (berniukams); 7 mg per dieną (mergaitėms)
  • Suaugę vyrai 14 mg per dieną
  • Suaugusios moterys 8 mg per dieną
  • Nėštumo metu 10-11 mg per parą
  • Žindymo laikotarpiu 11-12 mg per parą

Negalima vartoti daugiau kaip 40 mg papildomo cinko per dieną, nebent taip nurodė gydytojas.

Kaip gauti pakankamai cinko?

Cinko yra daugelyje maisto produktų: mėsoje, žuvyje, paukštienoje, grūduose, pieno produktuose ir kt. Cinko kiekis, kurį organizmas gali pasisavinti, priklauso nuo to, kiek maiste yra baltymų. Vegetarams ir veganams arba žmonėms, kurie ilgą laiką laikosi ribotos dietos, dažniau trūksta cinko.

Cinkas vaistažolėse ir arbatose

Cinko galite gauti ne vien su maisto produktais, tačiau ir su vaistažolėmis, kurias galite vartoti kaip prieskonius maistui paskaninti arba gamintis arbatas. Kai kurių vaistažolių sėklose susikaupia kur kas daugiau cinko, negu lapuose. Žolelių sėklose daugiau cinko, nes augalui šis mineralas reikalingas pirmųjų šaknų, bei lapelių užauginimui. Šios žolelės ar jų sėklos yra turtingos cinku ir kartu skanios.

Daugiausia cinko turinčios žolelės (100 g /mg)

  • Daržinis builis (9 mg) – tai žolė, kurioje yra daugiausia cinko pagal svorį ir tūrį. Daržinį builį galima valgyti šviežią, tačiau mineralai išlieka ir džiovintose žolelėse. Ši žolelė tinka su bet kokiais kiaušiniais – virtais, plaktais, kiaušiniene ar omletu. O jei kiaušiniai jums nepatinka, pabandykite daržiniu builiu paskaninti paltusą ar kitą švelnią žuvį.
  • Aguonos (8 mg) – dažniausiai naudojamos kepiniuose – dedamos į duoną, pyragus, sausainius, ar bandeles, o per Kūčias iš jų gaminamas tradicinis aguonpienis.
  • Kardamonas (7 mg) kilęs iš Indijos žemyno, dažniau naudojamas rytietiškuose patiekaluose, tačiau vis labiau mėgstamas ir Lietuvoje, tinka įvairiems patiekalams, kokteiliams, arbatoms gardinti. Pavyzdžiui galite išbandyti vištienos plovą su kardamonu.
  • Salierų sėklos (7mg). Salierai yra gan populiari daržovė, o jų sėklos, nors mažiau paplitusios, bet vis tiek skanios, maistingos ir naudojamos kaip prieskonis gaminant maistą. Jos yra mažos, šviesiai rudos spalvos ir pasižymi žemės kvapu. Jų skonis šiltas ir kartus.
  • Čiobreliai, džiovinti (6 mg). Kas gi nežino šios vaistažolės, naudojamos maisto gardinimui, bei vienos populiariausių arbatų užklupus peršalimo ligoms. Jų nebūtina ieškoti miške, čiobreliai auginami ir sode.
  • Bazilikas, džiovintas (6 mg) – labiausiai pietų Europoje paplitusi žolelė, kurios lapai yra gausūs ir kvapnūs. Baziliką paprasta auginti ir namuose ant palangės – visuomet turėsite šviežių lapelių.
  • Garstyčių sėklos, geltonos (6 mg). Lietuvoje ko gero populiariausias garstyčių sėklų produktas padažui, o Indiškuose patiekaluose gausu tiesiog skrudintų garstyčių sėklų.
  • Kmynų sėklos (5 mg). Kmynų sėklomis galima gardinti įvairius patiekalus, jų dažnai dedama į duonas, taip pat galite pasigaminti gardžios kmynų arbatos.
  • Anyžių sėklos (5 mg). Anyžiai yra kilę iš pietų Azijos ir yra labai intensyvaus skonio. Lietuvoje taip pat auginama anyžinė ožiažolė, kurios sėklas galima naudoti kepiniams, mėsos patiekalams gardinti, arbatai virti.
  • Krapų sėklos (5 mg). Šis augalas dažniau vartojamas šviežias salotose, tačiau galite valgyti ir krapų sėklas, ruošti krapų sėklų arbatą.  

Indiška kardamono arbata

Siūlome išbandyti cinku turtingiausią arbatą su kardamonu.

Jums reikės:

  • 2 puodelių vandens,
  • 4 kardamono ankščių arba 0,5 arbatinio šaukštelio smulkinto kardamono,
  • saldiklio pagal skonį: cukraus, medaus, sirupo, stevijos ar kt.

Gaminimo eiga:

  1. Ant viryklės nedideliame puode užvirinkite vandenį.
  2. Įberkite kardamono ankštis arba smulkintą kardamoną ir sumažinkite karštį.
  3. Palikite arbatą lėtai pavirti apie 5-8 minutes.
  4. Pasaldinkite ir mėgaukitės.
Indiška kardamono arbata

Masala Chai prieskonių arbata

Ši arbata – tikra bomba, sudaryta iš gausybės prieskonių sveikatinančių naudų.

Jums reikės:

  • Arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų,
  • 8 kardamono ankščių arba 1 arbatinio šaukštelio smulkinto kardamono,
  • 1 cm ilgio šviežio imbiero gabalėlio,
  • 2 cinamono lazdelių (arba smulkinto cinamono),
  • 8 gvazdikėlių (arba smulkintų gvazdikėlių),
  • 2 arbatinių šaukštelių birios juodosios arbatos (arba 4 maišeliai),
  • 2 puodeliai nenugriebto (riebaus) pieno,
  • 2 puodeliai vandens

Gaminimo eiga:

  1. Sumalkite prieskonius į smulkius miltelius naudodami kavamalę ar prieskonių malūnėlį. Jei šių prietaisų neturite, prieskonius galite sudėti į didelį maišelį ir mediniu plaktuku sutrinti į miltelius. Arba galite tiesiog naudoti maltus prieskonius.  
  2. Vidutinio dydžio puode užvirinkite vandenį ir pieną, suberkite juoduosius pipirus, kardamoną, šviežią imbierą, cinamoną ir gvazdikėlius. Kai vanduo užvirs (pasieks 100 laipsnių) suberkite juodosios arbatos lapelius.
  3. Sumažinkite viryklės kaitrą iki vidutinio stiprumo, puodą uždenkite dangčiu ir 10 min lėtai pavirkite.
  4. Pildami į puodelius perkoškite arbatą per smulkų tinklelį, pašalindami arbatos lapelius ir didesnius žolelių, bei prieskonių gabalėlius.
  5. Arbatą pasaldinkite ruduoju cukrumi, klevų sirupu ar kitu jūsų mėgstamu saldikliu. Skanaus!

Arbatai rekomenduojama naudoti nenugriebtą pieną, nes riebus pienas labiau atskleidžia aštrų skonį, negu liesas pienas. Jeigu netoleruojate laktozės arba norite veganiško arbatos varianto, galite naudoti kokosų, migdolų ar sojų pieną (gėrimą).

Gamindami šią arbatą pagal savo skonį galite eksperimentuoti pakeisdami prieskonių proporcijas, taip pat pridėti papildomų prieskonių, pavyzdžiui kvapiųjų pipirų ar pankolio sėklų.

Šalutinis cinko poveikis

Mažai tikėtina, kad padaugintumėte cinko vartodami vaistažoles kaip maistą, prieskonius ar arbatą. Tačiau suvartojus per daug cinko papildų gali pasireikšti nepageidaujamas poveikis:

  • pykinimas ir vėmimas,
  • viduriavimas,
  • pilvo spazmai,
  • galvos skausmas
  • cinkas gali trukdyti organizmui pasisavinti kitas reikalingas maistines medžiagas, pavyzdžiui, varį ir geležį.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu: