Matcha – arbata iš Japonijos
Japoniškos arbatos matcha išskirtinumas tas, jog jų krūmeliai dengiami nuo tiesioginių saulės spindulių. Dėl to arbatos lapeliai įgauna sodriai žalią spalvą, bei stipresnį skonį. Apdoroti arbatos lapeliai vadinami tencha, ir tik vėliau iš jų malama matcha arbata.
Tencha taip pat gali būti naudojami gėrimams ruošti, bei kulinarijoje. Jos skonis lengvas ir šiek tiek saldokas, kvapas – gaivus ir šviežias.
Kokybiška matcha arbata malama labai lėtai tam, kad malimo metu nekiltų temperatūra – taip išlaikoma arbatos kokybė. Industriniai maltuvai tegali sumalti apie 10 g. arbatos lapų per valandą, todėl ši arbata yra ganėtinai brangi.
Matcha arbata – ne tik gėrimas. Tai – gyvenimo menas ir išmintis
Matcha arbatos naudingosios savybės
Matcha nauda sveikatai neabejotina:
- Pirmiausia – tai antioksidantų šaltinis – apsaugantis mūsų odą nuo senėjimo, bei įvairių gyvybei pavojingų ligų. Arbata matcha turi kur kas daugiau antioksidantų negu didžiausiais antioksidantų šaltiniais laikomos žalios daržovės, vaisiai, bei juodasis šokoladas.
- Nuramina protą, skatina atmintį, bei susikaupimą. Ne veltui ji yra naudojama Zen budistų vienuolių meditacijų metu. L-teaninas skatina alfa bangų gaminimą smegenyse (tai suteikia atsipalaidavimą, bet ne mieguistumą), taip pat skatina dopamino ir serotonino gamybą, kurie yra atsakingi už gerą savijautą, bei atmintį.
- Suteikia energijos. Matcha arbata, kaip ir žalioji arbata, savo sudėtyje turi L-teanino, tačiau priešingai, nei žalioji arbata – neturi kofeino, todėl nesukelia šalutinio poveikio, tokio kaip hipertenzija, bei nervingumas. Vienas matcha puodelis gali padidinti ištvermę iki 6 valandų.
- Apsaugo nuo vėžio. Matcha arbata savyje turi katechinų, iš kurių 60proc sudaro EGCg (epigallocatechin gallate), būtent jis žinomas kaip labiausiai apsaugantis nuo vėžio. Matcha arbata turi 100 kartų daugiau EGCg, nei kitos žaliosios arbatos.
- Sumažina blogojo cholesterolio kiekį, bei padidina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje. Nuolatos geriant matcha arbatą sumažėja širdies ligų rizika.
- Pagerina medžiagų apykaitą ir detoksikuoja. Matcha arbata pagreitina metabolizmą, tad padeda deginti riebalus, bei numesti svorio. Didelis chlorofilo kiekis matcha arbatai ne tik suteikia tamsiai žalią spalvą, bet ir turi detoksikuojančių savybių: natūraliai pašalina sunkiuosius metalus, bei toksinus iš organizmo.
- Stipriną imunitetą – matcha arbatoje yra vitaminų A ir C, kalio, geležies, kalcio, bei proteinų.
Kaip išsirinkti kokybišką matcha arbatą?
Matcha arbata gaminama ne tik Japonijoje, bet ir Indonezijoje, Kinijoje, bei kitose šalyse. Vakaruose matcha skirstoma į „premium matcha“ ir „super premium matcha“, kai Japonijoje tokio skirstymo nėra.
Renkantis arbatą reikia atkreipti dėmesį į:
- aromatą,
- miltelių spalvos sodrumą,
- kilmę.
Nebijokite eksperimentuoti: išragaukite kuo daugiau gamintojų matcha arbatų – taip atrasite sau tinkamiausią.
Matcha žaliosios arbatos šalutinis poveikis
Matcha arbatoje yra daug katechinų – augalinių junginių, kurie veikia kaip natūralūs antioksidantai ir padeda stabilizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus (junginius, galinčius pažeisti ląsteles ir sukelti lėtines ligas). Dažniausiai randamas katechinas – epigalokatechino galatas (EGCG).
EFSA, atlikusi katechinų tyrimų analizę, įvertino, jog katechinai, gaunami geriant užpilamą žaliąja arbata, nekelia rizikos sveikatai, nes vidutinis EGCG suvartojimas per dieną geriant įprastintą žaliąją arbatą yra 90–300 mg, nors gali siekti ir iki 866 mg, jei geriami dideli arbatos kiekiai. Tačiau vertinant žaliosios arbatos maisto papildus, turinčių katechinų, EGCG paros suvartojimo dozė yra kur kas didesnė – t.y. nuo 5 iki 1000 mg, todėl įtariama, kad katechinai, gaunami su suvartojamais maisto papildais, kai jų dozė didesnė kaip 800 mg per dieną, gali sukelti tam tikrus kepenų pažeidimus.
Kaip gaminti matcha arbatą
Jeigu dar nė karto negaminote matcha arbatos, patariama įsigyti matcha arbatos ruošimo rinkinį pradedančiajam (rinkinyje turėtų būti: chasen šluotelė, chashaku šaukštelis, matchawan ir matcha arbata)
Norint pasigaminti arbatą naudojantis virtuvėje turimais įrankiais ir indais. Jums reikės:
- paprasto arbatinio šaukštelio,
- sietelio,
- gilaus dubenėlio sriubai,
- pieno plaktuvo arba kito įrankio, panašaus į šluotelę,
- matcha arbatos miltelių – vienam puodeliui – 2 gramų
- karšto vandens – 80 ml maždaug 80 °C karštumo.
Paruošimas:
- Jeigu retai naudojate šluotelę, pripilkite į puodelį karšto vandens ir jame palaikykite šluotelę kelias minutes, kasdien naudojant pakanka palaikyti ir iki minutės.
- Prieš dedant arbatos miltelius į dubenėlį juos patariama išsijoti per sietelį.
- Dubenėlyje padarykite matcha arbatos košelę – įpilkite šiek tiek vandens ir išmaišykite kol neliks arbatos gumulėlių. Po to supilkite likusį vandenį ir plakite šluotele arba plakikliu, neliesdami dubenėlio dugno.
- Po plakimo būtinai išplaukite šluotelę ir palikite išdžiūti.
Japonijoje arbatos ruošimas ir gėrimas – tai kelių valandų trukmės matcha arbatos ceremonija. Tad neskubėkite, atsipalaiduokite ir mėgaukitės.
Šerbetas (ledai) su matcha arbatos milteliais
Tai paprastas, skanus ir sveikas ledų desertas su matcha milteliais. Jums reikės tik dviejų ingridientų: bananų ir matcha miltelių.
Paruošimas:
- Supjaustykite tris bananus į kelis gabaliukus ir juos užšaldykite.
- Išimkite šaldytus bananus iš šaldiklio ir sudėkite į maisto smulkintuvą (kuo galingesnis smulkintuvas, tuo geriau). Įdėkite vieną arbatinį šaukštelį matcha arbatos miltelių.
- Sumalkite iki vientisos kreminės masės.
Mėgaukites šiuo sveiku desertu be sąžinės graužaties! P.S. Receptas gali būti praturtintas avokadu, kitais vaisiais ar uogomis pagal sezoną, vanilės ekstraktu, sirupu.
Tortas „Žalias“ su matcha milteliais
Šis gaivus žaliavalgiškas veganiškas tortas patiks ne tik veganams.
Jums reikės:
Padui (apatiniam sluoksniui):
- 150 gr. graikinių riešutų (tinka bertoletijų, lazdynų ar kiti riešutai).
- 200 gr. džiovintų abrikosų (rekomenduojama rinktis be sieros dioksido) arba minkštų datulių be kauliukų.
- 1 valgomojo šaukšto kokosų sviesto.
- Žiupsnelio cinamono.
Kremui:
- 4 avokadų.
- 1 žalios citrinos be odelės (jei citrina ekologiška – gali būti su odele).
- 2 valgomųjų šaukštų agavų sirupo (tinka klevų sirupas arba medus).
- 2 valgomųjų šaukštų kokosų sviesto.
- 100 ml kokosų pieno.
- 2 arbatinių šaukštelių matcha miltelių.
- Liofilizuotų braškių apibarstymui (galite naudoti kitą papuošimą).
Kita:
- Galingo maisto smulkintuvo.
- S formos smulkintuvo.
- Silikoninės formos.
Paruošimas:
- Pamirkykite anakardžių riešutus vandenyje (1 valandai ar trumpiau).
- Pamirkykite džiovintus abrikosus vandenyje (15 minučių).
- Į S formos smulkintuvą sudėkite graikinius riešutus, sumalkite. Čia pat įdėkite mirkytus abrikosus, kokosų sviestą, cinamoną, sumalkite viską. Sudėkite gautą masę į silikoninę formą – gavome apatinį torto sluoksnį (padą).
- Į maisto smulkintuvą sudėkite anakardžių riešutus, avokadus, žaliąją citriną, kokosų sviestą, kokosų pieną, suberkite matcha miltelius ir įpilkite agavų sirupą. Jei masė atrodo per tiršta – įpilkite dar kokosų pieno arba žalios citrinos sulčių. Paragaukite, jei norisi saldžiau – įpilkite dar agavų sirupo. Sutrinkite viską iki vientisos masės. Sudėkite gautą masę į silikoninę formą ant apatinio sluoksnio. Išlyginkite viršų silikonine mentele. Papuoškite viršų liofilizuotomis braškėmis pagal poreikį.
- Įdėkite tortą į šaldiklį 2-2,5valandoms.
- Išimkite užšalusį tortą iš šaldiklio, atsargiai išimkite jį iš silikoninės formos. Galite valgyti užšalusį – kaip ledus, arba atitirpintą.
- Mėgaukites!
Šaldytuve galite laikyti tris dienas, šaldiklyje – ilgiau.
(Ledų ir torto autorė – Natalija Afanasjeva)
Nuotraukos asociatyvinės ©Freepik.com.