Skip to content

Saldymedžio arbata – seniausiai žinomas vaistas nuo įvairių ligų

Saldymedžio arbata – seniausiai žinomas vaistas nuo įvairių ligų
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Saldymedžio šaknis laikoma viena seniausiai naudojamų vaistažolių. Saldymedžio arbata, gaminama iš šio augalo šaknų, gydo daugelį sveikatos problemų. Be to, su saldymedžio šaknimi gaminami ir įvairūs saldumynai.

Paprastasis saldymedis (lot. Glycyrrhiza glabra) – tai pupinių (lot. Fabaceae) šeimos, saldymedžių (lot. Glycyrrhiza) genties augalų rūšis. Saldymedis kilęs iš Eurazijos, centrinės ir pietvakarių Azijos bei Viduržemio jūros regiono. Daugiausia saldymedžių skirtingų porūšių auginama Irane, Afganistane, Kinijoje, Pakistane, Irake, Azerbaidžane, Uzbekistane, Turkmėnijoje ir Turkijoje.

Tačiau saldymedis neblogai toleruoja ir šaltesnį klimatą. Žiemą, būdamas ramybės būsenoje, saldymedis kaupia medžiagas naujai vegetacijai. Nors Lietuvoje saldymedis yra auginamas, tačiau pas mus jis retas augalas.

Saldymedis yra daugiametis, apie 50–80 cm aukščio augalas. Jo stiebas status, padengtas trumpais prigludusiais plaukeliais, lapai – neporiniai, plunksniški, o violetiniai žiedai sutelkti kekėse. Saldymedis žydi birželio ir rugpjūčio mėnesiais.

Saldymedžio šaknų žaliava

Maistui ir vaistinei žaliavai naudojama saldymedžio šaknis. Šviežia nuplauta saldymedžio šaknis iš išorės yra ryškiai gelsvai rudos spalvos. Saldymedžio šaknį galima naudoti šviežią arba džiovintą.

Dažniausiai saldymedžio šaknų galima įsigyti vaistinėse arba sveiko maisto bakalėjos pardavimo vietose. Tačiau jei jūs ar jūsų draugas augina saldymedį namuose, šios žaliavos galite pasiruošti patys.

Saldymedžio šaknys būna ilgos ir gilios. Todėl joms iškasti kartais gali prireikti gero kastuvo ir rimto fizinio darbo. Iškastas šaknis reikia kruopščiai nuvalyti, nuplauti po tekančiu vandeniu, nulupti paviršinę žievę ir supjaustyti stambesniais gabalais. Taip paruoštos šaknys džiovinamos arba šiltoje, saulėtoje ir gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje, maždaug 50 °C temperatūroje. Tinkamai sudžiūvusios saldymedžio šaknys turi būti bekvapės ir geltonos spalvos. Sudžiovintą saldymedžio šaknų žaliavą reikia laikyti vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje.

Saldymedis
Saldymedis

Saldymedžio arbatos nauda

Saldymedžio šaknyse yra daugybė žmogaus organizmui palankių cheminių junginių ir medžiagų, taip pat glikozidų, gliukozės, sacharozės, flavonoidų ir kt.

Pagrindinė saldymedžio šaknies veiklioji medžiaga yra glicirizinas. Būtent glicirizinas yra atsakingas už saldų šaknies skonį, jis yra net 50 kartų saldesnis už sacharozę. Glicirizinas įtakoja ir saldymedžio antioksidacines, priešuždegimines ir antimikrobines savybes.

Žinomos šios saldymedžio šaknų arbatos naudos:

  • Tradiciškai saldymedžio arbata nuo seno buvo vartojama virškinimo funkcijoms palaikyti, siekiant nuraminti su pykinimu ir skrandžio veiklos sutrikimais susijusius simptomus. Arbata taip pat gali padėti nuo dujų ir pilvo pūtimo. Mokslininkai nustatė, kad reguliarus saldymedžio šaknies ekstrakto vartojimas padėjo pašalinti H. pylori bakteriją. Šis antibakterinis poveikis gali padėti apsaugoti virškinimą nuo kenksmingų ligų sukėlėjų.
  • Saldymedžio arbatoje yra antioksidantų ir junginių, pasižyminčių priešuždegiminėmis savybėmis, todėl ši arbata gali padėti pašalinti laisvuosius radikalus, sukeliančius oksidacinį stresą ir priešlaikinį senėjimą. Taip pat tyrimo metu nustatyta, kad saldymedžio lapų ir šaknų ekstraktas pasižymi antimikrobiniu poveikiu, tad gali padėti išvalyti odą ir sulaikyti uždegimą sukeliančias bakterijas.
  • Dėl antibakterinių ir antimikrobinių savybių, bei sudėtyje esančių flavonoidų, bei kumarinų, saldymedžio šaknies arbata gali būti naudinga burnos sveikatai, nes kovoja su bakterijomis, galinčiomis sukelti apnašų kaupimąsi, bei dantų ėduonį.
  • Saldymedžio šaknies arbata taip pat gali padėti nuo peršalimo ligų, kuomet skauda gerklę, kamuoja kosulys. Ši arbata nuramina gerklę, bei padeda stiprinti imuninę sistemą, taip padėdama kovoti su infekcija.
  • Be arbatos, kurią galima pasiruošti iš saldymedžio šaknų žaliavos, taip pat sveikatai stiprinti naudojami ir įvairių formų saldymedžio šaknų ekstrakto preparatai: kapsulės, milteliai, tinktūros. Išoriniam vartojimui skirti geliai su saldymedžio šaknimi.

Šiuo metu nėra nustatytos rekomendacijos saldymedžio šaknų paros dozės. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Europos maisto mokslinis komitetas (SCF) rekomenduoja apriboti glicirizino suvartojimą iki 100 mg per dieną.

Saldymedžio arbata

Saldymedžio šaknų arbata

Paprasčiausias būdas pasiruošti saldymedžio šaknų arbatos  – tiesiog užplikyti arbatos žaliavą verdančiu vandeniu.

Arbatai pasigaminti reikės:

  • 1 valgomojo šaukšto saldymedžio šaknų,
  • 300 ml vandens,
  • saldiklio (jeigu jums norėsis saldžiau).

Puode  užvirinkite vandenį ir sudėkite smulkintas saldymedžio šaknis (galite naudoti sietelį, kad paskui nereikėtų perkošti arbatos). Išjunkite ugnį ir leiskite pastovėti apie 10 min. Pilkite į puodelius ir mėgaukitės.

Egiptietiška saldymedžio arbata – latė

Išbandykite šią egzotišką egiptietišką saldymedžio latę, kai norisi ko nors saldaus ir raminančio. Šiame gėrime suderinama saldymedžio šaknies arbata su šildančiais prieskoniais ir pagardinama migdolų pienu, vanile, bei klevų sirupu. Šiuo nuostabiu gėrimu galite mėgautis bet kuriuo paros metu.

Jums reikės:

  • ⅓ puodelio karšto vandens,
  • 1 maišelio arba 1 arbatinio šaukštelio saldymedžio smulkintos šaknies,
  • ¾ puodelio migdolų pieno,
  • ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto,
  • 1 arbatinio šaukštelio klevų sirupo,
  • žiupsnelio malto cinamono ir tiek pat kardamono.

Gaminimas:

  1. Puodelyje užplikykite smulkintą saldymedžio šaknį ir palaikykite 7–10 min. Jeigu naudojote smulkintą šaknį, o ne arbatos maišelį – arbatą perkoškite.
  2. Migdolų pieną pašildykite nedideliame puode ant vidutinės ugnies, tačiau neužvirinkite.
  3. Nukelkite migdolų pieną nuo ugnies, sudėkite likusius ingredientus ir plakite apie 30 sekundžių kol susidarys tirštos putos.
  4. Suplaktą migdolų pieno mišinį supilkite į paruoštą saldymedžio arbatą, galite ant putos užberti cinamono arba papuošti cinamono lazdele.
Saldymedžio šaknų arbata

Saldymedžio šaknys maisto gaminimui

Saldymedžio šaknų produktai naudojama maisto pramonėje. Jie dedami į gaiviuosius gėrimus, gaminant saldainius, guminukus ir pan. Saldymedis naudojamas alkoholinių gėrimų pramonėje. Iš saldymedžio šaknies pagaminti milteliai dedami į įvairius kepinius, ledus. Saldymedis, kaip antioksidantas ir prieskonis naudojamas produktų fermentavimui, pavyzdžiui, kopūstų ar obuolių rauginime.

Tačiau saldymedis turi specifinį skonį. Jis apibūdinamas kaip šiek tiek primenantis cinamoną, su išreikšta medienos poskonio nata ir kiek kartokas. Dažnai įvairiose pramoniniu būdu gaminamuose maisto produktuose saldymedis maišomas su anyžiumi.

Dėl specifinio skonio ypatybių žmonės paprastai saldymedį arba mėgsta, arba ne. Aukso vidurį šiuo klausimu surasti sunku.

Sirupas su saldymedžio šaknimi

Sirupas su saldymedžio šaknimi, neretai papildytas vitaminu C arba anyžiumi, labiau įprastas kaip vaistinis preparatas, kurio galima nusipirkti vaistinėse.

Tačiau jei esate saldymedžio mėgėjas, sirupo su jo šaknimi galite pasigaminti namuose. Tokį sirupą galima naudoti  įvairiuose receptuose ir taip paįvairinti maisto skonį. Mėgstantys juo gali apšlakstyti ledus, įpilti į kokteilį, į kavą, taip pat derinti su mėsos ar daržovių patiekalais.

Sirupui su saldymedžio šaknimi pasigaminti reikės:

  • 150 g melasos cukraus,
  • 15 g saldymedžio šaknų miltelių,
  • 5 g anyžių sėklų (ne žvaigždanyžių!),
  • 5 g pankolių sėklų,
  • 50 g cukranendrių cukraus,
  • 500 ml vandens,
  • 30 ml degtinės.

Sausoje keptuvėje šiek tiek paskrudinkite anyžius ir pankolį ir iš jų išvirkite arbatą. Tuomet į puodą su arbata suberkite melasos cukrų, cukranendrių cukrų ir saldymedžio šaknies miltelius. Viską gerai išmaišykite ir virkite iki užvirimo. Tuomet puodą nuo ugnies nuimkite ir paruoštą skystį perkoškite per arbatos sietelį. Galiausiai sirupą supilkite į švarų butelį ir įpilkite degtinės. Štai ir viskas – sirupas paruoštas! Laikykite jį sandariai užsuktame butelyje, šaldytuve.

Saldymedžio šaknų nauda odos grožiui

Saldymedžio produktų įtraukimas į savo odos priežiūros rutiną gali būti labai naudingas jūsų odai. Jis gali padėti kovoti su įvairiomis odos problemomis, įskaitant priešlaikinį odos senėjimą, saulės žalą ir spuogus. Be to, saldymedis tinka visų tipų odai. Odos grožį puoselėjančių priemonių galima pasigaminti namuose.

Saldymedžio veido kaukė

Saldymedžio ir sandalmedžio kaukė jautriai odai

Jautri oda yra labiau linkusi į uždegimus. Saldymedis padės kovoti su odos problemomis, o sandalmedis suteiks odai raminančio poveikio.

Kaukei reikės:

  • 1 valgomojo šaukšto saldymedžio šaknų miltelių,
  • ½ valgomojo šaukšto sandalmedžio miltelių,
  • 2 valgomųjų šaukštų karvės pieno.

Visus ingredientus gerai išmaišykite iki vientisos masės. Kaukę storu sluoksniu užtepkite ant veido ir palaikykite 15–20 minučių. Nuplaukite šaltu vandeniu.

Naudojant šią kaukę du kartus per savaitę galite pasiekti pastebimų rezultatų.

Citrusinių vaisių ir saldymedžio kaukė veido odos valymui

Apelsinai ir citrina kovoja su užsikimšusiomis poromis bei pašalina riebalų perteklių. Saldymedis šviesina odą ir suteikia jai švytėjimo.

Kaukei reikės:

  • 1 valgomojo šaukšto maltos apelsino žievelės,
  • 1 valgomojo šaukšto saldymedžio šaknų miltelių,
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių.

Visus ingredientus kruopščiai sumaišykite iki vientisos masės. Kaukę užtepkite ant odos ir palaikykite 5 minutes. Kai kaukė ims džiūti, pamasažuokite veidą ir palaikykite dar 10 minučių. Tuomet nuplaukite drungnu vandeniu.

Šią veido kaukę galima naudoti du ar tris kartus per savaitę.

Alavijo ir saldymedžio kaukė odos drėkinimui

Kaukei reikės:

  • 1 valgomojo šaukšto alavijo minkštimo,
  • 1 valgomo šaukšto saldymedžio šaknų miltelių,
  • 1 valgomojo šaukšto obuolių sidro acto.

Iš pradžių sumaišykite alavijo minkštimą su saldymedžio šaknų milteliais. Tuomet įpilkite obuolių sidro actą ir viską gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Kaukę užtepkite ant veido ir palaikykite 20–25 minutes. Nuplaukite drungnu vandeniu.

Šią veido kaukę galite naudoti kas antrą dieną.

Medaus ir saldymedžio kaukė odos maitinimui

Kaukei reikės:

  • 2 valgomųjų šaukštų saldymedžio šaknų miltelių,
  • 1,5 valgomo šaukšto medaus,
  • 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių.

Iš pradžių sumaišykite saldymedžio šaknų miltelius su medumi. Tuomet įpilkite citrinos sultis ir visą gerai išmaišykite iki vientisos masės. Kaukę užtepkite ant odos ir palaikykite 25 minutes. Nuplaukite šaltu vandeniu.

Naudojant šią kaukę du kartus per savaitę pasieksite pastebimų rezultatų.

Saldymedžio šaknies milteliai

Šalutinis saldymedžio šaknų arbatos poveikis

Saldymedžio šaknų arbata yra saugi vartoti, jeigu geriama saikingai. Tačiau ilgalaikis arba per didelio kiekio vartojimas gali sukelti šalutinį poveikį:

  • Nėščiosios ir planuojančios pastoti moterys turėtų vengti saldymedžio arbatos. Joje esantis didelis gliukokortikoidų kiekis kūdikiams padidina psichikos sutrikimų riziką. Nėščiosioms gali sukelti priešlaikinį gimdymą.
  • Saldymedžio arbata gali trukdyti organizmui įsisavinti vartojamus kalio preparatus. Taip pat gali sukelti neigiamų reakcijų vartojant kartu su vaistais, kontroliuojančiais kraujospūdį, diuretikais, kraują skystinančiais vaistais, hormoniniais vaistais, įskaitant ir kontraceptines tabletes.
  • Šios arbatos turėtų vengti sergantys hipertenzija, diabetu, kepenų ciroze, cholestaze, edemomis, inkstų nepakankamumu, esant širdies aritmijai ir kitiems negalavimams.
  • Nuo gausesnio saldymedžio arbatos kiekio vyrų organizme gali sumažėti  testosterono. Dėl to gali sutrikti lytinė funkcija, sumažėti raumenų masė, padidėti nuovargis, bei kūno riebalų kiekis, sutrikti miegas.
  • Geriant didelius kiekius saldymedžio arbatos organizme gali sumažėti kalio kiekis. Dėl to gali pakilti kraujospūdis, padidėti nuovargis, sutrikti širdies darbas.

Bet kokiu atveju, jeigu sergate lėtinėmis ligomis ir vartojate kokius nors vaistus, prieš geriant saldymedžio arbatą pasikonsultuokite su jus prižiūrinčiu gydytoju.

Saldymedžio šaknų žaliava naudojama daugelyje sričių

  • Tabako pramonėje.
  • Metalurgijoje.
  • Chemijos pramonėje (kaip mišinių gesintuvams sudedamoji dalis).
  • Tekstilės pramonėje (kaip audinių dažiklis).
  • Trąšų pramonėje.
  • Statybinių medžiagų pramonėje.
  • Žemės ūkyje – kaip ingredientas pašarų gamyboje.
  • Alkoholinių gėrimų pramonėje (alaus, anyžinio likerio „“Sambuca” gamyboje).

Šaltiniai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7122586/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123991/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1413867016301696
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870067/
https://academic.oup.com/aje/article/170/9/1137/165310
https://academic.oup.com/aje/article/156/9/803/256317
https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root
https://augustine-bar.de/2014/12/04/liquorice-syrup/
https://www.dermaessentia.com/blogs/skin-care/licorice

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

0 thoughts on “Saldymedžio arbata – seniausiai žinomas vaistas nuo įvairių ligų”

  1. Pingback: Arbata nuo skrandžio skausmo – tikrai bent vieną jų turėsite namuose sustreikavus virškinimui - Arbatos Nauda

Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui