Matė arbata (isp. mate) arba kitaip dar vadinama Yerba matė – tai paragvajinė arbata – kvapus tonizuojantis gėrimas, gaminamas iš arbatinio bugienio (Ilex paraguariensis) lapų ir stiebų. Tai yra nacionalinis Argentinos ir Urugvajaus gėrimas. Jis taip pat populiarus Paragvajuje, Brazilijoje, Čilėje, rytų Bolivijoje, Libane ir Sirijoje.
Bugienis (Ilex), priklauso bugieninių (Aquifoliaceae) šeimos augalų genčiai. Yra žinoma apie 400 šio augalo rūšių. Paplitęs jis beveik po visą pasaulį. Dauguma šių augalų yra visžaliai, lapus metantys krūmai arba maži medeliai su paprastais lapais. Bugienio žiedai maži, gelsvos ar baltos spalvos. Pavieniai arba susitelkę šluotelėmis. Šis augalas maloniai kvepia. Šio augalo vaisius – raudonas arba juodas kaulavaisis. Jis nuodingas daugumai gyvūnų, taip pat ir žmogui. Bugienis naudojamas apželdinimui ir sodininkystėje.
Matė rinkimas ir džiovinimas
Pirmas lapų derlius renkamas jau praėjus penkeriems metams po augalo pasodinimo. Jeigu plantacijoms leidžiama egzistuoti tausojančiu režimu, tai lapai ir stiebai matei yra aplaužomi kartą per 3 metus. Tačiau jei plantacija eksploatuojama intensyviai, tuomet krūmui su savo atžalomis tenka atsisveikinti kas 2 metus. Surinktas matė derlius vežamas į specialias džiovyklas. Žaliava arbatai džiovinama esant labai aukštai temperatūrai specialiuose krepšiuose, tam tikru ciklu juos papurtant. Paskui lapai ir stiebai susmulkinami bei sutrupinami. Tikrą matę sudaro trys komponentai: stiebas (jame yra didelė naudingųjų medžiagų koncentracija), lapai (suteikia gėrimui spalvą ir aitrumą) ir lengvos dulkės, liudijančios, kad buvo laikytasi visų yerba matė paruošimo technologijų ir gėrimas išsaugojo visas savo naudingąsias savybes.
Matė arbatos nauda sveikatai
Matė arbatos sudėtyje yra antioksidantų, kofeino bei maistinių medžiagų. Kai kurie tyrimai rodo, kad ji gali pagerinti fizinį pajėgumą, suteikti energijos ir netgi padėti reguliuoti kūno svorį. Ši arbata sparčiai populiarėja visame pasaulyje. Sakoma, kad matė pasižymi kavos stiprumu, arbatos nauda sveikatai ir šokolado teikiamu džiaugsmu.
Pateikiame 7 svarbiausias matė arbatos sveikatai teikiamas naudas:
Turi daug antioksidantų ir maistinių medžiagų.
Matė arbatos sudėtyje yra naudingų augalinių junginių:
- Ksantinų – junginių, kurie veikia kaip stimuliatoriai. Jiems priklauso kofeinas ir teobrominas, kurių taip pat yra įvairiose arbatose, kavoje ir šokolade.
- Kofeilo dariniai – tai pagrindiniai junginiai–antioksidantai šioje arbatoje, kurie stiprina sveikatą.
- Saponinai – tai kartūs junginiai, kurie pasižymi priešuždegiminėmis ir cholesterolio kiekį kraujyje mažinančiomis savybėmis.
- Polifenoliai – tai didelė antioksidantų grupė, galinti sumažinti daugelio ligų riziką.
Vienas mokslinis tyrimas įrodė, kad matė arbata savo antioksidacinėmis savybėmis panaši į žaliąją arbatą. Šioje arbatoje taip pat yra keletas kitų svarbių mikroelementų: vitamino C, tiamino, riboflavino ir vitamino B6. Be to, šioje arbatoje yra kalio, kalcio, magnio, fosforo, mangano ir geležies.
Gali suteikti energijos ir pagerinti protinį susitelkimą
Viename puodelyje matė arbatos yra tiek pat kofeino, kiek ir puodelyje kavos. Todėl, kaip ir bet kuris kitas kofeino turintis gėrimas, ji gali suteikti energijos ir padėti jaustis mažiau pavargusiems. Kofeinas taip pat gali paveikti tam tikrų molekulių kiekį smegenyse, todėl jis naudingas protiniam susikaupimui. Kai kurių tyrimų duomenys rodo, kad kofeinas gali pagerinti budrumą, dėmesį ir reakcijos laiką. Reguliariai vartojantys matė arbatą pasakoja, kad ji didina budrumą kaip kava, tačiau nesukelia nervingumo.
Gali pagerinti fizinį darbingumą
Kai kurių senesnių tyrimų duomenimis, kofeinas gerina raumenų susitraukimus, mažina nuovargį ir iki 5 % gali pagerinti sportinius rezultatus. Kadangi matė arbatos sudėtyje yra vidutinis kofeino kiekis, geriantieji ją gali tikėtis teigiamos naudos fiziniam darbingumui. Vieno 2014 m. atlikto tyrimo metu asmenys, kuriems prieš pat fizinį krūvį buvo duota 1 g maltų yerba matė lapų kapsulė, vidutinio intensyvumo fizinio krūvio metu sudegino 24 % daugiau riebalų. Tai lėmė geresnius sportinius rezultatus.
Gali apsaugoti nuo įvairių infekcijų
Yerba matė gali padėti išvengti bakterijų, parazitų ir grybelių sukeliamų infekcijų. Kai kurių senesnių tyrimų, atliktų mėgintuvėliuose, metu nustatyta, kad didelė yerba matė ekstrakto dozė deaktyvavo E. coli – bakteriją. (Ši bakterija sukelia apsinuodijimo maistu simptomus, tokius kaip skrandžio spazmai ir viduriavimas).
Gali padėti sumažinti kūno svorį
Kai kurie tyrimai rodo, kad yerba matė gali būti veiksminga mažinant kūno svorį, pilvo riebalus ir kūno masės indeksą. Moksliniai tyrimai rodo, kad ji mažina bendrą riebalų ląstelių skaičių ir mažina jose esančių riebalų kiekį. 2015 m. atlikus tyrimą su antsvorio turinčiais žmonėmis, tie, kuriems buvo duodama 3 g yerba matė miltelių per dieną, neteko vidutiniškai 0,7 kg. Taip pat 2 % sumažėjo jų liemens ir klubų apimtis, o tai rodo prarastus pilvo riebalus.
Gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje
Yerba matė gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti su diabetu susijusias komplikacijas. Viename 2011 m. atliktame tyrime II tipo cukriniu diabetu sergantys žmonės tris kartus per dieną vartojo po 330 ml matė arbatos. Po 2 mėnesių jų cukraus kiekis kraujyje nevalgius ir hemoglobino A1c, kuris yra ilgalaikės cukraus kiekio kraujyje kontrolės rodiklis, buvo gerokai mažesnis.
Gali padėti sumažinti širdies ligų riziką
Yerba matė sudėtyje yra antioksidacinių junginių, tokių kaip kavamedžio dariniai ir polifenoliai, kurie gali padėti apsisaugoti nuo širdies ligų. Tyrimai rodo, kad matė mažina cholesterolio kiekį. Viename tyrime, kuriame dalyvavo 119 moterų, turinčių antsvorio, nustatyta, kad kasdien vartojant matė arbatą per 12 savaičių sumažėjo bendrasis ir MTL (blogojo) cholesterolio kiekis. Be to, matė taip pat reikšmingai sumažino trigliceridų kiekį, kai buvo laikomasi mažo kaloringumo dietos.
Matė arbatos paruošimas
Žinomi du pagrindiniai matės paruošimo būdai. Jeigu norite mėgautis šia arbata, paruošta pagal visas tradicijas, ruoškite ją tam pritaikytame inde – moliūgėlyje. Kitaip šis indas dar vadinamas kalabasa. Gerti matę reikėtų su sidabriniu šiaudeliu – bombile.
Tradicinė matė arbata
Jums reikės:
- yerba matės arbatžolių (kiekis pagal poreikį, maždaug 200-300 g);
- kalabasos (indo arbatos užpylimui);
- bombilės (sidabrinio šiaudelio su sieteliu gale).
Pripildykite kalabasą maždaug ⅔ yerba matės arbatžolėmis. Uždenkite ranka kalabasą ir gerai supurtykite. Paverskite kalabasą šiek tiek ant šono (apie 45° kampu) ir ant arbatžolių įdėkite bombilę. Įpilkite truputį šalto virinto vandens. Pastatykite kalabasą ant stalo ir pripildykite karštu, maždaug +70 °C vandeniu.
Tas pačias arbatžoles, esančias kalabasoje galima naudoti iki 20 kartų.
Europietiškai paruošta matė
Šis arbatos paruošimas labai panašus į tradicinį, tik šiek tiek paprastesnis. Vienintelė būtina priemonė yra bombilė. Vietoj kalabasos galite naudoti bet kokį puodelį. Į jį įberkite norimą kiekį matės. Kiekis priklauso nuo to, kokio stiprumo arbatos norite. Nėra jokių taisyklių.
Pradžioje matę užpilkite kambario temperatūros virintu vandeniu. Pilkite tik tiek, kad lengvai apsemtų matė žoleles. Leiskite apie minutę arbatai pastovėti, kol vanduo susigers ir matė išbrinks. Po to užpilkite arbatžoles karštu vandeniu (ne daugiau 70-80 °C karščio). Vandens pilkite tiek, kad užsipildytų visas puodelis arba tiek kiek norite. Šiame žingsnyje vėlgi negalioja jokios taisyklės. Galiausiai į puodelį su mate įmerkite bombilę ir mėgaukitės arbata.
Tokiu būdu paruoštą matę taip pat galite užpilti kelis kartus, bet ne tiek daug kaip paruošiant tradiciniu būdu. Kuo ilgiau leisite arbatžolėms mirkti vandenyje, tuo gėrimas taps stipresnis. Atitinkamai kito užpylimo metu matė jau bus silpnesnė. Jeigu arbatžolės nebeplūduriuoja vandens paviršiuje, tai reiškia, kad arbata jau atidavė visą skonį ir naudingas medžiagas.
Nors tradiciškai ši arbata vartojama karšta, yerba matė gali būti patiekiama ir šalta, ypač karšto klimato šalyse.
Šalutinis matės poveikis
Mažai tikėtina, kad Yerba matė gali pakenkti sveikiems suaugusiems žmonėms, kurie ją geria retkarčiais. Tačiau tiems, kurie ją geria reguliariai, yra galimas šalutinis poveikis.
- Vėžio rizika. Tyrimai rodo, kad ilgą laiką geriant didelius matė arbatos kiekius gali padidėti viršutinių kvėpavimo takų ir virškinamojo trakto vėžio rizika. Vienas iš galimų paaiškinimų – matė turi policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAH), kurie yra žinomi kancerogenai, taip pat aptinkami tabako dūmuose ir ant laužo keptoje mėsoje. Tačiau kai kurie matės arbatoje esantys junginiai gali apsaugoti nuo kitų rūšių vėžio. Čia būtina paminėti, kad labai svarbus yra saikingas matė vartojimas.
- Su kofeinu susijęs šalutinis poveikis. Per didelis kofeino kiekis gali sukelti galvos skausmą, migreną ir aukštą kraujospūdį. Tai pat dėl jo pertekliaus gali pasireikšti nerimas, nervingumas ir nemiga.
- Nėščiosios turėtų ypatingai riboti matė vartojimą. Geriau būtų iš viso jos vengti, nes per didelis kofeino kiekis gali padidinti persileidimo ir priešlaikinio gimdymo riziką. Ši arbata taip pat netinka maitinančioms krūtimi ir vaikams.
- Sąveika su vaistais. Tyrimai rodo, kad tam tikri matė arbatoje esantys junginiai pasižymi monoaminooksidazės inhibitorių (MAOI) aktyvumu. MAOI yra skiriami vaistai nuo depresijos ir Parkinsono ligos. Todėl žmonės, vartojantys MAOI, turėtų atsargiai vartoti matę.
Jeigu turite širdies sutrikimų ar geriate vaistus, veikiančius širdį ar kraujotaką, prieš geriant matė arbatą būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju.
Tyrimų šaltiniai:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32588612/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872613/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8868397/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15161234/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8622869/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27612937/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20492310/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23573201/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4213371/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190939/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Pingback: Arbata – natūralūs kiaušinių dažai - Arbatos Nauda Arbata - natūralūs kiaušinių dažai
Pingback: Šalta arbata – karštoms vasaros dienoms. TOP 3 šaltų arbatų receptai - Arbatos Nauda Šalta arbata - karštoms vasaros dienoms. TOP 3 šaltų arbatų receptai