Ar kada nors girdėjote apie bergenijos arbatą? Ne? Visai nesistebime – Lietuvoje ji nėra labai populiari. Tačiau pasaulyje bergenijos arbata žinoma ne vieną šimtą metų: savo gimtinėje – Centrinės Azijos regionuose – ji laikoma tradicine arbata.
Bergenijos arbata skirtingose šalyse žinoma įvairiais vardais: Chaga / Chigir arbata, Mongolijos / Sibiro arbata, Badan, Baikalo / Altajaus arbata ir kt. Šis gėrimas iš tiesų unikalus tiek savo skoniu, tiek vaistinėmis savybėmis. Beje, tai vienintelė pasaulyje natūraliai fermentuota arbata. Taigi, kviečiame skaityti toliau ir susipažinti su bergenijos arbatos ruošimo ir kitomis jos ypatybėmis.
Bergenija
Bergenijos gimtinė – Centrinės Azijos regionas, Kinija, Kazachstanas. Čia natūraliai ji auga laukymėse, miškuose, kalnų šlaituose. Bergenija (Bergenia) priklauso uolaskėlinių augalų šeimai. Tai daugiametis žolinis augalas. Šakniastiebis storas, su šoninėmis ataugomis, raudonos arba rausvos spalvos. Bergenija užauga iki 50–70 cm aukščio. Lapai apskriti, odiški, blizgantys arba matiniai. Žiemojantys. Bergenija yra visžalis augalas.
Bergenija žydi pavasario arba vasaros viduryje. Žiedai nedideli, rausvos, raudonos, rožinės, baltos, alyvinės spalvos, susitelkę į tankius skėčio pavidalo žiedynus. Vaisius – dėžutė.
Tai labai ištvermingas augalas, todėl dažnai auginamas gėlynuose, kapuose, miestų želdiniuose. Bergenija nebijo sausrų, jai puikiai tinka šešėliuota vieta. Augalas užaugina plačią lapiją ir dekoratyvius žiedus. Įdomu tai, kad miestų želdynuose bergenijos buvo išplatintos ruošiantis atominiam karui, nes jos atsparios net radioaktyvioms medžiagoms ir auga praktiškai bet kokiomis sąlygomis.
Kuo ypatingas žaliavos bergenijos arbatai rinkimas?
Kaip matome, bergenija iš tiesų nepaprastas augalas. Tačiau tai dar ne visos jos unikalios savybės. Kaip jau minėjome įžangoje, bergenijos arbata – vienintelė pasaulyje natūraliai fermentuota arbata. Visų kitų arbatų fermentacijai būtinas žmogaus įsikišimas.
Skirtingai nuo daugelio kitų vaistinių augalų, bergenijos lapai arbatai renkami iš karto nutirpus sniegui. Įprastai, kovo mėnesį. Ir renkami ne gražūs ir sveiki augalo lapai, o peržiemoję per žiemą: sudžiūvę, parudavę, ne jaunesni nei 3 metų. Būtent tokie bergenijos lapai jau yra natūraliai fermentavęsi ir tinkami arbatai ruošti.
Jaunesnių lapų arbata bus ne tokia skani, mažiau aromatinga, silpnesnė ir pasižymės prastesnėmis vaistinėmis savybėmis.
Bergenijos lapų džiovinimas
Surinkti bergenijos lapai nuplaunami po tekančiu vandeniu. Plauti reikia greitai, kad jie nespėtų peršlapti Nuplauti lapeliai sudedami ant sietelio nuvarvėti, nudžiūti. Po to, tiesiami plonu sluoksniu ant audeklo ar popieriaus džiovinimui. Puiku, jeigu bus padėti ne ant žemės ar stalo, o kokių nors grotelių, kad geriau cirkuliuotų oras. Patalpa, kurioje džiovinami bergenijos lapai turi būti gerai vėdinama, sausa, nepasiekiama tiesioginių saulės spindulių.
Džiovinamus lapus reikia atidžiai prižiūrėti, pavartyti, nes jie stori, drėgni, gali imti šusti ir pelyti. Išdžiūvusius rekomenduojama susmulkinti rankomis ir laikyti stikliniame, sandariai uždarytame inde. Tinkami vartoti 2 metus.
Šviežiai džiovinti bergenijos lapai yra šviesiai rusvos spalvos, dvejų metų – rudos spalvos. o Laikomi tris metus jie įgauna juodą spalvą.
Bergenijos arbata: spalva ir skonis
Priklausomai nuo lapų fermentacijos laipsnio, bergenijos arbata skirstoma į:
- juodąją;
- žaliąją;
- baltąją;
- ulongo.
Juodoji bergenijos arbata yra ruošiama iš seniausių augalų lapų. Palyginus su kitomis bergenijos arbatos rūšimis, ji yra labiausiai fermentuota.
Bergenijos arbatos skonis apibūdinamas kaip labai žemiškas, su samanų ir žolelių poskoniu. Tai švelni, nesutraukianti, maloni gerti arbata.
Bergenijos lapų arbata yra be kofeino, tačiau veikia tonizuojančiai, tad ja puikiai galite pakeisti rytinį kavos puodelį. Ji gali būti skaninama medumi, imbiero šaknimi, citrinos griežinėliu ar maišoma su įprasta juodąją, žaliąją ar baltąją arbata.
Tradicinė Mongolijos arbata (Suutei Tsai)
Mongolijoje arbatos gėrimo tradicijos yra ne mažiau gilios nei Jungtinėje Karalystėje. Tačiau nuo seniausių laikų mongolai arbatą geria kitaip nei Europos ar kitos Azijos šalys. Suutei Tsai (pieno arbata) – labiausiai vartojamas gėrimas Mongolijoje. Ji gaminama iš bergenijos lapų ir dar vadinama sūdyta mongolų arbata. Ši arbata patiekiama praktiškai prie kiekvieno valgio. Tačiau geriama ne iš puodelių, o iš dubenėlių.
Ingredientai:
- 2 a. š. džiovintų bergenijos arbatos lapelių;
- 2 puodeliai vandens;
- 2 puodeliai pieno;
- žiupsnelis druskos.
Paruošimas:
- Į puodą suberti bergenijos lapelius, užpilti vandeniu ir užvirinti. Tuomet supilti pieną ir dar kartą užvirinti.
- Tradiciškai arbata nemaišoma, o semiama samčiu ir pilama atgal. Taip kartoti rekomenduojama kelis kartus.
- Įberti žiupsnelį druskos ir supilti į arbatinį.
- Patiekti dubenėliuose, o ne puodeliuose
Bergenijos arbatos nauda
Istoriškai bergenijos arbata buvo naudota gydymui Nepale, Indijoje ir Kinijoje. Tai Ajurvedos medicinoje šimtmečius naudojamas vaistas. Ja gydydavo viską: nuo kosulio iki plaučių ligų.
Ajurvedinė arbata – natūralus būdas savijautai pagerinti. Iš ko ji gaminama ir kada gali padėti?
Bergenijos arbata pasižymi karščiavimą mažinančiu, priešuždegiminiu, antibakteriniu ir imunomuduliuojančiu poveikiu. Todėl nuolat geriant šią arbatą, stiprinamas imunitetas, organizmas tampa atsparesnis virusams, grybeliams, kitoms infekcijoms. Bergenijos arbatą patariama gerti gydymo chemoterapija metu, nes ji stiprina organizmą ir lengviau pakeliamos procedūros.
Ši arbata rekomenduojama kaip pagalbinė priemonė daugelio kitų ligų gydymui: inkstų, skydliaukės, ginekologinių, daugumai plaučių ir kvėpavimo takų ligų. Ji mažina stresą, įtampą, pagerina miego kokybę, normalizuoja virškinimo sistemos darbą. Be to, bergenijos arbata laikoma vyrų jėgos stiprinimo gėrimu.
Bergenijos arbata strumai gydyti
Ši arbata liaudies medicinoje vartojama endeminei strumai gydyti.
Ingredientai:
- 2 v. š. džiovintų bergenijos lapų;
- 500 ml vandens.
Paruošimas: lapus suberti į puodą ir užpilti verdančiu vandeniu. Palikti pritraukti apie 15 min. Po to virti ant silpnos ugnies dar 20–25 min. Nukošti.
Vartojimas: gerti po ½ puodelio 3–4 kartus per dieną.
Bergenijos arbata vaikams
Tai puiki pagalba nuo peršalimo ligų bei užklupus viduriavimui. Be to, ji stiprina vaikų imunitetą ir atsparumą įvairiems virusams ir bakterijoms. Bergenijos arbatą galima duoti gerti vaikams nuo 7 metų.
Ingredientai:
- 1 a. š. džiovintų bergenijos lapų;
- 1 puodelis vandens.
Paruošimas: bergenijos lapelius suberti į puodelį, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti pritraukti 15–20 min. Nukošti.
Vartojimas: duoti mažais gurkšneliais visą dieną.
Bergenijos arbata ginekologiniams susirgimams
Tai labai populiari arbata tarp moterų, nes laikoma viena veiksmingiausių padedanti gydyti daugelį ginekologinių problemų. Liaudies medicinoje bergenijos arbata gydomos miomos, uždegiminiai procesai kiaušidėse, gimdos kaklelio erozija. Išoriniam naudojimui ruošiamos bergenijos arbatos vonelės. O PMS simptomams lengvinti bei mėnesinių ciklui normalizuoti naudojama įprasta bergenijos arbata.
Ingredientai vonelei ruošti:
- 10 v. š. džiovintų bergenijos lapų;
- 2 stiklinės vandens.
Paruošimas: lapeliai užpilami verdančiu vandeniu ir paliekami pritraukti 25–35 min. Nukošiama.
Naudojimas: paruoštą arbatą įpilkite į vonią su vandeniu arba vonelę ir pagulėkite / pasėdėkite 15–20 min.
Bergenijos arbata kompresams
Iš džiovintų bergenijos lapų ruošiami veiksmingi gydomieji kompresai. Jie naudojami žaizdų, įpjovimų, įvairių odos pažeidimų gydymui, pūliuojančių žaizdų plovimui ir dezinfekcijai.
Ingredientai:
- 2 v. š. džiovintų bergenijos lapų;
- 600 ml vandens.
Paruošimas: lapeliai užpilami verdančiu vandeniu ir paliekami pritraukti 5–7 valandoms. Nukošiama.
Naudojimas: šia arbata galima plauti žaizdas, jas dezinfekuoti. Taip pat mirkyti švarios marlės gabalėlius ir dėti kompresus greitesniam žaizdų gijimui.
Bergenijų arbatos šalutinis poveikis
Negalima pamiršti, kad bergenijų arbata turi ne tik gydomųjų savybių, tačiau neteisingai naudojama gali ir pakenkti. Bergenijos arbatos negalima naudoti:
- nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims bei vaikams iki 7 metų amžiaus;
- asmenims, sergantiems tachikardija, aritmija, širdies išemija;
- tiems, kurie turi polinkį į lėtinį vidurių užkietėjimą;
- sergantiems kraujo krešumo arba kepenų ligomis;
- asmenims su sumažėjusiu kraujo spaudimu;
- alergiškiems bergenijai arba jai giminiškiems augalams.
Prieš nuspręsdami ruošti bergenijos arbatą gydomaisiais tikslais, pasitarkite su gydytoju, vaistininku arba patyrusiu žolininku.
Bergenijos arbata – unikali arbatų pasaulyje. Gydanti, tonizuojanti ir stiprinanti organizmą. Kovas – pats metas jos pasiruošti.
Šaltiniai:
- https://baikaltea.com/blogs/home/amazing-benefits-of-bergenia
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7730924/
- https://aromachaitea.com/blogs/news/mongolian-tea-bergenia
- https://www.teaandmeco.com/2020/09/01/chaga-tea-w-bergenia-baikal-tea/
- https://www.vle.lt/straipsnis/bergenija/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.