Skip to content

Burbulinė arbata – tapijokos perlų nauda ir grėsmės jūsų puodelyje

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Burbulinė arbata, dar vadinama tapijokos perlų arbata – tai arbatos pagrindu gaminamas gėrimas, atsiradęs Taivane XX a. aštuntojo dešimtmečio pradžioje. Dažniausiai burbulinė arbata gaminama su  kramtomais tapijokos rutuliukais („perlais”) – dauguma perlų yra juodos spalvos iš rudojo cukraus. Tapijoka – tai krakmolas, kuris sintetinamas iš manijokų augalo, moksliškai vadinamo Manihot esculenta, šaknų. Jis dažnai perdirbamas į mažus burbuliukus, kurie atrodo kaip perlai.

Tapijokų perlai gaminami smulkiai sumalant Manijoko šaknis, kad būtų išgautas krakmolingas skystis. Po to išgarinamas jame esantis vanduo – taip išgaunami smulkūs balti milteliai. Šie milteliai gamybos procese, įskaitant sijojimą aukštu slėgiu, apdorojami taip, kad iš jų išgaunami ryškiai balti, permatomi rutuliukai, primenantys perlus.

Burbulinės arbatos rūšys

Burbulinės arbatos skirstomos į dvi kategorijas: arbatos be pieno ir pieno arbatos. Abiejų rūšių arbatos pagrindą sudaro juodoji, žalioji arba ulongo (oolong) arbata. Į pieno arbatas paprastai dedama pieno miltelių arba šviežio pieno, bet gali būti naudojamas ir sutirštintas pienas arba augalinis pienas (migdolų, sojų, avižų, kokosų). Gaminami ir kitokie burbulinės arbatos variantai:

  • Honkonge atsiradusi burbulinė arbata iš juodosios arbatos, kavos ir pieno.
  • Burbulinės arbatos – kokteiliai, kuomet arbata maišoma su ledais ir vaisiais.

Seniausią žinomą burbulų arbatą gamino iš karštos Taivano juodosios arbatos, tapijokos perlų, kondensuoto pieno ir sirupo arba medaus mišinio. Šiais laikais burbulų arbata dažniausiai patiekiama šalta.

Dėl burbulinės arbatos populiarumo buvo sugalvoti ir burbulinės arbatos skonio užkandžiai: burbulinės arbatos ledai, kokteiliai, saldainiai. Dėl išaugusios burbulinės arbatos paklausos atsiveria galimybės gamybos ir rinkos plėtrai šioje srityje.

Tapijokos perlų nauda sveikatai

Tapijokos perlų nauda sveikatai

Šiandien tapijokos perlai visame pasaulyje naudojama įvairiuose patiekaluose, ne tik arbatose. Palyginus su daug skaidulų turinčiais grūdais (kviečiais, avižomis ir kt.) jie yra mažai maistingi, tačiau labai naudingi dietinėje mityboje, kuomet siekiama vartoti mažai natrio ir cholesterolio. Nors juose yra mažai natrio ir beveik nėra cholesterolio, tačiau jie turi daug kalcio, kuris stiprina kaulus, geležies, reikalingos kraujo sintezei ir pernašai, mangano, užtikrinančio optimalią medžiagų apykaitą, ir folio rūgšties, užtikrinančios tinkamą DNR sintezę ir ląstelių dalijimąsi visuose kūno audiniuose. Tapijokos perlai taip pat vartojami siekiant išvengti kai kurių lėtinių ligų, pavyzdžiui raumenų atrofijos, rizikos, skatinti medžiagų apykaitą ir gerinti bendrą savijautą.

  1. Tapijokos perlai – puikus maistas turintiems per mažą svorį ir siekiantiems jį padidinti. Tai maistas, gausus paprastųjų angliavandenių ir krakmolo, kurie padeda formuotis svarbiausiems riebaliniams audiniams, apsaugantiems vidaus organus, bei užtikrinantiems tolygų lipidų pasiskirstymą visame kūne. Suvalgius porą dubenėlių tapijokos perlų per dieną, padidėja tikimybė, kad žmogus priaugs svorio. Tuo pačiu nepadidėja rizika dėl per didelio riebalų ir cholesterolio kiekio vartojimo.
  2. Tapijokos miltuose, taip pat ir perluose, nėra glitimo, riešutų ir grūdų, todėl jie nesukels reakcijos žmonėms, sergantiems celiakija, jautriems glitimui, bei alergiškiems riešutams. Tapijokos miltus galima naudoti namuose, kepant įvairius kepinius, siekiant išvengti alergenų. Jie taip pat gali būti naudojami kaip alternatyva baltiesiems miltams pakeisti – sriuboms, padažams, bei pyragų įdarams tirštinti. Tinka vegetarams.
  3. Tapijokos perlai gali paskatinti raumenų augimą – juose gausu nepakeičiamųjų aminorūgščių,  bei baltymų. Tai labai svarbu daugeliui fermentinių reakcijų organizmo ląstelėse ir audiniuose, kad būtų palaikoma tinkama visų organų veikla. Tapijokos perlai taip pat gali padidinti raumenų masę ir pagerinti jungiamųjų audinių tempiamąją jėgą, kas skatina raumenų vystymąsi.
  4. Tapijokos perluose esantys paprastieji cukrūs ir krakmolas yra lengvai suskaidomi skrandyje ir lengvai pasisavinami (lengviau, nei bet kurie kiti miltai, gaminami iš grūdų ar riešutų). Taip pat jie padeda pašalinti žarnyno užsikimšimus, taip apsaugant nuo vidurių užkietėjimo ir dirgliosios žarnos sindromo.
  5. Tapijokos perluose gausu folio rūgšties, tad juos gali vartoti ir nėščios moterys. Folio rūgštis atlieka svarbų vaidmenį vaisiaus vystymosi procesuose ir padeda išvengti naujagimio apsigimimų. Foliatai taip pat skatina raudonųjų kraujo kūnelių sintezę, kurie reikalingi maisto medžiagoms pernešti į gyvybiškai svarbius kūno organus.
  6. Tai puikus maistas norint greitai padidinti energiją, kai jaučiamas išsekimas ir nuovargis.
  7. Tapijokos perluose yra daug kalcio, kuris svarbus kaulams ir dantims, taip pat kitoms organizmo funkcijoms palaikyti: kraujagyslėms, nervų sistemai, kraujo krešėjimui ir kt. 100 g tapijokos perlų turi 20 mg kalcio.
  8. Norintiems vartoti mažiau druskos arba natrio – tapijokos perlai – tinkamas pasirinkimas. Didelis natrio kiekis maiste susijęs su aukštu kraujospūdžiu, širdies ligomis ir insultu.
  9. Geležies šaltinis, tinkamas vartoti ir nėštumo metu, kuomet padidėja geležies poreikis. Siekiant maksimaliai padidinti geležies įsisavinimą, burbulines arbatas reikėtų vartoti derinant su vitamino C turinčiais vaisiais.
Kaip paruošti burbulinę arbatą su rudojo cukraus sirupu

Kaip paruošti burbulinę arbatą su rudojo cukraus sirupu namuose

Norint pasigaminti tapijokos perlų arbatą su ruduoju cukrumi jums reikės:

  • 200 g tapijokos perlų;
  • Vandens;
  • Rudojo cukraus sirupo (arba 50 g cukraus);
  • Jūsų mėgstamos paruoštos arbatos.

Gaminimo eiga:

  1. Puode užvirinkite 1 litrą vandens, tuomet suberkite 200 g tapijokos perlų. Jeigu verdate mažesnį kiekį perlų, proporcingai sumažinkite ir vandens kiekį.
  2. Užvirus sumažinkite karštį ir virkite 20 minučių, paskui dar palikite puode 10 minučių.
  3. Išvirtus tapijokos perlus nuskalaukite šaltu vandeniu.
  4. Paruoškite rudojo cukraus sirupą: į keptuvę įpilkite 60 ml vandens ir 50 g rudojo cukraus. Kai jis ištirps, dar pavirkite 2-3 minutes.
  5. Atvėsintus perlus apipilkite sirupu ir išmaišykite. Galite saldinti ir paprastu cukrumi, tačiau rudojo cukraus sirupas suteiks ryškesnį skonį.
  6. Į puodelį įdėkite paruoštų tapijokos perlų ir užpilkite jūsų mėgstama arbata.
Juodoji burbulinė arbata su pienu

Juodoji burbulinė arbata su pienu

Norint pasigaminti vieną iš mėgstamiausių taivaniečių arbatų jums reikės:

  • 2 arbatinių maišelių arba 2 g juodosios arbatos,
  • 50 g greitai paruošiamų tapijokos rutuliukų (ieškokite tokių, kurie išverda per 5 min.),
  • 1 šaukštelio tamsaus rudojo cukraus,
  • ledo kubelių,
  • 200 ml pieno (arba augalinio pieno),
  • 50 g tamsaus rudojo cukraus (sirupui),
  • vandens.

Gamybos eiga:

  1.  Į puodą ar arbatinuką įpilkite 100 ml vandens ir jį užvirinkite. Tuomet įdėkite juodosios arbatos maišelius arba arbatos lapelius ir palikite 10-15 min. Paskui išimkite arbatos pakelius ar perkoškite arbatą, kad išimtumėte arbatos lapelius, ir palikite atvėsti.
  2. Puode užvirinkite 500 ml vandens, suberkite tapijokos rutuliukus ir sumažinę kaitrą pamaišykite, kad rutuliukai nepriliptų prie puodo šono. Taip pavirkite 5 min. ir palikite dar 5 min pastovėti.
  3. Vėliau perlus suberkite į sietelį ir švelniai perplaukite vėsiu vandeniu. Mentele atsargiai pamaišykite, kad rutuliukai nepriliptų prie sienelių ir tolygiai atvėstų.
  4. Kai tapijokos perlai atvės, juos sudėkite į dubenį, įberkite 1 šaukštelį tamsaus rudojo cukraus ir kruopščiai išmaišykite.
  5. Sirupo gaminimas: į keptuvę įpilkite 50 g rudojo cukraus ir 60 ml vandens, lėtai maišykite ir leiskite užvirti. Kai visas cukrus ištirps, nukelkite nuo viryklės palikite atvėsti. Atvėsęs sirupas sutirštės. Gausite apie 80 ml sirupo, maždaug 2,5 porcijos. Sirupo likučius galite laikyti stiklainyje šaldytuve iki mėnesio.
  6. Paruoštus tapijokos perlus sumaišykite su rudojo cukraus sirupu, galite dar šiek tiek paskrudinti keptuvėje – gėrimas įgaus pikantiškesnį skonį. (Paruoštus perlus galite laikyti uždengtus iki 3 val., tačiau į šaldytuvą nedėkite – sukietės).
  7. Paruoštus saldžius perlus sudėkite į didelę stiklinę (485 ml) arba į dvi mažesnes, supilkite paruoštą arbatą, 1 valgomąjį šaukštą sirupo, įberkite pusę stiklinės ledo ir pamaišykite. Paskui įpilkite 200 ml šalto pieno ir patiekite su specialiu boba šiaudeliu.
Burbulinės arbatos su tapijokos perlais šalutinis poveikis

Burbulinės arbatos su tapijokos perlais šalutinis poveikis

Saikingai vartojama tapijoka gali būti svarbi sveikos mitybos plane, tačiau žmonės turėtų nepamiršti, kad daugelyje receptų, pavyzdžiui, tapijokos pudinge ir burbulinėje arbatoje yra papildomų kalorijų ir riebalų dėl pridėtinio cukraus, pieno ar grietinėlės. Norėdami pasigaminti mažiau riebalų ir kalorijų turinčią burbuliukų arbatą, galite naudoti migdolų pieną arba neriebų pieną. Cukrų taip pat galima pakeisti stevija, agavų ar klevų sirupu, kad tapijokos patiekalai būtų saldesni.

Kadangi burbulinė arbata Singapūre tapo itin populiari, 2019 m. liepą Singapūro „Mount Alvernia” ligoninė įspėjo, kad burbulinėje arbatoje yra daug cukraus. Nors žaliosios ir juodosios arbatos gėrimo naudą pripažino dėl širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, artrito ir vėžio rizikos mažinimo, tačiau įspėjo, kad į arbatą dedant kitų priedų, pavyzdžiui, pieno pakaitalo, sudėtyje turinčio  transriebalų hidrinto palmių aliejaus,  padidėja riebalų ir cukraus kiekis arbatoje. Įspėjama, kad šis aliejus yra stipriai susijęs su padidėjusia širdies ligų ir insulto rizika.

Tapijokos perlus sudaro vien krakmolingi angliavandeniai, tad žmonėms, besilaikantiems angliavandenių dietos, bei tiems, kurie nerimauja dėl krakmolo poveikio cukraus kiekiui kraujyje, tapijokos perlų reikėtų vengti.

Tyrimų šaltiniai:

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
Burbulinė arbata – tapijokos perlų nauda ir grėsmės jūsų puodelyje

0 thoughts on “Burbulinė arbata – tapijokos perlų nauda ir grėsmės jūsų puodelyje”

  1. Pingback: Juodoji arbata ir tonizuoja, ir sveikatina - Arbatos Nauda

Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui