Skip to content

Baravykų nuoviras: išvirę grybus jo neišpilkite. Ar žinote, kuo jis naudingas sveikatai?

Baravykų nuoviras: paruošimas ir nauda sveikatai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Baravykai yra vieni iš labiausiai vertinamų grybų dėl savo skonio, aromato ir maistingumo. Jie ne tik praturtina mūsų maistą, bet ir turi įvairių sveikatai naudingų savybių. Baravykų nuoviras yra populiarus būdas išgauti šiuos naudingus komponentus, tačiau svarbu žinoti ne tik jo naudą, bet ir galimus pavojus.

Kuo baravykų nuoviras naudingas sveikatai?

Ruduo – tikras grybų metas. Esame įpratę juos virti, kepti ar džiovinti, tačiau neįtikėtina, bet baravykų nuoviras taip pat yra puikus įvairių sveikatai naudingų medžiagų šaltinis.

Baravykų nuoviro nauda sveikatai:

  1. Maistingumas ir vitaminai. Baravykai yra turtingi baltymais, vitaminais B1, B2, C ir D, taip pat mineralais, tokiais kaip kalis, magnis ir geležis. Šie grybai taip pat turi daug antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų sukeliamo oksidacinio streso. Tai gali prisidėti prie sveikos odos, geresnės imuninės sistemos funkcijos ir bendrai geresnės sveikatos.
  2. Imuninės sistemos stiprinimas. Baravykai turi polisacharidų, ypač beta-gliukanų, kurie gali stimuliuoti imuninę sistemą. Šie junginiai aktyvina imuninės sistemos ląsteles, padedančias kovoti su infekcijomis ir vėžio ląstelėmis. Reguliarus baravykų nuoviro vartojimas gali padėti sumažinti peršalimo ir kitų infekcinių ligų riziką.
  3. Priešuždegiminės savybės. Tyrimai rodo, kad baravykai turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti lėtinius uždegimus organizme. Tai gali būti ypač naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo artrito ar kitų uždegiminių ligų. Baravykų nuoviras, vartojamas reguliariai, gali padėti sumažinti skausmą ir uždegimą.
  4. Virškinimo sistemos sveikata. Baravykai yra puikus maistinių skaidulų šaltinis, kurios padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą. Jie skatina gerųjų žarnyno bakterijų augimą, o tai gali prisidėti prie geresnės virškinimo sveikatos, mažesnio vidurių užkietėjimo ir netgi svorio kontrolės.
Baravykų nuoviras: paruošimas ir nauda sveikatai

Kaip paruošti baravykų nuovirą?

Baravykų nuoviras yra paprastas, tačiau veiksmingas būdas išgauti šių grybų naudingąsias savybes. Paruošti nuovirą galima keliais etapais:

  1. Grybų paruošimas. Pirmiausia reikia surinkti šviežius arba naudoti džiovintus baravykus. Grybai turi būti švarūs, nuvalyti nuo purvo ir kitų priemaišų. Švieži grybai gali būti supjaustyti mažesniais gabalėliais, kad lengviau išsiskirtų maistingosios medžiagos.
  2. Virinimas. Į puodą įpilkite vandens ir įdėkite baravykus. Vandens ir grybų santykis gali būti pasirinktas pagal skonį, tačiau dažniausiai rekomenduojama naudoti apie 1 litrą vandens 100 gramų grybų. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies apie 20–30 minučių. Virimo laikas priklauso nuo grybų dydžio ir jų būklės (švieži ar džiovinti).
  3. Perkošimas ir laikymas. Po virimo, nuovirą reikia perkošti per sietelį ar marlę, kad pašalintumėte grybus ir kitus kietuosius likučius. Nuovirą galima laikyti šaldytuve keletą dienų arba užšaldyti ilgesniam laikymui.
  4. Vartojimas. Baravykų nuovirą galima vartoti kaip sveiką gėrimą, naudoti sriuboms, troškiniams ar kitoms kulinarinėms reikmėms praturtinti. Svarbu gerti nuovirą šiltą ar kambario temperatūros, kad išlaikytumėte maksimalų maistinių medžiagų kiekį.
Baravykų nuoviro ruošimas

Kam netinka baravykų nuoviras?

  1. Alergijos ir jautrumas. Nors baravykai yra laikomi saugiais daugumai žmonių, kai kurie gali būti alergiški grybams. Simptomai gali būti lengvi, kaip niežėjimas ar pilvo srities diskomfortas, tačiau sunkesniais atvejais gali sukelti ir anafilaksinį šoką. Pradėkite nuo mažų porcijų, kad patikrintumėte, ar nėra neigiamos reakcijos.
  2. Virškinimo problemos. Dėl didelio skaidulų kiekio, per didelis baravykų nuoviro kiekio vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimas, dujų kaupimasis ar viduriavimas. Ypač atsargūs turėtų būti žmonės su jautria virškinimo sistema ar lėtinėmis virškinimo ligomis.
  3. Toksinai. Baravykai yra žinomi dėl savo gebėjimo absorbuoti sunkiuosius metalus ir teršalus iš aplinkos. Grybai, surinkti užterštose vietose, gali turėti padidintą tokių medžiagų kiekį, kuris gali pakenkti sveikatai. Todėl svarbu rinkti baravykus tik švariose, ekologiškai saugiose vietose.
  4. Neigiamas poveikis inkstams. Dėl didelio purinų kiekio, baravykų nuoviras gali būti nerekomenduojamas žmonėms, sergantiems podagra ar turintiems inkstų problemų, nes gali padidinti šlapimo rūgšties kiekį organizme.
Baravykų nuoviro nauda sveikatai

Baravykų nuoviras yra ne tik skanus, bet ir sveikatai naudingas gėrimas, praturtintas vitaminais, mineralais ir antioksidantais. Jis gali padėti stiprinti imuninę sistemą, mažinti uždegimus ir pagerinti virškinimo sveikatą. Tačiau svarbu laikytis saiko ir būti atsargiems dėl galimų neigiamų pasekmių, ypač alergijų, virškinimo sutrikimų ar grybuose esančių toksinų. Tik taip užtikrinsite, kad baravykų nuoviras būtų naudingas ir saugus jūsų sveikatai.

Šaltiniai:

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/boletus-edulis
  2. https://worldwidescience.org/topicpages/f/fungus+boletus+edulis.html
  3. https://www.starchefsarchive.com/cook/recipe/julien-royer/mushroom-tea
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35597089/
  5. https://www.webmd.com/diet/benefits-of-bolete-mushroom

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu: