Kai kalbame apie kalendras, dauguma įsivaizduojame žalius lapelius, kiek primenančius petražoles ir naudojamus maisto gamyboje, ypatingai ruošiant mėsos patiekalus. Tačiau turbūt dažnas nustebtume pavaišintas kalendros arbata. Nors mūsų virtuvėje kalendra yra tikrai dažnas ir gana įprastas prieskonis, tačiau kalendros arbata yra mažai žinoma ir retai ruošiama. Todėl papasakosime, kuo ypatinga kalendros arbata, kaip ją tinkamai pasiruošti ir kokios naudos kalendros arbata turi mūsų sveikatai.
Kalendra puikiai žinomas prieskoninis augalas Lietuvoje bei pasaulyje. Ji buvo žinoma dar 5000 m. pr. Kr. ir minima netgi Biblijoje. Taigi tai be galo senas augalas, jau tūkstančius metų naudojamas maisto gamyboje, medicinoje ir netgi ritualinėse apeigose.
Žodis kalendra (lot. Coriandrum) kilo iš graikų kalbos žodžio koris, reiškiančio blakę, kadangi sutrinti kalendros lapeliai skleidžia kvapą panašų į šio vabzdžio. Būtent dėl ypatingo, stipraus aromato kalendra yra vertinama dvejopai: vieniems šis prieskonis labai patinka, kiti tiesiog negali pakęsti jos kvapo ir, deja, kalendros nenaudoja. Tiems, kam nepatinka šviežių kalendros lapelių kvapas, rekomenduojama naudoti kalendros sėklas arba džiovintus lapelius: šie nebeturi to aštraus, stipraus kvapo, dažniausiai kvepia gana maloniai daugumai žmonių.
Kalendra priklauso salierinių (lot. Apiaceae) šeimai. Tai vienmetis augalas. Stiebas status, cilindriškas. Lapai žali, ištisiniai, triskilčiai arba dukart plunksniškai suskaldyti. Žydi baltais arba rožiniais žiedais nuo birželio iki rugpjūčio pabaigos. Vaisiai rutuliški, 2-7 mm skersmens, rudai arba pilkai geltoni. Kalendra linkusi medėti, todėl maistui naudojami tik jauni augalai. Jeigu kalendras auginate tik dėl lapelių, beaugantį žiedyną nuskinkite, neleiskite jam užaugti ir sužydėti, nes tuomet augalas visas jėgas telkia žiedų bei sėklų auginimui, o lapeliai skursta, auga mažesni, ne tokie išvaizdūs, augalas greičiau medėja. Maisto gamyboje gali būti naudojamos visos kalendros dalys: lapai, stiebai, sėklos.
Kalendros arbatos nauda mūsų sveikatai – begalinė: nuo imuniteto stiprinimo ir cukraus kiekio kraujyje mažinimo iki odos valymo bei plaukų sustiprinimo.
Kalendrose gausu vitamino A bei C, maistinių skaidulų, geležies, mangano, kalcio, vitamino K, fosforo, net 11 eterinių aliejų ir dar daugiau naudingųjų medžiagų, tad nenuostabu, jog kalendrų arbata pasižymi gydančiomis bei sveikatą atstatančiomis savybėmis.
Kalendros arbata gali būti ruošiama iš kalendros lapų, stiebelių arba iš sėklų. Naudingosios savybės iš esmės yra tokios pačios, tačiau skiriasi skoninės savybės. Tad tiems, kurie nemėgsta šviežių kalendrų lapelių kvapo, geriau rinktis kalendros arbatą iš sėklų.
Ingredientai:
Paruošimas: kalendros lapeliu smulkiai sukapokite ir subėrus į verdantį vandenį palikite pastovėti bent 10-15 min. Tuomet arbatą perkoškite ir supilkite į puodelį. Kalendros arbatą galima paskaninti medumi.
Ingredientai:
Paruošimas: į verdantį vandenį superkite kalendros sėklas ir pavirkite apie 10 min. Tuomet viryklę išjunkite, indą uždenkite ir leiskite pastovėti dar 10-15 min. Pilnat į puodelį perkoškite. Kalendros arbatą galima paskaninti šaukšteliu medaus, griežinėliu citrinos.
Tai neįtikėtinos naudos arbata, jau tūkstančius metų naudojama virškinimo sistemos sveikatai palaikyti. Ji padeda pasisavinti maistines medžiagas bei stimuliuoja limfinę sistemą. O svarbiausia, kad ją pasigaminti ne tik labai paprasta, tačiau ir nereikia ypatingų sudedamųjų dalių. Dauguma mūsų šiai arbatai ruošti naudojamus prieskonius turi savo virtuvėse.
Ingredientai:
Paruošimas: į verdantį vandenį suberkite visas sėklas ir pavirkite apie 5-10 min. Viryklę išjunkite, puodą uždenkite ir leiskite pastovėti dar apie 15 min. Prieš geriant sėklas nukoškite.
Patarimas: arbatą galima supilti į termosą ir pamažu išgerti dienos eigoje. Ši arbata būtinai turi būti geriama karšta, nes tokiu būdu išplečiamos kraujagyslės, dėl ko suaktyvėja ir pagerėja virškinimo sistemos darbas bei limfos tekėjimas.
Ši arbata puikiai tinka sunegalavusiam skrandžiui, peršalimui gydyti bei tiesiog norint pastiprinti imuninę sistemą.
Ingredientai:
Paruošimas:
Patarimas: kalendros ir imbiero arbata naudojama peršalus, palengvina atsikosėjimą, skystina ir padeda greičiau pasišalinti gleivėms. Taip pat šios arbatos garai puikiai tinka inhaliacijoms peršalus. Tik būkite atsargūs ir nenusideginkite!
Imbierą šioje arbatoje galite bandyti keisti česnaku arba naudoti ir viena, ir kita.
Tai puikus pasirinkimas tiems, kam nelabai patinka šviežios kalendros lapelių kvapas: cinamonas suteikia malonaus, jaukaus, šildančio aromato bei skonio.
Ingredientai:
Paruošimas: kalendros šakeles nuplaukite, lapelius nuskabykite nuo kalendros šakelių ir švelniai paplėšykite, sudėkite į puodą, kuriame virsite arbatą. Įdėkite cinamono lazdelę ir užpilkite vandeniu. Virkite, kol vanduo užvirs, tuomet viryklę išjunkite, indą uždenkite ir leiskite arbatai pastovėti apie 15 min. Arbatą perkoškite ir supilkite į puodelius. Galite pagardinti šaukšteliu medaus, klevų arba agavų sirupo.
Patarimas: šią arbatą taip pat tinka ruošti su mėtų lapeliais, kurie ne tik suteiks arbatai kitokio skonio bei kvapo, tačiau ir turės papildomos naudos jūsų sveikatai.
Nepaisant tikrai neįtikėtinos naudos mūsų sveikatai, kalendra bei kalendros arbata gali turėti neigiamą poveikį kai kurių žmonių organizmui, todėl visada atsargiai vartokite bet kokius vaistinius ar prieskoninius augalus, ypač jeigu juos vartojate pirmą kartą. Dėl bet kokio gydomojo kalendros arbatos vartojimo pirmiausiai pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.
Naudokite kalendras maiste bei gerkite kalendros arbatą atsakingai.
Būkime sveiki.
Šaltiniai:
Autorius: Vaida Janikūnienė
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.