Kmynų arbata gaminama iš paprastojo kmyno. Tai itin vertingas prieskoninis augalas – jo sėklos naudojamos gaminant maistą, kepant įvairiausią duoną, rauginant daržoves ir kt., o eterinis aliejus vartojamas ir maisto pramonėje: degtinės, likerių gamyboje.
Paprastasis kmynas (Carum avi) – salierinių šeimos augalų rūšis, vienintelė iš kmyno genties, auganti Lietuvoje. Augalas 30-100 cm aukščio, dvimetis ar daugiametis, žydintis gegužės – liepos mėnesiais smulkių baltų ar rusvų žiedelių skėčiais, o vėliau subrandinantis pailgas, tamsiai rudas aromatingas sėklas. Paprastasis kmynas auga pievose miškų aikštelėse, ant ežių, bei pagrioviuose.
Į kmynų sėklų sudėtį įeina eterinis aliejus, kumarinai, flavonoidai, steroidai, dervos, vaškas, baltymai, taninai, mikroelementai (varis, geležis, cinkas, manganas ir kt.). Kmynų eterinio aliejaus sudėtyje yra specialios medžiagos karvono (iki 50-60%), kuri, remiantis tyrimais, blokuoja įvairių navikų augimą. Be to, jame yra ir gyvybiškai svarbių vitaminų – B grupės (piridoksino, riboflavino, tiamino), tokoferolio, beta karotino ir vitamino C.
Augalas turi daugybę naudingų medžiagų, tad jo arbata tinka įvairių ligų simptomų lengvinimui. Liaudies medicinoje kmynų arbata naudojama gydant šiuos sutrikimus:
Kol kas neradome jokių mokslinių šaltinių, kuriuose būtų pagrįstas neigiamas kmynų arbatos šalutinis poveikis vyrams. Tad vyrai gali netikėti kaimo bobučių pasakomis, bei drąsiai vartoti kmynų arbatą ne tik gydymo tikslams, tačiau ir organizmo stiprinimui.
Nėščiosioms kmynų arbatos vartoti nedraudžiama, tačiau ir neskatinama. Nėra nustatyta, jog kmynų arbata keltų didelę grėsmę nėštumui, tačiau rekomenduotina šios arbatos nepadauginti – gerti saikingai.
Liaudies medicinoje kmynų arbata rekomenduojama kaip priemonė laktacijai gerinti, tačiau moksliniai tyrimai neparodė ryšio tarp kmynų arbatos ir motinos pieno kieko (nuoroda į tyrimą).
Kmynų arbata užvirinant
Kmynų arbata nevirinant
Skrandžio veiklai ar pilvo skausmams palengvinti galite pasigaminti ramunėlių ir kmynų arbatą. Ramunėlė yra vienas iš labiausiai virškinimo sutrikimams gelbėjančių vaistažolių, konkuruojančių su kmynu. Tad galima juos vartoti ir kartu – viename arbatos puodelyje jie papildys vienas kito gydomąsias savybes.
Puodelyje karštu vandeniu užplikykite pusę arbatinio šaukštelio kmynų ir pusę šaukštelio ramunėlių arbatos, bei palaukite 10 minučių kol pritrauks. Atvėsusią arbatą galite paskaninti medumi.
Norint pasigaminti kmynų arbatos su obuolių sultimis, jums reikės: natūralių obuolių sulčių, bei kmynų. 1 šaukštelį užpilkite 150 ml vandens ir pavirkite kelias minutes. Į nukoštą arbatą įpilkite 100 ml obuolių sulčių. Galite pareguliuoti arbatos ir obuolių sulčių proporcijas atsižvelgiant į obuolių sulčių rūgštumą/saldumą, bei jūsų skonį. Galite pagardinti medumi. Tokį šaltą gėrimą vasarą galite pasiruošti su ledukais kaip gaivų gėrimą. Ypač tinka svečiams pavaišinti, patiekiant ąsotyje. Galite papuošti šviežios mėtos lapeliais.
Su imbieru ruošiama kmynų arbata padeda sureguliuoti svorį. Ji ne tik gerina medžiagų apykaitą, bet ir padeda neužsilaikyti skysčiams. Taip pat tai geras būdas stiprinti imunitetą ir išvengti ligų šaltuoju metų periodu.
Jei į kmynų arbatą su imbieru įdėsite cinamono ir lauro lapų, toks mišinys padės susidoroti su įkyriu alkio jausmu, ypač vakarais. Gėrimas praturtintas vitaminais ir mineralais, kurie padeda pagerinti riebalų pasisavinimą ir skaidymą, taip pat normalizuoja organizmo medžiagų apykaitą.
Paruošimas:
Į indą su vandeniu įdėkite arbatinį šaukštą tarkuoto imbiero, 2 lauro lapelius, pusę arbatinio šaukštelio kmynų ir pusę šaukštelio cinamono. Galite pridėti citrinos. Virkite arbatą 30 minučių ant vidutinės ugnies, perkoškite ir leiskite gėrimui atvėsti.
Tokią arbatą rekomenduojama gerti tarp valgymų ir prieš miegą. Kai kurie ingredientai gali būti individualiai kontraindikuotini, todėl prieš vartojimą turėtumėte pasikonsultuoti su specialistu.
Ką tik užvirusiu vandeniu užplikykite puodelyje 1 arba 2 arbatinius šaukštelius kmynų (priklausomai nuo to kokio stiprumo arbatos norite) ir palikite apie 10 minučių, kad pritrauktų. Tuomet įpilkite šlakelį pieno ir išmaišykite. Skanaus!
Sergantiems diabetu didesni kiekiai knygų arbatos nerekomenduojami, nes gali turėti įtakos gliukozės kiekiui kraujyje.
Kmynai gali skystinti kraują, t. y. mažinti kraujo krešėjimą, tad kmynų arbatos reikėtų atsisakyti likus porai savaičių iki operacijos.
(Žolinės arbatos su kmynais, bei kmynų arbatos svorio sureguliavimui autorė – Natalija Afanasjeva)
Papildomi šaltiniai:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24611509/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8340696/
https://sc.bns.lt/view/item/369041
Nuotraukos asociatyvinės © Freepik.