Tikrasis imbieras (Zingiber officinale) – imbierinių šeimos prieskoninis augalas. Jo šakniastiebyje yra 1 – 3 % eterinių aliejų. Vartojimui naudojamas imbiero mėsingas šakniastiebis, vadinamas šaknimi, nors iš tiesų tai nėra šaknis. Šviežias imbieras atrodo kaip išsišakojęs medis, o iš džiovinto imbiero gaminami smėlio spalvos imbiero milteliai. Tiek iš paties imbiero šakniastiebio, tik iš paruoštų ibiero miltelių gaminama išskirtinio skonio imbiero arbata.
Imbiero tėvynė – pietų Kinija. Iki šiol visoje Kinijoje imbieras vartojamas itin plačiai: tiek verdamas, tiek kepamas. Dabar – tai vienas sveikiausių ir skaniausių prieskonių, labiausiai paplitusių visame pasaulyje. Imbiero kvapas gaivus, primenantis citriną, o skonis aštrus, šiltas, „kandantis“. Kaip prieskonis imbieras sutarkuojamas arba smulkiai sukapojamas ir dedamas į neilgai verdamus ar kepamus patiekalus. Kuo ilgiau imbieras verdamas, tuo jis tampa aštresnis, tačiau jo aromatas ir gaivus skonis išnyksta.
Tailande tarkuotu imbieru gardinami troškiniai – kariai, ruošiami kokosų pieno pagrindu.
Indonezijoje prieš kepant mėsą ji įtrinama imbiero ir uoginės paprikos pagaminta tyrele. Japonijoje išspaustu imbieru tepama vištiena prieš ją gaminant, o prie sušių patiekiami labai jauni marinuoti imbiero šakniastiebiai.
Šiaurės Indijoje imbieras kepamas riebaluose kartu su svogūnais arba česnakais – taip ruošiami gardūs padažai. Kepamas imbieras praranda nemažai aštrumo.
Imbieras turi ne tik puikų skonį, bet ir daugybę sveikatai naudingų medžiagų, kurias galite gauti vartojant imbierą įvairiomis formomis: vartojant šviežią, džiovintą, sumaltą į miltelius, kaip aliejų, sultis. Tai labai dažnas receptų ingredientas.
Imbiero nauda sveikatai:
Imbiero arbata – labiau mėgstama ir geriama šaltuoju metų laiku imuniteto stiprinimui ar peršalimų gydymui, nors labai tinkama ir vasarai atsigaivinti kaip gaivus gėrimas. Imbierų arbata dažniausiai ruošiama su citrina, medumi, kmynais ar ciberžole – šie papildomi ingredientai imbierą papildo savo naudingosiomis savybėmis.
Prekybos centruose ar specializuotose arbatų parduotuvėse galite įsigyti įvairiausių skonių imbierų arbatos, tačiau ją nesunkiai galite pasigaminti ir namuose. Arbatų mišiniuose yra naudojamas sausas imbieras, turintis panašų poveikį sveikatai, kaip ir šviežias imbieras. Tačiau namuose ruošiamos arbatos iš šviežios imbiero šaknies skonis yra intensyvesnis ir gyvybingesnis, nors arbatos gaminimas užtrunka daugiau laiko.
Imbiero arbata – aromatingas, aštrokas ir sveikas gėrimas, tinkantis tiek vasaros karščiams, tiek žvarbiems žiemos šalčiams. Pasigaminti imbierų arbatą labai paprasta.
Jums reikės:
Gaminimo eiga:
Imbierinis vanduo yra šiek tiek silpnesnis už arbatą – jo galite gerti daugiau – tokiu būdu suvartodami daugiau skysčių per dieną, kas taipogi yra naudinga jūsų organizmui, jeigu nepavyksta išgerti pakankamai gryno vandens.
Jums reikės:
Į puodą ar arbatinuką su verdančiu vandeniu sudėkite tarkuotą imbiero šaknį, išmaišykite ir, nukėlę nuo viryklės, palikite pastovėti 5-10 min kol pravės. Pilant imbiero vandenį į puodelius perkoškite per sietelį. Šią imbiero arbatą galite laikyti šaldytuve ir vasarą mėgautis vėsia gaiva. Pagardinimui labai tiks medus, citrina ar mėtos lapelis.
Tik pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, rekomenduojame pasigaminti šios stebuklingos imbiero ir šaltalankių arbatos. Apie šaltalankių teikiamas naudingąsias savybes skaitykite plačiau čia.
Nors šį nuostabų gėrimą galima gaminti ir su vandeniu – tuomet jį derėtų vadinti imbiero arbata su cinamonu ir medumi, tačiau šįkart rekomenduojame paragauti imbiero late su medumi ir cinamonu.
Jums reikės:
Ant viryklės užvirinkite migdolų pieną ir į jį sudėję tarkuotą imbierą, bei cinamono lazdeles pavirkite ant mažos ugnies apie 5 min., kad ingredientai susigertų vienas į kitą, tuomet suplakite plaktuvu, kad susidarytų puta. Šiek tiek pravėsusį gėrimą pasaldinkite medumi pagal savo skonį.
Gėrimą galite papuošti išvirusia cinamono lazdele, o norėdami sustiprinti naudingąsias savybes, galite užberti juodųjų pipirų, muskato, kardamono, ciberžolės ar kitų prieskonių.
Imbiero arbata su kmynais padeda sureguliuoti svorį. Ji ne tik gerina medžiagų apykaitą, bet ir padeda neužsilaikyti skysčiams. Taip pat tai geras būdas stiprinti imunitetą ir išvengti ligų šaltuoju metų periodu. Apie kmynų arbatos teikiamą naudą sveikatai skaitykite plačiau čia.
Siūlome pabandyti pasigaminti ypač turtingą imbierų arbatą su citrusais. Tai bus tikras tonizuojantis gėrimas. Siūlome išbandyti arbatas pagal savo turimus ingredientus ir rasti sau skaniausias proporcijas. Gamindami arbatą pasikliaukite nuojauta – jūsų kūnas pats nurodys kiek ko įdėti į arbatą. Svarbiausia išlikite ramūs ir pasitikėkite.
Jums reikės:
Gaminimo eiga:
Taip pat šioje arbatoje galite pakeisti arba papildomai įdėti kitų ingredientų, kasdien pasigamindami vis naujų skonių arbatą:
Tai ko gero vienas populiariausių receptų užpuolus peršalimui. Taip pat labai tinka ir imuniteto stiprinimui, savijautos gerinimui. Šie trys produktai – imbiero šaknis, medus ir citrina – tikra vitaminų bomba jūsų organizmui. Šiame recepte rekomenduojame visų ingredientu dėti maždaug lygiomis dalimis, tačiau jas galite keisti pagal savo skonį arba turimų produktų kiekį.
Jums reikės:
Gaminimo eiga:
Nors imbieras laikomas saugiu vartoti daugeliui žmonių, prieš vartodami didesnius jo kiekius (daugiau kaip 5 g imbiero miltelių per dieną) didėja šalutinio poveikio rizika. Tokiu atveju būtinai prieš vartodami, ypač gydymo tikslais, pasitarkite su gydytoju.
Žindant krūtimi ir nėštumo metu, ypač, kuomet kamuoja pykinimas, mažais kiekiais imbierą vartoti yra saugu. Imbiero turėtų vengti tik tos nėščios moterys, kurios yra patyrusios persileidimą arba artėja gimdymo terminas.
Imbiero turėtų atsisakyti žmonės, turintys kraujo krešėjimo sutrikimų ar vartojantys kraują skystinančius medikamentus. Taip pat nustokite vartoti imbierą bent 2 savaites iki planuojamos operacijos, nes imbieras gali sulėtinti kraujo krešėjimą, kas sukeltų papildomą kraujavimą operacijos metu arba po jos.
Imbiero skonis – taip pat priskiriamas šalutiniam poveikiui, kai gydymo tikslais jo reikia vartoti didesniais kiekiais, tačiau pacientui jis yra itin nemalonus.
Jeigu imbiero arbatos vartojate labai daug, galimi šie organizmo sutrikimai: viduriavimas, pilvo skausmai, rėmuo, širdies sutrikimai.
Jeigu vartojate kokius nors vaistus, prieš pradedant vartoti imbierą būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju dėl galimos vaistų ir imbiero sąveikos.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Informacijos šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-ginger-tea
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits
https://www.forbes.com/health/nutrition/ginger-tea-benefits/