Žalioji arbata ne veltui yra viena populiariausių visame pasaulyje dėl savo ypatingos sudėties ir naudingųjų savybių. Skaitykite toliau ir sužinokite kaip žalioji arbata gaminama, kuo naudinga ir kaip ją teisingai paruošti.
Žaliąją arbatą pagaminti naudojamas metodas, kuomet per minimalų laiką yra sustabdomas oksidacijos procesas. Lapeliai skinami ryte ir nevytinami, o juos kaitinant sustabdoma oksidacija. Žaliosios arbatos lapeliai kaitinami naudojant garus (tradiciniu japonišku būdu) arba kepinant sausai karštoje keptuvėje (tradiciniu kinišku metodu). Tokiu būdu išsaugomos naudingosios žaliosios arbatos savybės: vitaminai, teinai, taninai, mineralinės medžiagos. Paskui arbata paliekama išdžiūti pavieniui arba suvyniojama į mažus rutuliukus. Kadangi vyniojimas į rutuliukus užtrunka daugiau laiko, tad ši procedūra atliekama tik aukštesnės kokybės arbatoms.
Norint sustiprinti žaliosios arbatos gydomąjį poveikį, yra gaminamas žaliosios arbatos ekstraktas – tai žaliosios arbatos koncentratas kapsulėje, kurioje yra maždaug tiek pat veikliųjų medžiagų, kaip ir penkiuose žaliosios arbatos puodeliuose (priklausomai nuo gamintojo).
Žaliosios arbatos rasite pirkti visuose prekybos centruose, bei internete, o apsilankius specializuotose arbatų parduotuvėse rasite ne tik kokybiškesnės, bet ir kitokių skonių žaliosios arbatos su įvairiausiais priedais. Pačios populiariausios žaliosios arbatos yra su imbieru, citrina, jazminais, bei ženšeniu. Žaliosios arbatos kaina, priklausomai nuo pardavėjo, bei arbatos gamintojo, gali labai skirtis.
Ne veltui žalioji arbata yra viena plačiausiai vartojamų visame pasaulyje dėl daugybės naudingų savybių žmogaus organizmui:
Labai dažnai žmonės žaliąją arbatą ruošia įprastai, kaip ir kitas arbatas, užplikydami arbatžoles verdančiu vandeniu. Tačiau tiesiog privaloma žinoti teisingą žaliosios arbatos paruošimo būdą tam, kad gertumėte kuo daugiau vertingųjų savybių išsaugojusį gėrimą. Žaliąją arbatą paruošti užtruksite daugiau laiko, nei ruošdami juodąją arbatą.
Karštu vandeniu – 80-85 laipsnių temperatūros – žaliosios arbatos lapelius užpilkite 3-4 kartus taip, kad kiekvienąkart užpylus arbatžolės pamirktų apie 8-10 minučių. Kuo aukštesnė lapelių kokybė, tuo mažesnė turi būti vandens temperatūra. Indas, kuriame ruošiate arbatą, turi būti lėtai pašildomas tam, kad arbata iškart neatšaltų.
Žaliąją arbatą galite ir virti. Tokiu atveju jums reikės specialaus virdulio su reguliuojama virimo temperatūra. Ant skirtingų žaliosios arbatos rūšių pakelių gali būti nurodyta ir skirtinga virimo temperatūra: 60-90 laipsnių. Trumpai pavirti arbatos lapeliai (iki 3 min.) stimuliuoja ir atgaivina. Ilgiau verdama žalioji arbata išskiria daugiau antioksidantų, labiau ramina, negu stimuliuoja. Jei žaliosios arbatos lapeliai labai smulkiai supjaustyti, mirkymo laikas turėtų būti trumpesnis, negu naudojant nesmulkintus lapus.
Žaliąją arbatą paruošti su pienu labai paprasta. Puodelyje užplikykite žaliosios arbatos lapelius ar maišelį žaliosios arbatos 60-80 laipsnių karštu vandeniu. Po kelių minučių, kai arbata pritrauks, įpilkite pieno arba jūsų mėgstamo augalinio gėrimo. Pasaldinti galite cukrumi, medumi, klevų ar kitokiu sirupu.
Skanaus!
Žalioji arbata naudinga ne tik ją geriant – ją galima naudoti ir jūsų grožio puoselėjimui paprastai namuose pasigaminant kosmetinių priemonių. Žalioji arbata dėl savo sudedamųjų dalių, ypač dėl kofeino tinkama naudoti, veido, kūno, plaukų priežiūrai. Grožio receptus rasite čia.
Nepaisant visų išvardintų žaliosios arbatos privalumų, būtina žinoti, kad jeigu žaliosios arbatos vartojama per daug, ji gali būti toksiška. Sveikiems žmonėms per parą vertėtų išgerti ne daugiau kaip 3-5 puodelius žaliosios arbatos, priklausomai nuo jos stiprumo, kad išvengtumėte kepenų pažeidimų.
Žalioji arbata savyje turi kofeino, todėl prieš geriant reikėtų įvertinti kiek esate jautrus kofeino poveikiui. Arbatose esantis kofeinas gali sukelti galvos skausmus, nervingumą, miego sutrikimus, vėmimą, viduriavimą, nereguliarų širdies plakimą, svaigimą, spengimą ausyse, rėmenį, konvulsijas.
Žaliosios arbatos turėtų atsisakyti žmonės:
Sergant lėtinėmis ligomis negerkite žaliosios arbatos kartu su vaistiniais medikamentais – cheminės reakcijos gali sukelti netikėtas reakcijas. Dėl žaliosios arbatos, bei žaliosios arbatos ekstrakto vartojimo pasikonsultuokite su gydytoju specialistu.
Nuotraukos asociatyvinės © Freepik.