Cinamonas yra vienas populiariausių ir dažniausiai naudojamų prieskonių visame pasaulyje. Juo galima gardinti beveik viską – nuo patiekalų iki desertų. Cinamono universalumas leidžia jį pritaikyti daugelio skonių mityboje. Cinamono arbata – vienas iš šio prieskonio panaudojimo būdų.
Iš cinamono žievės taip pat distiliuojamas eterinis aliejus. Jis naudojamas konditerijoje, likerių gamyboje, parfumerijoje taip pat ir farmacijoje.
Tikrasis arba Ceilono cinamonas (lot. Cinnamomum verum) yra lauramedinių (lot. Lauraceae) augalų šeimai priklausantis medis. Natūraliai jis paplitęs Indijos vandenyno saloje Šri Lankoje (anksčiau vadinta Ceilonu). Auginamas ir Pietų Amerikoje, Vakarų Indijoje, Mianmare. Būtent ši rūšis laikoma tikruoju cinamonu, pasižyminčiu maloniu aromatu, švelniai saldžiu skoniu ir organizmui naudingomis savybėmis.
Cinamonas yra visžalis, iki 10–15 m aukščio užaugantis medis. Jo lapai lancetiški, dideli, ryškiai žalios spalvos, blizgūs. Žiedai – smulkūs, sukrauti retomis kekėmis, gelsvos spalvos. Pasaulyje mėgiamas prieskonis yra šio medžio žievė, išgaunamas lupant ją nuo jaunų ūglių šakelių. Džiovinama žievė įgauna puikiai pažįstamą formą – susisuka į lazdeles, kurios vėliau supjaustomos.
Cinamonu vadinami ir kiti produktai, išgaunami iš giminingų cinamonui rūšių. Prekybos vietose galima rasti kininės kasijos (kiniško cinamono), vietnamietiško arba Saigono, indonezietiško cinamono. Nors visi šie produktai laikomi cinamonu, tačiau svarbu žinoti, kad jų sudėtyje yra kancerogeninės medžiagos – kumarino. Dažnas jos vartojimas yra toksiškas kepenims. Todėl siekiant ne tik skonio, bet ir naudos organizmui reikėtų rinktis tikrąjį (Ceilono) cinamoną.
Cinamonas – kaip išsirinkti kokybišką, kokia jo nauda sveikatai ir kokiems patiekalams naudojamas?
Ajurvedoje (tradicinėje Indijos medicinoje) cinamono vartojimas sveikatinimo tikslais skaičiuoja tūkstantmečius. Moksliniai tyrimai, analizuojantys cinamono poveikį žmogaus organizmui, tokios ilgos istorijos dar neturi, daug kas dar tebėra neišsiaiškinta. Tačiau taip pat jau yra patikimų šaltinių, pagrindžiančių šias cinamono naudas:
Be to, kad cinamoną – lazdelėmis ar maltą – galime naudoti įvairiuose patiekaluose, iš jo taip pat galima pasiruošti kvapnią ir sveikatai naudingą arbatą. „Bazinei“ cinamono arbatai tereikia trijų ingredientų: cinamono, vandens ir įprastos plikomos (pavyzdžiui, juodosios) arbatos. Jai ruošti galima naudoti tiek cinamono lazdeles, tiek ir miltelius. Beje, tas pačias cinamono lazdeles galima naudoti 3–5 kartus, tol, kol jos nepraranda savo skonio savybių. Tačiau tarp naudojimų lazdeles būtina gerai išdžiovinti, kad jos nepradėtų pelyti.
Ingredientai:
Į arbatos ruošimo indą įdedama cinamono lazdelė ir užpilama užvirintu vandeniu, uždengiama ir paliekama pastovėti 10 minučių. Suberiamos arbatžolės ir viskas kartu ant silpnos ugnies paverdama dar 1–2 minutes. Prieš geriant arbatą galima perkošti. Šią arbatą rekomenduojama gerti karštą arba šiltą.
Ingredientai:
Cinamono milteliai užplikomi verdančiu vandeniu ir paliekami pastovėti 3–5 minutes. Šia arbata jau galima mėgautis! Tačiau taip pat dar galima įberti mėgstamų arbatžolių bei viską pakaitinti 1–2 minutes.
Cinamonas, kaip itin universalus prieskonis, naudojamas įvairioms arbatoms skaninti. Jis yra dažnas ingredientas atpalaiduojančiose, imunitetą stiprinančiose arbatose. Gydant peršalimo ligas cinamonas dažnai derinamas su imbieru, ciberžole, medumi.
Iš cinamono lazdelių ar miltelių paruoštai arbatai galima suteikti dar daugiau skonių ir spalvų. Štai keletas idėjų cinamono arbatos puodeliui:
Cinamonas pasižymi efektyviomis antiseptinėmis savybėmis, todėl jis ypač naudingas probleminės, spuoguotos odos priežiūrai. Be to, jis veiksmingai kovoja su laisvaisiais radikalai ir stabdo odos senėjimą. Cinamonas turi gerą šveičiamąjį ir odą skaistinantį poveikį. Paminėtinas ir dar vienas cinamono „bonusas“ grožiui – jis putlina lūpas!
1 arbatinį šaukštelį cinamono miltelių sumaišykite su 1 valgomuoju šaukštu medaus. Šią košelę plonu sluoksniu užtepkite ant veido ir palikite 15 minučių. Po to nuplaukite drungnu vandeniu.
Sumaišykite kelis lašus cinamono eterinio aliejaus su 1 arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus. Šiuo mišiniu gerai ir gausiai ištepkite lūpas ir palaikykite 5 minutes. Turite jausti dilgčiojimo pojūtį. Kaukę nuvalykite servetėle ir nuplaukite vandeniu.
Sumaišykite 1 valgomąjį šaukštą cinamono miltelių ir 1 nepilną šaukštą akmens druskos. Į šį mišinį įpilkite 1 valgomąjį šaukštą medaus ir du valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus bei viską gerai išmaišykite iki vientisos tirštos masės. Šiuo šveitikliu kelias minutes trinkite drėgną pėdų odą ir nuplaukite šiltu vandeniu.
Tikrąjį (Ceilono) cinamoną daugeliu atvejų vartoti yra saugu. Rekomenduojama paros norma yra 1–2 puodeliai arbatos arba 1–2 arbatiniai šaukšteliai cinamono maiste. Norint, kad cinamonas padėtų mažinti cukraus kiekį kraujyje, jį geriau vartoti su maistu. Cinamono arbatą rekomenduojama gerti ryte arba vakare, prieš miegą.
Vis dėlto atsargiai cinamoną reiktų vartoti sergantiems diabetu. Jei geriate vaistus, kurie veikia gliukozės kiekį kraujyje, dėl cinamono vartojimo ir saugaus jo kiekio reiktų pasitarti su gydytoju. Cinamono vartojimas kartu su minėtais vaistais gali pavojingai sumažinti gliukozės kiekį kraujyje.
Taip pat svarbu nepamiršti, kad cinamonui giminingi produktai (aptarti straipsnio pradžioje) turi neigiamai kepenis veikiančių medžiagų. Tokiais pačiais kiekiais vartojami tikrojo cinamono pakaitalai gali išprovokuoti virškinimo sutrikimus, vėmimą, galvos skausmą. Ilgainiui jie gali sukelti ir itin rimtų sveikatos problemų, pažeisdami kepenis ar išprovokuodami vėžinius susirgimus.
Šaltiniai:
https://www.britannica.com/plant/evergreen-plant
Shishehbor F, Rezaeyan Safar M, Rajaei E, Haghighizadeh MH. Cinnamon consumption improves clinical symptoms and inflammatory markers in women with rheumatoid arthritis. J Am Coll Nutr. 2018;1-6. doi:10.1080/07315724.2018.1460733
Kizilaslan N, Erdem NZ. The effect of different amounts of cinnamon consumption on blood glucose in healthy adult individuals. Int J Food Sci. 2019;2019:4138534. doi:10.1155/2019/4138534
https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-tea-benefits
https://www.alphafoodie.com/how-to-make-cinnamon-tea/
https://www.myglamm.com/glammstudio/cinnamon-benefits-for-skin
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.