Yra nemažai įvairių receptų, kaip tinkamai paruošti gvazdikėlių arbatą. Šis gėrimas ruošiamas kartu su kitais aromatiniais ingredientais: cinamonu, imbieru, kardamonu, apelsinu ar citrina. Gvazdikėlių arbata yra kvapnus, tonizuojantis gėrimas, kuris gali padėti ne tik šaltą dieną sušilti, bet ir pagerinti sveikatą. Naudingąsias šio prieskonio savybes žmonės įvertino jau labai seniai ir jomis džiaugiasi iki šiol. Bet, labai svarbu paminėti, kad šis universalus prieskonis dėl savo savito skonio ir savybių tiks tikrai ne kiekvienam. Jo griežtai turėtų vengti besilaukiančios ir maitinančios moterys, vaikai iki 2 metų ir, nuolat aukštą kraujospūdį turintys, žmonės.
Gvazdikėliai – tai neišsiskleidę gvazdikmedžio žiedpumpuriai. Liaudyje plačiai žinomi, kaip labai kvapnūs prieskoniai. Apie 15 % gvazdikėlio sudėties sudaro eteriniai aliejai. Šiuos, ypatingo kvapo ir skonio prieskonius imta vartoti daugiau kaip prieš 2500 metų, Kinijoje. Į Europą tolimais Romos imperijos laikais jų atveždavo arabų pirkliai. Gvazdikėliai vartojami, kaip prieskoniai patiekalams pagardinti. Eteriniai aliejai naudojami tiek liaudies, tiek tradicinėje medicinoje ir parfumerijoje. Taip pat iš jų verdama gydomųjų savybių turinti arbata, bei gaminami užpilai ir nuovirai. Daugiausia gvazdikėlių surenkama Indonezijoje, Zanzibare, Madagaskare ir Indijoje.
Gvazdikėlius, kaip prieskonį pažįsta daugelis, tačiau tikrai nedaugelis žino, kad iš šių mažų pumpurėlių galima pasigaminti nuostabios arbatos. Ji ne tik nustebins jus savo skoniu, bet ir suteiks daug naudos organizmui. Arbata su gvazdikėliais yra puiki priemonė nuo peršalimo, kosulio, įvairių uždegimų. Mokslininkai pateikia ne vieną atliktą tyrimą, kuris įrodė kokią naudą gvazdikėlis gali duoti mūsų organizmui. Tad pasidomėkite plačiau kodėl gi verta išsivirti gvazdikėlių arbatos.
Gvazdikėliuose yra skaidulų, angliavandenių, vitamino K ir mangano, todėl juos vartodami galite gauti naudingų maistinių medžiagų. Manganas, pavyzdžiui, yra būtinas mineralas smegenų funkcijai palaikyti ir kaulų stiprumui.
Be paminėtųjų naudingų medžiagų, gvazdikėliuose gausu antioksidantų. Jie, kaip, ko gero, jau daugelis žinote – tai junginiai, mažinantys oksidacinį stresą, kuris gali prisidėti prie lėtinių ligų vystymosi.
Mokslininkai teigia, kad gvazdikėliuose taip pat yra eugenolio, kuris, kaip įrodyta, penkis kartus veiksmingiau stabdo laisvųjų radikalų sukeliamą oksidacinę žalą nei kitas stiprus antioksidantas – vitaminas E. Todėl gvazdikėlių įtraukimas į savo mitybą kartu su kitais antioksidantų turtingais maisto produktais gali padėti pagerinti bendrą sveikatos būklę.
Kai kurie atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad gvazdikėliuose esantys junginiai gali padėti apsisaugoti nuo vėžio. Toks tyrimas buvo atliktas mėgintuvėlyje ir paaiškėjo, kad gvazdikėlių ekstraktas padėjo sustabdyti auglių augimą ir skatino vėžinių ląstelių žūtį.
Mėgintuvėlių tyrimuose, naudojant labai koncentruotą gvazdikėlių ekstraktą ir gvazdikėlių aliejų, pastebėti panašūs rezultatai: koncentruotas gvazdikėlių aliejaus kiekis sukėlė 80 % stemplės vėžio ląstelių žūtį ir paskatino gimdos kaklelio vėžio ląstelių žūtį. Žinoma, čia svarbu paminėti, kad dideli eugenolio, esančio gvazdikėliuose, kiekiai yra toksiški ir gvazdikėlių perdozavimas gali sukelti kepenų pažeidimus, ypač vaikams. Todėl atliekami tolimesni tyrimai, kad būtų galima nustatyti, kaip mažesni gvazdikėlių kiekiai gali paveikti vėžiu sergančius žmones.
Įrodyta, kad gvazdikėliai, taip pat ir jų arbata pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, t. y. gali padėti sustabdyti mikroorganizmų, pavyzdžiui, bakterijų, dauginimąsi.
Vienas mėgintuvėliuose atliktas tyrimas parodė, kad gvazdikėliuose esantis eterinis aliejus sėkmingai naikina tris įprastas bakterijų rūšis, įskaitant E. coli – bakterijų atmainą, galinčią sukelti apsinuodijimą maistu.
Be to, antibakterinės gvazdikėlių savybės gali padėti pagerinti burnos sveikatą. Nustatyta, kad iš gvazdikėlių išgauti junginiai stabdo bakterijų, sukeliančių dantenų ligas, dauginimąsi. Tyrimo metu, po 21 dieną trukusio burnos skalavimo skysčio su gvazdikėliais naudojimo, tiriamiems pacientams pagerėjo dantenų būklė, taip pat sumažėjo apnašų ir bakterijų kiekis burnoje.
Žinant tai, kad dideli eugenolio kiekiai yra toksiški, atlikti tyrimai rodo, kad šis junginys vis tiek yra ypač naudingas ir gali padėti stiprinti kepenų sveikatą.
Vieno nedidelio tyrimo metu nustatyta, kad savaitę vartojant eugenolio turinčius papildus sumažėjo glutationo-S-transferazių (GST) – detoksikacijoje dalyvaujančių fermentų šeimos, kuri dažnai yra kepenų ligų žymuo, kiekis.
Atlikti keli tyrimai su gyvūnais rodo, kad gvazdikėliai gali pagerinti kepenų funkciją, mažinti uždegimą ir oksidacinį stresą.
Tyrimai rodo, kad gvazdikėliai gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Mėgintuvėlyje ir su gyvūnais atliktuose tyrimuose buvo nagrinėjamas gvazdikėlių ekstrakto ir gvazdikėliuose esančio junginio nigericino poveikis žmogaus raumenų ląstelėms ir diabetu sergančioms pelėms. Tyrimas parodė, kad gvazdikėliai ir nigericinas didina cukraus pasisavinimą iš kraujo į ląsteles, didina insulino sekreciją ir gerina insuliną gaminančių ląstelių funkciją. Įrodyta, kad kartu su subalansuota mityba gvazdikėliai gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Dėl mažos kaulų masės gali išsivystyti osteoporozė, kuri padidina kaulų lūžių riziką. Formuojantis kaulams, neįtikėtinai svarbus kaulų sveikatai yra mineralas manganas. Gvazdikėliuose jo tikrai gausu. 1 arbatiniame šaukštelyje (2 gramuose) maltų gvazdikėlių jo yra net 55 % paros normos. Atlikus tyrimą su gyvūnais nustatyta, kad, 12 savaičių vartojant mangano papildus, padidėja kaulų mineralų tankis ir kaulų stiprumas.
Kol kas tyrimai apie gvazdikėlių poveikį kaulų masei dažniausiai apsiriboja tyrimais su gyvūnais ir tyrimais mėgintuvėliuose. Reikėtų atlikti tyrimų su žmonėms, kad patvirtinti teigiamą gvazdikėlių poveikį.
Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad gvazdikėliuose esantys junginiai gali padėti gydyti skrandžio opas. Dažniausiai jos atsiranda dėl sumažėjusios apsauginės skrandžio gleivinės, kurią sukelia tokie veiksniai kaip stresas, infekcija ir genetika. Atlikti tyrimai rodo, kad gvazdikėliuose esantis eterinis aliejus gali padidinti skrandžio gleivių gamybą. Kadangi skrandžio gleivės veikia kaip barjeras, jos padeda išvengti skrandžio gleivinės erozijos, kurią sukelia virškinimo rūgštys.
Gvazdikėlių, kaip ir bet kokią kitą arbatą reikia gaminti tik iš kokybiškos žaliavos. Yra vienas būdas kaip patikrinti gvazdikėlių šviežumą. Į verdantį vandenį subėrus kokybiškus gvazdikėlius, jie plūduriuoja vertikaliai arba nusileidžia ant indo dugno. Jei gvazdikėliai plūduriuoja pačiame paviršiuje horizontalioje padėtyje, vadinasi, jie naudojimui netinkami.
Gvazdikėlių arbata su imbieru padeda nuo kosulio ir sumažina gerklės skausmą. Taip pat ji stiprina imuninę sistemą. Gerkite ją 2 kartus per dieną.
Jums reikės:
Paruošimas:
Tokia arbata mažina gliukozės kiekį kraujyje, o taip pat tonizuoja ne prasčiau nei kava, tad drąsiai jos galite pasigaminti ryte, tačiau vengti vakare, kad netrikdytų jūsų ramaus miego.
Jums reikės:
Paruošimas. Visus ingredientus užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite kelioms minutėms pritraukti.
Kitas gardžios arbatos variantas, turintis daug naudingų savybių – tai gvazdikėlių ir citrinų arbata. Ji ypatingai tinka pajutus pirmuosius peršalimo simptomus.
Jums reikės:
Paruošimas:
Šį nuovirą patariama vartoti po 2 arbatinius šaukštelius prieš kiekvieną valgį (3-4 kartus per dieną), norint normalizuoti lipidų koncentraciją kraujyje ir sumažinti aterosklerozės riziką. Gydymo kursą reikėtų tęsti 2 mėnesius. Maksimali trukmė neribojama.
Jums reikės:
Paruošimas:
Nepaisant daugelio naudingų savybių, gvazdikėlių arbatos ir pačių gvazdikėlių vartoti galima ne visiems. Jo reikėtų vengti:
Pabaigai
Planuojantys vartoti arbatą su gvazdikėliais turėtų nepamiršti, kad šio gėrimo nereikėtų vartoti dideliais kiekiais. Pilnai užtenka poros puodelių per dieną. Žinoma, dėl gvazdikėlių vartojimo gydymosi tikslais, tikrai reikėtų pasikonsultuoti su jus prižiūrinčiu gydytoju.
Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/gvazdikeliai/
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves#_noHeaderPrefixedContent
Tyrimai:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171321/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17092827/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12505649/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16190627/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20013178/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4132639/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22292639/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21939359/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8215554/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769004/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095623/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24611461/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8645503/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1378621/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28338397/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18330520/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21140134/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.