Vynuogių lapų arbata – ypatingas gėrimas. Kažkas naujo, mažai girdėto ir, greičiausiai, dar neragauto, tiesa? Priešingai nei patys vynuogių lapai, kurie – jokia naujovė. Ypatingai, graikų ir turkų virtuvėje: čia vynuogių lapai naudojami įvairiems patiekalams, tokiems kaip suktinukai, ruošti.
Šiame straipsnyje norime aptarti vynuogių lapų arbatą, kurią teisėtai galime priskirti gydančiųjų gėrimų kategorijai. Klausiate, kokia šios arbatos nauda? Kviečiame skaityti šį straipsnį ir sužinoti.
Vynmedis (Vitis) yra vynmedinių šeimos augalas. Daugiausiai paplitęs vidutinio šilto ir paatogrąžių klimato srityse. Įdomu tai, kad vynmedis nėra priskiriamas medžiams (botanine prasme), kaip galėtų pasirodyti iš pavadinimo. Vynmedžiai yra lianos. Jų auginimui būtinos atramos, prie kurių šie augalai tvirtinasi dvišakiais ūseliais. Vynmedžio lapai paprasti skiautėti, plaštakiški. Žiedai – vienalyčiai, susitelkę į sudėtines kekes, penkianariai. Vynmedžio vaisius – uoga (vynuogė). Tai rutuliška ar ritiniška, gelsvos, žalsvos, violetinės, mėlynos, rausvos ir panašių spalvų uoga. Auga kekėmis, o uogos viduje yra 2–4 sėklos. Būtent dėl valgomų uogų – vynuogių – Lietuvoje vynmedis dažniausiai ir vadinamas vynuoge.
Vynmedžių veislių yra be galo daug. Vien tik tikrojo vynmedžio (Vitis vinifera) yra daugiau nei 24 000 rūšys. Visų vynmedžių uogos bei lapai yra nepaprastai turtingi vitaminais bei kitomis naudingosiomis medžiagomis. Vynuogių uogose gausu fruktozės, gliukozės, A, C, B grupės vitaminų, mineralų, eterinių aliejų, antocianinų ir kt. Vynuogės naudojamos ne tik vyno, bet ir acto, vyno rūgšties gamyboje. Iš sėklų spaudžiamas aliejus.
Vynuogių lapai gausūs vitaminų A, C ir K. Taip pat niacino, folio rūgšties, tiamino, riboflavino, pantoteno rūgšties, kalcio, geležies, magnio. Vynuogių lapai tokie naudingi, kad yra įskaičiuojami į rekomenduojamų per dieną suvartoti daržovių kiekį. Moterims rekomenduojama paros norma yra 1,5 puodelio, vyrams – 2 puodeliai.
Viduriniuose Rytuose bei Viduržemio jūros regione vynuogių lapų arbata gydomaisiais tikslais naudojama jau ne vieną tūkstantį metų.
Kai kurie tyrimai rodo, kad vynuogių lapuose esantis antioksidantas resveratrolis ne tik mažina vėžio atsiradimo riziką, tačiau sėkmingai gali kovoti su krūties, kepenų, skrandžio bei limfinės sistemos vėžiu. Amerikos vėžio tyrimų instituto duomenimis, resveratrolis sėkmingai kovojo su odos, krūties ir leukemijos vėžinėmis ląstelėmis visuose trijuose ligos etapuose: pradžioje, eigoje ir ligai progresuojant. Vis dėlto, reikia nepamiršti, kad joks maistas ar arbatos kol kas nėra pajėgios išgydyti vėžį. Tačiau, kaip pagalbinė priemonė šioje sunkioje kovoje, vynuogių lapų arbata gali būti labai veiksminga.
Vynuogių lapų arbata gali būti ruošiama iš šviežių, džiovintų, šaldytų arba fermentuotų vynuogių lapų. Žinoma, naudingiausi švieži vynuogių lapai, kadangi jie išsaugo daugiausiai naudingųjų savybių. Visgi, šaltuoju sezonu šviežių vynuogių lapų tikrai nerasime. Todėl verta jais pasirūpinti iš anksto.
Džiovinimui skinami sveiki, ligų ir kenkėjų nepaliesti, vynuogių lapai. Jie plonu sluoksniu paskleidžiami ant natūralaus audeklo ar popieriaus ir padedami džiūti gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių ir drėgmės apsaugotoje vietoje. Kelis kartus per dieną pavartomi, kad gerai išdžiūtų. Pilnai išdžiūvę gali būti smulkinami ir laikomi sandariuose lininiuose arba popieriniuose maišeliuose, sausoje, tamsioje ir gerai vėdinamoje patalpoje.
Šaldymui geriausiai lapus kiek pasmulkinti ir sudėti į specialius šaldymo maišelius. Šaldyti vynuogių lapai praktiškai tiek pat vertingi, kiek ir švieži. Žiemą galima tiesiog paimti jų šaukštelį ir pasiruošti arbatą.
Fermentavimas ilgesnis, daugiau kantrybės ir darbo reikalaujantis, tačiau įdomesnis procesas. Be to, fermentuotuose vynuogių lapuose gaminasi medžiagos panašios į tas, kurios susidaro jiems rūgstant. Vadinasi, šalia visų naudingųjų savybių, fermentuoti lapai įgyja ir papildomų naudų sveikatai.
Fermentavimui vynuogių lapus apvytiname arba trumpai pašaldome šaldiklyje. Tuomet juos pasmulkiname, patriname, kol išsiskirs šiek tiek sulčių. Sukame, vyniojame, plėšiame ir dedame į stiklainį. Sudėti vynuogių lapus reikia taip, kad neliktų oro tarpų. Stiklainį uždengiame, apverčiame ir palaikome labai šiltai (šiltnamyje, stiklintame balkone, rekomenduojama netgi mašinos daiktadėžėje). Po 1–3 parų išimame ir paskleidžiame džiovinimui. Visiškai išdžiūvusius laikome sandariame stikliniame inde. Tiesa, arbatą geriausia pradėti ruošti ne anksčiau nei po mėnesio.
Vynuogių lapų arbata yra mėgiama dėl savo saldoko skonio. Nors vynuogių lapai gali būti vartojami kaip daržovės, tačiau arbatos skonis neprimena jokių žalumynų skonio. Vynuogių lapų arbata švelni, salsva, kiek aštroka.
Prieš ruošiant šviežių vynuogių lapų arbatą, lapus patariama blanširuoti, t. y. nuplikyti juos verdančiu vandeniu. Jeigu vynuogių lapų arbata ruošiama iš džiovintų ar fermentuotų vynuogių lapų, to daryti nebereikia.
Ingredientai 1 puodeliui:
Paruošimas: lapeliai suberiame į puodelį ir užpilami verdančiu vandeniu. Tada puodelis uždengiama ir paliekamas 5–10 min., po kurių arbata nukošiama ir geriama.
Patarimas: vynuogių lapų arbata gali būti gardinama medumi, citrinos griežinėliu. Prieš plikydami galite įmesti kelias vynuogių uogas, kurios suteiks arbatai natūralaus saldumo. Vynuogių lapus galite maišyti su juodąją arbata ar žaliąją arbata, pagardinti mėtos lapeliu. Gėrimas skanus tiek karštas, tiek šaltas.
Vynuogių lapų arbata – sveikata arbatos puodelyje. Mėgaukitės ja ir būkite sveiki.
Šaltiniai:
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.