Turbūt daugeliui persikų arbata asocijuojasi su parduotuvėse randama šaltąja persikų arbata. Kuri, teisybę sakant, mažai ką bendro turi su persikais. O štai tikrų persikų arbata, kuri, beje, dažniausiai geriama šalta, yra aromatinga, švelni ir ruošiama iš tikrų persikų. Be to, persikų arbata yra labai naudinga sveikatai. Taigi kaip ir iš ko pasiruošti persikų arbatos?
Persikų arbata gali būti ruošiama iš persikų vaisių arba iš šio medžio lapų:
Tik iš persikų vaisių ar lapų paruošta persikų arbata yra bekofeinė. Tačiau jeigu persikai maišomi su juodąją ar žaliąja, ar kitomis tikrojo arbatmedžio arbatomis, tuomet tokia arbata turės kofeino. Kofeino kiekis tokioje persikų arbatoje priklausys nuo to, kiek arbatžolių buvo dėta.
Primename, kad arbatos su kofeinu netinkamos vaikams, taip pat saikingai jų reikėtų vartoti besilaukiančioms ir krūtimi maitinančioms moterims.
Norint bekofeinės persikų arbatos su stipriu aromatu bei skoniu, rekomenduojama rinktis arbatžoles be kofeino (pavyzdžiui, roobois arbatą) arba ruošti arbatą tik iš persikų vaisių.
Persikų arbata ne tik skanus ir gaivus gėrimas. Jau nuo X a. persikų lapai bei žievelė buvo naudojami tradicinėje kinų medicinoje. Ajurvedoje dar ir šiandien jie naudojami skrandžio problemoms, virškinimo sutrikimams, viduriavimui, dizenterijai bei hepatitui gydyti.
Persikų vaisiuose bei lapuose gausu antioksidantų, mineralų, vitaminų A bei C. Be to, persikų lapuose yra panašių veikliųjų medžiagų kaip juodojoje bei žaliojoje arbatoje, kurios veikia priešuždegimiškai.
Be to, jeigu persikų arbata bus maišoma su kitomis arbatų rūšimis, gausite papildomos naudos sveikatai ir iš kitų naudojamų arbatžolių.
Persikų arbata pasižymi šiomis naudingomis mūsų sveikatai savybėmis:
Idealiu atveju persikų arbatą reikėtų ruošti iš savo užaugintų persikų vaisių ar lapų. Tačiau, savaime suprantama, kad ne visi turi tokią galimybę, tad arbatai ruošti tinkami ir švieži, ką tik nupirkti persikai. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad jie labai greitai genda, todėl turi būti suvartojami nedelsiant.
Nebloga alternatyva ir džiovinti persikai, tačiau konservuotų naudoti arbatai nepatariama. Juose likę labai mažai naudingųjų medžiagų, o cukraus yra perteklinis kiekis.
Deja, persikų lapų nei jų arbatos Lietuvoje greičiausiai pirkti nerasime. Tačiau galima įsigyti įvairių juodosios arbatos mišinių su persikų gabaliukais. Pirkdami atkreipkite dėmesį į sudėtį, nes dažniausiai parduodamos arbatos tik su persikų kvapu. Deja, kvapas naudingomis savybėmis tikrai nepasižymi. Tiek, kad pagerina įprastos arbatos aromatą.
Ir be abejo, venkite pirkti bei vartoti įvairias šaltas persikų arbatas. Deja, tačiau ten persikų paprastai nėra net ir kvapo. Tik įvairūs cukrūs, saldikliai ir dirbtiniai kvapai. Tokia arbata jokios naudos sveikatai neturės. Priešingai, per didelis cukraus kiekis gali pakenkti.
Tai lengviausiai paruošiama ir viena gaiviausių arbatų. Puikiai tiks tiek karšta, tiek šalta. Tačiau atminkite, jog ji ruošiama su juodąją arbata ir gali turėti kofeino.
Ingredientai:
Paruošimas:
Galima patiekti su griežinėliu persiko, citrinos, apelsino ar mėtos šakele.
Tai puiki atgaiva karštą dieną. Saldi, aromatinga ir gaivinanti. Be to, tai puikus būdas sunaudoti labai sunokusius persikus.
Ingredientai:
Paruošimas:
Jeigu norisi, galima papildomai pasaldinti medumi, agavų sirupu ar stevija. Patiekti atvėsusią, galima įdėti ledo kubelių, papuošti persikų griežinėliais ar mėtos lapeliu. Jeigu mėgstate rūgštesnę arbatą, galima įlašinti kelis lašus citrinos sulčių ar įmesti pjaustytos citrinos gabalėlių.
Kaip ir minėta, šią arbatą pasiruošti pavyks, jei auginate persikus savo sode. Arba, žinoma, jeigu juos augina kaimynas ir su juo draugiškai sutariate. Naudingųjų medžiagų persikų lapų arbatoje daugiau nei vaisių arbatoje. Tačiau skonis paprastesnis, žemiškesnis. Norint aromatingesnės bei saldesnės, galima papildomai įberti persikų gabalėlių ar įpilti persikų tyrės / sulčių.
Ingredientai:
Paruošimas: persikų lapus užplikyti verdančiu vandeniu ir palikti 10–15 min. pritraukti. Nukošti. Jeigu norisi, pagardinti medumi, citrinos griežinėliu ar šviežiais persikais.
Deja, tačiau žmonėms, alergiškiems persikams, nei persikų lapų nei vaisių arbatos gerti nepatariama. Taip pat atsargūs turėtų būti žmonės, kurie alergiški obuoliams, abrikosams, slyvoms, vyšnioms. Tikėtina alergija ir persikams.
Šaltiniai:
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.