Kardamono kvapą sunku supainioti su kitų prieskonių. Jis dvelkia ramybe, šiluma ir namais. Po šafrano ir vanilės tai brangiausias ir populiariausias prieskonis pasaulyje. Ir ne tik prieskonis. Jau nuo seniausių laikų kardamonas buvo naudojamas kaip vaistas. Tad kardamono arbata ne tik sušildys, nuramins, atpalaiduos, tačiau ir padės palaikyti gerą fizinę sveikatą. Be to, teigiama, jog kardamono arbata yra veiksmingas afrodiziakas bei užtikrina gerą vyrų lytinį pajėgumą.
Kuo iš tiesų naudinga kardamono arbata ir kaip skaniai ją paruošti dalinamės šiame straipsnyje.
Kardamonas (Elettaria) priklauso imbierinių šeimos augalų genčiai. Gentyje yra vienintelė rūšis – tikrasis kardamonas (Elettaria kardamomum). Tai daugiametis, žolinis, 2–4 m aukščio augalas, išauginantis šakniastiebį. Lapai lancetiški arba kiaušiniški, išsidėstę dviem eilėmis stiebo šonuose. Žiedai netaisyklingi, susitelkę į šluotelės pavidalo žiedynus, išaugančius antžeminio ūglio apačioje. Žydi baltais arba rausvais žiedais.
Kardamono vaisius – trilizdė rutuliška arba kiaušiniška dėžutė su 15–20 sėklų. Būtent šios sėklos ir yra kvapusis kardamono prieskonis. Sėklos bręsta ankštyse ištisus metus, todėl sunoksta nevienodu laiku ir gali būti skinamos tik rankiniu būdu po vieną, atrenkant nesunokusias, kol nespėjo sprogti ir išbarstyti brangių sėklų.
Natūraliai kardamonas auga Indijoje ir Šri Lankoje, tačiau auginamas daugelyje atogrąžų ir paatogrąžių šalių. Lietuvoje kardamoną galima užsiauginti kambaryje, tačiau sėklų vargu, ar pavyks sulaukti.
Ajurvedoje ir tradicinėje kinų medicinoje kardamonas yra žinomas ir naudojamas gydymui jau ne vieną tūkstantį metų. Europoje pirmieji jį vartoti pradėjo romėnai, tačiau didesnio populiarumo ir žinomumo kardamonas sulaukė tik Viduramžiais. Tuo metu jis būdavo parduodamas vaistinėse kaip vaistas. Ir, beje, be galo brangus. Tačiau būdavo teigiama, jog nėra tokios ligos, kurios kardamonas neišgydytų.
Šiandien kardamonas išlieka labai populiarus prieskonis Indijos, Pakistano ir Vakarų Azijos šalių virtuvėse. O arabų šalyse kava, gardinta kardamonu, yra savotiškas svetingumo simbolis.
Europoje kardomas, bene, populiariausias Skandinavijos šalyse, kur juo dažniausiai gardinami saldūs kepiniai.
Nuo daugelio kitų prieskonių kardamonas skiriasi ne tik tuo, jog jo ankštys surenkamos dar pilnai nesunokę, tačiau ir tuo, kaip jos džiovinamos.
Taigi kardamono vaisiai skinami tik rankomis, augalui sulaukus 2 metų. Skinamos dar pilnai neišnokę ankštys, kad neišbyrėtų sėklos. Tuomet jos džiovinamos tiesioginiuose saulės spinduliuose, kad neatsidarytų. Po to džiovinimo procesas stabdomas, vaisiai sudrėkinami, galiausiai vėl džiovinami, kol pinai išdžiūsta.
Kardamoną rekomenduojama pirkti tik ankštimis, ne maltą. Maltas jis ne tik labai greitai praranda kvapą, skonį, bet ir savo vertingąsias savybes. Geriausiai sėklas susimalti prieš pat naudojimą. Tuo tarpu nemaltos kardamono ankštys laikosi labai ilgai, sėklos dėžutės viduje išsaugo visas savo geriausias savybes.
Dar prieš 3000 metų kardamonas Kinijoje buvo vartojamas virškinimo sistemos sutrikimams gydyti. Indijoje ir Pakistane juo buvo gydomas gerklės skausmas, dantų ir dantenų uždegimai, tuberkuliozė, nutukimas. Ajurvedoje kardamonas naudojamas nuo kosulio, galvos, pilvo skausmų bei impotencijos. O štai viduramžių Europoje kardamonu gydė bet kurią ligą. Ir, beje, dažnu atveju jis iš tiesų padėdavo.
O kuo kardamono arbata naudinga, remiantis šių laikų tyrimais?
Kad ir kaip puikiai skambėtų kardamono arbatos nauda mūsų sveikatai, Viduramžių vaistininkai dalinai buvo teisūs: kardamonas labiau vaistas nei prieskonis. Todėl netgi moksliškai yra nustatyta rekomenduojama kardamono paros norma.
Rekomenduojama per dieną suvartoti ne daugiau nei 500 mg kardamono miltelių ar ekstrakto.
Kardamonas stiprus, ryškaus skonio ir kvapo prieskonis. Natūraliai sunku jo daug sunaudoti. Daugumai žmonių vartojant protingai jis saugus tiek kaip prieskonis, tiek arbatai ruošti. Tačiau kai kuriems žmonėms kardamono arbata vis dėlto nerekomenduojama:
Ši arbata Ajurvedoje tradiciškai naudojama toksinams iš organizmo šalinti, tačiau ji taip pat veikia raminančiai, atpalaiduojančiai, gerina miegą ir nuramina nervinę sistemą po įtemptos dienos. Tinka ir vaikams, tačiau ruošdami jiems arbatą, kardamono dėkite šiek tiek mažiau.
Ingredientai:
Paruošimas: migdolai nuplikomi karštu vandeniu, nulupami ir sudedami į puodą kartu su pienu ir maltu kardamonu. Užvirus paverdama dar 2–3 min, nukošiama.
Vartojimas: geriausiai gerti prieš miegą.
Tokia arbata ne tik sušildys, padės sveikti, bet ir pagerins nuotaiką, nuramins, atpalaiduos. O tada ir pasveikti bus daug lengviau ir greičiau.
Ingredientai:
Paruošimas: visus ingredientus (išskyrus pieną) sudėti į puodą ir pavirti iki užvirimo. Palikti 30 min pritraukti. Nukošti, įpilti į puodelį ir įpilti pieno. Galima pagardinti šaukšteliu medaus.
Vartojimas: gerti po puodelį du kartus per dieną.
Ypač tokia arbata veiksminga, kai kamuoja virškinimo sutrikimai, skausmas, spazmai kyla nerviniu pagrindu. Ji ne tik sprendžia virškinimo problemas, tačiau ir ramina, atpalaiduoja, mažina nervingumą, nerimą, įtampą. Tinka ir vaikams, patiriantiems nervinę įtampą.
Ingredientai:
Paruošimas: visus ingredientus sudėti į puodą, užvirti ir pavirti 1–2 min. Palikti pritraukti 10–15 min. Nukošti.
Vartojimas: gerti po puodelį 1–2 kartus per dieną.
Ši arbata pagelbės persivalgius, kai sutrinka virškinimas, stoja skrandis arba atsiranda sunkumus nuo riebaus, sunkaus, per didelio maisto kiekio.
Ingredientai:
Paruošimas: visus ingredientus sudėti į puodą ir užvirinti. Palikti 10–15 min pritraukti ir nukošti.
Vartojimas: gerti pagal poreikį po valgio, tačiau ne daugiau nei 1–2 puodelius per dieną.
Nuo seno kardamonui priskiriamos ir su gera lytine sveikata susijusios naudos. Teigiama, jog kardamono arbata vyrams padeda impotencijos atveju, na, o moterims jis veikia kaip stiprus afrodiziakas ir gali padėti sugundyti bet kurį vyrą.
Kaip pasigaminti afrodiziaką iš kardamono? Tereikia lygiomis dalimis sumaišyti kardamoną, imbierą, vanilę ir citrinos žievelę. Visus prieskonius sutrinti grūstuvėje, suberti į puodą, užpilti vandeniu ir užvirinti. Palikti 1–2 val. pritraukti. Nukošti ir supilti į sandarų stiklinį buteliuką su dozatoriumi. Naudoti kaip kvepalus ir pasiruošti vyrų dėmesiui.
Na, o tiems, kurie nori rytą pradėti žvalūs ir ištisą dieną nepritrūkti energijos, rekomenduojama žiupsneliu malto kardamono sėklų pagardinti rytinę kavą.
Šaltiniai:
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.