Bruknės liaudies medicinoje naudojamos nuo seniausių laikų. Populiariausias būdas pasinaudoti bruknės sveikatinančiomis savybėmis be abejo yra bruknių arbata, ruošiama iš lapų ir uogų. Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai įrodė tai, ką žolininkai propagavo šimtmečius – pagrindiniai sveikatai naudingi bioaktyvūs junginiai koncentruojasi tiek bruknių uogose, tiek lapuose. Taigi – tiek uogos, tiek lapai pasižymi tokia pačia gydomąja galia.
Bruknė (lot. Vaccinium vitis-idaea) yra erikinių (lot. Ericaceae) šeimai priklausantis augalas. Natūraliai gamtoje paplitęs Šiaurės pusrutulyje, vidutinio klimato kraštuose. Tradiciškai bruknės siejamos su Skandinavija, kur jos ne tik plačiai paplitusios, tačiau yra ir vienas pagrindinių šio regiono mitybos ingredientų. Bruknės taip pat auga Vidurio Europoje (įskaitant Lietuvą), Kanadoje, Rusijoje, Aliaskoje. Bruknių augimvietės – sausi pušynai, tarpinio tipo arba aukštapelkių prieigos, tundra.
Bruknės yra daugiamečiai, visžaliai krūmokšniai, užaugantys iki 7–25 cm aukščio. Jų lapeliai ovalo formos, lygiakraščiai, odiški. Viršutinė lapų pusė yra tamsiai žalios, o apatinė – blyškiai žalios spalvos. Žydi balkšvai rausvais, smulkiais, į kekes sutelktais, varpelio pavidalo žiedeliais. Žydėjimo laikas – gegužės ir birželio mėnesiai. Uogos smulkios, apvalios. Nesunokusios būna baltos spalvos, o sunokusios – rugpjūčio ir rugsėjo mėnesį – tampa skaisčiai raudonos. Šviežios uogos pasižymi rūgščiu, kiek aitriu ar karčiu skoniu.
Organizmą stiprinančių ir ligas gydančių bruknių uogų (šaldytų, džiovintų, maltų) bei džiovintų bruknių lapų galima nusipirkti prekybos vietose, taip pat – vaistinėse. Tačiau Lietuvos gamta mums suteikia galimybę patiems prisirinkti šių naudingų uogų ir jų lapų.
Uogos:
Lapai:
Bruknių lapai džiovinami sausoje, šiltoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Džiovinti galima ir orkaitėje, apie 35 °C temperatūroje. Džiovinamus lapus reikia paskleisti plonu sluoksneliu ir kartas nuo karto apversti. Sudžiovinti lapai laikomi popieriniame arba lininiame maišelyje. Žaliava tinkama vartoti trejus metus.
Bruknės vadinamos superuogomis. Nustatyta, kad jos turimu antioksidantų kiekiu lenkia savo giminaites spanguoles ir mėlynes. Būtent tai yra pagrindinė bruknių stiprybė. Tačiau be didelio kiekio antioksidantų šiose uogose gausu vitamino C, P, taip pat B grupės vitaminų. Jos pasižymi turtinga mineralinių medžiagų (geležies, kalcio, kalio ir kt.) sudėtimi. Bruknėse yra ir kitų, sveikatai svarbių cheminių medžiagų: organinių rūgščių, rauginių medžiagų, pektinų ir kt. Visa ši žmogaus organizmui būtinų medžiagų puokštė lemia bruknių uogų ir lapų veiksmingumą ne tik organizmo stiprinimui bei ligų profilaktikai, tačiau ir negalavimų gydymui.
Klasikinis būdas paruošti bruknių arbatą yra tiesiog užplikyti arbatos žaliavą verdančiu vandeniu. Pateikiame rekomenduojamą receptą.
Jums reikės:
Į arbatos ruošimo indą sudėkite bruknių lapus, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Tuomet išjunkite ugnį ir leiskite nuovirui pastovėti apie 10 minučių. Vėliau perkoškite. Šią arbatą rekomenduojama gerti po pusę puodelio pusvalandį prieš valgį, tris kartus per dieną.
Arbatos paskaninimui galima naudoti medų. Bruknių lapus taip pat galima maišyti su tradicine mėgstama arbata (juodąja, žaliąja ar kt.). Į bet kokią arbatą taip pat galima įdėti džiovintų bruknių uogų arba įberti bruknių miltelių.
Arbatai reikės:
Šią arbatą geriausia plikyti keramikiniame arbatinuke. Į jį sudėkite visus ingredientus ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite pastovėti 5 minutes. Arbatą galima pasaldinti mėgstamu sveiku saldikliu (medumi, klevų sirupu ar pan.). O jei šio užpilo koncentracija pasirodys per stipri, prieš geriant arbatą praskieskite vandeniu.
Bruknių arbatoje, be kitų medžiagų, gausu vitamino C. Tačiau šią dozę galima dar sustiprinti, kartu su bruknėmis naudojant erškėtuoges. Ši arbata efektyviai stiprina organizmo atsparumą virusams ir infekcijoms.
Arbatai reikės:
Sudėkite ingredientus į arbatos ruošimo indą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite pastovėti 15 minučių ir išgerkite.
Bruknių lapai pagrįstai laikomi natūraliu diuretiku, efektyviai veikiančiu ir dažniausiai nesukeliančiu šalutinio poveikio. Būtent todėl bruknių arbatą rekomenduojama vartoti, kai dėl įvairių ligų organizme kaupiasi skysčiai. Toliau pateikiame keletą rekomendacijų kaip paruošti ir vartoti bruknių arbatą esant tam tikroms organizmo būklėms.
Jums reikės:
Arbatos ruošimo inde bruknes užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir palaikykite 2 valandas. Tuomet įpilkite degtinę ir viską pakaitinkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių (svarbu neleisti užvirti). Šį nuovirą reikia gerti po vieną valgomąjį šaukštą pusvalandį prieš valgį, 3 kartus per dieną.
Jums reikės:
Bruknių lapus arbatos ruošimo inde užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti apie 1,5 valandos. Gerkite 4–5 kartus per dieną po du valgomuosius šaukštus.
Arbatai paruošti reikės:
Bruknių lapus užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti 1 valandą. Tuomet perkoškite ir gerkite po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.
Skanią ir sveikatinančią arbatą galima pasiruošti ir iš bruknių uogų. Tam galima naudoti tiek šaldytą, tiek džiovintą derlių. Derinyje su kitomis uogomis tai gali būti ir sveikas, ir skanus, ir gaivinantis gėrimas. Štai kaip galima jį paruošti.
Ingredientai:
Į puodą sudėkite uogas, cinamoną, viską užpilkite vandeniu ir užvirkite. Tuomet išjunkite ugnį ir leiskite pastovėti 5 minutes. Prieš geriant perkoškite. Jei gėrimas pernelyg rūgštus, galima įsidėti medaus ir mėgautis.
Iš bruknių uogų taip pat ruošiamos uogienės, džemai, putėsiai ir kitokie skanėstai. Iš jų gaminamas sirupas, skaninami svaigieji gėrimai – vynas, likeris. Bruknių padažas derinamas ir su mėsos patiekalais. Ypač tai populiaru skandinavų virtuvėje. Vis dėlto reikia nepamiršti, kad uogas apdorojant terminiu būdu maždaug trečdaliu sumažėja jų antioksidacinis efektyvumas.
Dėl antioksidacinio efektyvumo, didelio kiekio vitamino C bei kitų naudingųjų medžiagų, bruknių produktai yra vieni iš labiausiai saugančių odą nuo oksidacinės pažaidos ir jos sukeliamų odos senėjimo procesų. Norint išlaikyti odos elastingumą, drėgmę, skaistumą, išvengti pigmentinių dėmių, rekomenduojama į kasdienės odos priežiūros priemonių krepšelį įtraukti bruknių produktus – bruknių sėklų aliejų ir/ar bruknių ekstraktą.
Lygiai taip pat bruknės naudingos ir plaukams. Juose esantys vitaminai maitina plaukų folikulus, aprūpina ląsteles deguonimi ir taip sumažina plaukų slinkimą, suteikia jiems blizgesio ir netgi apsaugo nuo žilimo proceso. Plaukų priežiūrai galima naudoti paprasčiausią bruknių lapų nuovirą – juo skalauti plaukus.
Nėštumo periodu neretai susiduriama su nemalonia organizmo būkle – edema arba kitaip tariant skysčių kaupimusi organizme. Dėl to atsiranda audinių paburkimas, sukeliantis sunkumo, diskomforto jausmą. Bruknės, pasižyminčios natūralaus diuretiko poveikiu, tinka šiai problemai lengvinti. Šią priemonę nėščiosioms rekomenduoja ir gydytojai.
Svarbu – bruknių arbatos negalima vartoti ankstyvame nėštumo periode. Tai gali išprovokuoti persileidimą. Tačiau ir vėlesniame nėštumo periode, prieš pradedant vartoti bruknių preparatus būtina pasikonsultuoti su gydytoju.
Bruknių arbatą nėščiosioms rekomenduojama ruošti taip:
Puodelyje užplikykite bruknių lapus, uždenkite jį lėkštele ir palikite pastovėti apie 20 minučių. Rekomenduojama arbatos puodelį išgerti per dieną, išdalinus į 2–4 dozes.
Bruknes vartoti yra saugu, nepageidaujamos organizmo reakcijos pasitaiko retai. Šalutinį poveikį labiau gali išprovokuoti bruknių lapai nei uogos. Dažniausia tai gali būti alerginės reakcijos, pasireiškiančios bėrimu, niežuliu, čiauduliu ar sloga. Rečiau gali pasireikšti pykinimas ar vėmimas.
Dėl bruknių vartojimo būtina konsultuotis su gydytoju šiais atvejais:
Bruknes vartoti rekomenduojama ne ilgiau kaip 6 mėnesius, po to daryti bent 1 mėnesio pertrauką.
Šaltiniai:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/lingonberry
https://skinkraft.com/blogs/articles/lingonberries-benefits-for-skin
https://www.healthline.com/nutrition/lingonberry#TOC_TITLE_HDR_6
https://www.medicinenet.com/health_benefits_and_side_effects_of_lingonberries/article.htm
https://glutenfreemama.ru/en/kak-zavarivat-chai-iz-listev-brusniki-takoi-poleznyi-brusnichnyi-chai/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.