Saldymedžio šaknis laikoma viena seniausiai naudojamų vaistažolių. Saldymedžio arbata, gaminama iš šio augalo šaknų, gydo daugelį sveikatos problemų. Be to, su saldymedžio šaknimi gaminami ir įvairūs saldumynai.
Paprastasis saldymedis (lot. Glycyrrhiza glabra) – tai pupinių (lot. Fabaceae) šeimos, saldymedžių (lot. Glycyrrhiza) genties augalų rūšis. Saldymedis kilęs iš Eurazijos, centrinės ir pietvakarių Azijos bei Viduržemio jūros regiono. Daugiausia saldymedžių skirtingų porūšių auginama Irane, Afganistane, Kinijoje, Pakistane, Irake, Azerbaidžane, Uzbekistane, Turkmėnijoje ir Turkijoje.
Tačiau saldymedis neblogai toleruoja ir šaltesnį klimatą. Žiemą, būdamas ramybės būsenoje, saldymedis kaupia medžiagas naujai vegetacijai. Nors Lietuvoje saldymedis yra auginamas, tačiau pas mus jis retas augalas.
Saldymedis yra daugiametis, apie 50–80 cm aukščio augalas. Jo stiebas status, padengtas trumpais prigludusiais plaukeliais, lapai – neporiniai, plunksniški, o violetiniai žiedai sutelkti kekėse. Saldymedis žydi birželio ir rugpjūčio mėnesiais.
Maistui ir vaistinei žaliavai naudojama saldymedžio šaknis. Šviežia nuplauta saldymedžio šaknis iš išorės yra ryškiai gelsvai rudos spalvos. Saldymedžio šaknį galima naudoti šviežią arba džiovintą.
Dažniausiai saldymedžio šaknų galima įsigyti vaistinėse arba sveiko maisto bakalėjos pardavimo vietose. Tačiau jei jūs ar jūsų draugas augina saldymedį namuose, šios žaliavos galite pasiruošti patys.
Saldymedžio šaknys būna ilgos ir gilios. Todėl joms iškasti kartais gali prireikti gero kastuvo ir rimto fizinio darbo. Iškastas šaknis reikia kruopščiai nuvalyti, nuplauti po tekančiu vandeniu, nulupti paviršinę žievę ir supjaustyti stambesniais gabalais. Taip paruoštos šaknys džiovinamos arba šiltoje, saulėtoje ir gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje, maždaug 50 °C temperatūroje. Tinkamai sudžiūvusios saldymedžio šaknys turi būti bekvapės ir geltonos spalvos. Sudžiovintą saldymedžio šaknų žaliavą reikia laikyti vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje.
Saldymedžio šaknyse yra daugybė žmogaus organizmui palankių cheminių junginių ir medžiagų, taip pat glikozidų, gliukozės, sacharozės, flavonoidų ir kt.
Pagrindinė saldymedžio šaknies veiklioji medžiaga yra glicirizinas. Būtent glicirizinas yra atsakingas už saldų šaknies skonį, jis yra net 50 kartų saldesnis už sacharozę. Glicirizinas įtakoja ir saldymedžio antioksidacines, priešuždegimines ir antimikrobines savybes.
Žinomos šios saldymedžio šaknų arbatos naudos:
Šiuo metu nėra nustatytos rekomendacijos saldymedžio šaknų paros dozės. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Europos maisto mokslinis komitetas (SCF) rekomenduoja apriboti glicirizino suvartojimą iki 100 mg per dieną.
Paprasčiausias būdas pasiruošti saldymedžio šaknų arbatos – tiesiog užplikyti arbatos žaliavą verdančiu vandeniu.
Arbatai pasigaminti reikės:
Puode užvirinkite vandenį ir sudėkite smulkintas saldymedžio šaknis (galite naudoti sietelį, kad paskui nereikėtų perkošti arbatos). Išjunkite ugnį ir leiskite pastovėti apie 10 min. Pilkite į puodelius ir mėgaukitės.
Išbandykite šią egzotišką egiptietišką saldymedžio latę, kai norisi ko nors saldaus ir raminančio. Šiame gėrime suderinama saldymedžio šaknies arbata su šildančiais prieskoniais ir pagardinama migdolų pienu, vanile, bei klevų sirupu. Šiuo nuostabiu gėrimu galite mėgautis bet kuriuo paros metu.
Jums reikės:
Gaminimas:
Saldymedžio šaknų produktai naudojama maisto pramonėje. Jie dedami į gaiviuosius gėrimus, gaminant saldainius, guminukus ir pan. Saldymedis naudojamas alkoholinių gėrimų pramonėje. Iš saldymedžio šaknies pagaminti milteliai dedami į įvairius kepinius, ledus. Saldymedis, kaip antioksidantas ir prieskonis naudojamas produktų fermentavimui, pavyzdžiui, kopūstų ar obuolių rauginime.
Tačiau saldymedis turi specifinį skonį. Jis apibūdinamas kaip šiek tiek primenantis cinamoną, su išreikšta medienos poskonio nata ir kiek kartokas. Dažnai įvairiose pramoniniu būdu gaminamuose maisto produktuose saldymedis maišomas su anyžiumi.
Dėl specifinio skonio ypatybių žmonės paprastai saldymedį arba mėgsta, arba ne. Aukso vidurį šiuo klausimu surasti sunku.
Sirupas su saldymedžio šaknimi, neretai papildytas vitaminu C arba anyžiumi, labiau įprastas kaip vaistinis preparatas, kurio galima nusipirkti vaistinėse.
Tačiau jei esate saldymedžio mėgėjas, sirupo su jo šaknimi galite pasigaminti namuose. Tokį sirupą galima naudoti įvairiuose receptuose ir taip paįvairinti maisto skonį. Mėgstantys juo gali apšlakstyti ledus, įpilti į kokteilį, į kavą, taip pat derinti su mėsos ar daržovių patiekalais.
Sirupui su saldymedžio šaknimi pasigaminti reikės:
Sausoje keptuvėje šiek tiek paskrudinkite anyžius ir pankolį ir iš jų išvirkite arbatą. Tuomet į puodą su arbata suberkite melasos cukrų, cukranendrių cukrų ir saldymedžio šaknies miltelius. Viską gerai išmaišykite ir virkite iki užvirimo. Tuomet puodą nuo ugnies nuimkite ir paruoštą skystį perkoškite per arbatos sietelį. Galiausiai sirupą supilkite į švarų butelį ir įpilkite degtinės. Štai ir viskas – sirupas paruoštas! Laikykite jį sandariai užsuktame butelyje, šaldytuve.
Saldymedžio produktų įtraukimas į savo odos priežiūros rutiną gali būti labai naudingas jūsų odai. Jis gali padėti kovoti su įvairiomis odos problemomis, įskaitant priešlaikinį odos senėjimą, saulės žalą ir spuogus. Be to, saldymedis tinka visų tipų odai. Odos grožį puoselėjančių priemonių galima pasigaminti namuose.
Jautri oda yra labiau linkusi į uždegimus. Saldymedis padės kovoti su odos problemomis, o sandalmedis suteiks odai raminančio poveikio.
Kaukei reikės:
Visus ingredientus gerai išmaišykite iki vientisos masės. Kaukę storu sluoksniu užtepkite ant veido ir palaikykite 15–20 minučių. Nuplaukite šaltu vandeniu.
Naudojant šią kaukę du kartus per savaitę galite pasiekti pastebimų rezultatų.
Apelsinai ir citrina kovoja su užsikimšusiomis poromis bei pašalina riebalų perteklių. Saldymedis šviesina odą ir suteikia jai švytėjimo.
Kaukei reikės:
Visus ingredientus kruopščiai sumaišykite iki vientisos masės. Kaukę užtepkite ant odos ir palaikykite 5 minutes. Kai kaukė ims džiūti, pamasažuokite veidą ir palaikykite dar 10 minučių. Tuomet nuplaukite drungnu vandeniu.
Šią veido kaukę galima naudoti du ar tris kartus per savaitę.
Kaukei reikės:
Iš pradžių sumaišykite alavijo minkštimą su saldymedžio šaknų milteliais. Tuomet įpilkite obuolių sidro actą ir viską gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Kaukę užtepkite ant veido ir palaikykite 20–25 minutes. Nuplaukite drungnu vandeniu.
Šią veido kaukę galite naudoti kas antrą dieną.
Kaukei reikės:
Iš pradžių sumaišykite saldymedžio šaknų miltelius su medumi. Tuomet įpilkite citrinos sultis ir visą gerai išmaišykite iki vientisos masės. Kaukę užtepkite ant odos ir palaikykite 25 minutes. Nuplaukite šaltu vandeniu.
Naudojant šią kaukę du kartus per savaitę pasieksite pastebimų rezultatų.
Saldymedžio šaknų arbata yra saugi vartoti, jeigu geriama saikingai. Tačiau ilgalaikis arba per didelio kiekio vartojimas gali sukelti šalutinį poveikį:
Bet kokiu atveju, jeigu sergate lėtinėmis ligomis ir vartojate kokius nors vaistus, prieš geriant saldymedžio arbatą pasikonsultuokite su jus prižiūrinčiu gydytoju.
Šaltiniai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7122586/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123991/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1413867016301696
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870067/
https://academic.oup.com/aje/article/170/9/1137/165310
https://academic.oup.com/aje/article/156/9/803/256317
https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root
https://augustine-bar.de/2014/12/04/liquorice-syrup/
https://www.dermaessentia.com/blogs/skin-care/licorice
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.