Organizmui reikalingų vitaminų ir maistinių medžiagų galime gauti iš visiškai netikėtų šaltinių – pavyzdžiui, pušų. Iš šių pasaulyje paplitusių augalų šimtmečius ruošiama sveikatą puoselėjanti pušų pumpurų arbata. Sveikatinimui taip pat naudojami ir kankorėžiai, bei pušų spygliai. Didelis privalumas yra tas, kad iš šviežių pušų spyglių arbatą galima ruošti bet kuriuo metų sezonu. Ko gero, tai vienas retesnių atvejų mūsų kraštuose, kai šviežią žaliavą arbatai galime nusiskinti ir žiemą.
Pušis (lot. Pinus) yra pušainių (lot. Pinopsida) klasei, pušinių (lot. Pinaceae) šeimai priklausantis medis. Pasaulyje žinoma apie 110 pušų rūšių. Šie medžiai labiausiai paplitę šiaurės pusrutulyje, vidutinių platumų klimato juostoje.
Pušys yra visžaliai, spygliuočiai augalai. Priklausomai nuo rūšies, pušys užauga nuo 3 iki 80 m aukščio. Jos gali būti aukštakamienės arba žemaūgės, primenančios krūmą.
Lietuvoje natūraliai gamtoje auga viena rūšis – paprastoji pušis (lot. Pinus sylvestris). Būtent ši pušų rūšis, po paprastojo kadagio, yra labiausiai pasaulyje paplitęs spygliuotis medis. Paprastoji pušis užauga iki 25–40 m aukščio, kamienas gali pasiekti daugiau nei 1,5 m skersmenį.
Pasivaikščiojimas pušyne yra ne tik malonus laiko leidimo būdas, bet ir labai palankus mūsų sveikatai ir gerai savijautai. Šią naudą galima padvigubinti – pasivaikštant prisirinkti pušų vaistinės žaliavos.
Reikia atkreipti dėmesį, kad arbatai ruošti tinka ne visos pasaulyje žinomos pušų rūšys. Ypač reiktų vengti dekoratyvinių, hibridinių pušų veislių. Dažniausiai pasaulyje arbatai naudojami suktaspyglės (lot. Pinus contorta), geltonosios (lot. Pinus ponderosa) arba baltosios (lot. Pinus albicaulis) pušies spygliai bei pumpurai. Lietuvoje gydomosios arbatos ir kiti preparatai ruošiami iš paprastosios pušies spyglių ir pumpurų.
Vaistinę pušų žaliavą reikia rinkti švariame miške, nutolusiame nuo greitkelių, gyvenviečių ir pramoninių vietų. Kuo gaivesnis ir švaresnis oras pušyne, tuo vertingesni pušų pumpurai ir spygliai.
Pušų pumpurus džiovinkite iš karto po surinkimo. Džiovinti reikia tik natūraliai, kambario temperatūroje, natūraliai vėdinamoje patalpoje, be tiesioginių saulės spindulių. Pušų pumpurų negalima džiovinti orkaitėje, džiovyklėje ar prie šildymo įrenginių. Natūralus pušų pumpurų džiovinimas trunka apie 2 savaites. Kai pumpurą suspaudus nebesijaučia jokios drėgmės, vadinasi žaliava yra tinkamai paruošta.
Džiovintus pušų pumpurus reikia laikyti popieriniame maišelyje, tamsioje ir sausoje vietoje. Tinkamai laikoma žaliava savo naudingųjų savybių nepraranda 2 metus. Ilgiau nei 2 metus laikomą žaliavą geriau išmesti ir prisirinkti naujos.
Pušų spygliai vertingiausi švieži. Juos galima suberti į drobinį arba popierinį maišelį ir padėti į šaldytuvą. Šaltai laikomi pušų spygliai net tris mėnesius išlaiko vertingąsias savybes – vitaminus ir kitas veikliąsias medžiagas.
Pušų spyglius galima ir džiovinti. Geriausia tai daryti natūraliomis sąlygomis, išdėliojus plonu sluoksniu, kambario temperatūroje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje.
Džiovintus spyglius galima vartoti vienerius metus. Džiovintus pušų spyglius galima maišyti su kitomis vaistažolėmis, pavyzdžiui, raudonėliu, čiobreliu. Taip pat galima pasigaminti spygliuočių vaistinės arbatos, sumaišius pušų, eglių ar kadagių spyglius.
Pušų pumpurų arbata pasižymi žoliniu skoniu ir visžalių medžių aromatu. Gydymo tikslais šią arbatą galima gerti kasdien, tris kartus per dieną, po vieną puodelį, kol būklė pagerėja. Pušų pumpurų arbatos koncentrato galima įpilti į įprastos arbatos puodelį.
Pušų pumpurų arbatai reikės:
Į arbatos ruošimo indą sudėkite pušų pumpurus ir užpilkite verdančiu vandeniu. Indą uždenkite ir palaikykite 10 minučių. Prieš vartojant arbatą perkoškite.
Pušų spyglių arbata paprastai geriama šviežiai užplikyta ir karšta, nors ją galima atšaldyti ir mėgautis šalta. Pušų spyglių arbatos skonis apibūdinamas kaip panašus į pušų spyglių kvapą, ar netgi su mėtų poskoniu. Arbata paruošta iš džiovintų pušų spyglių yra kartesnio ir labiau sutraukiančio skonio. Šią arbatą tinka saldinti medumi.
Pušų spyglių arbatai reikės:
Į arbatos ruošimo indą sudėkite pušų spyglius ir užplikykite virintu, maždaug 90 °C temperatūros vandeniu. Indą uždenkite ir palaikykite 10–20 minučių. Kuo ilgiau pušų spyglius mirkysite, tuo intensyvesnis bus arbatos skonis. Prieš geriant arbatą perkoškite.
Galima pasigaminti didesnį kiekį arbatos termose ir gurkšnoti ją visą dieną.
Žolininkai pataria negerti šios arbatos ant tuščio skrandžio. Ypač, jei padidėjęs skrandžio rūgštingumas, nes arbata gali jį dar labiau padidinti.
Pušų spyglių arbatą patariama gerti 7 dienas ir daryti 3 dienų pertrauką. Profilaktiniam organizmo stiprinimui pakanka išgerti 1 ar 2 puodelius arbatos per dieną. Nuo 3 iki 6 puodelių per dieną galima išgerti gydantis, ypač peršalus, sergant gripu ar kitomis ūminėmis ligomis.
Sergant radikulitu, artritu, reumatu, šlapimo takų uždegimu, padeda pušų pumpurų tinktūra su alkoholiu. Jai paruošti reikės:
Pušų pumpurus užpilkite alkoholiu, sandariai uždarykite ir pastatykite tamsioje vietoje. Stiklainį kartas nuo karto pakratykite ir laikykite 12 dienų. Tuomet tinktūrą perkoškite ir supilkite į švarų, sandarų stiklinį buteliuką.
Tinktūra geriama tuščiu skrandžiu, keturis kartus per dieną, po 20 lašų. Tinktūrą galima vartoti ne ilgiau kaip 2 savaites. Taip pat tinktūrą galima naudoti išoriškai – įtrinti skaudamus sąnarius ar dezinfekuojant odos pažeidimus.
Sergant peršalimo ligomis, esant uždegimams, gerklės ir burnos gleivinės ligomis, veiksmingai padeda pušų pumpurų nuoviras. Jam paruošti reikės:
Į puodą sudėkite smulkiai supjaustytus pušų pumpurus, užpilkite vandeniu ir virkite 15 minučių. Tuomet ugnį išjunkite ir uždengtą puodą palikite pastovėti dar 30 minučių. Nuovirą perkoškite ir supilkite į švarų, užsukamą stiklainį.
Nuoviras geriamas po 2 valgomus šaukštus tris kartus per dieną. Nuoviras yra stiprios koncentracijos, todėl dozės viršyti negalima, nes tai gali pakenkti organizmui.
Pušų pumpurų sirupas padeda gydyti kosulį. Sirupui pagaminti reikės:
Į puodą supilkite pušų pumpurus ir užpilkite vandeniu. Virkite ant silpnos ugnies tol, kol liks apie pusė vandens kiekio. Tuomet puodą nukelkite nuo ugnies, pušų pumpurus sutrinkite ir nuoviro masę išspauskite per marlę. Į skysti suberkite cukrų ir ant silpnos ugnies, maišydami virkite kol mišinys sutirštės. Prieš baigiant virti įpilkite citrinos sulčių ir gerai išmaišykite.
Sirupą vartokite peršalus, esant kosuliui arba profilaktiškai šaltuoju metų laiku.
Pušų pumpurų medus ypač naudingas sąnarių uždegimo, nervų sistemos sutrikimų, migrenos, nemigos, padidėjusio nerimo gydymui. Medui paruošti reikės:
Ant pušų pumpurų užpilkite medų, gerai išmaišykite, masę sudėkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve 2 savaites. Per tą laiką naudingosios pušų pumpurų ir medaus savybės susimaišys, medus taps vienalytės konsistencijos.
Medų reikia vartoti tuščiu skrandžiu, tris kartus per dieną, po pusę valgomojo šaukšto. Gydymą galima tęsti ne ilgiau kaip 3 savaites. Vartojant ilgiau gali pasireikšti nepageidaujamas šalutinis poveikis.
Tokiu vandeniu galima stiprinti po ligų ar dėl kitokių priežasčių nusilpusį organizmą. Vandeniui paruošti reikės:
Į stiklainį sudėkite pušų pumpurus, suberkite cukrų ir užpilkite šaltu, filtruotu vandeniu. Sandariai uždarytą stiklainį palaikykite 3–4 dienas, tuomet galima gerti. Vandenį geriausia laikyti šaldytuve. Kasdien galima išgerti po stiklinę vandens, išdalinus ją į kelias porcijas.
Ar esate ragavę pušų kankorėžių arbatos? Tai – tonizuojanti arbata, numalšinanti troškulį ir atkurianti jėgas! Kankorėžių arbata pasižymi maloniu spygliuočių aromatu ir neįprastu, specifiniu skoniu, kuris ne visiems patinka. Šios arbatos skonis apibūdinamas kaip gaivus ir turintis ryškų medienos poskonį. Pušų kankorėžiuose, kaip ir pumpuruose bei spygliuose, taip pat yra įvairių naudingųjų medžiagų, padedančių palaikyti sveikatą.
Prisirinkite jaunų, pilnai nesubrendusių pušų kankorėžių ir paįvairinkite mitybą lengvai paruošiama arbata. Jums reikės:
Kankorėžius švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite rankšluosčiu. Tuomet sumalkite arba susmulkinkite peiliu. Paruoštą žaliavą suberkite į arbatos ruošimo indą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Tuomet indą uždenkite (galite netgi aprišti rankšluosčiu), ir palikite pastovėti apie 25 minutes. Paruoštą arbatą perkoškite ir skanaukite.
Kremui pagaminti reikės:
Atskirkite kiaušinio baltymą nuo trynio ir labai gerai išplakite. Į baltymą įlašinkite pušų pumpurų tinktūros ir išmaišykite iki vientisos masės.
Paruoštą kremą tepkite ant probleminės vietos ir palaikykite 2 valandas. Po to nuplaukite šiltu vandeniu.
Ši priemonė padeda nuo bet kokių odos pažeidimų, sergant dermatitu, egzema, taip pat esant patinimui ir niežuliui po vabzdžių įkandimų.
Voniai paruošti reikės:
Pagaminkite pušų pumpurų nuovirą. Į puodą sudėtus pušų pumpurus užpilkite vandeniu ir virkite apie 30 minučių. Nuovirą palikite pastovėti parą. Ruošiant vonią, nuovirą perkoškite ir supilkite į vonios vandenį.
Tokia vonia stiprina visą organizmą, gerina savijautą sergant radikulitu, sąnarių, kvėpavimo takų ligomis, taip pat gydo įvairias odos ligas. Taip pat ši vonia gali padėti nurimti ir pagerinti miego kokybę.
Pušų spyglių arbatą vartoti yra pakankamai saugu. Šalutinis jos poveikis yra retas ir nežymus.
Atidžiau rekomenduojama vartoti pušų pumpurų arbatą. Ji kai kuriais atvejais gali sukelti netgi labai rimtų sveikatos sutrikimų.
Šaltiniai:
https://www.webmd.com/diet/what-to-know-pine-needle-tea
https://herbalhealthhut.com/herbal-tea/benefits-of-pine-needle-tea/
https://garden.decorexpro.com/en/sad-i-ogorod/derevo/pochki-sosny.html
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.