Pagalvojus apie gudobelę viena dažnesnių asociacijų, tikriausiai, būtų lašeliai širdžiai raminti. Tačiau gudobelė turi daug daugiau ir daug įvairesnių naudingųjų savybių. Organizmo stiprinimo ir gydymo tikslais naudojamos gudobelės uogos, lapai, žiedai. Iš jų gaminamos kapsulės, skystas ekstraktas arba tinktūra, ruošiama gudobelės arbata.
Gudobelė (lot. Crataegus) yra erškėtinių (lot. Rosaceae) augalų šeimai priklausantis augalas. Tai dažnas augalas tiek soduose, tiek ir natūralioje gamtoje – pievose, pamiškėse, pakelėse. Gentyje yra apie 200 rūšių augalų. Auga Europoje, Šiaurės Amerikoje, Azijoje. Priklausomai nuo rūšies, gudobelė gali užaugti iki 3–5 m aukščio. Dažniausiai gudobelė primena sumedėjusį krūmą. Šie augalai išsiskiria aštriais spygliais, dengiančiais ūglius.
Gudobelės lapai yra nedideli, vėduoklės formos, šiek tiek primena ginkmedžio lapus, tačiau yra labiau karpyti. Gudobelė žydi pavasarį ir vasaros pradžioje, gausiais, dažniausiai baltais, penkių žiedlapių žiedeliais. Žiedai pasižymi ne itin maloniu kvapu, nes juose yra organinio junginio trimetilamino.
Gudobelės vaisiai, priklausomai nuo rūšies, gali būti apvalūs, pailgi, kriaušės formos. Vaisiai sunoksta rugpjūčio ir rugsėjo mėnesį. Sunokę vaisiai būna raudonos, oranžinės ar geltonos spalvos. Skoniu ir tekstūra kažkiek primena erškėtuoges. Vaisiuose esančios sėklytės panašios į obuolio, yra šiek tiek toksiškos dėl sudėtyje esančios ciano vandenilio rūgšties.
Gydomosioms ir stiprinamosioms arbatoms bei nuovirams ruošti naudojami gudobelių lapai, žiedai ir vaisiai. Vaistažolių atsargų prisirinkti ir pasiruošti galima tiek iš sode augančios gudobelės, tiek ir iš laukinės. Jei žaliavą rinksite iš gamtoje augančios gudobelės, svarbu, kad ji augtų kuo toliau nuo kelių ir gatvių.
Surinkta vaistinė žaliava džiovinama nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje, šiltoje ir sausoje vietoje. Gudobelių vaisius galima džiovinti taip pat kaip ir kitus vaisius ar uogas, pavyzdžiui, specialioje džiovyklėje arba orkaitėje. Jas taip pat galima šaldyti – tokiu būdu visą žiemą turėsite šviežių gudobelės vaisių.
Sudžiovintą gudobelės žaliavą patartina laikyti popieriniame arba natūralaus audinio maišelyje, tamsioje, sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje. Suvartoti reikėtų per du metus.
Jei pasiruošti gudobelės žaliavos neturite galimybės, jos galima nusipirkti vaistinėse ar kitose, specialiose prekybos vietose.
Tradicinėje Rytų medicinoje mažiausiai nuo VII a. gudobelės uogos buvo naudojamos kaip viena pagrindinių vaistažolių. Šimtus metų gudobelė naudojama trijų pagrindinių negalavimų – virškinimo sutrikimų, širdies ligų ir aukšto kraujospūdžio gydymui.
Šiuolaikinė medicina taip pat pripažįsta daugelį gudobelės gydomųjų savybių, tačiau jos poveikis kai kurių ligų gydymui iki šiol tebetyrinėjamas. Vartojant iš gudobelės augalo dalių paruoštą arbatą galima ne tik sustiprinti organizmą, tačiau ir užkirsti kelią pavojingoms ligoms bei jas gydyti.
Norėdami pasigaminti gudobelės arbatos, užplikykite 1–2 arbatinius šaukštelius džiovintų gudobelės lapų, žiedų ar uogų verdančiu vandeniu ir palaikykite 5–10 minučių.
Kuo daugiau žaliavos naudosite arba kuo ilgiau ją mirkysite, tuo arbatos koncentratas bus stipresnis. Paruoštą stiprų koncentratą prieš geriant patartina praskiesti vandeniu.
Jei pageidaujate, arbatą galite saldinti medumi.
Tam, kad gudobelių arbata turėtų teigiamą naudą organizmui, gerkite ją reguliariai.
Gudobelės uogų arbatos skonis apibūdinamas kaip „maloniai aštrus“, tačiau jis gali skirtis priklausomai nuo gaminimo būdo ir naudojamos gudobelės žaliavos.
Gudobelės uogų arbata dažniau gaminama iš džiovintų uogų. Arbata iš šviežių uogų paprastai būna ne tokio išraiškingo skonio.
Arbatai reikės:
Gudobelių uogų arbatą galima ruošti dviem būdais:
Tikriausiai nesate ragavę ledinės gudobelių arbatos? Tai nuostabiai gaivus, turintis unikalų, aštroką vaisių skonį, gėrimas! Šią arbatą lengva paruošti, ji turi troškulį malšinantį poveikį ir puikiai tinka prie bet kokio patiekalo.
Arbatai paruošti reikės:
Į vidutinį puodą suberkite džiovintas gudobelės uogas ir užpilkite vandeniu. Viską užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 45 minutes. Kai nuoviras įgaus sodrią gintaro spalvą, ugnį išjunkite. Tuomet supilkite cukrų ir maišykite kol jis ištirps. Leiskite arbatai visiškai atvėsti. Į stiklines pridėkite ledo kubelių ir per sietelį pilkite arbatą. Jei arbata jūsų skoniui pasirodys per aitri, galite papildomai įsidėti medaus.
Teigiamos naudos sveikatai galite gauti į savo mitybą įtraukę gudobelės vaisius arba produktus su šiais vaisiais:
Gudobelėje esančios natūralios cheminės medžiagos (mineralai, vitaminai, antioksidantai) turi teigiamą poveikį viso organizmo sveikatai. Ne išimtis ir išorinis grožis. Gudobelės arbata gali būti veiksminga priemonė nuo plaukų slinkimo. Išbandyti šią priemonę labai paprasta, o efektas gali būti pranokstantis lūkesčius.
Pasiruoškite koncentruotą gudobelės žaliavos (geriausia – džiovintų lapų ar/ir žiedų) arbatos antpilą. Šiam tikslui naudojamą arbatą galima praturtinti ir ajerų, dilgėlių, varnalėšų žaliava. Vėsiu arbatos antpilu ištrinkite plaukus, apriškite natūralaus audinio rankšluosčiu ir palaikykite apie 3 valandas. Tuomet plaukus išskalaukite.
Procedūrą atliekant pirmą kartą, rankšluosčiu pridengtus plaukus laikykite trumpiau ir stebėkite, ar nuoviras nesukelia nepageidaujamos reakcijos. Jei jaučiate diskomfortą, plaukus nedelsiant išskalaukite.
Gudobelė laikoma saugiu augalu. Šalutinis poveikis yra retas ir, dažniausiai, lengvas arba vidutiniškai lengvas. Nepageidaujamas poveikis gali pasireikšti prakaitavimu, galvos skausmu, mieguistumu, stipriu širdies plakimu, lengvu bėrimu, nerimu ir virškinimo trakto sutrikimu.
Tačiau kai kuriais atvejais gudobelės vartojimas gali išprovokuoti ir rimtesnius sveikatos sutrikimus. Nevartokite gudobelės arba prieš vartojimą pasikonsultuokite su gydytoju, jeigu:
Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits
https://healthiersteps.com/hawthorn-tea-benefits-that-will-improve-your-health/
https://www.healthygreensavvy.com/hawthorn-berry-tea-recipe/
https://thewoksoflife.com/hawthorn-iced-tea/
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Hawthorn
https://realselfsufficiency.com/foraging-101-how-to-identify-and-harvest-hawthorn/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.