Gervuogių lapų arbata – tai malonaus skonio vaistinė arbata. Ji unikali savo vaistinėmis bei gydančiomis savybėmis ir švelniu skoniu bei subtiliu aromatu. Gervuogių lapų arbata puikiai tiks tiek norintiems sušilti šaltą žiemos dieną, tiek mėgstantiems maloniai pasišnekučiuoti prie kvepiančios arbatos puodelio. Taip pat ji puikus pagalbininkas gydant skaudančią gerklę ar norint sustiprinti imunitetą.
Toliau papasakosime, kaip paruošti gervuogių lapus arbatai, kaip pagaminti ne tik gydančią, bet ir labai skanią gervuogių arbatą bei, svarbiausia, pasidalinsime gervuogių arbatos nauda.
Be abejo, gervuogių lapai auga ant gervuogių krūmų. Gervuogė (Rubus) – tai dygliuotas erškėtinių šeimos krūmas su dvimečiais sumedėjusiais dygliuotais stiebais. Lapai sudėtiniai, dažniausiai iš trijų lapelių. Gervuogės žiedai dažniausiai balti, rečiau rožiniai ar raudoni. Dvilyčiai, susitelkę į kekės pavidalo žiedynus. Vaisius – gervuogės uoga. Ji sudaryta iš daug juodų, violetinių ar raudonų kaulavaisių.
Visos gervuogės dalys pasižymi vaistinėmis bei maistinėmis savybėmis. Iš gervuogės šaknų ruošdavo arbatą gimdymo skausmas palengvinti. Uogų sultimis malšindavo pilvo dieglius. O lapus kramtydavo nuo dantų skausmo.
Gervuogės auga drėgnose vietose: pamiškėse, upių, paežerių pakrantėse, pakelėse, patvoriuose. Pastaraisiais metais gervuogių augimo vietų mažėja, jas užima dirbamos žemės plotai, kertami miškai ir pan. Todėl daug lengviau, jei tik turite galimybę, patiems užsiauginti šį nuostabų vaistinį krūmą. Gervuogės nereiklios dirvai, nereikalauja daug priežiūros, o ir dauginasi greitai ir paprastai. Augindami gervuoges, visuomet galėsite prisirinkti jų lapų arbatai ruošti.
Be abejo, gervuogių arbatą galima ruošti ir iš šviežių arba šaldytų gervuogių lapelių. Tačiau daug patogiau turėti džiovintų gervuogių lapų. Visų pirma todėl, kad šviežių gervuogių lapelių nerasime žiemą. O juk būtent žiemą dažniausiai ir prisireikia gydančių arbatų.
Gervuogių lapai gali būti džiovinami arba fermentuojami. Lapus patariama skinti tada, kai krūmai žydi. Tikrai nepakenks, jeigu kartu nuskinsite ir vieną kitą žiedelį. Būkite atsargūs, nes gervuogių lapai, kaip ir stiebai, turi spygliukus. Tiesa, ne tokius aštrius, tačiau vis tiek žeidžiančius. Galite lapus skinti su pirštinėmis. Taip apsisaugosite ir nuo aštrių stiebo dyglių. Skinami tik sveiki, gražūs, ligų ar kenkėjų nepažeisti lapai.
Nuskintus lapus patiesiame ant švaraus, natūralaus audeklo, popieriaus (tinka ir laikraštis) nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje bei gerai vėdinamoje vietoje. Tam idealiai tinka palėpė. Ir paliekame džiūti. Po kurio laiko patikriname: norint, kad lapai džiūtų tolygiai, rekomenduojama pavartyti.
Išdžiūvusius lapelius sudedame į popierinį ar lininį maišelį, užrišame ir laikome vėsioje, gerai vėdinamoje patalpoje. Džiovinti gervuogių lapai tinkami naudoti išlieka 1–2 metus.
Fermentavimas prilygsta lengvam parauginimui. Vadinasi, taip ruošiami gervuogių lapai turi dar daugiau gydomųjų savybių, vitaminų ir mineralų nei paprastai išdžiovinti. Fermentavimas yra ilgesnis procesas, reikalaujantis daugiau kantrybės, tačiau fermentuoti gervuogių lapeliai atsiskleis dar stipresniu skoniu bei aromatu.
Fermentavimo eiga:
Patarimas: taip fermentuoti galima ne tik gervuogių, bet ir aviečių, juodųjų serbentų, žemuogių, vyšnių, mėlynių ir kt. lapelius.
Nuo seno gervuogių lapų arbata buvo naudojama organizmui stiprinti, nervų sistemai raminti, gerinti žarnyno veiklą ir palengvinti klimakso simptomus. Ja taip pat būdavo gydomos įvairios burnos bei dantenų infekcijos, dantų skausmas, netgi anemija. Klausiate, kokių dar privalumų turi gervuogių arbata? Išskyrėme kelis pagrindinius:
Gervuogių lapų arbata iš esmės yra saugi vartoti visiems žmonėms. Vis dėlto prieš vartodami ją gydomaisiais tikslais, pasitarkite su savo gydytoju arba vaistininku. Žinoma, kad gervuogių lapų arbatos nepatariama vartoti pirmus tris nėštumo mėnesius. Dėl tolesnio vartojimo besilaukiančioms, maitinančioms moterims bei vaikams būtina konsultuotis su gydytoju.
Vartojama dideliais kiekiais gervuogių arbata gali turėti neigiamos įtakos skrandžio bei kepenų sveikatai. Dėl joje esančių taninų gali atsirasti pykinimas ar netgi vėmimas. Taninų poveikį puikiai neutralizuoja pienas, todėl galite išmėginti gervuogių lapų arbatą su lašeliu pieno.
Nors nėra pakankamai patikimų duomenų, tačiau manoma, kad dideli gervuogių lapų arbatos kiekiai gali pernelyg atpalaiduoti šlapimo pūslės raumenis. Todėl ją atsargiai turėtų vartoti žmonės, turintys problemų dėl šlapimo nelaikymo.
Kai jau turime pasiruošę ar įsigiję paruoštos gervuogių lapų žaliavos, pasigaminti šią arbatą yra labai paprasta, greita ir lengva. Ir galėsime mėgautis nuostabiu gervuogių aromatu bei išskirtiniu, subtiliu arbatos skoniu.
Ingredientai:
Paruošimas: gervuogių lapus užplikyti verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti pritraukti 4–5 min. Nukošti. Jei norisi, pagardinti medumi. Gerti karštą.
Vartojimas: gerti 1–2 stiklines per dieną.
Patarimas: gydomasis poveikis bus stipresnis, jei gervuogių lapus sumaišysite su kitomis vaistinėmis žolėmis ar lapais. Gervuogių lapai puikiai dera su aviečių lapais, pipirmėte, melisa, čiobreliu, šalaviju. Į arbatą įmetus kelias gervuogių uogas mėgausitės dar aromatingesniu bei skanesniu gėrimu.
Stiprios koncentracijos gervuogių arbata yra skirta ne maloniam pagurkšnojimui sušalus, o organizmo gydymui., todėl ją vartoti reikia atsakingai. Ši arbata stiprina organizmą, imunitetą, šalina iš organizmo toksinus, valo.
Ingredientai:
Paruošimas: gervuogių lapus užplikyti verdančiu vandeniu ir palikti pritraukti 4 val. Nukošti.
Vartojimas: gerti po 0,5 stiklinės, 3–4 kartus per dieną, 20–30 min prieš valgį.
Gervuogių lapų arbata puikiai tinkama naudoti kasdienei burnos higienai vietoje skalavimo skysčio. Ji natūrali, sudėtyje nėra alkoholio, veikia lygiai taip pat veiksmingai. O galbūt netgi veiksmingiau. Tinka ir vaikams. Dar stipresnis poveikis bus, jei gervuogių lapus sumaišysime su šalavijo lapais. Taip paruošta arbata galima skalauti burną arba skaudančią gerklę.
Ingredientai:
Paruošimas: gervuogių lapus užpilti verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti valandai pritraukti. Nukošti. Skalauti burną 2 kartus per dieną. Būtinai paskutinį kartą prieš pat einant miegoti.
Gervuogių lapų arbata unikali ne tik savo skoniu bei aromatu, tačiau ir gydančiomis savybėmis. Tai puikus antibakterinis, priešuždegiminis vaistas. Mėgaukitės ja saikingai ir atsakingai!
Šaltiniai:
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.