Siauralapis gaurometis (Chamaenerion angustifolium) – žolinis daugiametis nakvišinių šeimos augalas, užaugantis iki 150 cm aukščio. Gauromečio stiebas tiesus – viršūnėje kiek šakotas, lapai pailgi, žiedai – šviesiai rožiniai, iki 3 cm skersmens, netaisyklingi, susitelkę į kekes stiebo viršūnėje. Gauromečio vaisius – 4-9 cm ilgio, o sėklos smulkios, pailgos su skrituliukais.
Gauromečiai auga miškuose, pamiškėse, kirtimuose, laukuose, kur drėgna žemė ir daug saulės, taip pat pirmasis išdygsta žemės plotuose po gaisrų. Gaurometis žydi birželio – rugsėjo mėnesiais. Siauralapio gauromečio arbatai naudojami lapai – juos geriausia skinti iki Joninių, kai augalas pražįsta purpurine spalva. Lapelius geriausia džiovinti krepšeliuose arba popieriniuose maišeliuose, o išdžiovintus geriausia laikyti stikliniuose induose arba popieriniuose maišeliuose – gydomosios gauromečio savybės išsilaikys apie metus laiko.
Jeigu patys nerenkate gauromečio arbatos, tad jos pirkti rasite vaistinėse, prekybos centruose, internetinėse parduotuvėse. Gauromečio arbatą įvairiose mugėse parduoda ir patys žolininkai. Priklausomai nuo pardavėjo, kaina gali šiek tiek skirtis.
Vaistams ir arbatoms naudojami siauralapio gauromečio lapai, turintys savo sudėtyje rauginių medžiagų, gleivių, askorbino rūgšties, flavonoidų, alkaloidų, mineralinių medžiagų, pektinų, geležies, karotino, vitaminų A, C ir daug kitų vitaminų, bei elementų.
Gauromečio arbata gali būti geriama paprastai džiovinta arba fermentuota. Arbatos skonio ir kvapo intensyvumas priklauso nuo paruošimo būdo: nefermentuota gauromečio arbata dažniausiai būna švelnesnio skonio bei kvapo, o fermentuota turi aštrų, ryškų ir stiprų skonį, bei kvapą.
Kai kurie žmonės gauromečio arbatą vartoja kaip žaliosios arbatos pakaitalą. Švieži jauni ūgliai (koteliai su lapais) tinka naudoti maistui: galima valgyti lengvai apvirtus arba žalius dėti į salotas. Gauromečio žiedų pumpurai taip pat yra valgomi – labai tinka salotoms papuošti. Iš viso gauromečio augalo galima išgauti gauromečio eterinio aliejaus.
Gaurometis yra itin vaistingas augalas ir jo nauda žmogaus sveikatai neabejotina.
Gauromečio arbatai fermentuoti naudojami švieži, ryškiai žalios spalvos gauromečio lapai. Renkant juos tiesiog braukite ranka žemyn nuo stiebo viršaus į apačią, rinkite tik žalius, kokybiškus lapelius.
Pirmiausia reikia gauromečio lapus suminkštinti – tai galima padaryti 2 būdais:
Priklausomai nuo fermentavimo laiko, bei temperatūros, kurioje laikysite suspaustus gauromečio lapus, priklausys arbatos skonis.
Indo/puodo viduje visą fermentacijos laikotarpį reikėtų palaikyti 30-35 laipsnių temperatūrą dėl pieno rūgšties, kuri keičia gauromečio lapelių sudėtį. Pieno rūgštis gaurometyje esančius polifenolius padaro organizmui lengviau įsisavinamus. Besifermentuojantys lapeliai patys sukelia temperatūrą, tačiau dėl vėsesnės aplinkos temperatūros fermentavimo procesas gali nutrūkti.
Tinkamoje temperatūroje laikomų lapelių fermentacija vyksta 2-7 dienas. Atskirti ar jau laikas nutraukti šį procesą galite pagal jaučiamą kvapą – turėtų būti jaučiamas rožių, kiaušinių kvapas, o lapeliai turi būti patamsėję.
Per ilgai fermentuojant arbata gali perrūgti, tad atėjus tinkamam laikui, fermentacija turi būti staiga sustabdyta. Pora valandų palaikykite lapelius 45-60 laipsnių temperatūroje, o paskui džiovinkite smulkiai supjaustytus 35-40 laipsnių temperatūroje džiovyklėje.
Siauralapio gauromečio arbata paruošiama labai paprastai.
Į puodelį įberkite 1 arbatinį šaukštelį smulkintų gauromečio lapų arba saujelę nesmulkintų lapų ir užplikę virintu, maždaug 60 laipsnių virintu vandeniu palaikykite apie 15 minučių, kol žolelės nusės ant dugno. Gerti rekomenduojama iki 3 puodelių per dieną.
Arbata yra malonaus švelnaus skonio su uogų ir citrusinių vaisių poskoniu, ją galima maišyti ir su kitomis žolelėmis, norint atrasti naujų skonių arba papildyti gauromečio arbatos naudą sveikatai kitų arbatžolių teikiamomis naudomis. Gaurometis puikiai dera su raudonėliais, imbieru, erškėtuoge, juodaisiais serbentais – paįvairinus skonius ši arbata ne taip greit atsibos.
Gauromečio arbatą galima vartoti, kaip įprastą kasdieninę arbatą, tačiau netinka vartoti dideliais kiekiais – iki 3 puodelių per dieną. Vaikams gauromečio arbatą galima ruošti silpnesnę, arba atskiesti vandeniu.
Gauromečio arbata netinka staigiems ligos atvejams gydyti ar esant dideliam išsekimui, bet dėl švelnaus poveikio puikiai tinka, pavyzdžiui, kraujuojant iš nosies, plaučių, gimdos.
Liga išsivysto ilgainiui, tad ir gydant reikia daugiau laiko organizmui atsigauti. Gaurometis kaip tik toks ir yra – ilgalaikė sveikatos gerinimo priemonė. Kadangi gaurometis yra labai vešlus ir gyvybingas, tad žadantis padėti organizmui atsigauti po ligos, bei visiškai pasveikti.
Viršelio iliustracija ©.
Kitos nuotraukos asociatyvinės © Unsplash.