Skip to content

Krienų lapų arbata nauda nustebins, tačiau tiks ne visiems. Kam geriau jos nevartoti?

Krienų lapų arbata patiks ne visiems, tačiau nauda stulbinanti
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Mes, lietuviai, tikrai puikiai žinome krienus. Ir nei kiek nesibodime jų itin aštraus, deginančio skonio. Tikrai dauguma bent kartą esame valgę krienų su kiaušinių ar mėsos patiekalais. Taip pat esame girdėję patarimą sloguojant įkvėpti tarkuoto krieno šaknies. Tačiau ar žinote, kad krienų lapai taip pat itin naudingi sveikatai? Juos galima naudoti išoriškai įvairiems uždegimams malšinti, o štai krienų lapų arbata itin naudinga naikinant įvairias bakterijas bei kovojant su tam tikrais negalavimais.

Kuo naudinga krienų lapų arbata, o kada geriau jos nevartoti, pasakojame šiame straipsnyje.

Krienų lapų arbata: istorija ir tradicijos

Krienai (Armoracia rusticana) yra daugiametė žolinė daržovė, priklausanti kryžmažiedžių (Brassicaceae) šeimai. Jie yra gerai žinomi dėl aštraus ir aitraus skonio šaknų, kurias dažnai naudojame kaip prieskonį įvairiuose patiekaluose. Taip pat krienų lapai puikiai pažįstami konservuoti mėgstančioms šeimininkėms – jie dedami į stiklainius, konservuojant agurkus, pomidorus, kitas daržoves. Ir ne tik dėl to, kad daržovės tuomet būna traškesnės, tačiau ir todėl, jog krienų lapai naikina patogeninius mikroorganizmus ir apsaugo mūsų žiemos atsargas nuo sugedimo.

Be to, krienai yra vienas iš seniausiai kultivuojamų augalų, turintis gilią istoriją tiek kulinarijoje, tiek medicinoje. Krienų lapų ir šaknų gydomosios savybės buvo žinomos jau senovės Graikijoje ir Romoje, kur jie buvo naudojami kaip vaistas nuo įvairių negalavimų, tokių kaip peršalimas, kosulys ir sąnarių bei raumenų skausmai. Viduramžiais krienai tapo populiarūs Europoje kaip prieskonis ir gydomoji priemonė. Krienų lapų arbata buvo ypač vertinama dėl savo savybių, padedančių įveikti  infekcijas ir uždegimus.

Slavų tautos taip pat ilgai naudojo krienus kaip tradicinę vaistinę priemonę. Jie vertino krienų lapus dėl jų antiseptinių ir organizmą valančių savybių. Krienų lapų arbata buvo naudojama kaip priemonė kraujui valyti, virškinimo sutrikimams gydyti ir organizmui stiprinti.

Taip pat nuo seno krienų lapų arbata buvo naudojama įvairiems kompresams, kuriais rekomenduodavo gydyti sąnarių, raumenų, radikulito ir panašių ligų sukeliamus skausmus. Azijoje krienai yra vertinami dėl savo imunomoduliacinių savybių, o krienų lapų arbata kartais naudojama kartu su kitomis žolelėmis, kad būtų sustiprintas gydomasis poveikis.

Krienų lapų arbata: istorija ir tradicijos

Krienų lapų cheminė sudėtis

Krienų lapai, kaip ir šaknys, yra turtingi biologiškai aktyviais junginiais. Pagrindinės krienų lapų sudedamosios dalys yra gliukozinolatai, kurie suteikia augalui būdingą aštrų skonį ir kvapą. Šie junginiai gali skilti į įvairius biologiškai aktyvius produktus, tokius kaip izocianatai, kurie pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Be gliukozinolatų, krienų lapuose taip pat yra vitaminų C, B grupės vitaminų ir vitamino E, mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, magnis ir fosforas, bei antioksidantų. Juose gausu baltymų, tačiau itin mažai kalorijų: 100 g krienų lapų yra tik 64 kalorijos.

Kuo krienų lapų arbata naudinga sveikatai?

Krienų lapų arbata pasižymi daugeliu naudingųjų savybių, kurios teigiamai veikia mūsų sveikatą. Keletas pagrindinių naudingų poveikių yra:

  1. Antimikrobinis ir priešuždegiminis poveikis. Dėl gliukozinolatų skilimo produktų krienų lapų arbata gali padėti kovoti su bakterijomis, virusais ir grybeliais. Tai gali būti naudinga, jei kenčiate nuo infekcijų, peršalimo ar kitų kvėpavimo takų ligų. Taip pat šios medžiagos mažina uždegimus organizme, todėl krienų lapų arbata gali padėti gydyti uždegimines būkles, tokias kaip artritas ar sąnarių skausmai.
  2. Virškinimo sistemos gerinimas. Krienų lapų arbata gali padėti pagerinti virškinimą, skatindama virškinimo fermentų išsiskyrimą ir gerindama maisto medžiagų įsisavinimą. Ši arbata taip pat gali padėti sumažinti pilvo pūtimą, vidurių užkietėjimą ir kitus virškinimo sutrikimus.
  3. Imuninės sistemos stiprinimas. Krienų lapuose esantis vitaminas C ir kiti antioksidantai gali padėti sustiprinti imuninę sistemą, apsaugodami ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Stipri imuninė sistema yra būtina norint apsisaugoti nuo įvairių ligų ir uždegimų.
  4. Diuretinės savybės. Krienų lapų arbata pasižymi diuretinėmis savybėmis, kurios padeda iš organizmo pašalinti skysčių perteklių ir toksinus. Tai gali būti naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo edemos, šlapimo takų infekcijų ar inkstų problemų.
  5. Priešvėžinės savybės. Gliukozinolatai ir jų skilimo produktai turi priešvėžinių savybių, kurios gali padėti apsisaugoti nuo tam tikrų rūšių vėžio, tokių kaip storosios žarnos, krūties ir plaučių vėžys. Šie junginiai padeda neutralizuoti kancerogenus, sumažindami jų žalą organizmui.

Krienų lapų arbata ypač naudinga peršalus, profilaktiškai vartoti imuniteto stiprinimui, taip pat sergant įvairiais burnos gleivinės uždegimais. Dėl savo antiseptinių savybių krienai vadinami natūraliais antibiotikais, todėl padeda įveikti daugelį bakterijų bei patogeninių mikroorganizmų.

Be to, krienų lapų arbata padeda normalizuoti skrandžio ir žarnyno veiklą, didina sumažėjusį skrandžio rūgščių rūgštingumą, o tuo pačiu gerėja ir virškinamojo trakto darbas bei didėja apetitas.

Krienų lapų arbatos nauda sveikatai

Kokie krienų lapai tinkami arbatai ruošti?

Tinkamiausi arbatai yra švieži ir jauni krienų lapai, kuriuos palankiausias metas skinti yra birželio mėnuo. Krienų lapų arbata gali būti ruošiama tiek iš šviežių, tiek iš džiovintų lapų. Tik svarbu džiovinant, juo patiesti plonu sluoksniu nuo saulės apsaugotoje, vėsioje ir labai gerai vėdinamoje patalpoje. Jeigu reikia, galima pavartyti arba džiovinti specialioje džiovyklėje.

Tinkamai išdžiovinti ir sandariai laikomi tamsioje vietoje krienų lapai tinkami naudoti išlieka 1–2 metus.

Ar krienų lapų arbata skani?

Be abejo, skonis yra labai individualus dalykas, todėl vienareikšmiškai atsakyti, ar krienų lapų arbata skani, ar ne, yra sudėtinga. Panašiai kaip ir šaknų, krienų lapų skonis yra gana savitas ir unikalus. Todėl ir jų lapų arbata pasižymi šiek tiek aitriu ir aštriu skoniu bei aromatu. Būtent todėl, tikėtina, kad krienų lapų arbata sužavės ne kiekvieną. Tačiau jos skonį galima sušvelninti įdėjus medaus arba citrinos.

Kita vertus, jeigu esate imbiero arbatos mėgėjai, krienų lapų arbata greičiausiai jums irgi puikiai tiks.

Krienų lapų arbata (receptas)

Kaip ir minėta, krienų lapų arbata gali būti ruošiama tiek iš džiovintų, tiek iš šviežių krienų lapų. O jos paruošimas panašus į daugelio kitų vaistinių arbatų paruošimą.

Ingredientai:

  • 2 v. š. smulkintų šviežių arba 1 v. š. džiovintų krienų lapų
  • 250 ml vandens

Paruošimas: lapai užpilami karštu, bet ne verdančiu vandeniu, uždengiami ir paliekama pritraukti apie 10–15 min. Nukošiama.

Vartojimas: rekomenduojama gerti šiltą. Geriausia prieš valgį. Neviršyti 2–3 puodelių per dieną.

Krienų lapų arbatos receptas

Galimas krienų lapų arbatos šalutinis poveikis

Nors krienų lapų arbata yra natūralus produktas, turintis daug naudingų savybių, svarbu atkreipti dėmesį į galimus šalutinius poveikius ir vartoti ją saikingai. Kai kurie galimi šalutiniai poveikiai gali būti:

  1. Alerginės reakcijos. Kai kuriems žmonėms krienai gali sukelti alergines reakcijas, tokias kaip odos bėrimas, niežulys ar kvėpavimo problemos. Jei pastebite bet kokius alergijos požymius, nustokite vartoti arbatą ir pasitarkite su gydytoju.
  2. Virškinimo trakto sudirginimas. Dėl aštrių medžiagų krienų lapų arbata gali dirginti skrandį ar žarnyną, ypač jei vartojama dideliais kiekiais. Tai gali sukelti pykinimą, pilvo skausmus ar rėmenį.
  3. Sąveika su vaistais. Krienų lapų arbata gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, ypač kraują skystinančiais, kraujospūdį mažinančiais ar diuretiniais preparatais. Prieš pradėdami vartoti šią arbatą, pasitarkite su gydytoju, jei vartojate kokius nors vaistus.
  4. Nėštumas ir žindymas. Nėštumo ir žindymo metu vartojant krienų lapų arbatą, rekomenduojama ypač atsargiai ir pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu, nes nėra pakankamai tyrimų apie jos saugumą šiais laikotarpiais.

Šaltiniai:

  1. https://dennishorseradish.com/health-benefits-horseradish/
  2. https://specialtyproduce.com/produce/Horseradish_Leaves_5037.php
  3. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-horseradish
  4. https://www.healthline.com/nutrition/horseradish

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu: