Skip to content

Guaranos arbata – kavai prilyginamas tonizuojantis egzotinis gėrimas, kurį visai paprasta pasigaminti

Guaranos arbata – kavai prilyginamas tonizuojantis egzotinis gėrimas, kurį visai paprasta pasigaminti
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Norint prisiliesti prie Amazonės išteklių ir pajusti egzotiškų potyrių, tokius įspūdžius padės patirti guaranos arbata. Šis gėrimas gaminamas iš gvaranine paulinija vadinamo augalo sėklų, todėl pasižymi ypatingomis savybėmis. Tonizuojantis arbatos poveikis „padaro“ šią arbatą stimuliuojančiu šaltiniu, o antioksidantai ir kitos naudingos medžiagos suteikia gėrimui sveikatą gerinančių savybių. Be to, Amazonijos gentys ją iki šiol naudoja tam tikroms problemoms gydyti, pavyzdžiui, virškinimo sutrikimams ir nuovargiui. Tad pasistenkite atsidurti šių žmonių kailyje ir susipažinti artimiau, tiek su augalu, iš kurios gaminama guaranos arbata, tiek su šio gėrimo nauda.

Gvaraninė paulinija – Amazonijos miškų dvelksmas

Šį kartą pakalbėsime, kas yra ir iš kur atkeliauja savitos arbatos puodelyje karaliaujanti gvaraninė paulinija (Paullinia cupana). Augalas dar vadinamas guarana, kurį botanikai priskiria sapindinių augalų (Sapindaceae) šeimai. Verta žinoti, kad tai yra iki 10 metrų užaugantis vijoklinis augalas, turintis didelius (apie 40 cm ilgio), sudėtinius lapus ir mažus, į kekes susitelkusius, baltus ar gelsvus žiedus. Tačiau labiausiai pastebimi yra jo vaisiai – ryškiai raudoni, geltoni arba oranžiniai, kurie prinokę atsiveria ir atidengia juodas sėklas, primenančias mažas akis. Tiek vaisių pobūdis, tiek tamsiai rudos sėklos labai primena kaštonus.

Šis augalas, yra kilęs iš Pietų Amerikos, ypač Amazonės regiono atogrąžų miškų, Brazilijos ir Venesuelos. Deja, bet šio augalo Lietuvoje nepamatysite (net ir kaip kambarinės gėlės), nes guarana auga tropinėmis ir drėgnomis sąlygomis. Visgi žaliavos tikrai laisvai galite įsigyti, nes itin populiarūs guaranos milteliai, kapsulės, ekstraktai ar kiti produktai pasiekiami ranka daugelyje prekybos vietų. Be to, gal net nežinodami šių miltelių esate ragavę, nes maisto ar farmacijos pramonė juos naudoja energetiniuose gėrimuose, vaistų gamybai.

Gvaraninė paulinija. Guarana

Guaranos arbatos savybės ir maistinė vertė

O kas gi šįkart slypi arbatos puodelyje? Kavai prilyginama guaranos arbata išties yra labai savita ir mažai primenanti augalinę arbatą. Jos skonis apibūdinamas kaip ryškiai kartus, būdingą juodai arbatai ar kavai, tačiau kartumas stipriai priklauso nuo paruošimo būdo. Kai kuriems žmonėms guaranos arbata turi subtilius žemiškus, riešutinius arba medienos tonus su šiek tiek saldumo. Taip pat, kartais šis gėrimas turi aštroką skonį su rūgštumu, kuris gali priminti žaliąją arba Matės arbatą. Guaranos arbata yra šviesiai rudos arba rusvos spalvos.

Aptariant guaranos arbatos maistines savybes, reikia paminėti, jog ši turi nemažai įvairių antioksidantų (katechinų ir epikatechinų), taninų, cheminių junginių teobromino, teofilino bei kofeino. Gryni guaranos milteliai beveik neturi kalorijų, todėl ir arbata yra mažai kaloringa. Guarana turi nedidelį kiekį mineralų, tokių kaip kalis, magnis, fosforas, kalcis, tačiau šie kiekiai paprastai yra nereikšmingi kasdienio vartojimo kontekste. Tas pats pasakytina ir apie nedidelį kiekį angliavandenių guaranos arbatoje.

Kiek kofeino turi Guaranos arbata?

Guaranos arbata, panašiai kaip kava ar tam tikros kofeino turinčios arbatos, turi tonizuojančios medžiagos – kofeino. Guarana yra gerai žinoma dėl savo sėklose esančio didelio kofeino kiekio, kuris gali būti iki keturių kartų didesnis nei kavos pupelėse. Taip yra todėl, nes gėrimas yra ruošiamas iš sėklų – didžiausią kofeino koncentraciją sukaupiančios augalo dalies.

Na, o konstatuojant faktais ir skaičiais, guaranos arbatos vieno puodelio porcija įprastai turi nuo 30 iki 80 mg kofeino. Jo kiekis priklauso nuo arbatos paruošimo, todėl kofeino gali būti ir žymiai daugiau. Palyginimui, kava turi apie 60–95 mg šios medžiagos.

Guaranos sėklos. Guarana. Guaranos arbata

Guaranos arbatos nauda ir poveikis sveikatai

Nepaisant kartais neigiamai vertinamo kofeino ir taninų, tinkamai paruošta arbata gali suteikti tam tikros sveikatą gerinančios naudos. Ne be priežasties Amazonės genties žiniuonys naudoja šį ekstraktą gydyti tam tikrus negalavimus, o ir mokslininkai daugeliu atžvilgių pritaria tokiam panaudojimui. Tad žvelkime giliau, kuo vertingas šis gėrimas:

  • Energijos padidėjimas. Dėl kofeino guaranos arbata dažnai vartojama kaip natūralus energijos šaltinis. Tai gali padėti didinti budrumą, koncentraciją ir fizinį aktyvumą, kovoti su nuovargiu. Kofeinas stimuliuoja centrinę nervų sistemą, padidindamas energijos lygį ir psichinę veiklą.
  • Metabolizmo stimuliacija.  Guarana gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą, skatindama šilumos gamybą organizme, kas gali padėti sudeginti daugiau kalorijų ir taip kontroliuoti svorį. Be to, kofeinas guaranos sudėtyje gali padėti slopinti apetitą.
  • Antioksidacinis poveikis. Guaranoje esančių specifinių antioksidantų gausa gali padėti kovoti su laisvųjų radikalų sukeliama oksidacine pažaida organizme. Tai reiškia, kad šios medžiagos gali padėti sumažinti uždegimą ir sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, riziką.
  • Potenciali antimikrobinė ir priešvėžinė veikla. Kai kurie tyrimai rodo, kad guaranos ekstraktas gali turėti antimikrobinį poveikį prieš tam tikrus patogenus ir netgi galimai padėti sumažinti tam tikrų vėžio formų riziką.
  • Nuotaikos gerinimas. Kofeinas ir teobrominas turi savybių, kurios gali paveikti centrinę nervų sistemą. Vadinasi jos gali padėti pagerinti nuotaiką, psichologinę gerovę ir sumažinti nuovargį.
  • Širdies sveikatos palaikymas. Dėl savo antioksidantų kiekio guarana gali padėti pagerinti kraujagyslių sveikatą, sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimą, taip potencialiai sumažinant širdies ligų riziką.

Guaranos milteliai – ne tik arbatai

Arbatai ruošti reikalingi iš džiovintų ir sutrintų sėklų pagaminti guaranos milteliai, kurie lengvai prieinami internetinėje prekyboje. Taip pat galima naudoti ir guaranos ekstraktą arba netinginiaujat galima įsigyti sėklų ir miltelius susimalti patiems. Be kita ko, yra iš karto sukurta įvairių arbatų ar žolelių mišinių, kuriuose jau įdėta šių miltelių. Dažna kombinacija: žaliosios arbatos ir matės arbatų mišinys su guarana.

Taip pat guaranos milteliais „paturbinami“ ir kiti produktai, tokie, kaip kakava, energetiniai gėrimai, netgi prieskonių mišiniai. Šios medžiagos galima įsigyti kaip papildus tablečių, kapsulių, miltelių pavidale. Ji užima ir supermaisto ar sportininkų vartojamo priedo nišą.

Guarana. Guaranos milteliai. Guaranos arbata

Kaip vartoti ir dozuoti Guaranos arbatą?

Dėl stiprių energizuojančių savybių, arbatą pradėkite ruošti nuo mažesnės guaranos miltelių dozės. Visada stebėkite savo organizmo reakciją, kadangi guarana yra stipriai veiksminga.

Dėl didelio kofeino kiekio, guaranos arbatą geriausia vartoti ryte arba ankstyvą popietę, kad būtų išvengta nemigos. Atsižvelgus į maksimalią rekomenduojamą kofeinos dienos normą, guaranos arbatos nereikėtų padauginti ir neviršyti daugiau nei 5 g miltelių per dieną (tai atitiktų apie 200–300 mg kofeino).

Rekomenduojama pradėti nuo 13 gramų guaranos miltelių per dieną (tai yra apie 1 arbatinis šaukštelis). Tai paprastai suteikia apie 50–100 mg kofeino – panašų kiekį, kurį galima rasti puodelyje kavos. Šią dozę galima padalyti į dvi dalis, pvz., vartojant po 0,5–1,5 gramo (pusė arbatinio šaukštelio) du kartus per dieną, ryte ir anksti popietę.

Laiką taupantis Guaranos arbatos receptas

Tai pats paprasčiausias guaranos arbatos paruošimo metodas, kuris taupys jūsų laiką, nes gėrimą paruošite akimirksniu.

Ingredientai:

  • 1 arbatinis šaukštelis guaranos miltelių (apie 2–3 gramai)
  • 1 puodelis (240 ml) karšto, bet ne verdančio vandens
  • Medus, cukrus arba kitas saldiklis pagal skonį (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Užvirinkite vandenį ir leiskite jam šiek tiek atvėsti (iki maždaug 80–85 °C), kad būtų išvengta guaranos veikliųjų medžiagų degradacijos.
  2. Į puodelį įdėkite guaranos miltelius.
  3. Užpilkite karštu vandeniu ir gerai išmaišykite, kad milteliai visiškai ištirptų.
  4. Jei pageidaujate, įdėkite medaus ar kito saldiklio.
  5. Palaukite kelias minutes, kol arbata truputį atvės, ir mėgaukitės.
Guaranos arbata

Guaranos arbata su imbieru ir citrina

Klasikinius ingredientus apjungianti arbata bus tikras šilumos ir energijos pliūpsnis, padėsiantis „išspardyti kailį“ vėsios dienos nemalonumams.

Ingredientai:

  • 1 arbatinis šaukštelis guaranos miltelių
  • 1 mažas gabalėlis šviežio imbiero (apie 1–2 cm)
  • 1 puodelis (240 ml) karšto vandens
  • 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių
  • Medus arba kitas saldiklis pagal skonį

Paruošimas:

  1. Užvirinkite vandenį ir leiskite jam šiek tiek atvėsti.
  2. Imbierą nulupkite ir smulkiai sutarkuokite arba supjaustykite plonais griežinėliais.
  3. Į puodelį įdėkite guaranos miltelius ir imbierą.
  4. Užpilkite karštu vandeniu ir gerai išmaišykite.
  5. Palikite 3–5 minutes, kad imbieras išskirtų skonį.
  6. Įpilkite citrinos sulčių ir, jei norite, pasaldinkite medumi.
  7. Išmaišykite ir mėgaukitės šilta arbata.

Guaranos šaltos arbatos receptas su citrina ir mėtų lapeliais

Na, o mėginantiems šios savitos arbatos pasiruošti kitaip, išbandykite neįprastą receptą, kuris leis mėgautis papildomais bei gaivinančiais citrinos ir mėtų skoniais.

Ingredientai:

  • 1 arbatinis šaukštelis guaranos miltelių
  • 1 puodelis (240 ml) karšto vandens
  • 1 citrinos griežinėlis
  • 4–5 švieži mėtų lapeliai
  • Ledo kubeliai
  • Medus arba kitas saldiklis pagal skonį

Paruošimas:

  1. Užvirinkite vandenį ir palikite jį šiek tiek atvėsti.
  2. Į puodelį įdėkite guaranos miltelius, užpilkite karštu vandeniu ir gerai išmaišykite.
  3. Leiskite arbatai atvėsti iki kambario temperatūros.
  4. Į stiklinę įdėkite ledo kubelių, mėtų lapelius ir citrinos griežinėlį.
  5. Užpilkite atvėsusią guaranos arbatą ant ledo ir, jei pageidaujate, įdėkite medaus ir mėgaukitės gaivinančiu gėrimu.
Guarana. Guaranos arbata

Guaranos arbatos šalutinis poveikis

Kiekvienas geras dalykas turi dvi medalio puses, tad ir guaranos arbata tinkama vartoti tikrai ne visiems. Tam tikrais atvejais vartokite guaraną atsargiai, stebėkite savo organizmo reakciją ir prireikus pasikonsultuokite su sveikatos specialistu. O štai, kada guaranos arbata nerekomenduojama ir kokios nepageidaujamos reakcijos gali nutikti:

  • Guaranos arbata nerekomenduojama vaikams, nėščiosioms ir žindyvėms dėl didelio kofeino kiekio.
  • Jeigu jums pasireiškia jautrumas kofeinui arba turite sveikatos problemų, tokių kaip širdies ligos, aukštas kraujospūdis, nerimas, galvos skausmai ar miego sutrikimai, rekomenduojama vartoti mažesnę guaranos dozę arba pasitarti su gydytoju prieš pradedant vartoti.
  • Guarana gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, tokiais kaip antikoaguliantai, kraujo spaudimo vaistai, antidepresantai ir kiti stimuliuojantys preparatai. Jei vartojate vaistus, pasitarkite su gydytoju, ar jums galima pradėti vartoti ir guaraną.
  • Vartojant arbatą tuščiu skrandžiu ar dideliais kiekiais gali pasireikšti virškinimo trakto problemos: skrandžio dirginimas, pykinimas, vėmimas ar viduriavimas.

Šaltiniai:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18077056
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9582000
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10584049
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174172
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30277282
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
Šalavijo arbata – ligoms gydyti ir grožiui puoselėti Ramunėlių arbata pagelbės ne tik sutrikus virškinimui Bananų arbata: kuo ji naudinga ir kaip ją paruošti Pelyno arbatos nauda ir poveikis organizmui